Find mere om:
Nu kan du opgradere gratis til Windows 10 | elektronik.guide.dk

Nu kan du opgradere gratis til Windows 10

Windows 10 er på gaden, og har du Windows 7 eller en nyere version af styresystemet på din pc eller tablet, kan du opgradere gratis. Men er det nye styresystem værd at løbe efter, og hvad får du med i pakken?

Nu er det længe ventede Windows 10 ankommet. 29. juli udkom det seneste i rækken af Microsofts styresystemer. Har du Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1 på din pc, kan du hente og installere det nye styresystem. Gratis.

Du har et år (fra 29. juli) til at tage beslutningen, før der skal betales en opgradering, men på Datatid TechLife kan vi allerede nu fornemme, at Windows 10 bliver godt.

Selv om ikke alt var rullet ud, da vi tidligere på året prøvekørte ”Technical Preview”-versionen (i Datatid TechLife nr. 5) – blandt andet manglede nogle af de lovede Bluetooth-funktioner – må vi indrømme, at Windows 10 virker overbevisende.

Windows 10 registrerer automatisk, om der er sat mus og tastatur til. Du kan i pc-versionen vælge ”tablet-mode”, hvis du for eksempel har en hybrid som Surface.br/

Visuelt og funktionsmæssigt får du det bedste fra gode, gamle Windows XP (som introducerede den todelte Startmenu) blandet op med stabiliteten i Windows 7 og de interaktive fliser fra Windows 8 og Windows 8.1.

Mange vil sikkert rynke på næsen, når vi nævner de farverige ”Modern UI”-fliser, men i Windows 10 kommer de til deres ret – også på en skærm, hvor du ikke bruger fingrene. Når du tænder din opgraderede maskine, åbner den som standard på Skrivebordet, ikke på Startskærmen.

På Skrivebordet vil du se, at dit nye styresystem er født med en Startknap og den klassiske Startmenu.

Forskellen er blot, at menuens sekundære søjle eller kolonne kan fyldes op med de apps og genveje til programmer og funktioner, som passer dig. De er udformet som Windows 8-fliser og kan naturligvis flyttes, skrumpes eller udvides efter behov.
 

I ”tablet-mode” ligner Windows 10 næsten Start-skærmen i Windows 8 og 8.1, men du har stadig adgang til Proceslinjen, og bag lup-ikonet ligger søgebjælken.br/

Ny browser med fordele

Microsoft har med Windows 10 lagt sig i selen for, at vi skal kunne betjene vores enheder med andet end mus og tastatur. Takket være teknologien Microsoft Continuum aflæser styresystemet selv, hvilke styreredskaber der er sat til.

Fjerner du tastaturet på en hybrid computer (som Microsoft Surface), registreres det automatisk, og brugerfladen skifter til tablet-mode.
Nyt er også Windows Hallo, en biometrisk adgangsfunktion, som scanner dit ansigt, din iris eller dit fingeraftryk. Det kræver dog, at din pc understøtter det.

Desværre er mulighederne for anden interaktion begrænset. Den stemmestyrede hjælper, Cortana, fungerer ikke i Danmark, og vi har ingen dato for, hvornår hun har tænkt sig at ankomme.

Du får derfor ikke meget glæde af de stemmestyrede muligheder i den nye søgeboks, som nu er indlejret i Proceslinjen. Omvendt er vi glade for boksen, da den giver en hurtigere adgang til søgning end før, hvor man skulle åbne Startmenuen og vælge Søg.

Er du ikke vild med den, for eksempel fordi den optager for meget plads på Proceslinjen, kan du reducere den til et ikon eller slå den fra.

Browseren Spartan hedder nu Edge, og Internet Explorer er væk. Med Edge kan du tage notater direkte på hjemmesiden, klippe tekst og billeder og dele via OneDrive.br/Fra søgeboksen kan du også bevæge dig ud på internettet, men ikke via Internet Explorer. Denne legendariske browser er gået bort. I Windows 10 hedder browseren Edge, og den rummer en række nye funktioner.

Blandt andet en hub, som registrerer og gemmer, hvad du samler ind på nettet, og en mulighed for at skrive noter direkte på hjemmesider. Skal noterne gemmes eller deles, kan det ske gennem OneDrive, som bliver fuldt integreret på tværs af Windows-enheder og i de forskellige programmer i det kommende Office 2016.

