Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Årets bedste kameraer: Når billedkvalitet.. | elektronik.guide.dk

Årets bedste kameraer: Når billedkvalitet betyder mest

Efterspørgslen efter nye kameraer falder, men det gør kravene til kvalitet ikke. Her er årets bedste kameraer.

Salget af kompaktkameraer falder fortsat, og på to år er antallet af solgte kameraer næsten halveret. De fleste tager billeder med deres mobiltelefon, som har fået bedre billedkvalitet i år, men stadig er langt fra den kvalitet, som et godt kamera kan præstere. Derfor har vi fået en spændende udvikling i markedet. De seneste tal tyder på, at dem, der køber nye kameraer, i stadig højere grad efterspørger netop billedkvalitet. Bedre, end de får fra kompaktkameraet, og bedre end fra telefonen.

For de dyrere kompaktkameraer sælger så godt, at flere og flere lancerer dyre kameraer med store billedsensorer og avanceret optik. Efterspørgslen efter de såkaldte prof-kompakter og kompakte systemkameraer stiger så meget, at vi kan henregne det til stigende krav til billedkvaliteten.

Indtil videre har de kompakte systemkameraer i 2013 oplevet en stigning, som svarer til nedgangen i salget af spejlreflekskameraer.

Et skift

Interessant nok stiger omsætningen af optik til systemkameraer også. Flere køber et ekstra objektiv til kameraet plus tilbehør som kameratasker og små stativer. Så fotomarkedet er ikke så ilde stedt, som man skulle tro, når man læser salgstallene for kompaktkameraer.

Måske kan Sonys små kameraobjektiver – Lens-Style Cameras – som man monterer på sin mobiltelefon, blive en erstatning for kompaktkameraet. I så fald repræsenterer QX10 og QX100, som de hedder, et skift i markedet. Med billedsensor, batteri og hukommelseskort kombineret med et zoomobjektiv er det et stort skridt opad i billedkvalitet i forhold til mobilkameraet. Man kan lagre billederne løbende på mobilen, når man knipser løs, og bruge mobilskærmen som søger til de trådløse kameraobjektiver.

Bedre brugervenlighed

Mange kameraer har fået berøringsfølsom skærm, som man bruger omtrent ligesom en smartphone-skærm, når man skal ændre indstillinger på kameraet. De fleste kameraer er for længst blevet trådløse og kan uploade billeder direkte til mobilen. Men de er ikke altid lige brugervenlige. For mens forskellen i billedkvaliteten mellem to rivaliserende kameramodeller er blevet mindre, er der stor forskel på brugervenligheden.

I vores tests vægter vi brugervenlighed næsten lige så højt som billedkvalitet, og derfor er nåleøjet for at komme med blandt årets bedste kameraer blevet mindre i år.

Vores anbefalinger

Kameraerne på de følgende sider er de allerbedste, vi har testet indtil videre i 2013. Dermed ikke sagt, at alle er lige velegnede til alt. For at finde din næste kamera anbefaler vi, at du læser testen i sin helhed på lydogbillede.dk, når du finder et kamera her, som du synes virker interessant. Så har du en solid baggrund for det valg, du træffer.

Fordele og ulemper ved kameratyper

Simple kompaktkameraer – fra 800 kr.

Med faldende efterspørgsel bliver udvalget også mindre. Men superzoom- og vejrsikrede kameraer holder stand. De hører ikke til de billigste, men så er kvaliteten og anvendelsesområdet også større. Derfor sælger de godt. Et robust kamera til et par tusindlapper tåler hårdhændet brug, mens superzoomkameraet er en god rejseledsager. Med 15-20x zoom når man længere ud end med andre kameraer. Ulempen er ofte beskeden lysstyrke, som kan give grumsede billeder i svagt lys.

Prof-kompakter – fra 2.500 kr.

Repræsenterer cremen af kompaktkameraer og kaldes prof-kompakter, fordi optikken er mere lysstærk, billedsensoren bedre og funktionsniveauet højere. Prof-kompakter koster mere og kan have større sensor end kompaktkameraer samt bedre optisk ydelse, og så kan de lagre råfiler til efterbehandling. Ulempen er, at optikken ikke kan udskiftes, men så kan de til gengæld være i lommen.

