Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test: 4K tv-duel - Den ultimative.. | elektronik.guide.dk

Test: 4K tv-duel - Den ultimative tv-oplevelse

Intet kan konkurrere med 4K, når det gælder om at give en oplevelse, der ligner virkeligheden. Med disse to high-end tv’er får vi endelig at se, hvad det nye billedformat kan.

4K-tv
Philips 65PUS9809
Philips

4K-tv
Panasonic TX-65AX900E
Panasonic

Fat det nu: Full HD og 3D er gamle nyheder, og nu er det 4K, der er sagen, hvis du vil have maksimal billedkvalitet hjemme i stuen. Den dramatisk øgede skarphed giver et billede, der næsten er til at tage og føle på. Og som vi skrev i sidste nummers stortest, er prisen på de billigste 4K-skærme faldet drastisk det seneste år.

Men det er ikke her, udviklingen sker: Den allerbedste billedkvalitet får du med en af topmodellerne, og skærmen kan med fordel være 65 tommer eller endnu større for at give fuldt udbytte af de ekstra detaljer. Hvilket selvfølgelig er med til at hæve priserne yderligere.

Testen

Med denne måneds duellanter befinder vi os i high-end klassen. Panasonic og Philips er ude med hver sin topmodel, begge baseret på LCD-teknologi med Direct LED – det, vi ofte kalder “ægte” LED-bagbelysning. Her sidder hundredvis af lysdioder monteret i zoner bag LCD-laget og gør tv’et i stand til at kontrollere lysstyrken langt bedre end almindelig kant-LED, der mere eller mindre må have den samme lysstyrke over hele skærmen samtidig.

Ægte bag-LED er en high-end teknik forbeholdt de dyreste tv’er, og det er først i denne generation, vi ser det brugt på 4K-tv’er i nævneværdig grad. Både Panasonic og Philips anvendte den billigere kant-LED teknik på sidste års topmodeller, og det kunne man mærke på billedkvaliteten: Trods fremragende skarphed og lysstyrke var kontrasten og sortniveauet lidt blege.

Netop sortniveauet er ekstremt vigtigt for oplevelsen af film og tv-serier. Det har vi set med indtoget af de nye OLED-skærme fra LG, som indtager førstepladsen, når det gælder kontrast og sortniveau. LCD med bag-LED kan ikke helt måle sig med OLED’s overlegne pixel-for-pixel lysstyring, men kan alligevel være en værdig konkurrent, når det gælder ydelse i forhold til prisen.

Flere veje til 4K

Med fire gange så høj opløsning som Full HD byder 4K på en ny verden af detaljer, især i kombination med en ekstrastor skærm. Men før vi går helt bananas i begejstring over 4K-formatet, må vi ikke glemme, at tilgangen til ægte 4K-materiale fortsat er sørgeligt begrænset.

Filmbranchen har desværre ikke været lige så ivrige som elektronikproducenterne efter at få 4K ud på markedet. Det er et “hønen og ægget”-problem, hvor man er tilbageholdende med at investere i ny infrastruktur, før efterspørgslen er der. Men det vil formentlig ændre sig i løbet af 2015 med lanceringen af et nyt 4K Blu-ray-format.

Mens vi venter, taget vi gerne alt det 4K-materiale, vi kan få. Og i skrivende stund er det Netflix, der er kommet længst med at tilbyde en model, der fungerer. Den amerikanske streaming-tjeneste er først ude med at tilbyde 4K-materiale, som kan ses direkte over nettet.

Udvalget er stadig begrænset til nogle få serier (Breaking Bad og House of Cards), men Netflix har under alle omstændigheder vist, at de har både viljen og evnen til at levere 4K, og vi kan forvente mere (originalt) 4K-indhold fra den kant i fremtiden.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her

Vi tester:

Philips 65PUS9809 39.995 kr.

Panasonic TX-65AX900E 49.998 kr.

Philips 65PUS9809 - Sort som natten

65PUS9809_12-_FP-global-001.jpg

Philips er tilbage med en ny topmodel, der endnu en gang skal sætte deres navn på tv-kortet. Og sikke et sortniveau!

Plus:

Philips 65PUS9809 byder på pangstærk kontrast og et kulsort sortniveau, som en ægte bag-LED skærm skal have. Billedprocesseringen er meget avanceret og får selv problematiske SD-optagelser til at se overraskende godt ud.