En anden fordel ved Windows 10 er samhørigheden. Microsoft har bygget et styresystem, som fra bunden er skabt til samarbejde på tværs af alle Windows-platforme. Glem derfor Windows Phone, Xbox SmartGlass, Windows RT osv.

Nu får du ét styresystem, én app-butik (Windows Store) og én brugerkonto, der giver adgang til det hele. Det gælder også for Windows 10 til smartphones og til Xbox One, som frigives senere på året.

Konsollen eller rettere underholdningscenteret er dog kommet med i form af en dedikeret app, som kan dele indhold med det nye Windows 10.

Sammen med det Office 2016, der med sine programmer og funktioner arbejder på tværs af forskellige Windows-enheder, får du et styresystem og en programpakke, som dækker hele spektret, hvad enten du vil spille, lave regneark eller ringe via Skype.

Ikke kun plusser

Men er der slet ikke minusser ved Windows 10? Jo!

Du mister dine skrivebords-gadgets, du skal vænne dig til at afgive kontrollen, når det gælder opdateringer (det sker fremover automatisk, medmindre du har Enterprise), Windows Media Player bliver en saga blot, og dit eventuelle dvd-drev skal have installeret særskilt software for at fungere. Software, som frigives senere i år.

Den nye browser, Edge, har i højre side en vandret funktions-menu. Her gemmer du favoritter og aktiverer hub’en med gemt net-indhold og søgehistorik.br/

Ifølge Microsoft bliver Windows 10 selskabets sidste selvstændige styresystem. Fremover vil vi brugere kun modtage nye funktioner, opdateringer og programmer i form af opdateringer til Windows 10. Samlet set bliver Windows 10 en brugerflade, der stort set ligner og fungerer på samme måde uanset, om du bruger tablet, smartphone, Xbox eller pc. Oprindeligt var dette også tanken bag og grundlaget for Windows 8, men i Windows 10 synes Microsoft endelig at have ramt rigtigt.

I Edge-browseren kan du skrive noter med værktøjet Web Note. Det er nemmest at kontrollere dette med en mus eller med en finger på en touchskærm.br/

Sådan får du Windows 10

Er din pc eller tablet klar til Windows 10, har du sikkert allerede opdaget det lille, hvide Windows-ikon til højre på Proceslinjen. Ikonet giver dig frem til 29. juli 2016 adgang til at reservere og installere Windows 10 via appen Hent Windows 10.

Klik på appen og indtast din e-mail-adresse. Via e-mail får du nu en bekræftelse på, at du står ”i kø” til Windows 10. Du skal gøre det samme på alle enheder, som du vil have Windows 10 installeret på. Appen giver besked, når Windows 10 er klar til download og installation på din enhed.

Appen indeholder også en Upgrade Advisor, som tjekker systemet på din enhed. Du kan dog ikke forvente, at samtlige programmer, apps og funktioner er kompatible med Windows 10, men langt de fleste er.

Er du privat bruger og ejer en Windows 7-maskine eller nyere, kan du hente Windows 10 gratis, mens en virksomhedslicens, Windows 10 Pro, koster, forventeligt i omegnen af 1300 kr. Vil du for eksempel installere på en selvbygget maskine eller på en maskine med XP eller Vista, skal du formentlig slippe omkring 800 kr. for en Windows 10 Home.

Guide: Gør de dårlige fotos bedre

07-03-2016: Hvis du har taget et dårligt foto af en vigtig begivenhed, behøver du ikke altid ærgre dig. For du kan ofte redde billedet med programmet Paint.Net. Læs artikel

Test af Windows 10

31-01-2016: Hvad der er godt for din pc, er også godt for din tablet og din telefon, mener Microsoft, som tilbyder dig et fælles styresystem til alle dine enheder. Vi har prøvet de første “indfødte” Windows 10 enheder. Læs artikel

Guide: Her er 10 tips, der kan gøre Windows 10 bedre

23-10-2015: Microsofts nye styresystem er mere brugervenligt end forgængeren. Alligevel er alle de praktiske muligheder ikke lige iøjnefaldende. Her får du to håndfulde tips, der giver sig større udbytte af Windows 10. Læs artikel

Nyhed: Faneflugt i browseren

14-08-2015: Vivaldi er en kamæleon af en browser, som du selv kan skræddersy, og som gør det nemt at organisere faneblade og skrive noter. Læs artikel

Nyhed: Ny Android på vej: Her er de 6 største nyheder

31-05-2015: Den næste Android M-version er nu en realitet ved den store Google I/O-event. Bliv klogere på de 6 største nyheder i den næste version. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...