Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af Galaxy Nexus | elektronik.guide.dk

Test: Ny Nexus - Google gør Android bedst

Google beviser med Galaxy Nexus, at Android er bedst, når ingen andre må pille i koden.

Seneste anmeldelser

Webvideo

Mobil top 5

Den tredje Google-smartphone i rækken fik en hård medfart, inden den landede på vores skrivebord. Posten tabte pakken ud foran en bil, og indpakningen lignede ikke helt sig selv bagefter.

Heldigvis var Galaxy Nexus godt pakket ind og fik ikke en eneste skramme. Den fungerede helt uden problemer i testperioden, i hvert fald ikke problemer, der kan tilskrives den uheldige start.

Denne smartphone er blevet til i et samarbejde mellem Google og Samsung. Hardwaren har Samsung produceret, mens Google har ansvaret for softwaren.

”Med enhver Nexus-telefon ønsker vi at vise, hvad vores platform kan, og give brugeren en ’ren’ oplevelse. Galaxy Nexus er en ’lanceringstelefon’, som skal være den ’rene oplevelse’ og vise, hvad det er, vi vil med platformen Ice Cream Sandwich. Det er her, vi sammen med Samsung viser, hvordan vi synes, den supersejeste Ice Cream-telefon skal være,” fortæller kommunikationschef i Google Danmark, Christine Sørensen til Mobilsiden.dk.

Sådan var det også med Nexus One, som HTC producerede, og sidste års model Nexus S, der blev fremstillet af Samsung.

Gode specifikationer

På specifikationslisten mangler der bestemt ikke noget. Skærmen er af typen Super AMOLED (4,65”) med en opløsning på 1280 x 720 pixels. Processoren er på 1,2 GHz (dual core).

Der er desuden alt fra gyroskop, accelerometer, kompas, lysføler, barometer, Bluetooth, trådløst netværk, 32 GB hukommelse, 1 GB RAM, NFC og meget andet.

Der er ingen taster på fronten, alt sker på touchskærmen – hvilket fungerer overraskende godt. Der er desuden en notifikations-LED, som pulserer, når der f.eks. er ankommet ny post i indbakken.

Kameraet har kun en fem megapixels opløsning, men gør alligevel et forrygende job. Men mere om dette senere i testen.

Det hele styres af Googles seneste softwarekreation, Android 4.x Ice Cream Sandwich – som er et tigerspring frem set i forhold til de foregående versioner.

Mobilen er omgivet af plastik, og bagsiden er helt vild tynd. Det samlede designindtryk er dog godt, men ikke en oplevelse, der får en til at rykke ud på kanten af stolen. Valget af plastik betyder også, at vægten kan holdes nede på 145,5 gram.

Superlet opsætning, men!

Det er let at komme i gang med Galaxy Nexus. En flot opstartsguide hjælper brugeren på vej, og det er tydeligt, at denne proces er bedre gennemtænkt, end det vi har set på de tidligere Nexus-modeller.

Men kort efter opstarten ramte en dyb undren mig. For godt nok kunne der vælges dansk sprog, der også gav dansk interface og dansk tastatur med ÆØÅ i beskeddelen, men den danske ordbog var ikke at finde.

Uanset om der kan hentes et alternativt tastatur med dansk ordbog, f.eks. Smart Keyboard Pro, er det ikke acceptabelt, at mobilen ikke hele vejen igennem taler dansk. Ifølge teleselskabet 3 skulle en officiel dansk ordbog dog være på vej i starten af 2012.

Det er dog ikke noget, Google Danmark vil bekræfte.

”Vi kan ikke kommentere på fremtidige softwareversioner,” siger Christine Sørensen, kommunikationschef i Google Danmark.

Den manglede ordbog var i øvrigt også et problem på forgængeren Nexus S.

Lækkert flydende interface

Jeg har tit haft en Android-mobil i hænderne, der ikke i menu- og brugerinterface levede op til de forventninger, som jeg har til en moderne smartphone.

Det skal være flydende og ikke hakkende! Men når de forskellige producenter begynder at rode i Android-koden og smide deres eget interface-lag på - som eksempelvis Touchwiz eller HTC Sense - går det oftest ud over brugeroplevelsen.

Men i Galaxy Nexus er det anderledes. Alt flyder som en drøm; ingen irriterede animationer der hakker, eller ting der hænger. Det er megafedt!

