Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Test af Sonxy Xperia X Performance | elektronik.guide.dk

Test af Sonxy Xperia X Performance

Sonys ultimative smartphone for 2016 har vist sig at være lidt af en skuffelse. Der er nogle lyspunkter, men skuffelserne kan nævnes i flæng.

Smartphone
Sonxy Xperia X Performance
Sony


2016 har været et stærkt mobilår indtil videre. Samsung, Huawei, LG og HTC er alle budt ind med spændende sager og nytænkning på et væld af områder fra dobbeltkamera, luksuriøse materialer til modulær opbygning.

Midt i det hæsblæsende kapløb står Sony med en kæmpemæssig opgave, de er sidst ude med et flagskib for 2016, og den skal være et hit, for selskabets mobilforretning har givet underskud længe.

Til at løfte den opgave, introducerer Sony en arvtager til Z-serien af topmobil. Nu hedder Sonys bedste telefoner Xperia X, og i toppen af den serie har vi selskabets nye champ: Xperia X Performance.

SE OGSÅ: Sony Xperia X Performance: Første kig [WEB-TV]

Xperia X Performance Colours.png

 • Mål: 143,7 x 70,4 x 8,7 mm
 • Vægt: 164 g
 • Skærm: 5" Full HD (1920x1080 pixels), 441 PPI
 • Kamera: 23 MP f/2.0 Frontkamera: 8 MP
 • Ydelse: Snapdragon 820, 3GB RAM, Adreno 530 grafik
 • Batteri: 2.700 mAh
 • Lagerplads: 32 GB + op til 256 GB Micro¬SD
 • Netværk: Bluetooth 4.1, WiFi og 2/3G/LTE, nano-SIM
 • Software: Android 6.0 Marshmallow
 • Farver: Hvid, sort, lime-guld og rosa guld
 • PrisFå den bedste pris på mobilpriser.dk

På afstand ligner Xperia X Performance en rå klump aluminium – det ser sejt og maskulint ud, men så snart du tager fat i den kommer skuffelsen. Bagsiden er kun en tynd skal, og den besidder ikke det kølige touch, der kendetegner massivt metal.

X Performance er, ligesom den almindelige X’er, omgivet af en plaststribe, der sikkert vil fungere glimrende som støddæmper i tilfælde af tab – og det er så der, antennen gemmer sig, i stedet for i en plaststribe igennem metalkabinettet. Mobilen er samtidig IP68-godkendt, hvilket gør den støv- og vandtæt.

Mobilen råder over en 5 tommer stor skærm, hvilket gør den nemmere at betjene med en hånd end de 5,2-5,5 tommer store toptelefoner i Android-verdenen.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia M5 - god på papiret [TEST]

Xperia X Performance er dog ikke nær så fiks, som dens to småbrødre, Xperia X og XA. Den er endda tykkere, bredere og højere end Samsungs Galaxy S7 – til trods for sidstnævntes større display og dedikerede home-knap.

Det er tankevækkende, at den volumenmæssigt er 13 procent større end Sonys første 5-tommers flagskib, den aldrende Xperia Z fra januar 2013. Udviklingen er altså gået den helt gale vej for Sony – hvis målsætningen altså var at søsætte et flagskib, som er mere kompakt end konkurrencen.

xperia-x-performance-slideshow-05-desktop-382215d42f5da7b49852f95f24a2d8db.png

Middelmådig ergonomi

Xperia X Performance er dog fortsat en håndterbar størrelse, her hjælper den relativt kompakte skærm trods alt. Ergonomien lider dog af samme, uheldige placering af knapper som hos forgængerne i Sonys Z5-serie.

På midten af højre side er power-knappen med en indbygget fingeraftrykslæser. Den fungerer generelt både tjept og sikkert, når mobilen skal oplåses. Skulle dine fingre være fugtige, ryger det smarte hurtigt, for X Performance nægter oftest at læse dit fingeraftryk.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia X - Første test [WEB-TV]

Det værste ved X Performance er dog, at Sony insisterer på at placere volumenknapperne der, hvor håndfladen typisk er. Der skal derfor en del finger-yoga til, før de overhovedet kan rammes. Næsten ethvert andet sted på mobilen havde været en bedre placering til knapper.

Den kedelige ergonomi hjælpes heller ikke af, at knapperne er bløde, og at man knapt bemærker, hvorvidt der er blevet aktiverede.

ecsImgXperia X Performance Black Front Horiz (1)-1534765038648575159.png

Et glimrende display

Det trak overskrifter, da Sony forrige år introducerede verdens første smartphone med 4K-display. Det var vildt, men til en hvis grad overflødigt – for selv dem med det allerskarpeste falkesyn kunne ikke skelne de enkelte pixels under nogen omstændigheder.

I denne omgang satser Sony på et mindre skarpt display med Full HD opløsning. Det lyder ikke nær så imponerende, men vil fortsat være rigeligt veldefineret til, at al tekst og billeder står skarpt.

