Find mere om:
Kameraduel: Apple iPhone 6 Plus vs... | elektronik.guide.dk

Kameraduel: Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy S6 Edge

Danmarks to dyreste mobiler lover begge fantastiske fotos. Hvilken tager så de bedste billeder? Læs her, og få svaret.

Da Samsung lancerede deres seneste stjernemobil, Galaxy S6 og S6 Edge, ved årets MWC-messe, dannede den sydkoreanske IT-kæmpe også grundlag for kæmpe forventninger. Nyt design, ny processor, nye materialer - og ikke mindst nyt kamera, skulle udhulle iPhonens dominans i high-end segmentet.

På papiret er mobilkameraet også bevæbnet med et stærkt arsenal af funktioner. Opløsningen på 16 MP overbyder Apples iPhone med 8 megapixels, f/1,9-optikken suger en tredjedel mere lys ind, mens en optisk billedstabilisator giver et boost når lyset er svagt eller når du filmer.

SE OGSÅ: Samsung Galaxy S6: Første kig [WEB-TV]

Der er i midlertidigt ikke første gang, at Apples mobilkameraer ser sig overgået på teknikbladet. Det forhindrede dog ikke iPhone 6 Plus i at løbe med prisen som årets kameramobil i mobilsiden.dks store 2014-sammenligning.

Skarp safirglas-optik, lynende hurtig fokus, billedstabilisering og en ualmindelig intelligent efterbehandling gav iPhone 6 Plus overtaget.

Er S6’erens nytænkning nok til at skubbe iPhonen fra kameratronen? Samsung er overbeviste, og gav derfor Mobilsiden.dk mulighed for at sætte S6 Edge op mod iPhone 6 Plus i havneområdet omkring Samsungs nordiske kontor.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her

Kameraspecifikationer:

128608god.png

To kvikke og kloge kombatanter

Inden vi kan sammenligne megapixels og skarphed, skal fokus lande det rette sted og billedet skal være veleksponeret. Et felt Apple længe har domineret, men hvor Samsung er kommet stærkt igen.

Både iPhone 6 og Samsung S6 Edge anvender såkaldt fasedetektion under fokusering. Teknikken er lig den som spejlreflekskameraer benytter, og det virker: begge telefoner fokuserer nærmest øjeblikkeligt. Så hurtigt, at det ikke er til at udråbe nogen entydig vinder. Begge følger sikkert ansigter og sikrer at fokus rammer plet hver gang.

Begge mobiler er generelt dygtige til at ramme den rette eksponering uanset motiv, med gode resultater til følge. iPhone 6 Plus har dog tendens til at overeksponere når lyset bliver svagt, hvor Samsung i modsætning overeksponerer en anelse ved fuldt dagslys. Samsung S6 byder dog på en større dynamik, så selv når billedet bliver for lyst forsvinder sol, skyer og andre lyse motiver ikke i hvide plamager.

NB: I samtlige fototests herunder er Apple iPhone 6 Plus øverst og Samsung Galaxy S6 Edge nederst.

128601god.jpg

Naturtro farver til alle

Med S6 har Samsung valgt en mere tilbageholden tilgang til farver. De til tider opskruede farver er nedtonede til en mere natulig pallette og det klæder slutresultaterne! Både Samsung og Apple forstår nu at levere naturtro farve under de fleste forhold.

LÆS OGSÅ: iPhone 6 kamera - er det skidt?

En lille svaghed spores hos Samsungs automatiske hvidbalance, som giver sepia-tonede resultater i lavt lys. Her er iPhone langt mere naturtro. Samsung vinder derimod i fuldt dagslys: her er det iPhonens tur til at gengive verdenen i for gullige toner.

128602god.jpg

Skarphed og detaljer

Et kamera skarphed og evne til at gengive detaljer, bør måles ud fra mere end bare megapixels. Optikkens skarphed, billedchippens størrelse, samt processorens formåen, spiller alle en væsentlig rolle når detaljerne skal foreviges.

LÆS OGSÅ: Vi kårer den bedste kameramobil 2014

Det beviste Apple med iPhone 6 og 6 Plus, hvor den rageknivsskarpe optik producerede skarpere fotos end rivaliserende mobiler med over dobbelt så mange pixels på CV’et.

Samme billede tegner sig dog ikke i denne duel, hvor Samsung, med sit overskud af pixels, formår at hive flere detaljer hjem. iPhone-billederne er bestemt veldefinerede over hele billedfladen, men S6 Edge er bare en tand skarpere omkring hele billedfladen.

I nattetimerne overbeviser Samsung S6 Edge yderligere. Den lysstærke f/1,9 optik suger mere lys til sig, med klarere og mere detaljerede fotos til følge.