Tænkt over flere detaljer

Med Android Ice Cream Sandwich har designerne tydeligvis tænkt sig godt om. Det er faktisk lykkedes at lave en knap-fri oplevelse, hvor det altså er indholdet på skærmen, som er ”knapperne”.

Programmenuen er delt op i ”programmer” og ”widgets”, og det giver et godt overblik. Det simpelthen blevet meget lettere at overskue, hvilke widgets man har installeret, og mange widgets kan desuden tilpasses i størrelse, når de tilføjes en af de fem forsideskærme.

Som i tidligere Android-versioner kan genveje oprettes ved at holde på et program i menuen og trække det ud på forsiden. Men en forfriskende nyskabelse er, at man i samme handling kan trække programmet op på ”afinstaller”. Super godt tænkt, at der ikke skal rodes rundt i mobilen for at finde en afinstallations-mulighed.

Ved at placere genveje oven på hinanden kan der let oprettes mapper, der kan navngives individuelt, og mappe-grafikken er flot og anvendelig.

Der er stadig funktioner, som Galaxy Nexus ikke har, men som findes på andre mobiler. F.eks. smart-dial. Men det er alligevel forfriskende, at Google ikke forsøger at ville alt, men tager nogle valg for brugerne. I sidste ende skaber det mindre forvirring.

Virkelig godt kamera

Fem megapixels lyder i disse tider ikke af meget, men det er ganske rigeligt.

Et godt objektiv kombineret med et godt kameraprogram og intern billedbehandling giver et tæt på fremragende resultat.

Når der tages billeder, selv i mørke omgivelser, er resultatet virkelig godt. Det har været en fornøjelse at tage billeder i testperioden, og man glædes gang på gang over resultatet.

Galaxy Nexus giver desuden muligheden for at tage billeder meget hurtigt efter hinanden. Og der er også forskellige fotoeffekter, som kan være ganske sjove.

Optager du videoklip indimellem, så kan du nok glædes over muligheden for at optage i Full HD 1080p.

Billeder kan let sendes ud på nettet og deles i beskeder og mails.

En browser, der halter

Det vigtigste i en smartphone, altså ud over det at kunne ringe, er nok internet-browseren. Men her er det svært at være overdrevent positiv.

Når websites, der ikke er specielt datatunge indlæses, sker det lynende hurtigt – og ja, her er der ingen problemer.

Men så snart siderne bliver større og tungere som eksempelvis Ekstra Bladet, B.T., Theverge, epn m.v., begynder problemerne. Det er svært at zoome og flytte, mens der indlæses – og ja, det hele hakker/pauser lidt ekstra.

Galaxy Nexus er ikke født med Adobe Flash, men et plugin kan hentes via Andoid Market. Og tro mig – det kan ikke anbefales. Nu bliver hakkerne flere, pauserne længere og irritationen større.

Et realistisk gæt er nok, at Flash bevidst er udeladt fra udviklernes side. Så er det op til brugerne selv at hente funktionen, hvis den ønskes. Dermed lægger Google sig altså i anti-Flash-gruppen, som i forvejen tæller Apple, Microsoft og Nokia.

Jeg er ikke forudindtaget eller for den sags skyld ”ham der ikke kan lide Android”. Men jeg nødt til at påpege, at både mobiler som Samsung Galaxy W og Nokia Lumia 800, der kører på systemet Windows Phone - samt iPhone og iPad - har vist vejen, når det kommer til håndtering af websites på mobilen.

Galaxy Nexus er ikke som sådan ubrugelig på nettet, men i forhold til, hvad der ellers findes, så fungerer det ringe og skuffende, specielt set i lyset af, at der er tale om en helt ny topmodel samt en smartphone, der skal vise, hvad Ice Cream Sandwich kan.

Funktionen ”Dataforbrug” bør i øvrigt skamroses. Her kan du se, hvor meget data der er forbrugt over en periode, sætte alarmer og ikke mindst se, hvilke funktioner, der har tappet på dataforbindesen.

Web-TV: Så dårligt virker internettet på Galaxy Nexus

Ualmindelig dårlig batteritid

I Galaxy Nexus sidder et stort batteri på 1750 mAh og heldigvis for det. For ellers havde den nok været helt uudholdelig at bruge.

