Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Test af Sony Xperia M5 | elektronik.guide.dk

Test: Sony Xperia M5 - god på papiret

Anmeldelse - Sony har høje ambitioner til deres mellemklassemobil Xperia M5 - og det forpligter.

Smartphone
Sony Xperia M5
Sony

At skabe en god mobil til en fornuftig pris er en svær øvelse - budgetbegrænsninger dikterer, at komponenterne ikke må hentes fra øverste hylde, men samtidig skal slutproduktet kunne levere et produkt, der kan matche forrige års topmobiler på de fleste punkter.

Løber du teknikbladet igennem på Sonys nye mellemvare, Xperia M5, lader det ikke til, at Sony har holdt igen. Processoren er en hurtig octa-core, kameraet er propfyldt med pixels, og du får et vandtæt design, der på afstand ligner den ægte vare fra Sonys topserie: Z-telefonerne.

Ambitionerne er altså skruet op i forhold til sidste års M4 Aqua, der gjorde en god figur i budgetklassen, men det er prisen altså også, med en hel tusindlap.

Mobilsiden.dk ser derfor nærmere på, om pris og kvalitet igen følger hinanden i vores test af Sony Xperia M5.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia M4 Aqua - Vandhund til stærk pris [TEST]

15_M5_white_group.jpg

Specifikationer Sony Xperia M5:

 • Mål: 145 x 72 x 7,6 mm
 • Vægt: 142 g
 • Skærm: 5" Full HD (1920x1080 pixels), 441 PPI
 • Kamera: 21,2 MP f/2.2 Frontkamera: 13 MP
 • Ydelse: Mediatek Helio X10 MT6795, 8 x 2,0 GHz, 3 GB RAM, PowerVR G6200
 • Batteri: 2.600 mAh
 • Lagerplads: 16 GB + op til 128GB Micro¬SD
 • Netværk: Bluetooth 4.1, WiFi og 2/3G/LTE, nano-SIM
 • Software: Android 5.1 Lollipop
 • Farver: Hvid, sort og guld
 • Øvrigt: IP-68 certificeret (vand og støvtæt ned til 1,5 meter i 30 minutter)

17_M5_BLK_GOLD_WHITE_PIS.jpg

Hvis du tager fejl af en Xperia M5 og de dyrere Z3, Z3+ og Z5 mobiler fra Sonys lineup er det til at forstå. Xperia M5 ligner nemlig sine storbrødre til forveksling.

Og det er helt i orden. Designet er nemlig fortsat nydeligt med sin konstruktion i to lag glas. Ved nærmere eftersyn vil der dog være forskelle at skimte. Bagsiden på Xperia M5 er nu i plastik, mens mobilens facade rummer en lidt mindre skærm på 5 tommer frem for den 0,2” større ditto i Z-serien.

Efterligningerne stopper heller ikke ved detaljer som de to højttalerslidsker fra Z3 og nyere Z-telefoner – det mystiske er dog, at her fungerer de ikke som højtalere, men kun til telefonsamtaler.

I den testede sorte model ligner finishen nærmest pianolak, hvilket ser flot ud – lige indtil de første fedtfingre efterlader deres fedtede aftryk. Dette sker typisk efter ca. 10 mikrosekunder.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia Z5: Den bedste Z’er [TEST]

Designet bringer fordele med sig – telefonen er vandtæt ned til 1½ meters dybde i en halv time – en feature, som givetvis kan redde mange kunder fra dyre strandture eller toiletbesøg.

14_M5_black_fronthoriz.jpg

Skærm med Sony farver

Lærredet er nu blevet både skarpere og flottere end i sidste generation. Nu er den så skarp, at de enkelte pixels ikke kan øjnes, og den vinder samtidig både i kontrast og lysstyrke i forhold til tidligere.

Den kan dog ikke helt måle sig med markedets bedste skærme, dertil er farverne stadig lidt for matte, og kontrasten kunne være større.

Samtidig lider denne skærm lidt af såkaldt ’bleeding’ i kanterne, mens Sonys tendens til at foretrække blålige toner fortsat dominerer. Sidstnævnte kan heldigvis rettes op inde under indstillingerne.

SE OGSÅ: Første kig på Sony Xperia X [WEB-TV]

På lydsiden spiller Xperia M5 noget højere end sin Z5-storebror, men også med langt mere forvrængning.

Lyden er samtidig klemt ud af en enlig højtaler i bunden i modsætning til stereolyden fra Z-serien. Skal du have sprød lyd til at akkompagnere dine film og spil, vil du hurtigt søge mod et headset.

10_M5_gold_tabletop.jpg

Taiwanesisk power

I modsætning til størstedelen af Android smartphones er det en, på disse kante ukendt processorleverandør der leverer hjernen til Xperia M5: taiwanesiske Mediatek.

Det betyder ingenlunde, at der ikke er krummer i telefonen, for under motorhjelmen er snurrer 8 kerner med op til 2,0 GHz sammen med 3GB RAM.

Det lyder som noget, der hører til i en topmobil, og i både dagligdagsydelse og i benchmarks rammer M5 Aqua ikke langt fra.

LÆS OGSÅ: Sony udvikler ny batteritype med 40 % højere kapacitet

Android 5.1 Lollipop kører uden tøven og uden nævneværdige tænkepauser. Eneste svaghedstegn at spore var under afvikling af 3D-spil, hvor Xperia M5 har tendens til at blive noget varm, hvilket kan skabe hakken i spil.

