Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af Sony Xperia Z5 Compact | elektronik.guide.dk

Anmeldelse: Sony Xperia Z5 Compact: verdens mindste topmobil

Mobiltelefoner bliver større og større og derfor sværere og sværere at betjene med en hånd. Sony har løsningen med Sony Xperia Z5 Compact.

Det kræver efterhånden en ordentlig lap at betjene en moderne smartphone med én hånd. Mens mobiltelefoners skærme bare vokser og vokser, får fingrene sværere og sværere ved at nå skærmens yderpunkter.

Det har Sony indset, og de kan, som en af de eneste producenter, bryste sig at have en topmobil, som faktisk er kompakt. 

Succesen er da heller ikke udeblevet. 

Forgængeren, Xperia Z3 Compact, er blevet overlæsset med hæder, blandt andet prisen som mobilsiden.dks ’Årets Mobil’, og har været fast inventar på mobilpriser.dk’s månedlige top 10 over de mest eftertragtede telefoner.

Læs også: Sony: disse telefoner får Android 6.0 Marshmallow

Men nu er afløseren, Sony Xperia Z5 Compact, klar. Kan den mon mønstre samme gode takter?

Som medlem i Sonys Z-serie er specifikationerne i top, og seneste version rummer fortsat seriens varemærke: et stilfuldt, vandtæt design. Dertil kommer ambitiøse specifikationer, med blandt en octa-core processor om bord, en fingeraftrykslæser og et 23 megapixel kamera.

Xperia Z5 tegner til at være et hit.

02 sony-xperia-z5-compact-med-mdr-10rc-z5c-135369.jpg

03 sony-xperia-z545-135479.jpg

Fortsat plast

Sonys Z-serie er normalt synonym med det allerbedste, som Sony kan levere, men lige præcis i Compacts tilfælde, passer det ikke helt.

De dyrere Z5 og Z5 Premium deler eksempelvis en aluminiumsramme omkring mobilen, mens rammen i Xperia Z5 Compact vrager aluminium til fordel for plast. Ligesom i Xperia Z3 Compact.

I modsætning til sin forgænger er plasten noget mere minimalistisk udformet, hvilket gør den mere neutral i designet. Det er ikke umiddelbart til at spotte, at det er en topmobil, det skulle da lige være på grund af glasbagsiden i mat glas.

Det billige indtryk afhjælpes heller ikke af, at telefonens er tungere og en anelse tykkere end sidste år.

Læs også: Samsung Galaxy Tab S2 - Nyt look men samme personlighed

Jeg er dog glad for, at Sony denne gang skrotter behovet for flere vandtætte flapper til at gemme på micro-USB-porte, stik til nano-SIM samt micro-SD-kort. Nu er micro-USB stikket i bunden, hvor det er let at komme til. Det betyder samtidig er der ikke længere er behov for porte til en magnetisk dock.

Praktisk størrelse

Til daglig brug er det kedelige første indtryk samtidig hurtigt glemt, for Sony Xperia Z5 Compact tilbyder noget som er savnet i smartphone-land: Et lille fikst format.

Med mål på 127 x 65 x 8,9 mm er den mærkbart smallere og lavere end nogen anden topmobil på markedet i dag. Og det gør den til en fornøjelse at bruge.

Hvor de fleste topmobiler i dag kan betjenes med en hånd, er det ikke altid ligetil at gøre det med sikker hånd i hverdagen. Har du tunge Irma-poser eller en træt unge i den ene hånd, er det betryggende, at den anden hånd sikkert kan fastholde telefonen.

Anvendeligheden styrkes samtidig af, at Sony nu implementerer en fingeraftrykslæser i powerknappen. Dermed kan telefonen både tændes og oplåses i en og samme bevægelse.

Det er i mine øjne den bedst tænkelige placering for en fingeraftrykslæser, men den lider dog ved at være langsommere end Apples og Huaweis løsninger.

I omtrent et ud af fem tilfælde skulle fingeren scannes en gang til, før ens fingeraftryk blev genkendt. Og er dine fingre det mindste fugtige eller fedtede, må du forbi PIN-koderitualet.