I stedet er det andre kvaliteter, der er dyrket her. Skærmen er yderst lysstærk og er derfor en fornøjelse at bruge i sommersolen, mens der samtidig er skruet godt op for farverne, og betragtningsvinklerne er brede.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia Z5: Den bedste Z’er [TEST]

Samtidig byder Sony på flere indstillinger til at justere både hvidbalance og farvernes mætning. Det er som i Xperia X, den bedste skærm Sony har præsteret til dato.

Det flotte billede akkompagneres af to frontvendte højtalere, der spreder stereolyd ud den rigtige vej – mod brugeren.

Selvom lyden er retvendt, spilles der til gengæld ikke til det store Grammy-award. Skruer du helt op, bliver lydbilledet mudret, og bas er nærmest ikke-eksisterende.

Ydelsen er i top

Da Sony introducerede Xperia X, undredes mange, for selskabet valgte ikke at inkludere markedets hurtigste processor i pakken. Det retter X Performance op på, med sin Snapdragon 820 quad-core – en af de heftigste processorer der i dag fås til smartphones.

Herligheden assisteres af 3GB RAM, 32GB lagerplads, der kan udvides samt et batteri på 2.700 mAh.

Det resulterer i en dag-til-dag ydelse, som er med helt i front, når der spilles, surfes på nettet eller multitaskes mellem apps.

Batteriet er dog en kende mindre, end hvad tidligere Z-topmobiler rådede over, men den aktuelle driftstid synes dog ikke at have lidt, som man kunne frygte.

Det bliver til omkring halvandet døgn oppetid ved almindeligt brug – et pænt resultat, der dog ikke matcher klassens bedste, som f.eks. Samsungs S7-serie der holder sig vågen i op mod to døgn.

Xperia X Performance understøtter Qualcomms quick-charge teknologi, hvilket lover at batteriet kan ræse fra 0 til 60% på bare en halv time. Men det gør den medfølgende oplader bare ikke, hvilket er svært at begribe, for kvikopladning kan ofte redde dagen, hvis man har glemt at oplade mobilen natten over.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia Z5 Premium - Lidt for blæret [TEST]

Et lyspunkt er dog det, Sony kalder ’Battery IQ’ en teknologi, der oplader mobilen langsommere op. Det værner nemlig om batteriet og halverer det slid, som batteriet udsættes for ved hvert pitstop.

På netværksfronten er X Performance også kapabel – dog uden at imponere som lillebror Xperia X gjorde. Den finder generelt en god 4G-forbindelse, men under svære netværksvilkår vil du ofte blive nedgraderet til 3G eller 2G.

intuitive-inside-desktop-94d32c0313e445cddc32355c27ebc62f.png

Sony software i udvikling

Med Xperia X-serien - herunder X Performance - indleder Sony en ny tilgang til smartphones. Og det ses på det nye Android-software.

Telefonen er født med Android 6.0 Marshmallow, men kommer med flere nye greb, der giver Sonyen en tiltrængt forfriskning af interfacet.

Ikonerne er større, rundere og enklere, hvilket giver et godt overblik. Samtidig kan du med et enkelt svirp nedad fremkalde en søgefunktion, der giver et søgefelt samt en oversigt over mest benyttede apps, så dine favoritapps kan findes på et øjeblik.

LÆS OGSÅ: Sony: Put ikke din vandtætte Xperia Z5 under vand

Selve notifikations- og indstillingsmenuerne læner sig tæt op ad Androids egen minimalistiske tilgang, så også de, finder du hurtigt det, du søger.

Sony har, modsat tidligere, generelt holdt igen med at inkludere for mange apps, som sjældent bliver brugt. Selv Sonys eget keyboard er nu udskiftet til fordel for et af markedets bedste løsninger: Swiftkey.

Helt gennemgribende er oprydningen dog ikke, apps som AVG Protection, Playatation, Facebook, og Spotify er eksempelvis med som standard og kan ikke afinstalleres. Bruger du dem, vil det givetvis ikke genere, men den slags bør i min bog kunne afinstalleres, når der ikke er behov for dem.

Fortsat ikke styr på kameraet

Sony har alle kort på hånden for at kunne levere et eminent mobilkamera. Selskabet er førende på kameramoduler, som de blandt andet leverer til konkurrenterne og har en stor mængde know-how i deres kamera-afdeling.

Samtidig er selve specifikationerne på det modul, du finder i Xperia X Performance imponerende, sensoren er på 23 MP og større end konkurrenternes – den indsamler derfor mere lys, og så er optikken lysstærk.

xperia-x-performance-as-if-it-were-tailored-to-you-02-desktop-1ae1ca14a0383ee8daed9b8be9ef93cf.png

Derfor er skuffelsen følgende stor, når X Performance slet ikke formår at levere resultater, der kan måle sig med markedets bedste.

Som i Xperia X er optikken bare ikke skarp nok til at retfærdiggøre de mange pixels, og selve efterbehandlingen af filerne er mangelfuld: Dynamikken er begrænset, og søjreduktionen er for hårdhændet.

