Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Test af Lumia 950 XL | elektronik.guide.dk

Test af Lumia 950 XL

Min Lumia 950 og Lumia 950 XL test er ikke rar læsning for fans af Microsoft og Windows 10. Telefonerne skuffer.

Smartphone
Lumia 950 XL
Microsoft

Der har været stille fra Microsoft længe, men i oktober offentliggjorde de så Lumia 950 og Lumia 950 XL, som bliver de første telefoner på markedet med den seneste version af Windows-styresystemet til telefoner.

Grundlæggende er Lumia 950 og Lumia 950 XL to (næsten) ens telefoner, og det handler om, hvorvidt du vil gå med en 5,2 eller 5,7 tommer skærm i lommen og vægt på henholdsvis 150 eller 165 g.

Der er også nogle forskelligheder omkring processortype og den samlede power, men det er ikke noget du i hverdagen vil bemærke. Skærmkvalitet, skærmopløsning, kamera (front og bag), RAM osv. er ens på produkterne.

Læs også vores gennemgang af forskellene på Lumia 950 og Lumia 950 XL, hvor du også kan se de enkelte specifikationer. Her er vores Lumia 950 / Lumia 950 XL test.

Kedeligt designudtryk

Gennem tiden har der været et par Lumia modeller, som virkelig trådte i karakter omkring designet. Hvem husker ikke Lumia 800 fra december 2011. Dens design var i forhold til tiden yderst unikt og begejstrede mange. Desværre er det ikke sådan med Lumia 950’erne her i 2015.

Telefonerne er udført i plastik hvor du igen, næsten som ”i gamle dage”, får en aftagelig bagside. Det åbner adgang til et udskifteligt batteri, nano sim-kort- og microsd-kort-porten.

På højre side af Lumia 950 XL er lydstyrkekontrollerne samt power lokaliseret cirka midt på, mens kameraknappen er placeret tæt ved bunden af telefonen. Powerknappen, midt mellem lydstyrkereguleringen, er ikke en optimal placering. Det kræver noget tilvænning, når man tager telefonen op for at få liv i skærmen, hvis ikke der skal trykkes forkert.

Lumia 950 gør det lidt bedre da lydstyrke, og power er separeret tydeligere fra hinanden.

Der er ingen fingeraftrykslæser, og har man først været vant til dette fra Android eller iPhone, så opdages det, hvor rar muligheden egentlig er. Og her på Lumia er den savnet. Heldigvis har Microsoft fjernet et ekstratryk ved indtastning af PIN-kode, hvor du ikke behøver trykke ENTER, for at bekræfte den fire-cifrede PIN-kode.

Med skærmen har Microsoft derimod ramt bullseye. 2K-opløsningen 2.560 x 1.440 pixels ser simpelthen bare godt ud.

Lumia_950XL_Marketing_01_DSIM (1).jpg

Windows 10 Mobile

Softwaredesignet i Windows 10 Mobile er helt i gennem genkendeligt fra Windows Phone. Det er stadig med de velkendte fliser (tiles), som du selv kan flytte rundt på, samt tilpasse i størrelse, alt efter hvordan udtrykket skal være på netop din telefon.

Indstillinger er nok det sted, hvor den største umiddelbare forskel opleves. Her er de forskellige funktioner kategoriseret, og du har mulighed for at søge efter en indstilling. En hovedkategori med indstillinger, f.eks. Netværk og Trådløs eller Personlig Tilpasning, kan fastgøres på start, så der er hurtig adgang til dem.

Selve grundsoftwaren kører flydende, men ikke alt virker som jeg forventer. Eksempelvis opleves den nye browser Edge utrolig langsom ved indlæsning af websites, og til tider bliver irritationen så stor man opgiver. Sammenlignet med Safari på en iPhone 6S eller Google Chrome på Samsung Galaxy S6 Edge indlæser Lumia 950 XL en side op mod 10 gange langsommere.

