Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Test af Sony a6000 | elektronik.guide.dk

Sony a6000 er et lynhurtigt allround-kamera

Sony a6000 er et systemkamera for viderekomne og amatører, der vil have høj billedkvalitet og autofokus med kirurgisk præcision.

Kamera
Sony α6000
Sony

Plus:

Eksemplarisk billedkvalitet, god brugervenlighed og hurtig, præcis autofokus pakket ind i et lille, sejt systemkamera. Blandt de allerbedste til prisen.

Minus:

Hvad blev der af touch-skærmen?

Lad mig starte med at udrede en kilde til forvirring. Alle Sony-kameraer, der før hed NEX, hedder nu a for alpha. Men de er stadig kompakte systemkameraer med udskiftelig optik og blandt de mindste systemkameraer, man kan købe.

De udfordrer spejlreflekskameraerne på deres eget territorium: Billedkvalitet og brugervenlighed. Man kan argumentere for, at kompakte systemkameraer er mere handy, fordi de er mindre, og derfor mere brugervenlige. Og diskussionen om billedkvalitet er for længst lagt død. Det er længe siden, de små systemkameraer kvalitetsmæssigt halede ind på spejlreflekserne. Det beviser det nye Sony a6000 endnu en gang, og derudover har det nogle fordele, som ingen spejlreflekser i samme prisklasse kan matche.

De nærmeste konkurrenter i denne klasse er kompakte systemkameraer som Samsung NX30 og Panasonic Lumix GX7. Men også spejlreflekser som Canon EOS 700D og Nikon D5300. Sidstnævnte matcher Sonys 24 megapixels APS-C billedsensor i a6000.

Kameraet har selvfølgelig Wi-Fi med NFC for hurtig opkobling mellem kamera og mobil. a6000 har også fået en ny 24,3 megapixel billedsensor kombineret med den nye Bionz X processor, der dukker op i alle kameraer fra Sony for tiden.

Ligesom på det nyligt lancerede a5000 kan man installere foto-apps i kameraet, der kan downloades fra Sonys kamera-app univers, PlayMemories. De fungerer som ligesom apps på mobilen, hvor man kan udvide funktionaliteten med filtre osv.

a6000-mic.jpg

Indbygget søger

Mærkeligt nok mangler a6000 en ordentlig touch-skærm, men det har fået en blitzsko med kontakter til elektronisk tilbehør – og vigtigst af alt: En indbygget elektronisk søger ligesom forgængeren NEX-6. Bare med visse modifikationer; opløsningen er nemlig faldet til 1,44 megapixels, og forstørrelsen er reduceret en smule. Det betyder, at billedet i søgeren ikke er lige så opløst, og man kan se en antydning af flimmer, men farvegengivelsen er mærkbart bedre.

Skærmen kan vippes, men ikke 180 grader som en selfie-skærm.

Højt funktionsniveau

Blandt højdepunkterne i a6000 er skudtakt på 11 billeder i sekundet, indbygget opklappelig blitz, der kan vinkles mod loftet for at få blødere lys, Full HD-video med 50p og 28 Mbit/s datastrøm, ukomprimeret video ud via HDMI-udgangen samt processorstyret diffraktion og støjkontrol.

Men det allerstørste højdepunkt er det nye autofokussystem med 179 fasebaserede fokuspunkter på sensoren, der dækker over 90 procent af billedfladen og skulle reagere på 0,06 sekunder. Det fungerer over al forventning og kan både låse fokus og følge bevægelige objekter med forbløffende præcision.

Billedkvalitet

Sammen med den nye 24,3 megapixel billedsensor og Sonys Bionz X billedprocessor giver det en skarphed og opløsning, som få andre spejlløse kameraer kan matche. Det viser også, at et kamera med så høj opløsning bliver endnu bedre med skarpere optik, som er i stand til at hente de mindste detaljer i billederne frem.

Kameraet udfordrer Sonys egne full-frame modeller som f.eks. A7, men også Nikon D5300 med 24 megapixels. Farvegengivelsen er meget jævn og mættet op til ISO 1600. Fra ISO 3200 synker farvedynamikken, og da dukker der også markant billedstøj op. Fra ISO 6400 skal der meget billedbehandling til for at fjerne kornstøj og kompensere for farvestøjen.

Konklusion

Sony a6000 er et af de bedste systemkameraer til under 10.000 kr., vi har testet. Med nyt autofokussystem, høj skudtakt, glimrende søger og rigtig god brugervenlighed er der kun få andre kameraer i denne klasse, som kan måle sig med a6000.

Se hele testen hos Lyd & Billede

Fakta

  • Type: Kompakt systemkamera med 24 MP APS-C billedsensor
  • Optik: Sony E-fatning (NEX), 1,5x beskæring
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
  • Højdepunkter: Elektronisk søger, vipbar skærmen, Wi-Fi, NFC, 11 fps
  • Pris: 5.500 kr. (7.500 m. 16-50 mm PZ OSS zoom)

Test af Sony Cyber-shot DSC-HX400V

15-09-2014: Et kamera så fuld af kompromiser kan ikke lykkes med alt, men hvis man har brug for 50x zoom, er Sonys topmodel værd at overveje. Læs artikel

Test: Fire superzoomkameraer - Små rejsekameraer med 30x zoom

21-06-2014: Hvis du kun vil have ét kamera med dig, er et superzoomkamera langt bedre end din kameratelefon. Især hvis du vil have meget zoom i et lille kamera. Læs artikel

Test: De bedste kameramobiler

04-06-2013: At tage billeder med mobilen er uden tvivl mere praktisk end at slæbe rundt på et kompaktkamera, men hvordan er det med billedkvaliteten? Læs artikel

Test af Sony FDR-X1000V - Actionkamera

05-04-2016: Sonys bedste actionkamera giver glimrende billedkvalitet – og en lydkvalitet, som andre actionkameraer kun kan drømme om. Læs artikel

Test af Sony Cyber-shot RX1r II

31-03-2016: Sonys bedste kompaktkamera til dato er langtfra perfekt. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...