Minus:

Philips-skærmen mangler del formatunderstøttelse for 4K, og farvegengivelsen er ikke 100 procent jævn. Desuden er betragtningsvinklen temmelig snæver.

65PUS9809 har alt, hvad der skal til for at være en fuldgyldig topmodel: Ud over barberbladsskarp 4K-opløsning har skærmen ægte Direct LED bagbelysning med lysdioder inddelt i 144 zoner, præcis som en Philips-topmodel skal have. Dertil kommer Ambilight-lysdioder på bagsiden af tv’et, som sætter farve på omgivelserne i samklang med handlingen på skærmen. Et patent, som Philips er ene om efter mange års udvikling.

Brugervenlighed og funktioner

Understøttelsen af Android indebærer først og fremmest, at fjernsynet har adgang til Google Play med et væld af apps og spil. Derudover er der Chrome-browseren, som man kan navigere i ved hjælp af pegefjernbetjeningen. Ved at tilslutte en trådløs USB spil-controller (f.eks. fra Logitech) kan man også spille online-spil direkte på skærmen uden behov for en separat spilkonsol. Sejt!

Men at det kan kaldes et Android-tv i ordets egentlige forstand, er vi ikke helt enige i. Det vil man først opnå med en egen tv-version af Android.

Mens Philips har lagt mange ressourcer i at tilrettelægge det ældre Android Jelly Bean til tv, har Google selv i mellemtiden lanceret Android Lollipop, en nyere version, der angiveligt skulle være bedre tilpasset smart-tv brug. Det er temmelig sikkert, at Philips vil tage denne version i brug i deres 2015-modeller, og på den måde er de formentlig bedre forberedt end andre tv-producenter.

65PUS9809 mangler foreløbig understøttelse af de vigtige standarder HDMI 2.0 (tilkobling) og HEVC (streaming). I skrivende stund betyder det, at Netflix i 4K-opløsning er ikke tilgængeligt.

Desuden er den fremtidige kompatibilitet med nye 4K-kilder mere usikker. Philips har imidlertid lanceret en separat opgraderingsboks, UHD-880, der skal give adgang til HEVC-kodet materiale, såsom Netflix 4K. Den er lovet til i løbet januar og vil som en bonus tage den nye Android-version i brug.

65PUS9809_12-A3P-global-001.jpg

Billedkvalitet

Ægte LED-baglys er en funktion, som vi har altid forbundet med Philips’ topmodeller. Derfor var det lidt trist at konstatere, at det manglede på sidste års topmodel, 65PUS9708. Med 9809 er Philips tilbage i fuld vigør med ægte LED-baglys. Det betyder først og fremmest rigtig god kontrast- og lyskontrol, der bare skal opleves: Mørke scener i film som Prometheus og Gravity får en virkelig rå dybde-effekt!

Sidstnævnte film byder på store udfordringer for ethvert tv, men Philips-skærmen tager dem i stiv arm. 65PUS9809 er i stand til at skelne mellem det kulsorte verdensrum, blændende lys fra Jordkloden og bittesmå stjerner med stor nøjagtighed.

Sortniveauet er ganske vist ikke så afgrundsdybt som med OLED eller plasma, men væsentlig bedre end det, man oplever med almindelige kant-LED tv’er. Takket være 144 zoners baglys er lysfordelingen også meget finmasket, så man undgår generende haloer omkring lyse objekter på sort baggrund.

Farvegengivelsen er ligeledes meget flot og nuanceret, men her ser vi en tendens til lidt overdrevne nuancer, også i Cinema-indstillingen. Hudtoner ser lige lovlig solbrune ud, og blå er næsten fluorescerende. Desuden synes vi, at skarpheden bliver lidt i overkanten, selv af et 4K-tv at være.

Lydkvalitet

Philips har gjort lidt ekstra ud af lydgengivelsen på denne topmodel ved at tilbyde en separat trådløs subwoofer. Den gør virkelig underværker for lyden med solid bas til action-fyldte sekvenser, men også stemmer og musikinstrumenter kommer bedre frem. Her kan man faktisk klare sig uden soundbar.

Konklusion

Med 65PUS9809 kan Philips endelig tilbyde en fuldgyldig topmodel, som giver rigtig god billedkvalitet fra næsten enhver kilde.