Browseren understøtter faner, og til højre for adresselinjen findes ”Læse”-knappen, der trækker artikelteksten ud fra siten, og præsenterer den i et mere læsevenligt format. Som på tidligere udgaver af Windows-systemet til smartphones kan enkelte websites, også fastgøres til startmenuen, så der er hurtig adgang til dem.

Internettet er ikke en god oplevelse, og flere ting har jeg opgivet at søge efter på telefonen, primært på grund af hastigheden.

Integration af Skype

På de første versioner af Windows Phone var Facebook Messenger integreret i beskedlisten, men denne er forsvundet i de seneste udgaver. I stedet har Microsoft nu integreret chat fra Skype (som Microsoft ejer).

I højre hjørne af beskedtråden kan du vælge, om en besked skal sendes via mobilnummeret (som SMS) eller via Skype Chat. Det er tydeligt hvilken beskedtjeneste der er brugt, men du skal alligevel holde lige holde øje med, hvilken du sender til, hvis beskeden skal rigtigt frem.

Under beskedtråden, nederst på skærmen ses knapperne ”opkald” og ”videoopkald”, så der hurtigt kan startes en Skype- eller telefonsamtale. Uheldigvis kommer man let til at ramme ”opkald”, når blot fingeren forsøges sat i beskedfeltet for at åbne tastaturet. Det virker ikke særligt gennemtænkt. I hvert fald er det ufatteligt irriterede.

På grund af skærmens høje opløsning vil du opleve, at MMS-billeder ser små ud på skærmen, men det hænger sammen med, at opløsningen på billedet er væsentligt mindre, end hvad skærmen kan vise.

Når Lumia 950 og Lumia 950 XL ligger ved siden af hinanden med samme lysstyrke, er det tydeligt, at Lumia 950 samlet set giver den bedste skærmoplevelse.

Buggy applikationer

Igen! Igen! Handler det om apps, der er og bliver årsagen til Microsofts manglende gennembrud. En moderne smartphone-bruger vil have applikationerne i den rigtige version og kvalitet, hvis vedkommende overhovedet skal overveje at skifte til Lumia-telefonerne.

Jeg medgiver at Lumia-modeller i den lavere prisklasse sælger fornuftigt, men denne købegruppe er efter min overbevisning ikke så app-følsomme. Det øjeblik deres behov ændrer sig, vil de undre sig over, at de ikke har adgang til de samme applikationer som deres venner, og det vil påvirke dem til at skifte væk fra Windows Phone-platformen.

Jeg vil have den rigtige version, Microsoft. Ikke en Facebook app, som I selv har programmet. Ikke en app (fra jer), som hedder YouTube, men bare er et link til mobilversionen af YouTube. Heller ikke en gammeldags Twitter eller en MobilePay som ser sjusket ud.

Nogle af de apps jeg har brugt virker buggy og fejlfyldte, hvilket er rigtigt ærgerligt.

Via Android applikationen App Comparison forsøger Microsoft at kapre kunder fra Android, ved at sammenligne ens Android-apps på telefonen med hvad der er tilgængeligt på Windows-platform.

Desværre giver den beskeder som ”TV 2 Play vil ikke virke på din enhed”, hvilket jeg også har set på Tunein Radio. Jeg har desuden set, hvordan Facebook Sideadministrator foreslås erstattet af Pages Manager for Facebook Pro, som er en tredjepartsapp, jeg skal betale for. Og Microsoft foreslår UC Browser til erstatning for Google Chrome.

Google har stadig kun én app til Windows Phone / Windows 10 Mobile, og dette er en genvej  til Google-søg. Ærgerligt når nu Google ellers er vældig aktive på både Android såvel som iOS-platformen.

Jeg har næsten ikke ord for, hvor trist det er.

I april åbnede Microsoft ellers en dør til Android og iOS, der skulle sikre flere apps til Windows 10-platformen.

Microsoft oplyste dengang, at de med Windows 10 til smartphone og tablets, gør det lettere for udviklere at bringe deres Android apps, baseret på Java og C++, over til Windows 10 platformen, via et Android sub-system bygget ind i Windows 10.

