Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af Apple iPad mini 4 | elektronik.guide.dk

Test af Apple iPad mini 4

Anmeldelse: iPad mini er omsider slankere, lettere og hurtigere - og det gør den til den bedste af sin slags

Apples mindste og billigste iPad, mini, har længe levet i skyggen af sin større og finere storebrødre.

Uden at være decideret skrabet, har miniserien båret præg af at være en generation bagud i forhold til Apples førende tablet.

I år kom iPad mini 4 lanceringen, nærmest som en sidebemærkning, i kølvandet på den storstillede præsentation af den mægtige iPad Pro.

Og det er egentlig en skam - for selvom den er lille og billigere, kan iPad mini 4 vise sig at være den bedste iPad, du overhovedet kan få.

LÆS OGSÅ: Apple iPad Mini 3: Guldlok skuffer [TEST]

ipad-mini-4-201509-gallery2.jpg

Specifikationer for iPad mini 4:

 • Mål: 203,2 x 134,8 x 6,1 mm, 299 g (WiFi)/ 304 g (LTE)
 • Skærm: 7,9” IPS, 2048 x 1536 pixels, 324 PPI
 • Ydelse: Apples A8 dual-core 1,5 GHz. 2 GB RAM
 • Batteri: 19,1 Wh (5124 mAh)
 • Lager: 16/64/128GB
 • Kamera: 8MP
 • Pris: find den bedste pris på mobilpriser.dk

iPad-Stack_Jupiter-PRINT.jpg

En herlig størrelse

Jeg kan lige så godt være ærlig, jeg har en forkærlighed til de mindre tablets – og iPad mini 4 lander just i det felt.

Det hænger nok sammen med, at jeg som læsehest, bliver småtræt i armene under lange læseseancer med større tablets. Men med mål på 203 x 135 mm og en vægt på under 300 g er mini 4 let som et fnug, og derfor kan den snildt holdes med én hånd.

Det fjerlette indtryk forstærkes af den ultratynde profil på bare 6,1 mm som, sammen med iPad Air 2, er det tyndeste Apple produkt nogensinde.

Det bidrager alt sammen til at mini 4 føles væsentligt mere avanceret end sidste års iPad mini 3, hvis tre år gamle design begyndte at føles lidt udmattet. Det nye format betyder dog, at du ikke vil kunne genbruge noget af dit tidligere mini-tilbehør som f.eks. Smart Coveret eller Apples silikone-cover.

LÆS OGSÅ: Apples næste iPad får ikke 3D Touch

apple-ipad-mini-44-138714.jpg

Finish i første klasse

Apple har en forkærlighed for børstet aluminium, og iPad mini 4 bliver ikke snydt for Apples genkendelige metal-look.

Det ligner en fladmast iPad, og udover den lavere vægt og slankere er det kun subtile forskelle der røber, at her er den nye mini 4: detaljer som en ny grill foran højtalerne, et lille mikrofonhul på bagsiden og en forsvunden mute-knap.

I bunden finder du Touch-ID home-knappen, og den fungerer med samme gode præcision som i iPhone 6, altså ikke nær så godt som i den nyeste 6S’er - men brugbar i 9 ud af 10 tilfælde.

Allernederst er to nye højtalere, som nu har mindre plads at arbejde i. Men til trods for mindre benplads, spiller de nu højere, bedre og med mere bund end tidligere. Samtidig arver den ikke Air 2’s tendens til at få hele kabinettet til at vibrere når der skrues op. Stor ros til Apple her.

LÆS OGSÅ: Apple iPad Pro - nu kan du købe den

apple-ipad-mini-413-138723.jpg

En spillevende skærm

En tablet er ikke bedre end det display der sidder i den – og i iPad mini 4 er skærmen intet mindre end en fantastisk størrelse. Faktisk giver dette display baghjul til både iPad Air 2 og iPad Pro i tests fra skærmentusiasterne hos Displaymate. Ikke dårligt for en mini.

Den er skarp – for det bliver skærme når de består af 3 mio. pixels spredt over 7,9 tommer. Den er kontrast- og farverig, for den er omsider tunet til at ramme samme brede farvepalette som de dyrere iPad Pro og iPad Air 2. Det var forgængerens ikke.

Slutteligt nyder den godt af en særlig belægning som minimerer genskin – og sammen med et lysstærk panel bliver iPad mini 4 fuldt ud anvendeligt udendørs, til trods for sol eller lyse skyer i baggrunden.

LÆS OGSÅ: Apple iPad Air 2 - Forfinet til fingerspidserne [TEST]

ipad-mini-4-201509-gallery4.jpg

Stærk genbrugsmotor

Kræfterne til dagen og vejen leveres af Apples egenudviklede processor til iPhone 6 og 6 Plus, Apple A8.

Der er altså ikke tale om den allernyeste generation her, men Apple har dog sørget for at skrue lidt op for frekvensen og for at forsyne den med 2 GB RAM – hvilket letter multitasking-opgaver en del.

Selvom der ikke er tale om sidste skrig inden for processor-verdenen, er ydelsen i iPad mini 4 mere end tilfredsstillende. Den matcher for det meste sin storebror iPad Air 2, til trods for at denne er en triple-core, og den placerer sig oftest i førerfeltet blandt dagens tablets i både benches og brugsoplevelse.

Spil, video og netsurfen er en formsag. Eneste opgave hvor mini 4 måtte give op, er 4K-videoredigering i iMovie – til det formål skal du op i enten iPhone 6S, iPad Air 2 eller iPad Pro.

Apple mini 4 er slankere end nogensinde, og det er en god grund til: Apple har nemlig barberet 20 pct. af batteriet væk, i forhold til iPad mini 3.