Takket være avanceret billedprocessering fremstår alt billedindhold fra sin bedste side. Billedprocesseringen kan dog opleves som lidt voldsom i nogle tilfælde, og man kan med fordel vælge Cinema-indstillingen til film og tv-serier. Så får man i høj grad “det bedste af to verdener” med enorm kontrast og fremragende sortniveau.

Som allround-tv er det et af de bedste i øjeblikket, men det må se sig slået på billedkriterier som f.eks. farvegengivelse, og manglen på Netflix 4K giver begrænset adgang til indhold.

Panasonic TX-65AX900E - En ny reference?

TH-65AX900_Horizontal_2jpg1.png

Panasonic ankommer sent, men standsmæssigt til 4K-festen med deres nye topmodel.

Plus:

65AX900 byder på ekstremt lækker, naturtro billedkvalitet, der er tæt på studiekorrekt med sin jævne farvebalance. Bred formatunderstøttelse, gode tilslutningsmuligheder, Netflix i 4K og ikke mindst mulighed for professionel kalibrering gør det til et ægte high-end tv.

Minus:

Sortniveauet er ikke helt på højde med OLED, plasma eller konkurrenten fra Philips. Panasonic har valgt en anden billedæstetik, der prioriterer detaljer i mørke i stedet for det sorteste sort, men vi ville gerne have haft i både pose og sæk.

65AX900E er et meget vigtigt tv for Panasonic, der har brugt en del tid på at genrejse sig, efter at de lukkede produktionen af plasma-tv’er ned. Efter en årrække med fremragende plasmaskærme levede 2013’s topmodel 65WT600 ikke helt op til forventningerne. Men alt virker mere lovende med den nye AX900-serie, som er LED LCD-tv’er af den virkelig toptunede slags!

TX-65AX900E_1_b.jpg

Brugervenlighed og funktioner

TX 65AX900E kommer med en lidt mere avanceret fjernbetjening end andre Panasonic-modeller og har bl.a. fået børstet ståloverflade samt bagbelyste knapper, hvilket er et stort plus i hjemmebio-mørket.

Menusystemet har også fået en overhaling i 2014-modellerne med lidt mere moderne grafik og skrifttyper. Hovedmenuen My Home Screen kan tilpasses til din egen tv-hverdag med genveje til de mest sete kanaler og apps. Generelt mener vi, at Panasonics menusystem er mere logisk og overskueligt end Philips’. Det har ikke et lige så rigt udvalg af apps som Samsung og LG, men de vigtigste er der, inklusive Netflix, som her tilbydes i 4K-version.

Tilslutningsmulighederne er også gode med hele fire HDMI 2.0-kompatible indgange og en separat DisplayPort-indgang. Den kan være relevant for dem, der vil benytte AX900 som 4K-skærm til computerbrug. Det sidste ord om de kommende 4K-standarder er ikke sagt endnu, men AX900 er i hvert fald så godt fremtidsrustet, som det er muligt at være lige nu.

Billedkvalitet

Panasonic-skærmen har ligesom Philips ægte LED-baglys. Det er ganske vist inddelt i færre zoner (128 mod 144 hos Philips), men det burde stadig være nok til at give meget nøjagtig lysstyring og kontrast.

Førsteindtryk er alligevel, at Philips har endnu sortere sort, og AX900 har ikke helt den samme rå kontrast mellem mørkt og lyst, som modstanderen kan fremvise. Hvor Philips er sort som kul i mørke, bliver Panasonic mere mørkegråt. Det er faktisk lidt skuffende, at den tidligere plasmakonge ikke har prioriteret sortniveauet i højere grad. Men måske har de en god grund til det?

En klar fordel ved Panasonics tv er nemlig den gode betragtningsvinkel. Panasonic bruger et billedpanel af typen IPS (In-Plane Switching), som har en betydelig mere jævn farvegengivelse uden for “smørhullet” end det VA-panel, der sidder i Philips 65PUS9809. Forskellen er ganske påfaldende med de to tv’er stillet op ved siden af hinanden: Panasonic ser nogenlunde ens ud, uanset hvilken stol vi vælger, mens Philips mister sammenhængen og får udvaskede farver bare få grader væk fra centrum.