Samtidig er flere af de avancerede modes dårligt implementerede. Panoramafotos kan ikke optages på det høje led, så synsfeltet er begrænset. Resultaterne er desuden fyldt med stitch-fejl og forkert eksponering. Ikke noget man forventer i en topmobil anno 2016.

Hvad, der desuden undrer, er, at Sony ikke udnytter processorens mange kræfter til at hive mere ud af sensoren. Her er ingen 4K-video, ingen 240 fps slow-motion, ingen RAW, ingen HDR i fuld opløsning og ingen optisk billedstabilisering. Der er ikke meget ’Performance’ over det her kamera.

Det lyder alt sammen skidt, men forbliver du inden for kameraets begrænsninger, kan du godt hive gode billeder ud af Xperia X Performance.

Toolbox - Mobilsiden - Sony Xperia X Performance SteadyShot1

Toolbox - Mobilsiden - Sony Xperia X Performance SteadyShot1

Forbliver du i Sonys fuldautomatiske modus, og holder du opløsningen til under 8 MP, kan du få bedre eksponeringer med resultater, der generelt er farverige og veleksponerede - og så er der gode zoom-muligheder.

Når der bliver mørkt, er resultaterne igen bedst i fuld auto, mens fotos taget i fuld opløsning kan blive decideret ringe.

På videofronten gør Sonyen også en god figur, hvis man holder sig til de forudindstillede parametre. Sonys digitale stabilisering er yderst effektiv, dog skal du regne med, at den beskærer en del og giver mørke resultater ved svag belysning.

Hvor blev performance af?

Sonys ultimative smartphone for 2016 har indtil videre vist sig at være lidt af en skuffelse. Den fejler ikke decideret noget, men der er en stribe punkter, som Sony bør forbedre for igen at være konkurrencedygtig med toppen af poppen.

Af mangler og skuffelser kan nævnes i flæng: den manglende quick-charge oplader og 4K, den middelmådige konstruktion, ergonomi, kamera og batteri, og som kronen på fadæsen - en pris i den høje ende.

Jeg har længe været fan af Sonys lidt alternative tilgang til mobilmarkedet, men i denne omgang er det altså en halvsløj sag selskabet leverer.

Sony X Performance slutter derfor på 4 ud af 6 stjerner.

Få den bedste pris her

Fordele:

 • Flot skærm
 • Stærk processor
 • Vandtæt
 • Hurtig processor

Ulemper:

 • Klodset design og ergonomi
 • Uimponerende kamera
 • Manglende features
 • Høj pris

3 alternative smartphones du også bør overveje

Samsung Galaxy S7

Alt hvad Xperia X Performance gør, gør Samsung Galaxy S7 bedre. Her får du en større, skarpere skærm i et fiksere, vandtæt format. Kamera og batteri er bedre, mens prisen er dalet en del siden lanceringen.

Overvejer du X Performance, bør du derfor også tage et kig på Sonys direkte rival.

Læs den fulde test her

Apple iPhone 6S

Er du ude efter en stærk og kompakt smartphone, er Apples iPhone 6S fortsat et stærkt bud. Kameraet performer godt, ydelsen er i topklasse og funktioner som 3D Touch bliver stadigt mere brugbare.

Prismæssigt er 64 GB varianten ikke fjern, og du får en mobil, der er Apples mest fremtidssikrede mobil i lang tid.

Læs den fulde test her

Huawei P9

Er budgettet ikke til en mobil fra allerøverste hylde, er Huaweis P9-topmodel for 2016 et glimrende kompromis.

Du sparer godt 1.500 kr., men får en lynhurtig sag med et glimrende batteri, interessant dobbeltkamera og en nydelig finish for pengene.

Læs den fulde test her

Partner

mobilsiden_logo_med_hymanoid (1).png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Mobilsiden.
Læs test af alle mobiler og nyheder om telefoni og gadgets på mobilsiden.dk

Test af syv nye smartphones

14-07-2016: Vi opsummerer indtrykkene af årets nye mobiltelefoner og finder deres unikke fordele, så du kan vælge den helt rigtige. Læs artikel

Test: Sony Xperia Go klarer næsten alt

13-07-2012: Sonys ekstremt hårdføre smartphone, Xperia Go, kan virkelig holde til at blive brugt. Læs artikel

Test af Sony Xperia Z5 Compact

22-10-2015: Mobiltelefoner bliver større og større og derfor sværere og sværere at betjene med en hånd. Sony har løsningen med Sony Xperia Z5 Compact. Læs artikel

Test af Sony Xperia Z3+

03-06-2015: Markedets bedste batteritid, fornuftigt kamera og godt produktdesign, men er den pengene værd? Læs min Sony Xperia Z3+ test her. Læs artikel

Nyhed: Det vrimler med billige mobiler og tablets

04-03-2015: Det er ikke kun dyre smartphones og tablets, som ser dagens lys på MWC 2015. Her er et overblik over alle de billige modeller, vi har set. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...