Find mere om:
Test: De bedste digitale afspillere | elektronik.guide.dk

Test: De bedste digitale afspillere

Enten du er til musik eller film, har du brug for en kilde, der leverer den bedste kvalitet.

Udvalget i årets kavalkade præges af, at de traditionelle kilder til audio og video er i færd med at ændre sig. Vi har for eksempel testet ganske få CD-afspillere i 2011, og grunden til det er kort og godt dalende behov for dedikerede CD-afspillere.

Musiktjenester som Spotify og Wimp dominerer nu det daglige indtag af musik for de fleste, og vi køber stadig færre CD-plader. Musik fra internet og pc er for længst blevet stuerent, også i hi-fi kredse, og flere aktører tilbyder nu højopløst musikdownload i CD-kvalitet eller endda bedre.

I konkurrence med iPod, streaming og musikdownload fra nettet har CD-pladerne snart udspillet deres rolle. Derimod er den anden halvdel af CD-afspillerne – D/A konverteren – mere aktuelle end nogen sinde. For selv når man tager de spindende plader ud af regnestykket, er der fortsat brug for en enhed, som forvandler nuller og ettaller til musik.

D/A konvertere

D/A konvertere (DAC) er på mange måder ”hjernen” i stereoanlægget. Den henter den digitale information fra musikfilerne og forvandler dem til analog lyd, du kan høre gennem forstærkeren og højttalerne.

Informationstab her kan ikke vindes senere i signalet. Køber du en god DAC, kan du forbedre lyden fra alle digitale lydkilder. Ikke bare din gamle CD-afspiller, men også tv´et og pc´en.

Selv komprimerede musikfiler fra Spotify, Wimp og Youtube lyder overraskende godt, når de føres gennem en bedre DAC med tilhørende analogdel. Vore test har vist, at der er overraskende store forskelle på D/A konvertere, og man behøver ikke ”guldører” for at høre det.

Blu-ray afspillere

I modsætning til CD-afspilleren har Blu-ray afspillerne haft en ganske eventyrlig udvikling det seneste år, både når det gælder pris og kvalitet.

Selv de billigste Blu-ray afspillere fra omkring 1.000 kr. og opefter er et klart fremskridt fra det gamle DVD-format. Blu-ray giver udmærkede billedoplevelser og mulighed for højopløst, krystalklar lydkvalitet i op til 7 kanaler – så længe du har et passende lydanlæg, vel at mærke.

Digitalkonverter: Hegel HD20

Hegel HD20 er blandt de bedste DAC´er, vi hidtil har hørt. Uanset pris.

Ud over at have en virkelig god USB-indgang, som støtter 24-bit/96kHz og med meget lidt jitter (digital støj), har Hegel med den ene koaksialindgang taget konsekvensen af, at ingen RCA-stik klarer at holde digitalsignalet stabilt på 75 Ohm. Hegel har derfor lagt en korrektionskreds ind, som skal opretholde 75 Ohm hele vejen.

DAC´en har en fjernbetjening og variabel lydudgang. Dermed kan den kobles direkte ind i en effektforstærker. Bare synd at DAC´en bliver ubrugelig, hvis du mister fjernbetjeningen?

HD20 lyder kort og godt ekstremt godt. Med USB-indgangen får musikken masser af luft og rum, og kontrasten mellem stilhed og storm understreges meget godt.

Basregisteret har en masse klangfarver. Sammenlignet med Musical Fidelity M1 DAC er det mærkbart mere opløsning med HD 20, og vi føler heller ikke at Grace Design m903 er bedre med USB.

Med koaksialindgangen vokser lydbilledet endnu mere. Det får både mere luft i toppen og en endnu mere udstrakt bas med flere klangfarver. HD20 er med koaksialindgangen mere klangkompleks end nogen anden DAC, vi har hørt til denne pris, specielt med balancerede udgange.

Sangstemmer og instrumenter vokser mere ud af højttalernes fysiske placering og står mere naturtro i rummet. Med godt produceret musik er det næsten, som vi bliver hjemsøgt at genfærd, så spøgelsesagtigt gennemsigtig lyder det.

Pris: kr. 9.999,00

Læs testen hos Lyd & Bilde

High-end musikafspiller: Linn Akurate DS

Du får ikke bedre lyd fra anlægget, end det du putter ind i det, og i kategorien signalkilder er Linn Akurate DS definitivt i gourmet-klassen.

Specialiteten fra Akurate DS er at spille lyd over et hjemmenetværk, enten det er fra pc/mac eller en ekstern harddisk. Linn-afspilleren kobles til netværket via ethernet-ledning og kan nemt fjernbetjenes med en iPhone eller iPad. Med den sidste softwareopdatering fra Linn kan Akurate DS i princippet afspille al lyd fra pc, hvad enten det er iTunes, Youtube eller Spotify du vil lytte til.

Dette er ingen D/A konverter i traditionel forstand, men en digital musikafspiller som buffer musikfilerne internt. Linn har en stærk tro på, at denne integrerede løsning er den bedste lydmæssigt set, fordi den reducerer problemer med jitter (digital støj) og synkroniseringsproblemer.

