Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af Apple TV | elektronik.guide.dk

Test: Apples medieafspiller er en revolution

Apple TV er genfødt med et grænseløst udbud af apps og en smart fjernbetjening.

Apple TV
Pris: 1.400 kroner

Plus:

App Store giver uendelige muligheder. Praktisk fjernbetjening med gyro. Meget mere end en medieafspiller.

Minus:

Siri virker endnu ikke på dansk, hvilket ødelægger en stor del af pointen.

Det gamle Apple TV var en fin medieafspiller, hvor man kunne se sine billeder, leje film og spejle sin iPads skærm på tv-skærmen.

Og hvor der med tiden kom nogle få apps til at se streamede film samt tv-kanalernes catch-up udbud på nettet.

Men den var meget låst, udbuddet var sparsomt, og det var Apple selv, som bestemte, hvilke apps, der skulle dukke op på skærmen.

Desuden var den lidt besværligt at anvende, hvis man havde brug for at søge efter eller taste noget ind, da fjernbetjening og skærmtastatur tager for lang tid.

Hej Siri

Den nye Apple TV er blevet en helt anden enhed med langt flere anvendelsesmuligheder end den gamle.

Det skyldes meget kraftigere hardware, der kan køre betydelig mere krævende apps, samt et nyt operativsystem kaldet tvOS, som er en variant af iOS tilpasset store skærme.

Desuden er der nu en rigtig App Store med et større udbud, så man selv kan vælge, hvad man vil have på sit tv.

Installationen kunne ikke være nemmere. Bare sæt strømstikket i en stikkontakt og forbind enheden til en ledig indgang på dit tv med et HDMI-kabel. Ved at holde din iPhone eller iPad hen til den overføres indstillingerne for dit trådløse netværk og din Apple-id automatisk.

2.png

Enheden styres med en helt ny fjernbetjening, hvis volumenknapper automatisk kontrollerer højttalerne på dit tv.

Ud over knapper har den også en touch-plade, hvor man med fingeren kan vælge på skærmen og trykke for at klikke. Ligesom pegefeltet på en bærbar.

Desuden har fjernbetjeningen indbygget gyroskop, så den kan bruges til at styre apps ved hjælp af bevægelser og gestik.

Det løser dog ikke problemet med den besværlige tekstindtastning. Svaret på det er selvfølgelig Apples stemmeassistent, Siri.

Tanken er, at man i stedet skal trykke på mikrofonknappen og sige til Apple TV, hvad man vil gøre, kigge på, lytte til eller høre mere om. Og det fungerer rigtig godt, som vi så ved demonstrationen under introduktionen.

Det er genialt og gør enheden meget hurtigere og nemmere at bruge end nogen anden medieafspiller, vi har set – inklusive dem, der er indbygget i dit smart-tv.

Smartere end smart

Præcis som på et smart-tv – og den gamle Apple TV – får vi adgang til det medieudbud, man kan forvente: Apples egen iTunes-filmbutik, Netflix og Viaplay samt det lokale netudbud af tv-kanaler såsom svenske SVT, danske DR TV og norske NRK.

3.png

Det er ikke noget nyt bortset fra, at vi kan forvente betydelig flere apps nu, hvor den er frigivet på markedet.

Og forhåbentlig med rigere indhold, såsom amerikanske sports-apps med både live-sendinger og masser af ekstra indhold.

Der går også rygter om, at Plex vil udsende en app til den, hvilket ville gør den til en perfekt afspiller af medier i dit netværk.

Men i butikken er der også nyttige apps som Airbnb til at finde ferieboliger eller lejere, uddannelses-apps til at lære nyt, interaktive kogebøger med inspirerende opskrifter og træningsprogrammer, der motiverer til at holde sig i form.

Spilkonsol med i købet

Selvfølgelig har spilproducenterne ikke været sene til at hægte sig på den nye platform. Alle, der har haft succes med spil til iPad, har formentlig siddet oppe i døgndrift og forsøgt at tilpasse deres spil til det nye format. Og det har de gjort ret i, for det er ikke nogen hemmelighed, at spil bliver meget sejere på en stor skærm.

6.png

Og hvis ikke fjernbetjeningens touch-plade eller gyro er nok til at styre actionspil, så kan man faktisk tilslutte en traditionel controller via Bluetooth.

7.png

Selvfølgelig kan man ikke sammenligne spilgrafikken med Xbox One eller PlayStation 4, men Apple TV er helt klart en udfordrer til Nintendo nu, især da der er samme slags bevægelsesfølsomme spilkontrol indbygget i fjernbetjeningen. Det skal blive interessant at se, hvor langt udviklerne kan presse grafikken fremover.

Konklusion

Det nye Apple TV kan blive det perfekte apparat at koble til tv’et. Med et potentielt grænseløst udbud af apps er det svært at vide, hvor meget den vil revolutionere hjemmeunderholdningen – og måske endda blive et naturligt knudepunkt i det intelligente hjem. Som bonus får man en helt okay spilkonsol med i købet.

Hvordan man bruger den om et år, er sandsynligvis helt anderledes end her ved lanceringen. Men der er et stort problem, og det er, at Siri ikke fungerer på dansk.

Det er stadig en meget kompetent og underholdende medieafspiller, men da stemmestyringen er en så kritisk funktion for at gøre den nemmere at bruge, føler vi os faktisk snydt i forhold til det, der skulle være det mest revolutionerende af det hele.

4.png

Indtil det kommer, må vi nøjes med at være meget begejstrede over dette store skridt fremad.

PS

Bemærk, at denne første test er baseret på den software, der var tilgængelig før lanceringen. Udbuddet af apps var her meget begrænset, så vi vender tilbage med en opdatering, når vi har set de hundredvis af apps, som Apple har lovet, at der vil være på lanceringsdagen.

Læs hele testen hos lydogbillede.dk

  • 65" 4K OLED-tv, 3840 x 2160
  • 3 x HDMI 2.0, 2 x USB
  • MPEG4
  • Netflix/HEVC
  • Magic Remote

Partner

lyd og billede.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Guide: 10 tips til de bedste nye funktioner i Apple TV

05-11-2015: Programmering af fjernbetjeningen, opsætning af hovedtelefoner og smarte genveje på Apples nye medieafspiller. Læs artikel

Nyhed: Sådan virker Apples nye mediespiller og spilkonsol

11-09-2015: Fjernbetjeningen er forbilledlig enkel, og kan udover kontrollere Apple TV også bruges til at tænde for dit tv samt skrue op og ned for lyden. Læs artikel

Nyhed: Tv-boksen Nexus Player til salg i Danmark

29-04-2015: Nu kan du udstyre din store fladskærm med Android TV-styresystemet med den nye Nexus Player, der kan købes i Danmark. Læs artikel

Nyhed: Nyt Apple TV på vej

07-05-2015: Apples lille boks til tv'et får egen App Store og en helt ny fjernbetjening med touch. Læs artikel

Test af gode mediemaskiner

16-11-2013: Hvis man vil kunne se og høre alle slags medier i sin hjemmebiograf, hvad er så bedst? En komplet medieafspiller eller en hjemmebio-computer? Og hvilken slags: Mac, pc eller selvbygget? Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...