Batteriet er oplyst til at kunne holde i to dage, men som med Xperia M4 er det kun med STAMINA-funktionen slået til, at den påstand holder vand. Ved mere almindeligt brug holder M5 hæderlige 1-1½ døgn mellem hver stikkontaktbesøg.

d3-a-desktop-4bcf2c420da477b48e93bb6c9731dc9c.png

For meget Sony-software

Sony Xperia M5 leveres med sidste års udgave af Android, hvilket gør, at du må undvære Android 6.0 Marshmallow nyeste features som søgefunktion ’Now on Tap’ og den strammere kontrol over apps tilladelser og strømforbrug.

Min største anke ved Sony software er som sådan ikke mangel på funktionerne, men rettere overfloden af dem. Apps som AVG Antivirus, 2 gange Playstation-apps, ’Nyheder’ og ’Nyheder og Vejr’ forekommer mig overflødige. Sony må gerne rydde ud her, for selv med 16 GB lagerplads ombord, er der kun 8 GB tilbage til brugeren.

Det er dog blevet et par nyttige apps. Jeg er fortsat fan af Sonys mini-apps, der kan fremmane en svævende version af bl.a. lommeregneren, browseren eller kalenderen – praktisk og anvendeligt.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia Z5 Compact: verdens mindste topmobil [TEST]

04_M5_gold_back.jpg

Kamera der lyder af meget

Et andet hovedargument for Xperia M5 er kameraet som med sine 21,2 MP blæser alle konkurrenter af banen på pixelfronten.

I praksis formår det ambitiøse kamera dog ikke helt at indfri de forventninger, de mange pixels lover.

21 MP forpligter, og det kræver en skarp optik og en kapabel efterbehandling, før de mange pixels reelt udnyttes. Og her kommer Sony Xperia M5 til kort.

Kontrast og farver er generelt tilfredsstillende, men bliver aldrig lige så overbevisende som i Samsungs.

LÆS OGSÅ: Sony: disse telefoner får Android 6.0 Marshmallow

Detaljer bliver hurtigt udviskede, når der zoomes ind, og flere mobilkameraer præsterer faktisk bedre, selvom de råder over færre pixels. Samtidig er fokuseringen ikke nær så kvik som i øvrige telefoner i samme prisleje.

I mørke er Sonys efterbehandling også mangelfuld. Billeder bliver enten for mørke eller uskarpe alt efter, om du benytter dig af den manuelle eller fuldautomatiske modus.

Selfieentusiaster kan derimod se frem til skarpe selvportrætter på hele 13 MP og live-retouchering.

På videofronten leverer Sony 4K-optagelser en sjældenhed i mellemklassen. Uden nogen effektiv stabilisering kræver det dog en meget sikker hånd eller stativ at få gode optagelser i hus.

Ønsker du roligere optagelser, er det her en fordel at skrue ned til Full HD opløsning og slå Sonys SteadyShot funktion til.

Toolbox - Mobilsiden - Sony Xperia M5 film

Overordnet set, er Sony Xperia M5 en telefon, der leverer på mange fronter, men som alligevel skuffer en anelse for feltet af mellemklassetelefoner, der er blevet styrket markant de seneste år.

Den arver mange af de gode dyder fra sidste års Xperia M4 Aqua, men prisforøgelsen på et tusinde kroner er en bitter pille at sluge. De tre tusinde kroner, som Sony kræver for M5'eren, er mindst 500 kr. i overkanten.

Fordele:

 • Flot, vandtæt design
 • God ydelse
 • Skarpe selfies

Ulemper:

 • Prissat for højt
 • Overflødig software
 • Kamera underpræsterer

3 lignende smartphones du også bør overveje

Topscoreren – Sony Xperia Z3

Sony topscorer fra 1½ år siden er fortsat en lækker telefon, der byder på ligeså god ydelse som Xperia M5 – med bedre batteri og aludesign oveni købet. Med en dagspris på under tre tusinde kroner er den endnu en overvejelse værd.

Læs testen her.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Den elegante - Huawei P8

Huaweis P8 flagskib er ikke vandtæt, men det gør den op for ved at tilbyde et elegant design, god ydelse og et stærkt kamera til en favorabel dagspris på lige under 2.700 kr.

Læs testen her.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Den fulde pakke - LG G4

Er du mest til velekviperet mobiltelefoner, får du næppe bedre i kategorien end LG G4. Kameraet er blandt de allerbedste til dato, ydelsen er i top, skærmen er spillevende og prisen er just røget under de tre tusinde kroner. Her får du virkelig meget mobil for pengene.

Læs testen her.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Partner

mobilsiden_logo_med_hymanoid (1).png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Mobilsiden.
Læs test af alle mobiler og nyheder om telefoni og gadgets på mobilsiden.dk

Test af Sony Xperia Z3+

03-06-2015: Markedets bedste batteritid, fornuftigt kamera og godt produktdesign, men er den pengene værd? Læs min Sony Xperia Z3+ test her. Læs artikel

Nyhed: Denne vandtætte smartphone ruinerer dig ikke

04-03-2015: Sony har præsenterer Xperia M4 Aqua - en ny prisvenlig smartphone i mellemklassen, der har flere elementer fra Sonys dyrere Xperia Z-serie. Læs artikel

Test af Sony Xperia T3

07-09-2014: Sony er tilbage med endnu et medlem til Xperia-familien: Xperia T3 og er, som navnet angiver, den tredje udgave. Læs artikel

Test: Mini-mobiler med masser af power

20-04-2014: Er en 5 tommer skærm for stor til dig? Så er en mini-mobil måske det rigtige valg. Den har mindre skærm, men kan stort set det samme som de store mobiler. Priserne er tilmed væsentlig lavere. Vi tester tre af slagsen. Læs artikel

Test af syv nye smartphones

14-07-2016: Vi opsummerer indtrykkene af årets nye mobiltelefoner og finder deres unikke fordele, så du kan vælge den helt rigtige. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...