Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Test af Lumia 735 | elektronik.guide.dk

Test af Lumia 735

Anmeldelse: Vi har testet Nokia Lumia 735, der markedsføres som selfiephone med 5MP frontkamera.

Smartphone
Lumia 735
Nokia

Lumia 735 er ny mid-range telefon fra Nokia/Microsoft og samtidig en af de sidste telefoner, der bærer Nokias logo.

Telefonen har følgende nøglespecifikationer:

 • 4,7 tommer AMOLED skærm 720 x 1280 pixels (312 ppi)
 • 1,2GHz quad-core Snapdragon 400 processor
 • 8GB Intern hukommelse(Kan udvides med microSD kort)
 • 1GB RAM
 • 6,7 MP primært kamera
 • 5 MP frontkamera (selfiekamera)
 • 4G/LTE
 • 2.220 mAh batteri
 • Trådløs opladning

Telefonen fremhæves af Microsoft og Nokia for det 5 MP store frontkamera, der gør den eftertragtet for personer med trang til selvportrætter.

Men er der overhovedet et marked for en selfiephone, eller er det bare salgsgas? Vi har testet Nokia Lumia 735 - The Selfiephone...

124285.jpg

Design og form med billige vibrationer

Man kan næsten sige at Nokia har valgt et retro-design til Lumia 735, der i store træk minder om Nokia Lumia 900, der kom til Danmark i midten af 2012. Siderne på telefonen er afrundede, mens top og bund er flade.

Det aftagelige bagcover er udført i højglansplastic, der desværre er meget modtagelig overfor fedtede fingre, og så ryster det på den dårlige måde, når telefonens vibrator aktiveres. Bagcoveret findes i farverne orange, grøn, hvid og sort.

124286.jpg

Skærm – med lidt justeringer bliver den rigtig god

Lumia 735 har en 4,7 tommer AMOLED skærm på 720 x 1280 pixels, med en tæthed på 312 pixels pr. tomme(ppi)

4,7 tommer lyder måske som en god størrelse til en smartphone, men faktum er, at skærmen ikke fylder meget i forhold til størrelsen på telefonen.

Over og under skærmen er der store sorte flader, som ikke bruges til andet end placering af frontkamera og højtaler til samtale. Hvis man kigger på Lumia 930, der har en skærm på 5 tommer, er de sorte passive felter væsentlig mindre.

Navigationsknapperne på Lumia 735, er rykket ind i bunden af selve skærmen. Det gør, at der er endnu mindre skærmplads til rådighed, med mindre man benytter sig af muligheden for at lade navigationsmenuen forsvinde, når den ikke bruges.

Under indstillinger kan man selv vælge, om menuen skal skjules, når den ikke bruges, men det kan have sine ulemper, da man dermed skal swipe op (trække menuen op fra bunden) hver gang man skal have fat i navigationsknapperne. Det giver dobbeltarbejde til fingrene, hvis man blot vil trykke ”tilbage” eller gå til startskærmen.

Selve skærmen er dog af højere kvalitet, end man kunne forvente af en telefon i denne klasse. Billedet står skarpt og pænt med god kontrast og flotte naturlige farver.

Er man til mere knald på farverne kan dette let justeres under indstillinger for skærm. Her kan der vælges mellem flere forudindstillede opsætninger, eller brugeren kan lave sin helt egen favorit. Jeg foretrækker at justere skærmen lidt, da den ellers kan virke lidt kedelig og flad.

Styresystem – flydende og lækker

Ud af boksen kører Lumia 735 seneste udgave af Windows Phone 8.1, samt opdateringen Lumia Denim. Det vil dog være synd at sige, at danske brugere får meget ud af Denim-opdateringen på nuværende tidspunkt, da de mest interessante ting i denne opdatering vedrører Cortana, der ikke er tilgængelig på dansk, og Rich Capture til Lumia Kamera, som endnu ikke er rullet med ud.

I det daglige kører brugerfladen let og smidigt, og de færreste vil bemærke, at processoren og mængden af RAM er mindre end i topmodellen Lumia 930. Kun presset til det yderste, for eksempel i grafiktunge spil, arbejder Lumia 735 lidt langsommere end topmodellerne.