For at kunne køre min dag til ende er opladning i løbet af arbejdsdagen et absolut must. Dette er bare ikke godkendt. Andre mobiler som Samsung Galaxy S II, Nokia Lumia 800 og iPhone 4S klarer en hel dag ved samme brug.

Desuden snyder Galaxy Nexus på vægten. Som standard er skærmlyset (når det står til automatisk) skruet meget langt ned. Jeg kan kun se det, som om udviklerne godt ved, at skærmen bruger meget strøm og derfor er dæmpet meget, for at spare strøm.

Som det altid er med Android-telefoner, er det meget vanskeligt at finde ud af, hvor strømmen bliver af. Det virker oftest, som om der hele tiden ligger noget, der suger strømmen ud.

I Galaxy Nexus kan menupunktet ”Dataforbrug” vise, hvad ens datatrafik er gået til, på henholdsvis mobilnet og trådløst netværk. Her er det tankevækkende, at Google+ i testperioden har benyttet godt 10 MB på mobilnettet og 40 MB via trådløst netværk.

Jeg har ikke haft Google+ aktiveret? Så ligger der her et hemmeligt strømforbrug? Jeg ved det ikke, men jeg bliver skræmt, når min mobil så tydeligt foretager sig noget, jeg ikke synes at have bedt om.

Mange andre gode funktioner

Galaxy Nexus er som alle andre moderne smartphones fyldt med funktioner som musikafspiller, galleri, kalender, YouTube osv. Men Nexus’en er naturligvis også spækket med Googles egne tjenester som Earth, Maps (med navigation), Gmail osv.

Men også andre standardtjenester som Microsoft Exchange er understøttet.

Der er kommet et lille videoredigeringsprogram, hvor man selv kan lege filminstruktør med sine egne klip.

Konklusion: Er Galaxy Nexus god nok?

At fælde dom over Galaxy Nexus er ikke let. På den ene side er der tale om en, på mange områder, velfungerende Android-smartphone. På den anden side er der ting, hvor den ikke lever op til det, som man med rette kan betegne som markedsstandarder.

Smartphonen her vil begejstre first-movers, der skal være først med det nyeste, mens de mere uøvede brugere blot vil leve med mobilen.

Min opgave er at påpege over for køberne, hvor styrkerne og svaghederne ved produktet er. Og på en række punkter synes jeg ikke, Galaxy Nexus er helt god nok. Personligt ville jeg hellere købe en Samsung Galaxy S II, hvis det var en Android-mobil, som jeg jagtede.

Når prisen på 4.200 til 5.400 kr. uden abonnement drages ind i ligningen, så trækker det i hvert fald ikke op.

Jeg er vild med den rene Google Android-oplevelse, og på de fleste områder er der slet ikke behov for HTC Sense, MotoBlur, Touchwiz, og hvad de forskellige tilpasninger hos andre Android-producenter ellers hedder; Google viser tydeligt, at der på ingen måde er behov for disse.

At opdateringerne til Android kommer først til Nexus-modellerne er også et plus. Sms, mms, samtaler og andre basale funktioner fungerer også glimrende.

Jeg synes klart bedst om Android, når ingen andre end Google har pillet rundt i koden – men Galaxy Nexus ender alligevel kun på karakteren fem ud af seks stjerner.

LÆS OGSÅ: Test: Vinterens bedste Androidmobiler

Galaxy Nexus

Plus

  • God skærm
  • Fremragende kamera
  • Velfungerende Android-version

Minus

  • Dårlig battertid
  • Internet-oplevelsen ikke god nok
  • Manglende dansk ordbog

Test af Nexus S

16-03-2011: Når Google selv har kontrollen, kan Android for alvor konkurrere med iPhone. Læs artikel

Nyhed: Nexus 6 – sådan er den

02-12-2014: Først i Danmark. Sammen med MereMobil.dk kan JP nu præsentere de første indtryk af Googles nye super-Android. Læs artikel

Test af Samsung Galaxy Alpha

02-10-2014: Alpha er en megalækker Android-mobil – og mindst lige så cool som iPhone 6. Læs artikel

Test: Vinterens bedste Androidmobiler

20-12-2011: En smartphone står på mange ønskelister til jul. Vi har testet de mest interessante. Læs artikel

Test af Galaxy Nexus

19-10-2011: Verdens første smartphone med Android 4.0 Ice Cream Sandwich, Galaxy Nexus, er en realitet. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...