Find mere om:
Smarte ure gør dig til let bytte for.. | elektronik.guide.dk

Smarte ure gør dig til let bytte for hackerne

På engelsk hedder det "wearable tech" og "quantified self" – kropsnær teknik, der bl.a. kan måle puls, hjertebanken, antal skridt og de kalorier, som du brænder af i løbet af en dag. Det er en industri i vækst, men hackerne lurer.

En undersøgelse foretaget af ABI Research anslår, at der i 2018 vil være solgt omkring 485 millioner enheder inden for ’wearable technology’. De fleste af dem kan afsløre, hvor du befinder dig. Formålet med dem er at sætte os i stand til at holde styr på vores fysiske aktivitet og få en sundere livsstil. Men kan alle disse genererede oplysninger i stedet benyttes til ondsindede formål? Og hvor sikre er de?

Symantec har for nylig udgivet en rapport, efter at man har testet, hvor sikre apps og enheder, der måler vore kroppe og aktiviteter, virkelig er.

Resultatet er nedslående. Blandt andet kan alle testede enheder og applikationer spore brugeren. Og hver femte app sender brugeroplysninger helt uden kryptering. Nogle af dem lagrer og anvender endog dine oplysninger til markedsføring.

Alt det fandt man ud af ved at bygge en scanner og gå ud i byen samt til store sportsbegivenheder. Målet var at finde ud af, hvilke oplysninger, man kunne fange i luften.

"Selvom det kan synes harmløs, at en hacker kan få adgang til, hvor mange skridt du har taget i dag ved at læse oplysninger fra dit sportsur, så der er potentiale for langt mere alvorlige indgreb,” siger sikkerhedsekspert Peter Schjøtt fra Symantec og fortsætter:

”Dine helbredsoplysninger kan blive misbrugt af ukendt tredjepart til uopfordret reklame eller afpresning. Det er indlysende, at disse produkter og applikationer er udviklet uden sikkerhed i tankerne. Og bemærkelsesværdigt at halvdelen af de undersøgte apps ikke havde nogen fortrolighedspolitik til rådighed. De ved simpelthen ikke, hvordan de håndterer og lagrer kundernes fortrolige og måske virkeligt sensitive informationer. "

Testen har opdaget flere sikkerhedshuller; størstedelen af de data, der sendes fra wearable teknologi, er ukrypteret. Og selv om disse oplysninger, såsom puls og kalorieforbrænding, kan synes harmløse, er det et faktum, at overførslen – når sådanne oplysninger skal uploades til websteder – i hver femte tilfælde sker ukrypteret med fuldt synligt navn og adgangskode.

"En hacker kan derefter nemt aflæse og hente identitetsoplysninger. Tidligere undersøgelser har vist, at folk bruger samme adgangskode til flere konti – såsom e-mail-konti og e-handel websteder,” pointerer Peter Schjøtt fra Symantec. ”Hvis cyberkriminelle får adgang til disse konti, kan konsekvenserne være langt mere alvorlige.”

Det blev også opdaget, at oplysningerne kan ende hos flere modtagere. Dette kan til dels forklare, at oplysningerne skal analyseres af forskellige modtagere, men det øger også risikoen for lækage af data. Det værste tilfælde var en app, der sendte loggede oplysninger om brugeren til 14 forskellige modtagere – hvilket altså medfører 14 forskellige steder, hvor dine informationer er tilgængelige – måske også for ondsindede hackere.

Sikkerhedstips for brugere af kropsnær teknik:

• Du må ikke bruge samme brugernavn og adgangskode til forskellige konti
• Sluk for Bluetooth når den ikke bruges
• Vær forsigtig, hvilke oplysninger du deler på sociale medier, specielt om hvor du befinder dig,
• Brug ikke apps og tjenester, der ikke har en privacy policy
• Sørg altid for at du har den seneste version af en app eller enhed
• Installer en sikkerheds- eller krypteringsløsning hvis det er muligt
• Køb hellere den fulde version af produktet end den reklame-finansierede

Guide: 9 af 10 sletter ikke data ved mobil-skifte

22-08-2015: Ni af ti danskere sjusker med sletning af personlige data på gamle mobiler og tablets. Nu må folk vågne, siger sikkerhedsekspert. Læs artikel

Guide: Sådan nulstiller og gendanner du din telefon

02-07-2015: Er din telefon sløv eller ramt af problemer? Få hjælp til at nulstille din iPhone, Android- og Windows Phone-mobil og få gendannet data. Læs artikel

Nyhed: Huawei kommer helt tæt på

05-03-2015: Smart-ur, aktivitetsarmbånd og trådløse hovedtelefoner til sport og træning fra kinesiske Huawei. Læs artikel

Nyhed: Forkæl dig selv med lidt ekstra lir

06-11-2014: Vi har fundet syv seje gadgets, som du ikke vidste, du manglede. Så nu kan du pimpe din tablet eller smartphone med en masse lækkerier. Læs artikel

Guide: Sådan tyverisikrer du din smartphone

12-08-2014: Debatten raser om, hvorvidt det skal være påkrævet, at smartphones har en såkaldt dræberknap installeret for at afskrække tyve. Men du kan selv gøre en indsats for at tyverisikre din mobil. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...