Find mere om:
Test: Fem HD-kameraer i fokus | elektronik.guide.dk

Test: Fem HD-kameraer i fokus

Videokameraer skal i dag levere HD-opløsning. Forskellene ses især i dårligt lys.

Vi har testet fem videokameraer i prisklassen fra 3.000-8.000 kr. og fundet, at forskellene mest mærkes, når lyset er dårligt.

Generelt set giver den højopløste videoteknik meget gode billeder, især hvis lyset er godt, og kameraet holdes nogenlunde stabilt.

Indendørs i dårligt lys falder billedkvaliteten mærkbart, selvom flere kameraer i vores test giver overraskende gode resultater, selv i mørke sammenhænge.

Styring via skærmen

Samtlige kameraer i testen styres via skærmen, det vil sige, at det meste af menuhåndteringen sker på din billedskærm.

Her er der en del forskelle i struktur og logik, og flere kameraer er lidt besværlige at finde rundt i. De manuelle indstillinger er i mange tilfælde vanskelige at få adgang til. Det dyreste kamera er også det, som er nemmest at håndtere manuelt.

Canon Legria HF M52 

(Speciel anbefalet)

Med en professionelt udviklet billedsensor tager Canon sejren hjem på billeder.

Canon Legria HF M52 er et lysfølsomt kamera med indbygget hukommelse på 32 GB, som rummer 12 timer i højeste kvalitet. Kameraet har Wi-Fi-mulighed, hvilket gør, at man relativt nemt kan uploade sine film til sociale medier eller vise filmene på et tv, som klarer DLNA.

Canon er et kamera med mange finesser, som præsterer udmærket udendørs. Selv indendørs, i god belysning, bliver billederne gode, og ved 5 lux ses vores farvebjælke fortsat. Kameraet har også indbygget intern hukommelse. Eneste minuspoint er en dårlig vidvinkel.

Pris:

 • 6.399 kr.

Plus:

 • Gode billeder
 • Indbygget hukommelse

Minus:

 • Dårlig vidvinkel

JVC GZ-GX1

Trådløse muligheder opvejer til dels lysfølsomheden.

JVC GZ-GX1 er et alsidigt kamera med ekstrafunktioner såsom Wi-Fi-forbindelse og automatisk optagelse. Sidstnævnte betyder, at kameraet begynder at optage, når der er bevægelse i billedet. Kameraet stopper herefter, når der ikke sker noget i billedet.

Nyttigt, når du ønsker at overvåge noget og ikke vil filme hele tiden. Du kan også optage i highspeed (250 billeder/sek.) og få en slowmotioneffekt ved afspilning.

JVC GZ-GX1 er godkendt, når det gælder billedkvalitet under gode lysforhold, men indendørs, i lidt mørkere sammenhæng, bliver testbillederne meget mørke og knapt synlige. Wi-Fi-muligheden kan være interessant for en del.

Pris:

 • 5.499 kr.

Plus:

 • Godkendt billedkvalitet
 • Wi-Fi-muligheder

Minus:

 • Menuhåndteringen

Panasonic HC-X900 

  

(Bedst i test)

Nem betjening og tre billedchips gør kameraet til bedst i test.

Panasonic HC-X900 er et tre-chips kamera og tilhører sværvægterne blandt testkameraerne. Designet er ganske traditionelt, med et fåtal af deciderede knapper, hvor størstedelen af menuhåndteringen i stedet sker via tryk på den 3,5 tommer store billedskærm.

En meget god funktion er ringen omkring objektivet, hvor skarphed, hvidbalance, lukkertid og blænde kan justeres manuelt.

Panasonic HC-X900 er uden tvivl et komplet kamera, og det tætteste man kan komme et professionelt kamera med alle dets muligheder, herunder en elektronisk søger. Manuelle indstillinger foretages nemt med ringen på objektivet. Billedkvaliteten er udmærket udendørs og også indendørs i godt lys. Ved 5 lux gengives farvebjælken svagt. 

Pris:

 • 7.999 kr.

Plus

 • Udmærket billedkvalitet
 • God billedstabilisering

Minus

 • Ingen indbygget hukommelse
 • Relativt dyrt

Samsung HMX-QF20

Wi-Fi-kamera uden intern hukommelse.

