Find mere om:
Gør de dårlige fotos bedre | elektronik.guide.dk

Gør de dårlige fotos bedre

Hvis du har taget et dårligt foto af en vigtig begivenhed, behøver du ikke altid ærgre dig. For du kan ofte redde billedet med programmet Paint.Net.

Paint.net har et velfortjent ry som en af de bedste billededitorer til pc’er, og nu er programmet blevet opgraderet til version 4.0.

Det kan udnytte din pc’s kræfter til det yderste – både computerens flerkerne-processor og hele dens hukommelse – og er nu et endnu bedre og hurtigere reagerende redigeringsværktøj. Dertil kommer overflødighedshorn af nye funktioner samt en brugerflade, som er blevet redesignet. Hvis du kører Windows XP eller Vista, kan du hente en tidligere version på www.getpaint.net.

Her gennemgår vi, hvordan du kan bruge programmets værktøjer og filtre til at forbedre dine billeder.

Guiden er udført i den engelsksprogede version af Paint.Net, men der findes også en udgave med danske menutekster.

Værktøjer

Her ser du funktionerne i det aktuelt valgte værktøj. Du skifter værktøj ved hjælp af paletten foroven.

Farvepalette

Her ses Paint.Nets primære og sekundære farver. Klik på knappen ”More >>” for at få endnu flere muligheder.

Skift billede

Alle åbne billeder vises som minier her i toppen. Klik på det billede, du ønsker at redigere.

Værktøjsknapper

Bestem, hvilke ”flydende” værktøjslinjer, der skal være åbne. Du kan også ændre grundindstillinger.

Billedets Lag

Kontroller billeder med flere lag fra dette vindue. Klik på knappen nederst til højre for at få adgang til indstillingerne for lagene.

Historik

Se trin for trin, hvilke ændringer du har foretaget, og fortryd flere editeringer med et enkelt klik.

Ordknuser

DLL

En filtype, som tilføjer funktionalitet til det program, som det er knyttet til – for eksempel ekstra effekter i Paint.Net.

Histogram

Et værktøj, som kan vise distributionen og densiteten af et billedes forskellige farver samt den overordnede blanding af mørke, lyse og grålige toner.

Lag

Opdeler forskellige dele i et billede i adskilte elementer, som kan redigeres hver for sig.

Datatid TechLifes bedste tip

Før du gemmer, skal du nøje kontrollere, om du er tilfreds med ændringerne. Når du har gemt, kan nogle ændringer ikke fortrydes.

1. Første trin

Du finder den nyeste version af Paint.Net her, hvorfra programmet kan installeres. Herfra vil opsætningsprogrammet hente og installere den nødvendige .Net Framework 4.5-pakke. Start herefter programmet. Du henter billeder ind i programmet ved at klikke på ”Open” i filmenuen og vælge et foto.

DT02_foto01.jpg

2. Importer et billede

Du kan også vælge File > Acquire > From scanner or camera for at scanne eller overføre et foto. Når du scanner, kan du klikke på knappen ”Preview” først og trække i håndtagene for at tilpasse rammen. Klik på ”Adjust the quality of the scanned picture” for flere muligheder. Sæt gerne størrelsen op til 300 dpi. Klik OK > Scan.

DT02_foto02.jpg

3. Juster lyset

Gem en kopi af billedet. Hvis det virker mørkt eller udvasket, vælger du Adjustments > Levels for at se et par histogrammer. Klik på ”Auto” for en hurtig løsning, og finjuster så de sorte og hvide farver med skydeknapperne. Til sidst skubber du de hvide, grå og sorte punkter til højre for at opnå det bedste resultat. Klik ”OK”.

DT02_foto03.jpg

4. Finjuster farverne
Du kan også bruge værktøjet ”Level Adjustment til at justere farvebalancen. Fjern fluebenene ved G og B for at ændre den røde farve. Flueben ud for G justerer den grønne og ud for B den blå. Du kan også sætte flueben ud for to bokse for at justere den gule (R og G), den lilla (R og B) og auqa (G og B).