04 sony-xperia-z5-compact12-136001.jpg

Torskedumme knapper

Hvad der derimod slet ikke giver mening, er selve volumenknappernes placering. Disse er rykket næsten tre centimeter ned, hvilket gør dem nærmeste umulige at nå - uden at knække tommeltotten af led.

Når denne samtidig både er smal og yderst tynd, og kun reagerer med et blødt, dovent klik, så føles det som en tilbagegang i brugbarhed. Er du venstrehåndet, falder knapperne dog langt bedre - midt i din fingeres aktionsradius.

Meget af dette kan undskyldes med, at Z5 Compact er IP68-godkendt. Oversat fra ingeniørsprog betyder det, at telefonen er støvtæt og er vandtæt i mindst en halv time, ved mindst en meters dybde.

Vil du have Z5 Compact med i svømmepølen, skal du dog tænke dig om en ekstra gang. Med Z5-generationen vælger Sony nemlig ikke at garantere vandtætheden under reklamationsretten.

05 sony-xperia-z5-compact19-136008.jpg

Snusfornuftig skærm og lyd

På lyd- og billedfronten ændrer Sony ikke det store. Skærmen er fortsat på 4,6 tommer, hvilket er lige akkurat stort nok til, at dine apps og dit indhold ikke bliver for småt eller gnidret.

Opløsningen på 1280 x 720 pixels er i den lave ende, men de enkelte pixels vil dog sjældent bemærkes, medmindre at du selv søger efter dem med øjnene.

Farver, kontrast og hvidbalance er fornuftigt afstemt, men Sonys blåligt tintede skærme er fortsat at finde. Heldigvis kan dette rettes op inde i indstillingerne.

For oven og neden på fronten gemmer to slisker på stereohøjtalere, der ligesom i Z3 Compact ikke rigtig brillerer, men går an til hverdagsbrug.

Læs også: Apple og Google topper hitlisten over mest værdifulde brands

Audiofile bør dog ikke have deres favoritheadset alt for langt væk, hvis lyden virkelig skal fornøje. Et interessant headset til Z5-serien er selskabets MDR-NC31EM, som leverer støjreduktion i samspil med Z-mobiler og tablets.

06 sony-xperia-z5-compact16-136005.jpg

En rap sag

Xperia Z5 Compact er lille udenpå, men gemmer alligevel på et af de største og kraftigste processorer på markedet i dag: en Snapdragon 810 octa-core på 2,0 GHz.

Det er en ilter størrelse, der kan yde på allerhøjeste niveau, hvis dens voldsomme varmeudvikling kan tøjles. Eksempelvis oplevede jeg problemer med Sonys Xperia Z3+ der gentagne gange måtte bede om et pusterum, når mekanikken kogte over.

Det sker dog (næsten) ikke i Z5 Compact. Lange spilseancer eller benchmarks har endnu ikke formået at tvinge processoren i nødsporet, men en enkelt 4K-videooptagelse tvang Z5 Compact til at tage sig en puster.

De mange kræfter får for det meste frit løb, og det resulterer i en glimrende ydelse. Spil, multitasking og browsing på nettet foregår i raskt tempo. 

I forhold til markedets allerhurtigste telefoner, som Samsung S6 og iPhone 6s, kan der dog opstå ventetider, når apps loades, for den indbyggede lager på 32GB er ikke af samme lynhurtige kaliber.

Læs også: Disse mobiler kommer i oktober

Selve batteriet er også blevet større for at matche det knurrende maskineri. Men et lille løft på 4 pct. er desværre ikke helt nok til at opnå samme glorværdige resultater som forgængeren. Hvor Z3 Compact rutinemæssigt klarede sig to dage på en opladning, skal du nok rettere forvente et halvandet døgns oppetid. Altså godt uden at være prangende.

Sony forbedrer samtidig batteritiden med en yderst effektiv Stamina-mode, der forlænger standby-tiden ved at holde baggrundsprocesser nede på et minimum.

Når den skal tankes op, er Z5 Compact beredt, for den understøtter Quick Charge 2.0. Sony lover endda at der kan sjatoplades nok på ni minutter til over fem timers brug. Påstanden er nok lige optimistisk nok, for med den medfølgende oplader viste måleren 28 pct. efter 30 minutters opladning.