Samsung HMX-QF20 er det klart mindste kamera i denne test. I hånden føles kameraet næsten som legetøj eller en større mobiltelefon.

Det meste er krympet på kameraet, inklusiv billedskærm, knapper og tilslutninger. Billedskærmen er 69 mm i diagonale mål, og det mærkes virkeligt, at det er trangt at trykke sig frem. Menuhåndteringen er dog godkendt, selv om der af og til trykkes forkert, når tommelfingeren er for stor.

Samsung HMX-QF20 er et minimalt kamera på mange måder. Det præsterer rimelige billeder i godt lys, men dårligere end de øvrige kameraer i testen. I 5 lux bliver billederne knapt synlige. Wi-Fi-muligheden kan være interessant for nogle.

Plus:

 • Billigt
 • Lille format

Minus

 • Lille billedskærm
 • Ingen intern hukommelse

Pris:

 • 2.799 kr.

Sony HDR-CX570

Vidvinkel og effekterne tiltaler sikkert mange

Sony HDR-CX570 er et reelt vidvinkelkamera i noget mindre format end Pansonic. Også på dette kamera sker næsten alle menuhåndteringer på skærmen.

Der er seks grundlæggende menuer med undermenuer at holde styr på, og det gælder om ikke at have for store fingre, når man skal trykke sig frem. Kameraet har også ansigts- og motivgenkendelse samt ”golfshot”, som deler en hurtig bevægelse op i små detalje billeder. Det er også muligt at trække en scene ud i længden fra 3 til 12 sekunder.

Billedkvaliteten er høj under normale lysforhold, men i mørke sammenhænge bliver der ret meget billedstøj. Menuhåndteringen er en smule rodet på den relativt lille skærm.

Pris:

 • 5.199 kr.

Plus:

 • Ekstra vidvinkling
 • Mulighed for optagelse i standardvideo

Minus:

 • Små menuer/ikoner

Konklusion

Specielt anbefalet: Canon HF M52

Bedst i test: Panasonic HC-X900

Dyrt er bedst

Alle testkameraerne giver generelt gode billeder under gunstige betingelser, altså godt lys og et ikke for uroligt kamera. Det er kun i mørke sammenhænge, at vi ser nogle forskelle. Og der synes Canon HF M52 at give det bedste billede på 5 lux.

Vil man have et kamera, som er let at håndtere manuelt, så er Panasonic HC-X900 det bedste valg. Panasonic-kameraet er det nærmeste, man kan komme et professionelt kamera med alle dets muligheder, herunder elektronisk søger.

Manuelle indstillinger foretages nemt med ringen på linsen. Kameraet er ganske vist dyrt, men enkelheden koster desværre.

Læs hele testen hos Lyd & Billede/Gear

Kom nemt i gang med video 

Test af Panasonic HDC-SDX1

09-11-2010: Et højkvalitetsvideokamera foreviger øjeblikke i god kvalitet. HD-opløsning fanger flere detaljer, og et kompakt hus gør, at du bruger det oftere. Og det behøver ikke være dyrt. Læs artikel

Test: Det bedste kamera til rejsen

14-05-2012: Lommevenlige kompakte kameraer med lang zoom kan holde styr på, hvor billederne er taget. Læs artikel

Test: Fire superzoomkameraer - Små rejsekameraer med 30x zoom

21-06-2014: Hvis du kun vil have ét kamera med dig, er et superzoomkamera langt bedre end din kameratelefon. Især hvis du vil have meget zoom i et lille kamera. Læs artikel

Test af otte action-videokameraer - Film de ekstreme øjeblikke

08-03-2014: Et action-videokamera åbner for uanede muligheder. Film dit første bungee-jump, skituren ned ad bjerget eller din dykketur – i førstepersons-perspektiv! Læs artikel

Test: 10 digitalkameraer i test: Når billedkvalitet er vigtigst

17-12-2012: Når man har brug for noget bedre end mobilen, er et godt kompaktkamera eller et systemkamera et klogt valg. Her er 10 af de bedste netop nu. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...