Find mere om:
Nu folder printeren sig ud i tre.. | elektronik.guide.dk

Nu folder printeren sig ud i tre dimensioner

Snart skal du have en 3D-printer, og snart er en stor del af de dimser, du køber, simpelthen printet ud. En ny teknologisk revolution rammer os. Alt om DATA fortæller om teknikken og giver dig et lille skub i en ny, forunderlig verden.

Du har brug for en skrue til dit dørhåndtag, den printer du da bare ud. Du skal også bruge en dejskraber. Det klarer printeren også. Og en gave til tante Oda? Jamen, det klarer printeren da.

3D-printeren er allerede på vej ind i industrien, men nu kan også vi almindelige mennesker købe den nye, spændende printertype og skabe helt nye ting hjemme fra skrivebordet. 3D-printere, der laver figurer i plastmateriale, fås i dag fra ca. 5.000 kroner og opad. Rigtig gode hjemmeprintere koster en snes tusinde kroner. Det er mange penge, men prisen er på vej ned, og inden længe vil vi følge efter den industrielle udvikling, som ifølge Preben Mejer fra Innovation Lab, er mere end opsigtsvækkende.

br/

Lamperne er lavet med en Makerbot-printer.
 

Inden for en tidshorisont på måske bare 5 til 10 år bliver det endda muligt at printe reservedele til mennesker med såkaldt biologisk blæk, som naturligvis intet har med blæk at gøre, men er en masse dyrket på stamceller, der kan gøre det ud for væv, hud og knogler.

Allerede i dag har man på eksperimentstadiet forsøgt sig med at printe et stykke af en lever, som rent faktisk fungerede, men mulighederne er mange, mange flere, og ifølge Preben Mejer udgør netop 3D en stor del af fundamentet i den industrielle revolution, vi vil se de kommende år. Således vil 3D-print ifølge Preben Mejer blandt andet komme til at påvirke hele vores måde at lave ganske almindelige produkter på. Og distributions-nettet vil blive forandret.

Der findes mange 3D-programmer, hvor man kan skabe eller ændre 3D-figurer. Freeware-programmet Replactorg kan bruges sammen med en række af de førende producenters printere.br/

Der findes mange 3D-programmer, hvor
man kan skabe eller ændre 3D-figurer.
Freeware-programmet Replactorg kan
bruges sammen med en række af
de førende producenters printere.
 

Når det gælder masseproducerede standard-varer, vil vi stadig se produkter stablet på forhandlernes hylder, ganske som vi kender det i dag, men når det gælder mere specialiserede varer, er der ikke nogen grund til det. Når vi går ind i byggemarkedet og spørger efter en helt speciel skrue med unikke dimensioner, vil den ikke blive bestilt hjem, men i stedet blive 3D-printet til os på stedet, forklarer Preben Mejer.

Print en bøf − eller en arm

For ikke så længe siden kunne forskere præsentere den første bøf lavet af syntetisk kød, og ifølge Preben Mejer vil det på sigt også blive muligt at printe fødevarer ganske, som det bliver muligt på baggrund af stamceller at printe i hvert fald visse legemsdele til mennesker. Eksempelvis eksperimenterer Nasa med 3D-print af mad til astronauter på langfart. Det sker ved at blande pulver, smagsstoffer, olie og vand.

3D-print derhjemme er selvfølgelig ikke helt så avanceret. I hvert fald ikke endnu. Men de bedste af dem kan faktisk lave ret avancerede figurer. Og hvis man er ferm med 3D-programmer, kan man konstruere moduler, som kan sættes eller klipses sammen til større enheder. På den måde kan man lave små modelbiler, figurer med bevægelige arme, kæder osv. Der skal bare fyres op under fantasien.

Denne 3D-scanner fra Makerbot scanner en figur ind, så den kan genskabes af en 3D-printer.br/

Denne 3D-scanner fra Makerbot scanner en figur
ind, så den kan genskabes af en 3D-printer.
 

Man kan faktisk skyde en genvej ved – foruden en printer – at investere i en 3D-scanner. Scanneren kan aflæse formen på en genstand (så længe den ikke er alt for stor) og overføre den til et 3D-program, hvorefter den kan genskabes af printeren. Makerbots, der også leverer 3D-printere i den mere eller mindre professionelle ende, har lanceret en Makerbot Digitizer, som fås for ca. 10.000 kroner. Mange 3D-printerproducenter leverer også prædesignede skabeloner, der gør det nemmere at få noget pænt ud af sin printer.

3D-print er i plastik. Det er det materiale, som alle prismæssigt tilgængelige hjemmeprintere benytter. Hvordan selve udprintningen foregår, kan dog variere på mange måder. På det punkt er der langt fra nogen standard endnu, hvilket kan hæmme udviklingen af konsumentvenlige 3D-printere.