Video: Samsungs største styrke

Der hvor de mange megapixels bliver tydelige er på videofronten, hvor Samsungs 4K-videoer fremstår langt skarpere end Apples mere ydmyge Full HD-videoer. Samtidig er billedstabiliseringen med til at redde detaljerne fra at forsvinde i rystede montager.

Selvom videoerne er detaljerige hos S6, er støjen holdt under kontrol takket være den lysstærke optik og en effektiv efterbehandling. Det betyder at S6 fastholder det detaljerede billede, selv under vanskelige lysforhold hvor iPhonen får svært ved at følge med.

Den høje opløsning er ikke helt uden omkostninger da billederne fylder gevaldigt. Et enkelt minuts optagelse fylder omkring 1GB, mens iPhonens video fylder en tredjedel. Samsung inkluderer dog muligheden for at optage i quad HD (2560x1440p) – et glimrende kompromis der tager sig godt ud på de fleste skærme.

iPhone 6 Plus videosample (Full HD)

Toolbox - Mobilsiden - Video optaget med iPhone 6 Plus

Samsung Galaxy S6 Edge videosample (4K)

Toolbox - Mobilsiden - Video optaget med Samsung Galaxy S6 Edge

Jeg er stor fan af Apples kamera app, for den forstår snedigt at overlade en vis kontrol til brugeren men med en uhyre enkel interface. Samsungs brugerflade bar derimod tidligere præg af flere generationer overlæsning af features. Det er slut nu. De mange funktioner er fortsat til stede, nu er det bare enklere at gå til.

Samsungs introducerer nemlig en ny kamera-app der forenkler de mange delfunktioner ved at gemme dem i overskuelige menuer med gode forklaringer på hvad de enkelte indstillinger gør. Ønsker du at tage avancerede funktioner i brug som defocus, kontinuerlig AF-tracking eller multishot er disse ikke mere end nogle få klik væk.

Apple regerer dog fortsat som den mest enkle app, men Samsungs nye app er ikke langt fra. Og så giver den fotoentusiasterne flere værktøjer at lege med.

Der hvor Apple fortsat har en lille fordel er i app-udvalget hvor applikationer fortsat forbedrer det kapable kamera med nye funktioner. Applikationer som Hyperlapse (steadycam og timelapse i en app), MoviePro (3K video med manuel kontrol) og Hydra (32 MP interpolerede fotos) har desværre ikke nogen pendant i Googles eller Samsungs app-forretninger endnu.

En ny hersker på kameratronen

Til lommefotograferne har iPhonen hidtil regerer med sin enkle, men kapable, iPhone 6 og 6 Plus. Billederne er fortsat glimrende, men Samsung formår at overbyde iPhonen i nærmest samtlige discipliner.

Er der en Spielberg eller Kubrick gemt i dig, vil den overdådige videokvalitet i Samsung S6 og S6 Edge glæde dig. Du bør nok overveje at opgradere lagerpladsen inden du køber, men du vil få resultater som hidtil er uset i en mobiltelefon.

LÆS OGSÅ: Første test - Samsung S6-skærm er den bedste nogensinde

Denne første test af Samsung Galaxy S6 Edge kameraet, og dermed også S6 som er ekviperet med samme chip, cementerer at Samsung S6 og S6 Edge er en ambitiøs redesign af S-serien. Det bliver interessant at følge, hvor mange andre discipliner Samsungs supermobil ellers vil dominere.

Partner

mobilsiden_logo_med_hymanoid (1).png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Mobilsiden.
Læs test af alle mobiler og nyheder om telefoni og gadgets på mobilsiden.dk

Nyhed: 360 graders video er det nye sort

01-03-2016: I hvert fald hvis man spørger Samsung, LG og Mark Zuckerberg! Læs artikel

Test: De bedste kameramobiler

04-06-2013: At tage billeder med mobilen er uden tvivl mere praktisk end at slæbe rundt på et kompaktkamera, men hvordan er det med billedkvaliteten? Læs artikel

Nyhed: Samsung Galaxy K Zoom: En ny standard for kameratelefoner

29-04-2014: Samsung har før haft et kamera forklædt som Galaxy smartphone, og nu kommer en afløser, Galaxy K Zoom. Læs artikel

Test: Kameraduel: Samsung Galaxy S5 mod HTC One M8

30-03-2014: To typer billedchips i mobiltelefoner mødes: flere pixels mod større pixels - men hvad er så bedst? Læs artikel

Test: Lad kameraet blive hjemme

01-03-2014: Billedkvaliteten når nye højder med de seneste mobilkameraer, og vi har fundet de allerbedste. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...