DT02_foto04.jpg

5. Fjern støj

Paint.Net har en række værktøjer, som fjerner støj, støv og ridser. Brug Zoom-knappen nederst sammen med hånd-værktøjet for at se nærmere på et bestemt, plettet område. Vælg Effects > Reduce noise” og herefter knapperne for radius og intensitet til at dæmpe støjen uden at fjerne for mange detaljer i billedet. Klik til sidst ”OK”.

DT02_foto05.jpg

6. Fjern større plamager

Ridser og større pletter kan fjernes med ”Clone Stamp”. Sæt børstens bredde til lidt mere end plettens størrelse. Vælg nu en lignende, men ren del af billedet. Hold knappen Ctrl nede, og klik for at vælge. Placer børsten oven på pletten, og klik en eller to gange for at skjule den. Gør det samme med andre større pletter.

DT02_foto06.jpg

7. Flere reparationer

Vælg Effects > Photo, hvor du finder fem muligheder. Blandt dem er ”Sharpen” og ”Red Eye Removal”. Sharpen kan afbøde sløring. I funktionen, der fjerner røde øjne, væl-ger du det elliptiske værktøj og tegner en cirkel omkring et øje. Hold knappen Ctrl nede, og gør det samme med det andet øje. Vælg til sidst Effects > Photo > Red eye removal.

DT02_foto07.jpg

8. Få flere værktøjer

Du kan udvide paletten af justeringsværktøjer og filtre med et plugin. Klik på ”Help”, og vælg ”Plugins”. I Paint.Nets forum klikker du på en plugin for at læse om den. Prøv for eksempel BoltBait’s Plugin Pack for v4.0. Når du har fundet en, som du kan lide, klikker du på linket ”Download”, hvorefter du kan gemme en zip-fil på din pc.

DT02_foto08.jpg

9. Installer plugins

Når du har downloadet zip-filen, dobbeltklikker du på den for at åbne den. Her finder du en eller flere DLL-filer. Åbn et separat mappevindue og gå til C:\Programmer\paint.net\Effects. Kopier DLL-filerne ind i denne mappe. Når filerne er kopieret, skal du genstarte Paint.Net for at kunne gøre brug af effekterne i de nye plugins.

DT02_foto08.jpg

10. Find de nye plugins

De nye plugins er i menuerne ”Adjustments” eller ”Effects”. De er markeret med et puslespilslignende ikon (tredjepartstilføjelser). Klik på et af dem for at afprøve effekten. Hvis du har hentet et plugin, som ikke fungerer eller er uinteressant, kan du fjerne det igen ved at slette det fra mappen C:\Programmer\paint.net\Effects.

DT02_foto10.jpg

Partner

AOD-logo_BOXstreg.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Alt om DATA.
Læs flere nyheder, artikler, guides og test på altomdata.dk

Guide: Synkroniser dine filer med OneDrive

08-12-2014: Hvis du bruger de samme filer på flere computere og vil slippe for at rode med USB-drev, er skytjenesten OneDrive en praktisk løsning, der giver dig adgang til de filer, du skal bruge, fra hvilken som helst pc. Læs artikel

Guide: Få mere ud af dit smartphonekamera

17-11-2014: Det bedste kamera er som bekendt det, man har med. Ifølge fotodelingssitet Flickr er smartphonen vores foretrukne kamera, hvis man dømmer efter mængden af uploadede billeder. Men styresystemets fotosoftware udnytter sjældent hardwarens muligheder fuldt ud, så det kan godt betale sig at gå på opdagelse i din app-shop, hvis du ønsker at optimere mobilens fotomuligheder. Læs artikel

Guide: Opret din egen hjemmeside

31-08-2012: Med Weebly kan du på få timer lave din egen lækre hjemmeside. Perfekt, hvis du vil udstille din største hobby Læs artikel

Test: De bedste studie-mobiler

29-07-2009: Sommerferien lakker mod enden, og skal du have en ny mobiltelefon så kan det rigtige valg gøre studierne og hverdagen nemmere. Læs artikel

Guide: Nu kan du opgradere gratis til Windows 10

31-08-2015: Windows 10 er på gaden, og har du Windows 7 eller en nyere version af styresystemet på din pc eller tablet, kan du opgradere gratis. Men er det nye styresystem værd at løbe efter, og hvad får du med i pakken? Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...