Linn-afspilleren har både RCA og XLR lydudgange, med enten fast eller variabel volumenkontrol. Den kan derfor kobles direkte i en effektforstærker eller aktive højttalere, hvis man ønsker det. Derimod savner vi digitale indgange, som lader os bruge den interne D/A konverter til f.eks. tv-lyden (men dette er nu blevet tilgængelig på tillægsmodellen Akurate DSM, som har HDMI-indgange).

Med musikarkivet rippet til harddisken, og DS-afspillere koblet til netværket, ligger favoritnumrene bare et knaptryk væk. Akurate DS giver fuld valuta, både musikalsk set og i hi-fi termer. Her er der rigelig med dynamik og opløsning sammen med en nærmest bundløs basgengivelse.

Linn-afspilleren har en sammenhæng i lydgengivelsen som næsten bare må opleves og giver et markant løft i lydkvaliteten i forhold til billigere netværksafspillere som Sonos ZP90, selv når denne er koblet til en potent D/A konverter.

Akurate DS støtter også musikfiler i studiokvalitet (24bit/96kHz), og da er Linn-afspilleren i en anden liga. Billig er den ikke, men alle, som vil have førsteklasses lyd fra stereoanlægget, fortjener at høre, hvad en signalkilde som denne kan gøre for musikoplevelsen.

Pris: kr. 40.250,00

Læs testen hos Lyd & Bilde

Blu-ray afspiller: Panasonic DMP-BDT310

Panasonic var tidligt ude med 3D Blu-ray afspillere, og erfaringen er kommet dem til gode på denne model.

Panasonic-afspilleren er blandt de få i prisklassen, som stiller med dobbelte HDMI-udgange. Det indebærer, at du kan koble den til to skærme samtidig eller køre lyd og billede separat til receiver og tv, noget som er afgørende for dem, der har en ældre forstærker uden støtte for 3D videosignaler (HDMI 1.4).

Den er også meget, meget hurtig og har en god betjening. Netportalen til Panasonic er også stilig og byder på en Youtube-funktion, som er enkel at bruge.

Panasonic afspilleren leverer en billedkvalitet, som er hårfint bedre end konkurrenterne i sin prisklasse. Det er specielt på 3D-film, at vi mærker størst forskel ved, at billedet har en bedre, mere stabil dybdevirkning.

Panasonic-afspilleren er også vældig god til at undertrykke støj i 3D-billedet. Den dobbelte HDMI-løsning er også en fordel i mange sammenhænge. Ved at dele billed og lyd kan du i mange tilfælde opnå en bedre og mere stabil lyd/billedoverførsel i kræsne hjemmebiografanlæg. Som sædvanlig i Blu-ray verdenen er forskellene små, men nok til at Panasonic skiller sig ud som en favorit på billedkvalitet.

Pris: kr. 1.700,00

Læs testen hos Lyd & Bilde

Blu-ray afspiller topklasse: Cambridge Audio 751BD

Hi-Fi producenten Cambridge kommer knaldhårdt ind fra sidelinjen med en Blu-ray afspiller, som kan følge med de bedste.

Cambridge Audio er måske mest for kendt for sine prisgunstige lydprodukter, men deres Blu-ray afspiller fortjener mindst lige så meget opmærksomhed.

751BD kan ud over at spille både DVD-Audio og SACD plader også streame musik fra pc via netværksopkoblingen. Den er også udstyret med dobbelte HDMI-udgange, så den har mulighed for at køre og billede og lyd i hver sin kanal.

Det mærkes, at vi har med et hi-fi produkt at gøre. Den kompakte afspiller er tung og giver et mere seriøst indtryk end de billige blik-bokse på markedet og er desuden meget stillegående. Her er der intet, som skramler eller snurrer, og vi ved umiddelbart, at den kan finde sin plads blandt kræsne hi-fi komponenter.

Takket være en kraftig Marvell QDEO billedprocessor leverer 751BD gnistrende gode Blu-ray billeder og giver adgang til en række billedindstillinger, som kan åbnes uden at stoppe filmen. Cambridge har også arbejdet meget med lyddelen i afspilleren og både den analoge stereoudgang, og 7.1-udgangen giver god kvalitetslyd. Helt klart en Blu-ray afspiller for de ekstra kræsne.

Pris: kr. 6.499,00

Læs testen hos Lyd & Bilde

LÆS OGSÅ: Test: De bedste surroundreceivere

Test: Seks surroundanlæg med 3D Blu-ray

21-11-2012: Surroundanlæg skal stadig kunne mere. Alligevel kan man få fine oplevelser fra 5.000 kr. Læs artikel

Test: De bedste forstærkere

17-01-2012: Gode højttalere blomstrer kun med en god forstærker til at drive dem. Her er tre bud. Læs artikel

Test af Panasonic TX-P50VT20

12-10-2010: Store skærm på væggen der, hvem har det smukkeste 3D-billede i landet her? Vi har tjekket, hvordan de nyeste 3D-skærme gør sig til filmbrug, og samtidig set på nogle billige alternativer til dig, der ikke er så optaget af 3D. Læs artikel

Test af Hegel H360

25-05-2016: Den nye H360 er den bedste – og dyreste – integrerede forstærker, Hegel nogensinde har lavet. Læs artikel

Test af seks trådløse mikroanlæg

21-11-2014: Endelig er de her, de lydanlæg, som din smartphone har ventet på, siden den kom til verden. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...