124287.jpg

Kamera – Selfiephone er salgsgas

Lumia 735 har et primært kamera på bagsiden på 6,7 MP. Der er ikke tale om PureView som på Lumia 830, 930 og 1520, men trods alt med Zeiss optik.

Kameraet har autofokus, LED flash, og præsterer bedre end mange telefoner i samme prisklasse med 5 MP kamera. For en mid-range telefon er det godkendt! Billederne bliver pænt skarpe, med fine detaljer, flotte farver og i en kvalitet man kan være bekendt at vise frem til venner og familie.

Én ting savner jeg ved Lumia 735: Den dedikerede kameraknap, der findes på de lidt dyrere modeller. Det er for mig bare nemmere at tage billeder med en fysisk knap, end med et tryk på skærmen.

Og nu kommer vil til det store glansnummer: selfie-kameraet, altså frontkameraet på 5 MP, der bliver fremhævet som det store salgsargument for Lumia 735.

Selvfølgelig tager et kamera på 5 MP bedre billeder end et kamera på 1,2 MP, som det der sidder i topmodellen Lumia 930. Man skal dog, efter min mening, have et meget specialiseret behov, for at gå efter en telefon med netop denne feature. Microsoft burde efter min mening have fremhævet andre kvaliteter end selfiekameraet.

Kvaliteten af billederne kan man ikke tage fra Lumia 735, men i det store hele vil jeg betegne selfieprædikatet som salgsgas.

Batteri - nok til dagen og vejen

124300.jpg

Batteriet i Lumia 735 er på 2.200 mAh, hvilket fint giver strøm til det meste af en dag. I testperioden har jeg typisk anvendt telefonen fra kl. 06.00 til kl. 23.00. De fleste dage kunne jeg holde strøm til kl. 23, men et par dage var jeg nødt til at give batteriet kunstigt åndedræt omkring kl. 20.00.

Opladningen af Lumia 735 fungerer både med kabel eller trådløst, hvis man altså har en oplader til dette.

Konklusion - med salgsgas på!

I det store hele har jeg været godt tilfreds med Lumia 735. Den skiller sig ikke ud fra mængden på mange områder, og det store nummer med et selfiekamera på 5 MP er efter min bedste overbevisning rent salgsgas.

Telefonen fejler ikke noget. Man bliver dog hurtigt forvent med den super hurtige 4G-forbindelse og en pæn skærm på 4,7 tommer.

Prisen bør måske justeres en smule, før Microsoft rigtig får gang i salget af Lumia 735. Prisen ligger omkring 2.000 kr., og i samme område skal den konkurrere med HTC Desire 610, LG G3S og Nokias Lumia 1020 med 41 MP kamera! Prisen burde nok nærmere være omkring 1.500 kr.

Lumia 735 flyder let ind i mainstreamstrømmen, og har man ikke et specifikt ønske om et stort selfiekamera, så er der andre lige så gode alternativer.

Nokia Lumia 735 får 4 ud af 6 stjerner.

Fordele:

 • 4G
 • Pæn skærm
 • Kører flydende

Ulemper:

 • Højglans uegnet for fedtfingre
 • Vibrerer på den dårlige måde
 • Selfiekamera er opreklameret

Test: Nokia Lumia 820 – ikke så lille som forventet

25-01-2013: Lumia 820 er ikke så lille, som du tror, og ikke så god som topmodellen Lumia 920. Læs artikel

Test af HTC Desire 510

14-11-2014: 4G-forbindelse til en lav pris er, hvad HTC Desire 510 sælger sig selv på, men der er heller ikke meget andet at komme med. Læs artikel

Test af Nokia Lumia 830

11-11-2014: Med Lumia 830 som den absolut sidste Nokia-telefon slutter en æra med et træk på skuldrene. Læs artikel

Test af LG G3S

21-10-2014: Anmeldelse: LG G3S er en light-udgave af LG G3, der byder på 4G og batteri med masser af juice. Læs artikel

Test af Nokia Lumia 930

12-07-2014: Kun få fejl forhindrer Lumia 930 i at nå en topkarakter. Gennemgående er det en fremragende topmodel. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...