Også iOS udviklere vil få lettere adgang til Windows 10 apps. Med en opdatering til Microsofts Visual Studio, vil det blive muligt at kopiere Object C udviklede apps, direkte ind i Visual Studio.

LÆS OGSÅ: Her kører en Android-app på Windows 10

Trods anstrengelserne fra Microsoft, så har det endnu ikke båret frugt, og jeg tror generelt ikke på projektet. Det med ”bare lige at kopiere” noget over til et andet system, giver sjældent et godt resultat.

Indtil nu er status, desværre, at de app-afhængige brugere ikke kan bruge telefoner med Windows 10 Mobile til ret meget i den retning.

Lumia_950XL_03.jpg

Fantastisk fornuftigt kamera

Kameraet er til gengæld rigtigt godt, viser vores test af Lumia 950 XL. Begge telefoner har 20 MP sensor, Zeiss optik (F1.9) samt 5 MP vidvinkel frontkamera. Der er også triple LED-fotolys som tilpasser farverne (rød, grøn og blå) efter omgivelserne, og giver et mere naturligt lys på billedet, sammenlignet med almindeligt fotolys.

Så hvis du befinder dig udenfor i tusmørke vil fotolyset give et mere blåligt lys, og en anden farve. Fotolyset på Lumia 950’erne er noget af det mest vellykkede, som jeg endnu har set omkring fotolys på telefoner.

Kameraoptikken har optisk billedestabilisator (OIS i femte generation), som særligt hvor omgivelserne er mørke, og ved videooptagelser, viser sit værd.

Du får nogle rigtig fornuftige billeder, særligt i mørke omgivelser. Kameraet formår også, at indfange kontrasterne mellem mørke omgivelser og kraftigt lys rigtigt godt. Se billedet herunder i galleriet af Rosengårdcentrets grønne indgang.

Vil du rode lidt mere med fotograferingen, kan der justeres manuelt i mange indstillinger, men som point-and-shoot gør Lumia 950’erne det fantastisk godt.

Kameraet har en tendens til at gøre indendørsbilleder lidt for gule i toningen, men det kan du løse ved manuel justering af hvidbalancen.

Lige som på iPhone har Microsoft nu også indført bevægelige fotos i galleriet. Altså hvor fotoet omdannes til et ganske kort videoklip, eller som Apple kalder det, ”Live Photos”. Jeg er ikke den store tilhænger af funktionen generelt, hvad enten det er HTC, Apple eller Microsoft, men den virker fint.

Har du brug for videooptagelser i høj opløsning er optagelse i 4K med 30 fps understøttet, og der kan optages i Full HD med 60 fps, hvilket giver en utrolig flydende videokvalitet, som ser ret godt ud.

Lumia_950XL_Marketing_03_DSIM.jpg

Brug telefonen som en computer

Der ligger en lille Windows 10-computer i maven på din Lumia 950 og 950 XL. Via Display Dock, der er ekstra udstyr, kan du tilslutte en ekstern skærm, mus og tastatur til telefonen, og vupti toner en grafisk brugerflade frem. Her kan du bruge forskellige af de installerede apps på telefonen i fuldt format, mens telefonen fortsat er en telefon, hvorfra du kan lave opkald, sende beskeder osv.

Det bedste eksempel er Microsoft Word, der er en del af den medfølgende Office pakke. Hvis dokumentet ligger lokalt på telefonen, eller online i skytjenester som OneDrive eller Sharepoint, kan det åbnes i en Word-udgave på den store skærm, der ret meget minder om den, der kendes fra computeren. Det er en skrabet version, men de vigtigste ting som formatering af tekst, billeder og brug af tabeller er muligt. Dokumentets formatering opretholdes, så du ikke behøver være nervøs for, at dit lækre layout i dokumentet smadres.

Ud over Word, Excel og PowerPoint kører Outlook også på denne særlige desktop. Ligeledes browseren Microsoft Edge kan du benytte.