LÆS OGSÅ: Apple lancerer iPad mini 4: en mini på slankekur

Alligevel formår mini 4 generelt at bibeholde samme gode driftstid, som kendetegnede forgængeren, men med et lille forbehold: Fyrer du op under nogle 3D-spil med lysstyrken skruet godt op, vil strømmen slippe op godt en halv time før end tidligere.

Heldigvis hører den fortsat blandt de bedste tablets på batterifronten – men altså ikke nær så imponerende som før. Mindre batteri betyder også hurtigere opladning – og nu tager det kun 3 timer at lade den op, mod 3,5-4 timer hos mini 3 og Air 2.

Sidste forbedring kommer til 4G antennen, som nu understøtter 150 mbit/s. Som i iPad mini 3 gør den en god figur, når der skal kobles op på de hurtige frekvenser.

ipad-mini-4-201509-gallery5.png

iOS splitter sig i to

iPad mini 4 debuterede samtidig med den største iOS-opdatering til iPads i nyere tid: iOS 9.

Banen skulle kridtes op til den nye fine iPad Pro – men det betyder ikke, at den lille mini 4 ikke kan få glæde af de nye muligheder.

Multitasking er i centrum i opdateringen, som nu tillader, at to apps kan køres side-om-side: enten som 50/50 splitscreen eller som en app-stribe, der trækkes ind fra højre.

Det fungerer i hverdagen, og er en tiltrængt opdatering til Apples tabletunivers, hvor jeg ofte har følt mig begrænset, når der skulle bestilles noget.

Her tre måneder efter iOS 9 er sluppet løs, er det dog fortsat en minoritet af apps, der understøtter skærmopdelingen – men det kommer givetvis med tiden.

Jeg tager desuden mig selv i ikke at benytte mig af ’Fifty-fifty’-split-screen-funktionen så ofte som på de større iPads. En skærm på bare 7,9 tommer kommer bare lidt til kort her.

Til sidst skal det nævnes, at med mini 4 får du adgang til iOS-verdenen - og dermed også adgang til det største udvalg af dedikerede tablet-apps.

ipad-mini-4-201509-gallery1.jpg

Godt kamera – for en tablet

Kameraet er oftest det svageste punkt i tablets, men i den seneste generation af iPads synes kameraet at nærme sig, hvad mobiltelefoner kan levere af fotoresultater.

Du får samme gode, 8 MP og den stærke billedchip fra iPad Air 2, så resultaterne i dagslys er, også her, meget overbevisende. Samtidig tilbydes der gode HDR- og slowmotion-funktioner.

Når der skrues ned for lyset er resultaterne derimod noget mere grynede. Dels er optikken og sensoren ikke synderlig lysstærk, men der er så heller ikke nogen flash til at afhjælpe situationen. Men skulle du forvilde dig til at tage nattefotos med en tablet, så er Apples iPads fortsat de bedste i kategorien.

Frontkameraet gør en hæderlig god figur med resultater, der sikrer et godt billede, som rækker til FaceTime-brug eller en selfie i ny og næ – forudsat at der er lys nok omkring dig.

hero_large.png

Den bedste minitablet du kan få

Sidste års iPad mini 3 skuffede lidt på redaktionen. Teknisk set fejlede den ikke noget, men der gik ikke længe for det stod klart, at 3’eren bare var en 2’er med en guldfinish og en Touch-ID knap på fronten.

I forhold til 3’eren er iPad mini 4 derimod en mindre revolution.

Nu får du en fantastisk skærm, flot lyd, god ydelse i et yderst lækkert kabinet – du får altså alle de fine features fra storebror iPad Air 2 i et lettere og mere kompakt ydre.

Man kan selvfølgeligt begræde, at Apple ikke har integreret den nyeste processor fra iPhones 6S her – men i praksis er forskellene ikke rigtig til at spore. iPad mini 4 opleves som et high-end produkt fra ende til anden.

LÆS OGSÅ: Sammenligning: Apple iPad Air 2 mod Samsung Galaxy Tab S2

Den er let at overse, i et felt domineret at større tablets, men jeg har haft stor glæde af de mange timers myose-fri læsning, som det lette kabinet og den glimrende skærm har givet mig.

Vi lander derfor tæt på topkarakteren med 5½ stjerner ud af 6.

Fordele:

 • Fantastisk skærm
 • Slankt, let og nobelt design
 • Flot lyd trods størrelsen
 • God ydelse
 • App-udvalg

Ulemper:

 • Ikke Apples hurtigste processor
 • Driftstid en anelse kortere end før

Partner

mobilsiden_logo_med_hymanoid (1).png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Mobilsiden.
Læs test af alle mobiler og nyheder om telefoni og gadgets på mobilsiden.dk

Test af iPad Pro

12-12-2015: iPad Pro er større, hurtigere og tilbyder flere funktioner end en almindelig iPad. Læs artikel

Test: Fem tablets - kun én vinder

01-03-2011: Vi har testet ZTE Light, Blackbird MID 7, ViewPad 7, Samsung Galaxy Tab og Apple iPad. Læs artikel

Nyhed: Sådan er iPad Pro under skærmen

15-11-2015: Bedre lyd end nogen anden iPad. Og så er den lynhurtig. Men batteriet er ikke noget særligt. Læs artikel

Test af iPad mini 3

30-10-2014: Der er nærmest ikke nogle nyheder på den nye iPad mini, og den er for dyr i forhold til den tidligere model. Læs artikel

Test: Det nye kuld af tavle-pc'er

15-11-2011: Så kom der endelig Honeycomb-tablets, men kan de hamle op med iPad’en? Få svaret her. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...