Systemkameraer – fra 3.000 kr.

Selv de billigste systemkameraer leverer langt bedre billedkvalitet end kompaktkameraer. De er selvfølgelig større og tungere, men spejlrefleks og kompakte systemkameraer (hybridkameraer) er baseret på et system, hvor udskiftelig optik gør det muligt at vælge objektiv efter behov.

Hvis man vil fotografere fugle og dyr, kan man købe et teleobjektiv med brændvidder på op til 400-600 mm for at komme tættere på motivet. Hvis man rejser meget, kan et zoomobjektiv med stor rækkevidde være det helt rigtige. Til portrætter er 80 mm brændvidde super, mens en 24 eller 28 mm passer godt til landskabsfotos.

Udvalget af tilbehør til systemkameraer er lige så stort, som mulighederne er mange, og det er egentlig kun størrelse og vægt, der kan være en ulempe. Når billedkvaliteten er vigtigst, er systemkameraet det bedste valg.

Kompaktkamera, Olympus Stylus TG-2 iHS

Olympus Stylus TG-2 iHS.jpgSejere end de sejeste

Olympus’ hårdføre kamera til al slags vejr kan du tage med i krig. Det ved, hvor du har været, og billedkvaliteten er den bedste i klassen.

Mens salget af de mindste kameraer falder, stiger salget af vejrtætnede kameraer. Olympus TG-2 viser tydeligt hvorfor. Billedkvaliteten har taget syvmileskridt de seneste år, og i dag er de fleste robuste kameraer lige så gode som regulære kompaktkameraer.

Og det her er det allerbedste. Det lille Olympus-kamera kan dykke ned til 15 meter – eller 45 meter med et undervandshus – og tager flotte billeder både over og under vandoverfladen. Det kan optage fuld HD-video, har lysstærk zoomoptik plus Olympus’ bankebetjening, hvor man kan ændre indstillinger ved simpelthen at slå let på sider, top, bund og bagside. Nyttig funktion, når man har handsker på!

Olympus Stylus TG-2 iHS er det hidtil mest robuste kompaktkamera og også det, der leverer den bedste billedkvalitet. Ikke på niveau med Olympus Stylus XZ-2 eller Sony RX100, men bestemt god nok til at hamle op med Canon IXUS eller et almindeligt kompaktkamera. Hvis det er et kamera til al slags vejr, du er ude efter, så kan du stoppe eftersøgningen her.

Video-optagelserne er også gode i godt lys, med relativt høj skarphed, god detaljegengivelse samt lille og præcis autofokus. Lydkvaliteten er også god. Kort sagt: Det bliver ikke meget bedre for et kamera i klassen til al slags vejr.

(04/13) LS

Karakter:

 • 5 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 2.900 kr.

Læs hele testen her

Prof-kompakt, Fujifilm X100S

Fujifilm X100S.jpgSuperb fotokvalitet

Fujifilm X100S er blevet det værktøj, seriøse fotografer sigter efter, og det er fuldt fortjent.

Få kameraer leverer så overbevisende billedfiler som X100S. Det skulle man måske ikke tro, al den stund at retro-designet antyder gammeldags teknik. Men sandheden er, at kameraet har en usædvanlig vellykket kombination af billedsensor og optik, der får detaljer frem i billedfilerne, som man normalt forbinder med dobbelt så mange megapixels – og en helt anden type kamera.

X100S er et af de få kompaktkameraer, der kan levere lige så høj eller bedre billedkvalitet som spejlreflekser i prof-klassen. Det er selvfølgelig ikke lige så hurtigt, har ikke zoom eller vanvittig skudtakt, men indbyder til en anden tilgang, når man fotograferer.

Den fine søger, der kan veksle mellem optisk gennemsigtssøger og elektronisk søgerbillede, er vældig praktisk. Betjeningen er forbilledlig, og for fotografer, der går op i, at værktøjet ikke må stå i vejen for kreativiteten, er X100S et ypperligt valg.