Idéen er sådan set meget god, og ikke mindst fascinerede. Da jeg fik min første Windows Mobile enhed, som vist nok var Qtek 2020 (det var omkring 2004), talte man allerede dengang om, at ”engang i fremtiden” var mobiltelefonen, det eneste man behøvede at medbringe, og måske kunne den på et tidspunkt være en hel computer. Præcis dette er muligt med Windows 10 Mobile og de nyeste Lumia-smartphone.

Visionen er indfriet, men er nu ikke længere nødvendig. Jeg kan ikke se, hvornår jeg ville bruge muligheden, da det alligevel bare er en meget begrænset oplevelse, jeg har på den store skærm. Det er jo netop ikke en rigtig Windows-computer, og begrænsningerne er meget omfattende.

Applikationerne skal være skrevet, så de udnytter funktionaliteten, og så er vi tilbage ved problemet for Microsoft – apps.

Måske kunne en kørende sælger have glæde af dette setup. Altså at være på farten, komme ind på kontoret til en arbejdsplads, tilslutte telefonen, skrive nogle tilbud og sende dem til kunderne. Efterfølgende har han det hele med på smartphonen og i skyen.

Når det er sagt så fungerer Continuum, som funktionen hedder, utroligt langsomt. En hjemmeside som Jyllands-Posten eller vores egen MereMobil.dk tager langt over 30 sekunder at åbne på forsiden, og det har jeg ikke tålmodighed til. Startmenuen tager 2-3 sekunder at få frem – fra du trykker til menuen vises.

Continuum er en god idé, som ikke i praksis er anvendelig i ret mange tilfælde. Dertil kommer, at der ikke er integration med Dropbox, Gmail eller iCloud Drive i Office-programmerne, så du skal altså have alt i Microsofts tjenester, hvis du skal bruge det for alvor.

Bemærk: Ny USB-port

Over det næste år kommer vi til at vænne os til, at den gamle Micro-USB port udskiftes med en ny standard kaldet USB Type C. Vi har allerede set den i blandt andet Nexus 5X og Nexus 6P, og både Lumia 950 og Lumia 950 XL har denne type.

LÆS OGSÅ: USB Type-C – det nye USB-stik kan vende begge veje

Du kan altså ikke bruge de gamle kabler du måtte have liggende. Til gengæld er der mange fordele ved USB Type C. I salgspakken ligger et kabel, så telefonen kan sættes til computeren. Desuden finder du en oplader, hvor det nye USB-kabel er fastmonteret.

Lyden i telefonen er fin under samtaler, men højtalerens placering bag på er ikke optimalt, og lyder ikke særligt godt. Jeg troede faktisk producenterne helt havde droppet denne optimale placering.

wp_ss_20151211_0001.png

wp_ss_20151211_0004.png

wp_ss_20151214_0001 (1).png

Forskellige problemer

Min test af de to nye Lumia’er har ikke været uden problemer. Jeg kan ikke gennemskue, om mine telefoner har været ”mandagsmodeller”, men nu giver jeg et par af mine oplevelser videre, så andre der måtte stå med tilsvarende fejl, ikke skal føle sig helt alene.

Lumia 950 XL startede med fejl i kameraet, hvor billederne jeg tog, kun var lige under 1 MB store. Desuden kunne jeg ikke zoome i billederne i fotogalleriet.

Efter 5-10 minutters brug føltes telefonen utrolig varm, og jeg har flere gange bemærket temperaturen efter en samtale, har været ganske høj – også mere end det acceptable. Kameraet kunne pludselig heller ikke optage video i 1080p 60 fps eller 4K.

På Lumia 950 kunne konstateres andre typer af fejl f.eks. manglende eller forsinket reaktion fra telefonen. Her kunne jeg løse nogle af fejlene ved enten genstart eller at trykke på powerknappen, så skærmen slukkede.