Ifølge Preben Mejer mangler vi endnu at se de store, kendte printerproducenter som for eksempel HP træde ind i 3D-verdenen. Producenter i den størrelse vil kunne gennemtvinge standarder, som vil gøre 3D-print til noget, alle og enhver kan finde ud af, idet standardiseret teknologi med standardiseret software vil betyde meget for brugervenligheden.

br/

Vandhanen er sat sammen af dele fra en
Objet-printer.
 

3D bliver for alle

Der er blandt eksperter ikke tvivl om, at 3D-print bliver allemandseje. Derfor er selv Google gået ind i programmet – eller rettere: 3D-modelleringsværktøjet – Google Sketchup. Og på det amerikanske Michigan Technical University har forskere lavet en undersøgelse, som viser, at der rent faktisk vil være penge at spare på at købe en 3D-printer til husholdningen, fordi vi selv kan printe nye versioner af ting, der går i stykker. Den vil kunne tjene sig hjem på et år, hævdes det.

3D-printere kan blandt andet lave reservedele, og ved hjælp af flere dyser kan delene få forskellige farver.br/

3D-printere kan blandt andet lave reservedele,
og ved hjælp af flere dyser kan delene
få forskellige farver.
 

Men også for erhvervslivet er der ufattelige perspektiver. I takt med at priserne på udstyret falder, vil der ifølge Preben Mejer opstå en underskov af nye producenter, ligesom udviklingstunge virksomheder vil kunne accelerere deres produktudvikling markant ved selv at kunne printe testudgaver af deres produkter på tværs af tid og sted.

3D-printerne har også skabt et helt nyt forretningsområde. I dag kan man – også i Danmark – udvikle sine egne 3D-figurer i et modelleringsværktøj og derefter sende det til virkeliggørelse hos en 3D-printvirksomhed. I USA vælder disse ”butikker” frem. Herhjemme er der blandt andet MOEF og Davinci Development.

Så kan du det der med 3D-grafik, kan du jo prøve dine produkter af hos en ekstern leverandør, før du køber din egen printer. Det er måske klogt. For udviklingen på området vil givetvis komme til at gå så stærkt, at den printer, som er smart i dag, er gammeldags i overmorgen.

3D-printere kan producere alle mulige former for figurer. Filmstativet ovenfor og lamperne til højre er lavet med en Makerbot-printer, og vandhanen til venstre er sat sammen af dele fra en Objet-printer.br/

3D-printere kan producere alle mulige former for
figurer. Filmstativet er lavet med en Makerbot-printer.

 

Printteknologiernes kamp

Teknologiernes kamp er endnu ikke overstået. 3D-printere arbejder vidt forskelligt, men her er tre af de mest udbredte metoder.

FDM (Fused Deposition Modelling): Plastikken smeltes og sprøjtes ud af et særligt printerhoved. Materialet stivner straks, og genstanden opbygges på en bevægelig bakke. FDM-printere produceres af blandt andet Stratasys, Makerbot og Fortus. 3

DP (Three Dimensional Printing): I stedet for at smelte pulvermateriale sprøjtes et bindemiddel ud de steder, der skal have fast form. Efterfølgende hærdes materialet. Navnlig firmaet 3D Systems har taget denne teknik til sig.

PMP (Polyjet Matrix Printing): Mikroskopiske dråber af smeltet kunststofmateriale føres ud gennem to forskellige printerhoveder. Hvert lag hærdes øjeblikket med UV-lys. Benyttes af blandt andre Objet Geometries.

3D-printere i handlen

Markedet for 3D-printere er umodent, så der kommer hele tiden nye leverandører til. Men her er tre vidt forskellige modeller, du kan få herhjemme.


Nu kan du selv tegne Ottos næsehorn

Nyhed: Billig og stueren 3D-printer til skrivebordet

26-04-2014: Den første 3D-printer til almindelige hjemmebrugere, lover producenten M3D. Det er i hvert fald den billigste. Læs artikel

Nyhed: Prisvenlig 3D-printer på vej i butikkerne

04-06-2015: Den nye 3D-printer da Vinci Junior 1.0 har en pris, der endelig gør 3D-print opnåelig for alle. Læs artikel

Nyhed: Nu bliver 3D-printeren let at bruge

25-10-2013: 3D-printerne er blevet billige, men de mangler endnu at blive hvermandseje. Det håber opstartsvirksomheden Zeepro at ændre på med en printer med indbygget Wi-Fi og styring fra smartphones og tablets. Læs artikel

Nyhed: Sony satser stort på 3D

16-11-2011: Blandt mulighederne er en alt i en-computer, en bærbar, en kikkert og en hjelm med hjemmebiograf. Læs artikel

Nyhed: LG-skærm justeres efter dine øjne

14-07-2011: LG er klar med den første monitor, der giver dig 3D uden briller. Prisen kendes endnu ikke. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...