65AX900E ser også imponerende ud på de øvrige billedparametre. Her er der ingen grund til at holde superlativerne tilbage: Farvegengivelsen er ekstremt nuanceret, og især hudfarver gengives på en måde, der bringer mindelser om de bedste plasmaskærme. Simpelthen spitzenklasse!

Skarpheden er ligeledes formidabel, uden kunstig fremhævning af konturerne. Dybdeforskelle mellem forgrund og baggrund er meget tydelige. Og med Breaking Bad i 4K-version kan man ser hver en pore i ansigtet på narkobaronen Walter White …

Her ser vi en klar modsætning til Philips, som har en mere overdrevet billedprocessering. Panasonic har valgt en sober tilgang i stedet for at overdrive kontrast, skarphed og detaljer. Det ser måske ikke så imponerende ud ved første øjekast i butikken, men holder så meget desto mere hjemme i sofaen.

Panasonic udmærker sig også med rigtig god opskalering. Tv-udsendelser og dvd i standardopløsning ser overraskende godt ud på den store skærm. Selv de gange, Netflix faldt ned i 480p opløsning, oplevede vi, at det lykkedes tv’et at holde kvaliteten godt ved lige.

Vi kunne ikke dy os, men måtte selvfølgelig også teste AX900 med 3D. Panasonic anvender polariserende 3D-teknologi på denne model, som normalt halverer antallet af lodrette linjer, men takket være 4K-opløsning kan det vise 3D i Full HD-opløsning. Resultatet er flot 3D-gengivelse med en god dybdefornemmelse, meget lidt crosstalk og fremragende billedskarphed. 3D-indstillingen kan tilpasses forskellige seerafstande for at give den ønskede effekt og minimere problemer.

Lydkvalitet

Panasonic-skærmen har relativt simple højttalere monteret på undersiden af skærmen, og lyden er klar og fyldig med god taleforståelse. Men der er ingen tvivl om, at en billedkvalitet af denne klasse fortjener at blive parret med et godt surround-anlæg, eller som minimum en ordentlig soundbar.

Konklusion

Panasonic 65AX900 er et toptrimmet 4K-tv med billedkvalitet i referenceklasse, som på mange måder kan konkurrere med de bedste OLED-skærme. Vi kunne godt have ønsket os et endnu sejere sortniveau fra Panasonics topmodel, men farvegengivelse, skarphed og mikrodetaljer holder til gengæld et meget højt niveau.

Selv over for en hård modstander som Philips trækker Panasonic det længste strå i denne duel, takket være fremragende billedkvalitet, gode tilslutningsmuligheder og tillidsvækkende kvalitet. En stærk anbefaling til alle billed-entusiaster!

Læs den fulde test hos Lyd & Billede

 • 65" 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • 4 x HDMI (1.4), 3 x USB
 • Twin Tuner DVB-T/T2/C/S/S2
 • 4-sidet Ambilight
 • Perfect Pixel Ultra HD
 • 1200 Hz PMR Ultra
 • 39.995 kr.

 • 55" 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • 4 x HDMI (2.0), 2 x USB
 • DVB-T/T2/DVB-C
 • Intelligent Frame Creation
 • HEVC/Netflix 4K
 • 49.998 kr.

Test af seks trådløse mikroanlæg

21-11-2014: Endelig er de her, de lydanlæg, som din smartphone har ventet på, siden den kom til verden. Læs artikel

Test: Stortest af tv’er til at se sport på

27-06-2014: Vi har testet 11 tv'er med ekstra fokus på deres “sportslige” funktioner. Læs artikel

Test af nye 47"-55" tv: Større, smartere og bedre

29-05-2013: Årets nye tv’er er blevet smartere og slankere og giver mere billede for pengene. Vi har set på nogle af sommerens mest spændende tv-modeller! Læs artikel

Test af seks kompaktanlæg med streaming - Når musikken bliver trådløs

30-11-2011: Musikken kommer ikke længere fra cd'er. Streaming er det nye begreb, som beskriver trådløs afspilning af musik – og du kan være med på morskaben for næsten ingen penge! Læs artikel

Test: Fem billige surroundanlæg

05-10-2011: Er det muligt at få gode filmoplevelser i hjemmebiografen for 4.500 kr.? Få svaret her. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...