Fujifilm har vist sig lydhøre over for kritik. Det har gjort X100S noget nær perfekt. Tre år efter introduktionen af X100 har de lavet deres bedste kamera i X-serien med X100S. Og et af de bedste på markedet i dag. Fujifilm X100S er ikke egnet for alle, men er mest til fotografer, der ikke altid – eller i det hele taget – har brug for udskiftelig optik.

(05/13) LS

Karakter:

 • 6 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 9.900 kr.

Læs hele testen her

Systemkamera, budgetklasse, Samsung NX300

Samsung NX300.jpgSmartere, bedre og pænere

Samsung har forsøgt at gøre NX300 lige så let at bruge som en smartphone. Heldigvis er billedkvaliteten af den mere seriøse slags.

Egentlig er det ganske godt gået. Fra at have nul erfaring med systemkameraer for bare 10 år siden til nu det her: Et af de bedste systemkameraer, vi har testet.

Samsung har på andre områder vist, er de er gode til at omstille sig, men er også blevet kritiseret for, at de er gode til at kopiere andre. Det kan man ikke beskylde dem for her. NX300 er på mange måder et unikt kamera med løsninger, som kun Samsung har. F.eks. iFn-knappen, der giver dig umiddelbar adgang til de vigtigste indstillinger og er placeret på objektivet. Det lyder mærkeligt, men er vældig praktisk. I NX300 får man også Near Field Communication – NFC – og Wi-Fi, der gør trådløs overførsel til en leg. Nu er billedkvaliteten også på plads.

Endelig, fristes man til at sige. Samsung har langsomt, men sikkert forbedret systemkameraerne for hver generation, men var på enkelte områder ikke nået helt til tops. Det har de klaret med NX300, som er en stærk udfordrer til Sonys, Olympus’ og Panasonics kompakte systemkameraer. Og Wi-Fi og NFC åbner nye muligheder for styring af kameraet og deling af billeder. Brugervenligheden er rigtig god, og billedkvaliteten er endelig i topklasse. Hvad mere kan man forlange? Ud over lidt bedre gribevenlighed på næste generation …

(08/13) LS

Karakter:

 • 5 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 5.500 kr.

Læs hele testen her

Systemkamera, avanceret spejlrefleks, Nikon D7100

Nikon D7100.jpgOverlegen kvalitet

Ved at opgradere der, hvor det betyder mest, og beholde resten har Nikon skabt en ny vinder i D7100.

Nogle gange skal der ikke så meget til. Sidste år tog Nikon prisen i denne klasse med D7000. Så det er måske ikke så overraskende, at efterfølgeren D7100 gør det samme i år. For det var ikke meget at udsætte på D7000. Med D7100 har Nikon forbedret de vigtigste punkter og skabt et endnu bedre kamera. Som er det berømte hestehoved foran konkurrenterne i prisklassen.

Kamerahuset ser næsten ud som før, men indvendig er Nikon skiftet til en 24 megapixels billedsensor uden lavpasfilter for maksimal skarphed, en hurtigere billedprocessor, fuld 1080 HD-video i 30/25/24p, stereomikrofon og udvidet lysfølsomhed op til ISO 25.600. Kameraet kan også tage billedserier på seks billeder i sekundet, og en forbedret 51 punkts autofokus giver større fokuspræcision selv i svagt lys.

Med mærkbart bedre autofokus, ekstrem detaljeskarphed og næsten perfekt betjening er Nikon igen i førersædet. D7100 er ikke bare det bedste kamera i klassen, men blandt de allerbedste uanset klasse. Med fornem billedkvalitet, hvor konkurrenterne især bliver slået på dynamik og støjkontrol, er der ingen, som er i nærheden af den skarphed, man kan opnå med D7100.

Kameraet fortjener – og yder sit bedste med – Nikons mere eksklusive optik, men 18-105 mm VR er et godt objektiv at starte med. For det her kamera vokser med opgaven.

(05/13) LS

Karakter:

 • 6 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 8.500 kr. (kun hus)

Læs hele testen her

Systemkamera, Panasonic Lumix GX7

Panasonic Lumix GX7.jpgEn drøm at fotografere med

Få systemkameraer er så tilfredsstillende at bruge som Lumix GX7. Det mest komplette systemkamera i sin klasse.

