Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af Sony VPL-HW65ES projektor | elektronik.guide.dk

Test: Sony VPL-HW65ES - Skarp lyskanon

Når en 4K-projektor stadig koster mere, end de fleste tegnebøger kan klare, er det glædeligt at se, hvor god billedkvalitet en ordentlig Full HD-projektor kan levere!

Hjemmebiograf
Sony VPL-HW65ES
Sony

Plus:

Fænomenal lysstyrke betyder, at Sony-projektoren vil gøre det rigtig godt i mange hjemmebiograf-opsætninger. VWHW65ES byder desuden på fantastiske farver og fornem skarphed, som næsten er en 4K-projektor værdig.

Minus:

En projektor i denne prisklasse kunne sagtens have mere avanceret, elektronisk styret optik. Den kunne også have haft endnu bedre farveindstillinger fra fabrikken.

Fakta:

  • SXRD-projektor med 3 billedsensorer
  • 1920 x 1080p Full HD
  • 3D med integreret RF-transmitter
  • Kontrast: 120.000:1
  • Lysstyrke: 1800 lumen
  • Sort eller hvid finish
  • Pris: 24.999 kr.

Sony VPL-HW65ES er ifølge producenten en nedskaleret version af deres 4K-projektorer, hvor man har udskiftet billedsensor og optik, men efter sigende bibeholdt meget af kvaliteten fra 4K-modellerne. Dermed har man lov at håbe, at noget af billedmagien er bevaret, selv om opløsningen er lavere.

Der er tale om Sonys bedste Full HD-projektor lige nu, baseret på producentens egen SXRD-teknologi (Silicon X-tal Reflective Display). I modsætning til traditionelle LCD-projektorer, hvor en billedsensor bliver gennemlyst, er sensorerne her monteret oven på et spejl, hvor lyset fra lampen reflekteres via disse sensorer og gennem projektorens linse.

De nyeste SXRD-baserede projektorer bruger tre billedsensorer – en for hver af primærfarverne rød, grøn og blå – hvilket muliggør rigtig god farvegengivelse.

HW65 slægter tydeligt tidligere Full HD-modeller som HW40 og HW55 på – to projektorer, som vi har været begejstrede for i tidligere tests. Det nye er først og fremmest en lampe med højere lysstyrke (1800 lumen mod 1700 på HW55) og længere opgivet levetid (6000 timer).

Det, man ikke får – og måske vil savne på en projektor i denne prisklasse – er automatisk optik. VPL-HW65ES har i modsætning til 4K-modellerne kun manuel linsejustering (zoom, fokus, vertikal/horisontal position osv.), hvilket er lidt skuffende. Sonys kontroller er ikke de mest præcise, vi har set.

Det har dog først og fremmest betydning for førstegangsopsætningen; derefter vil der ikke være meget behov for at pille ved linsejusteringen.

Billedkvalitet

Færdigopsat har HW65ES et imponerende lyststærkt billede. Hvid er blændende hvid – så stærk, at man skulle tro, vi havde med en professionel dataprojektor at gøre! Den ekstra lysstyrke vil helt klart være en fordel, hvis man vil bruge projektoren i en stue, hvor man ikke har fuld kontrol over lyset.

Man behøver ikke nødvendigvis at have en fuldstændig mørkelagt biografhule for at få en god billedoplevelse med anvendelig kontrast. Sony er dog hurtige til at påpege, at projektoren er optimeret til hjemmebiografbrug, så jo mørkere rummet er, jo bedre bliver kontrasten.

fe47b2e6e7a3e163dc738aa60f2486d5.jpeg

Efter kalibrering er der ingen tvivl om, at Sony-projektoren leverer et flot billede, som helt klart ligger et højt trin over de bedste mellemklasse-projektorer. Den generøse lysstyrke betyder også, at Sony ikke har nogen problemer med at fylde vores 140 tommer store lærred med et kontrastrigt billede.

Det er især i meget lyse scener, såsom sne-sekvenserne i Inception, man bemærker, at projektoren har meget billeddynamik at give af. Vi noterer os også, at den har dejligt lav blæserstøj, selv ved høj lampestyrke.

Konklusion

Efter gode erfaringer med tidligere Full HD-modeller fra Sony havde vi relativt høje forventninger til HW65ES. De bliver også i høj grad opfyldt: Selv om der ikke er tale om nogen revolution i forhold til forgængerne, har Sony formået at forbedre billedkvaliteten på flere punkter – først og fremmest på lysstyrke, men også skarphed og kontrast.

Alligevel havde vi gerne set, at Sony kørte den helt ud med optik og linsejustering, der er en ægte topklasseprojektor værdig. Vi savner lidt af den premium-følelse, man forventer af en projektor til 25.000 kr. Men vi er også godt klar over, at en projektor med endnu bedre billede end dette hurtigt kan blive meget dyr.

Læs hele testen hos Lyd & Billede

Partner

DK_LB_Logo_2015.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Test af Sony VPL-VW300ES

10-03-2015: Synes du, at et 65 eller 75 tommer stort knivskarpt 4K-billede lyder spændende? Så bare vent, til du ser 120 tommer! Læs artikel

Test af Sony VPL-HW40ES

09-11-2014: Ny projektor i hjemmebiografen? Sony HW40ES giver dig et kæmpestort billede af høj kvalitet uden at efterlade et kæmpestort krater i din tegnebog. Læs artikel

Test af Sony VPL-VW500ES

13-07-2014: Sony VPL-VW500ES tryller detaljerne frem. En projektor, der gør, at man glæder sig til hver film. Selv de dårlige … Læs artikel

Test: Tre førsteklasses projektorer: Optoma, Epson og Sony - Tryllebindende projektorer

23-03-2014: Med en førsteklasses projektor får man den billedgengivelse, som filmskaberne havde tænkt. Læs artikel

Test: Projektoren er kongen i hjemmebiografen

19-10-2012: Test af 4 projektorer: Optoma, BenQ, Epson og InFocus Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...