Lumia 950 XL måtte igennem en nulstilling til fabriksindstillinger, inden kameraet begyndte at fungere korrekt, hvilket også til dels løste problemet med varmeudviklingen. Efterfølgende fik jeg pludselig en fejl på Lumia 950 XL, hvor den fortæller, at jeg ikke har plads nok tilbage i hukommelsen, til trods for at der er rigeligt. Der var brugt 6 GB ud af de 29,1 GB tilgængelige.

Begge telefoner har udvist problemer med netværksforbindelserne, særligt wi-fi, hvor en nedlukning af Edge-browseren til tider har været nødvendig for at få hul igennem til indlæsning af sites.

Det er langt fra sikkert mine problemer er repræsentative for telefonerne. Jeg håber det i hvert fald ikke. Testtelefonerne er kommet i originale salgsæsker - uden den ellers ofte set inskription ”Not for sale”.

Konklusion: Desværre ikke godt nok

Hvis der er telefoner på markedet, som jeg både under en chance, og som jeg er positive stemt overfor på forhånd, så er det smartphones baseret på Windows Phone / Windows 10 Mobile.

Microsoft burde, som Apple kan, producere telefoner, der spillede maksimalt – også i forhold til det samlede økosystem og cross-platform udnyttelse. Simpelthen fordi de selv styrer hard- og software fra start til slut. Potentialet for det perfekte samspil er faktisk større her, end det Google har med Android-systemet, hvor utroligt mange forskellige producenter (med deres tilpasninger) er indblandet.

Desværre er det ikke godt nok, og Microsoft kommer ikke i mål. Jeg havde glædet med til at komme i gang med min Lumia 950 XL test, men resultatet blev skuffende, uden mulighed for en anbefaling herfra.

Problemet består, som du kan læse i testen, ikke kun af manglende apps. Styresystemet har efter frigivelsen af Windows 10 Mobile, desværre også fået flere fejl i dagligt brug, end vi tidligere har set på de seneste versioner af Windows Mobile.

Heldigvis har Microsoft lettere ved hurtig udrulning af opdateringer til styresystemet, end Google har på Android, og derfor må jeg sætte mit håb på, at fejlrettelser er på fejl inden længe.

Begge telefoner har klaret at komme igennem en dags brug uden opladning, men det kan måske til dels hænge sammen med, at når app-oplevelsen ikke er så godt, ja så bruger man heller ikke telefonen så meget til smartphone-ting, der typisk bruger meget strøm.

Lumia 950 koster lige nu omkring 4.800 kr., mens Lumia 950 XL ligger til cirka 5.500 kr. uden abonnement.

Fordele og ulemper

Fordele:

  • God skærmkvalitet
  • Plads til MicroSD-kort og udskifteligt batteri
  • Rigtigt godt kamera

Ulemper:

  • Ustabilt styresystem i foreliggende version
  • Langsom netoplevelse i Edge browseren
  • Manglende apps og apps i dårlig kvalitet.

Mere til historien

Display Dock har en vejledende udsalgs pris på 999 kr., men vi har set forskellige kampagner, hvor den i en begrænset periode har fulgt med til telefonen ved købet.

Partner

logo_MereMobil_skygge.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med teknologimagasinet Mere Mobil.
Læs flere nyheder og test på meremobil.dk

Test af Microsoft Lumia 550

13-01-2016: Anmeldelse: Microsofts nyeste budgetmobil Lumia 550 har en fin skærm, men resten er lige så godt eller bedre i den billigere Lumia 640. Læs artikel

Nyhed: Nye Surface- og Lumia-modeller fra Microsoft

12-10-2015: Tre nye smartphones og to nye computere baseret på Windows 10. Læs artikel

Test af Nokia Lumia 830

11-11-2014: Med Lumia 830 som den absolut sidste Nokia-telefon slutter en æra med et træk på skuldrene. Læs artikel

Test: Samsung Ativ S

04-01-2013: Samsungs bud på en Windows Phone-topmodel, Ativ S, er en fin smartphone - der dog ikke er specielt interessant. Læs artikel

Test af Nokia Lumia 800

13-12-2011: Den første Windows Phone er den bedste smartphone fra Nokia i årevis - uden at være perfekt. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...