En halv time senere rundede mobile 60 pct., hvilket rækker til omkring en dags brug. En fuld opladning foregik på i alt to timer og fem minutter.

På netværksfronten er Z5 udstyret med 2G-, 3G- og 4G-antenner, hvor sidstnævnte understøtter op til 300 mbps. Her har plastkonstruktionen sine fordele, for forbindelsen til de hurtigste frekvenser var både hurtig og pålidelig.

Den samme Sony-software

Med mobilen følger Googles Android 5.1.1 Lollipop, og altså ikke den allerseneste udgave af Android fra søgegiganten. Sony er dog lovligt undskyldt, eftersom at Android 6.0 knapt nok er udkommet til Googles egne telefoner endnu. Sonys support bekræfter samtidig at en opdatering til den nyeste Android er på trapperne.

Med Lollipop 5.1 til at styre løjerne er Z5 Compact dog fortsat en både behagelig og kompetent størrelse.

Sony afviger nemlig ikke meget fra Googles grundopskrift, hvor Material Design er mantraet med sit flade og geometriske look. 

Det japanske selskab bevarer dog en lidt uheldig tendens til overlæsse interfacet med tunge widgets, der reklamerer for Sonys økosystem. Et forståeligt tiltag, når nu Sony favner over et bredt underholdningsunivers fra Playstation til musik og filmstreaming. Der er mange tilbud, men jeg ser nu helst, at man som bruger selv kan vælge, hvilke apps, der skal fylde på telefonen.

Sony inkluderer fortsat små intelligente løsninger, der gør mobilen praktisk i hverdagen. Jeg er fortsat fan af de såkaldte ’små apps’, som aktiveres under multitaskingmenuen. Med disse kan du f.eks. få en mini-udgave af mail, browseren, musikafspilleren eller en lommeregner til at svæve over den app, du benytter dig af.

Læs også: Apple iPhone 6S - den fremtidssikrede iPhone

En anden praktisk feature app er lifelog, som agerer digital logbog, og som samtidig holder styr på alle dagens aktiviteter, fra dagens løbetur til tiden tilbragt med at surfe med mobilbrowseren.

Samlet karakter:

  • 5½ ud af 6 stjerner

Fordele:

  • Top ydelse
  • Stort batteri
  • Godt kamera
  • Vandtæt design

Ulemper:

  • Høj pris for plast
  • Billigt udseende
  • Dumt placerede knapper
  • Middelmådig fingeraftrykslæser

Specifikationer Xperia Sony Z5 Compact:

Mål: 127 x 65 x 8,9 mm, 138 gram
Skærm: 4,6” HD-skærm, 323 PPI
Ydelse: Snapdragon 810 octa-core (4x2,0+4x1,5 GHz), 2GB RAM
Batteri: 2.700 mAh
Kamera: 23 MP PDAF, f/2,0 optik, 5MP frontkamera
Lager: 32GB + op til 200GB micro-SD
Software: Android 5.1 Lollipop
Netværk: 2G,3G, 4G Cat 6.
Øvrigt: IP68 støv- og vandtæt, fingeraftrykslæser
Pris: 4.999,- kroner

Niels de Boissezon, mobilsiden.dk

Test af Sony Xperia Z5 Compact

16-09-2015: Sony fortsætter med at bevise, at en minimodel ikke behøver at være dårligere end en fuldvoksen. Læs artikel

Nyhed: Sådan er Sony Xperia Z1 – vi har prøvet den

06-09-2013: Første indtryk: Vi har prøvet Sony Xperia Z1 - den nye 5”-topmodel med kæmpe 20,7 megapixels kamera. Læs artikel

Test af syv nye smartphones

14-07-2016: Vi opsummerer indtrykkene af årets nye mobiltelefoner og finder deres unikke fordele, så du kan vælge den helt rigtige. Læs artikel

Test af Sonxy Xperia X Performance

12-07-2016: Sonys ultimative smartphone for 2016 har vist sig at være lidt af en skuffelse. Der er nogle lyspunkter, men skuffelserne kan nævnes i flæng. Læs artikel

Test af Sony Xperia Z3+

03-06-2015: Markedets bedste batteritid, fornuftigt kamera og godt produktdesign, men er den pengene værd? Læs min Sony Xperia Z3+ test her. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...