De var først ude med et kompakt systemkamera, men det tog sin tid, før markedet lod sig overbevise. Langsom autofokus, mangelfuld billedkvalitet og betjeningsmæssige kiksere hjalp heller ikke. Men det er længe siden, og i dag vokser de kompakte systemkameraers popularitet hurtigt.

Det forstår man, når man får Lumix GX7 i hånden. Alt stemmer. Det gummierede greb passer som hånd i handske, responstiden er lynhurtig, og med både NFC, Wi-Fi og touch-skærm er kameraet så komplet, som det kan blive. Det har også en praktisk, vipbar elektronisk søger indbygget, og endelig er billedkvaliteten fra det lille systemkamera helt i top.

Lumix GX7 er ikke noget actionkamera. Måske heller ikke førstevalg for dem, der kræver, at kameraet er vejrtætnet. Eller dem, der stadig foretrækker et stort kamera med optisk søger, såsom et spejlrefleks. Men det er også de eneste begrænsninger af betydning. Billedkvalitet, betjeningsvenlighed og brugeroplevelse – alt det, der gør det til en fest at arbejde med GX7, gør også kameraet til Panasonics hidtil bedste. Og det bedste af de spejlløse kompakte systemkameraer, vi har testet i 2013.

(10/13) LS

Karakter:

 • 6 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 9.000 kr. (kun hus)

Læs hele testen her

Systemkamera, prof-kamera, Sony Alpha SLT-A99

Sony Alpha SLT-A99.jpgFuld pakke

Sony vil udfordre Nikon og Canon med A99. Et kamera, der overbeviser stort, og som viderekomne fotografer helt sikkert vil savle over.

At udfordre de store, etablerede kameraproducenter på den hårdeste marked af dem alle – prof-markedet – er en krævende øvelse, som få er lykkedes med. Sony har både teknologien og ressourcerne til det, og med arven fra Minolta i baghånden kan de afgjort lykkes bedre, end andre har gjort.

Sonys A99 med 24 megapixels billedsensor i full frame-format (36 x 24 mm) har på papiret alt, hvad der skal til for at tage kampen op mod de bedste. En stor, højopløst kvalitetssøger med OLED-panel, plads til to hukommelseskort, vejrtætnet kamerahus, 15 fps skudhastighed, 1080p/50 fps HD-video og 14 bit råfiler lyder som en drøm for prof-fotografer, men er virkelighed i A99.

Sony er lykkedes over al forventning med Alpha 99. Billedkvaliteten står ikke tilbage for noget, vi har testet. På enkelte områder er den bedre end det meste, og selv krævende fotografer vil finde meget at glæde sig over i A99. Kameraets design og brugervenlighed er gennemført fra ende til anden, og fotografen har næsten uendelige muligheder for at finindstille og tilpasse kameraet til sine behov.

Action og sport er omtrent det eneste, andre kameraer kan gøre bedre. På alle andre områder er Sony A99 noget nær det mest komplette systemkamera, man kan få i denne prisklasse. Særligt for dem, der vægter videokvalitet lige så højt som stillbilledkvalitet.

(02/13) LS

Karakter:

 • 6 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 19.500 kr. (kun hus)

Læs hele testen her

De bedste kameraer lige nu

 

Test: Flot dig med kamerakøbet

22-11-2011: Brug 1.000 kr. mere. Så bliver det sjovere, kvaliteten bliver bedre, og det holder længere. Læs artikel

Test: De sejeste kameraer til den aktive ferie

03-08-2013: Her er otte kameraer, som kan klare sandet på stranden, sneen på skibakken, vandet i poolen og nogle knubs, når man taber dem på jorden. Læs artikel

Test: 10 digitalkameraer i test: Når billedkvalitet er vigtigst

17-12-2012: Når man har brug for noget bedre end mobilen, er et godt kompaktkamera eller et systemkamera et klogt valg. Her er 10 af de bedste netop nu. Læs artikel

Test: Det bedste kamera til rejsen

14-05-2012: Lommevenlige kompakte kameraer med lang zoom kan holde styr på, hvor billederne er taget. Læs artikel

Test: Vandtætte kameraer til eventyret

16-07-2012: Kameraerne klarer både stranden og skibakken, og de kan tåle at blive tabt fra cyklen. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...