Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af Sony Cyber-shot RX1r II | elektronik.guide.dk

Test: Sony Cyber-shot RX1r II – Supersejt kamera

Sonys bedste kompaktkamera til dato er langtfra perfekt.

Professionelt kompaktkamera
Sony Cyber-shot RX1r II
Sony

Plus:

Fantastisk billedkvalitet, hurtig følgefokus og indbygget søger.

Minus:

Mangler 4K-video og touch-skærm, og batterilevetiden er elendig.

Et kamera uden zoom har et begrænset marked. Læg dertil en meget høj pris, og markedet skrumper yderligere. Drop touch-skærm og 4K-video, tilføj et latterligt lille batteri, og det begynder at lugte af en katastrofe.

Men Sonys nye professionelle kompaktkamera med full-frame billedsensor disker op med en billedkvalitet, der vil få dit hjerte til at slå hurtigere og dine tænder til at løbe i vand. Sony RX1r II er så godt, at vi ikke kan komme i tanke om noget andet kompaktkamera – ud over Leica Q – der er så attraktivt for professionelle fotografer, som har brug for et lille kamera med optimal billedkvalitet.

Kameraet ligner den første udgave af RX1 fra 2013, og der er kun kosmetiske ændringer på årets udgave, kaldet RX1r II. Bortset fra at det har fået en elektronisk søger dér, hvor blitzen sidder på RX1 – en velkommen og meget praktisk tilføjelse på et kamera, der kun har haft søger som ekstraudstyr.

Søgeren, der har dioptri-justering, er opklappelig. Dog ikke den lidt klodsede løsning, som det mindre Sony RX100 IV har, hvor man skal trække søgerokularet ud efter at have slået det op fra kameraet. Søgerbilledet er stort og højopløst med 0,8 gange forstørrelse og 2,36 MP opløsning.

RX1RII_right_front.jpg

Den vipbare skærm er ny, men har desværre ikke touch-funktion, og Sony har ikke gjort sig den ulejlighed at give kameraet bedre batteritid. 220 billeder pr. opladning er ufatteligt på et kamera til små 30.000 kr. Der er heller ikke 4K-video, men Full HD-video med god kvalitet og op til 50 Mbit/s video-stream.

Sonys velfungerende billedstabilisering fra a7 II-serien er der heller ikke blevet plads til i RX1r II, men det har fået den fantastiske 42 MP billedsensor, som debuterede i sidste års bedste systemkamera, Sony a7R II.

Variabelt lavpasfilter

Kameraets lavpasfilter kan slås helt fra, ved at der tilføres strøm til et tyndt lag flydende krystaller, som er placeret mellem to filtre. Fotografen kan vælge imellem Fra, som giver den højeste detaljeskarphed; Høj, som aktiverer lavpasfilteret og dæmper moiré; og Standard, som er en mellemting – en mildere variant af lavpasfilteret.

Forskellen mellem de tre indstillinger er ikke voldsomt stor, så standardindstillingen er et godt udgangspunkt for de allerfleste motiver.

Autofokussystemet med 399 sensorer og mærkbart hurtigere følgefokus er hentet fra topmodellen a7R II og fungerer fortrinligt, når man prøver at fange bevægelige motiver. Det kan også registrere øjne for at få skarp fokus og har en nærgrænse på 14 cm, når man drejer fokusringen om til makro.

DSCRX1RM2_REAR_EVF_EYECUP-6670.jpg

Enestående billedkvalitet

Sony har bevaret det fremragende 35 mm objektiv med manuel blændering fra f/2.0. Det er der al mulig grund til at være glad for, for sammen med den ekstreme 42 MP bagbelyste billedsensor giver det kameraet den skarpeste billedkvalitet, vi hidtil har set fra et kompaktkamera.

Okay, et dyrt et, men alligevel.

Sony RX1r II er desværre langtfra perfekt. Det passer heller ikke til alle med fast 35 mm objektiv og manglende 4K-video. Men som stillbilledkamera til krævende fotografer er der ingen tvivl om, at billedkvaliteten er så god, som det er muligt med den nuværende teknologi. At det samtidig fokuserer lynhurtigt, betyder at man vil få mange flere knivskarpe billeder. Men husk ekstra batterier!

Læs hele testen hos Lyd & Billede

  • Type: 42 MP professionelt kompaktkamera med full-frame billedsensor
  • Optik: 35 mm f/2.0
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1,28 mio. billedpunkter
  • Søger: 2,36 MP OLED
  • Højdepunkter: Wi-Fi, 5 fps, ukomprimerede 14 bit råfiler, variabelt lavpasfilter
  • Pris: 28.000 kr.

Partner

DK_LB_Logo_2015.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Test af Sony Cyber-shot DSC-HX400V

15-09-2014: Et kamera så fuld af kompromiser kan ikke lykkes med alt, men hvis man har brug for 50x zoom, er Sonys topmodel værd at overveje. Læs artikel

Test af Sony a6000

05-09-2014: Sony a6000 er et systemkamera for viderekomne og amatører, der vil have høj billedkvalitet og autofokus med kirurgisk præcision. Læs artikel

Test: Fire superzoomkameraer - Små rejsekameraer med 30x zoom

21-06-2014: Hvis du kun vil have ét kamera med dig, er et superzoomkamera langt bedre end din kameratelefon. Især hvis du vil have meget zoom i et lille kamera. Læs artikel

Test af Sony Alpha NEX-7

07-03-2012: Er man kun tilfreds med det bedste, er Sony Alpha NEX-7 et godt valg for en erfarn fotograf. Læs artikel

Test af Sony FDR-X1000V - Actionkamera

05-04-2016: Sonys bedste actionkamera giver glimrende billedkvalitet – og en lydkvalitet, som andre actionkameraer kun kan drømme om. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...