Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af Apple iPhone SE | elektronik.guide.dk

Test: Apple iPhone SE - Verdens hurtigste minimobil

På ydersiden ser den ud som den gamle iPhone 5, men på indersiden er den topmoderne.

Smartphone
iPhone SE
Apple

Plus:

Handy størrelse. Lige så hurtig som iPhone 6s. Godt kamera og god batterilevetid. Prisbillig.

Minus:

Selfie-kameraet har meget lav opløsning. Kun to lagerstørrelser at vælge imellem. Lavopløst skærm uden 3D Touch.

Apples første forsøg med en billigere smartphone var iPhone 5C. Den solgte under forventning, da den var forældet i forhold til topmodellerne og virkede billig og plasticagtig. Nu gør de et nyt forsøg med iPhone SE.

Den markedsføres som en “lille” iPhone til dem, der ikke vil have en stor skærm. Men det er også oplagt, at den er betydelig billigere end topmodellerne, hvilket kan gøre den til en god “indstigningsmodel” til nye kunder.

Udseende og konstruktion

Ved første øjekast ser den ud præcis ligesom iPhone 5s, der kom i 2013. Alle knapper og porte ser magen til ud og sidder de samme steder.

Sammenlignet med 6-modellernes afrundede former føles den kantet. Men for os, der havde en 5s, virker den nostalgisk velkendt. Et klassisk design, kan man sige. Og den er præcis lige så velbygget, som de var, så den føles bestemt ikke som en billigere model. Desuden fås den i den nye farve rosa guld.

Skærm

Det tager lidt tid at vænne sig til den mindre skærm, hvis man er vant til 4,7 eller 5,5 tommer. Men hvis man kommer fra en 5-model, er det selvfølgelig ikke noget problem. Opløsningen er den samme, hvilket giver en “Retina”-punkttæthed, der gør, at alting virker skarpt. Den har fået samme lysstyrke som de seneste modeller, men kontrasten er dog ikke lige så god.

iPhoneSE-RsGld-3Angles-LockScreen-PR_US-EN-PRINT.jpg

LÆS OGSÅ: Din mobiltelefon lyder bedre end du tror

En anden ting, man også må give afkald på, er 3D Touch, så man ved at trykke hårdere på skærmen f.eks. kan få genvejsmenuer frem.

Kamera

Heldigvis har de sat samme kamera i som i iPhone 6s med den nyeste teknologi og True Tone-blitz for mere naturlige farver. Det har også de samme funktioner, såsom Live Photos, store panoramaer og mulighed for at filme i 4K-opløsning.

iPhone-Family_US-EN-PRINT.jpg

Derimod er det gamle 1,2 MP selfie-kamera af uransagelige årsager bibeholdt, hvilket er en skam i betragtning af, hvor mange der tager selvportrætter. Men i det mindste er der Retina Flash, altså at skærmen kan bruges som blitz.

LÆS OGSÅ: Ny Huawei-mobil gør dig til mesterfotograf

Vi har taget en række testbilleder med iPhone 5 samt 6s og SE for at se på forskellene. Og det er som nat og dag. Man kan tydeligt mærke, at både optik, billedsensor og billedprocessering har taget et stort skridt fremad.

camera_static_large.png

Det gamle kamera tager billeder, der er kornede og uskarpe i sammenligning. Det nye har fremragende skarphed, bedre dybde i billederne og mere levende farver. I dårlig belysning er det gamle kamera næsten ubrugeligt, mens det nye giver helt okay billeder, omend ikke på niveau med Samsung Galaxy S7.

Lyd

Apple har ikke gjort meget for at opgradere lydkvaliteten i deres smartphones, så SE lyder omtrent ligesom tidligere modeller. Højttaleren har en lidt for tynd lyd til, at man har lyst at skrue særlig meget op. Men heldigvis lyder det godt, hvis man tilslutter et par gode hovedtelefoner.

iPhoneSE-4ColorLineUp-PR_US-EN-PRINT.jpg

LÆS OGSÅ: Test: Apple iPad Pro + Apple Pencil vs. Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen

Spørgsmålet er, om det bliver den sidste model med standard hovedtelefonstik. Der går nemlig rygter om, Apple vil erstatte det med Lightning-stik på iPhone 7.

I brug

Efter at have brugt SE et stykke tid kommer man pludselig i tanke om, hvordan det var før. Nu kan man nå hele skærmen, når man bruger den med én hånd!

iphonese-gallery4-2016.png

Men man indser også hurtigt, at der faktisk er mange af de praktiske funktioner, som man er blevet vant til. Såsom Touch ID til at låse telefonen hurtigt op eller M9-processoren, der holder sensorerne i gang. Og Siri, der altid lytter til ens stemmekommandoer. Plus at batterilevetiden er blevet betydelig bedre.

Ydelse

Hvis man troede, at ydelsen også ville være i miniformat, får man sig en ordentlig overraskelse. iPhone SE er superhurtig! Den er dobbelt så hurtig som iPhone 5s og har tre gange så høj grafiske ydelse. Faktisk er den lige så hurtig som 6s, og selv de nyeste spil kører uden problemer.

Sammenlignet med en anden lille, kraftig telefon, Sony Xperia Z5 Compact, er den hurtigere på alle områder, og især hvad angår browseren.

Konklusion

Hvis du har klamret dig til din gamle iPhone 5s, fordi du ikke ville have en større telefon – eller har fortrudt, at du har opgraderet – så er redningen her.

iPhone SE er lige så kraftig som de nyeste modeller, men i et mere praktisk format. Apple burde have kaldt den “iPhone 6s Mini”. Ud over den lynhurtige ydelse har den også arvet det nyeste kamera samt de fleste funktioner og finesser fra 6s. Det her er den stærkeste lille smartphone på markedet.

  • Operativsystem: iOS 9.3
  • Skærm: 4,0" IPS, 1136 x 640, 326 ppi
  • Processor: 1,85 GHz A9 dual-core
  • Hukommelse: 2 GB RAM / 16 eller 64 GB lager
  • Kamera: 12 MP f/2.2 + 1,2 MP f/2.4
  • Trådløs: Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2 (NFC)
  • Mål og vægt: 124 x 59 x 7,6 mm / 113 g
  • Batteri: 1.624 mAh – 14 timers tale, 10 dages standby
  • Pris: 3.700-4.600 kr.
  • Web: apple.dk

Partner

DK_LB_Logo_2015.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Test af Apple iPhone 6S

01-10-2015: Anmeldelse: Apple forfiner og forædler vanen tro deres iPhone med S-versionen. Men byder den på nok nyt? Svaret er ja. Læs artikel

Test af syv nye smartphones

14-07-2016: Vi opsummerer indtrykkene af årets nye mobiltelefoner og finder deres unikke fordele, så du kan vælge den helt rigtige. Læs artikel

Test: De bedste mobiler lige nu

04-07-2014: Uanset hvad der er vigtigt for dig – godt kamera, stor skærm, god lyd eller rimelig pris – så har vi fundet den perfekte telefon til dig. Læs artikel

Test af Phone 4S

17-11-2011: Er iPhone 4S en smartphone, du ikke kan undvære, eller blot mere af det samme? Få svaret. Læs artikel

Test af OnePlus Two

25-05-2016: Kan OnePlus gentage succesen fra sidste år med den nye OnePlus 2? Mobilsiden har testet topmodellen til lavpris. Her følger dommen over OnePlus 2. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...