Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af XTZ Divine 100.49 | elektronik.guide.dk

Test: En bid af lyd-nirvana

Hvad gør du, hvis du ønsker high-end lyd uden at måtte betale en formue? XTZ fra Småland i Sverige mener at have opskriften.

En ting er sikkert: Har du først lyttet til din favoritmusik gengivet gennem et par store og mægtige hi-fi-højttalere i high-end klassen, er det vanskeligt at gå tilbage til et lille Bose-anlæg. Bare synd, at de fleste high-end højttalere er kolossalt store og efterlader et tilsvarende stort hul i tegnebogen.

Heller ikke XTZ har klaret at få bugt med størrelsen på sin nye topmodel, men har i alle tilfælde forsøgt at gøre noget ved prisen. Den svenske producent er kendt for at levere meget højtydende hi-fi-højttalere til fornuftige priser og har nu forsøgt at bruge den samme formel på højttalere i high-end klassen. Resultatet er Divine 100.49!

Lydkvalitet

To ting bliver hurtigt klart, når vi lader de første toner strømme fra XTZ-højttalerne: Dette er højttalere med stort potentiale, som ikke bare fortjener, men kræver, udstyr af en vis kvalitet. Højttalerne leverer en næsten skræmmende mængde lydinformation fra den dybeste bas til højeste diskant og vil hurtigt afsløre, hvis resten af dit udstyr ikke er med på noderne. De fleste højttalere i prisklassen præges af en del kompromiser. De er som regel af en mere middel størrelse og evner ikke at flytte lige så meget luft i bassen. Derfor må konstruktørerne tage nogle valg for at opnå jævnest mulig ydelse i forhold til kapaciteten.

Førstehåndsindtrykket af Divine 100.49 er derimod, at de har overraskende få af disse kompromiser. Størrelsen og skalaen på lydbilledet er enormt, og det samme gælder det bundsolide fundament. Det måske mest imponerende er alligevel, hvor neutrale de er. Mellemtonen er ekstremt ren og klar uden generende betoning og gør, at mange af favoritpladerne fremstår i et nyt lys.

Det eneste, som kan give et fingerpeg i retning af, at 100.49 ikke befinder sig helt i den absolutte high-end klasse, er, at de mangler lidt præcision i lydbilledet. Bevares, stereoperspektivet er vidt og bredt og breder sig godt uden for højttalerne, men det skorter lidt på dybden, og vi savner en mere præcis placering af musikerne foran os.

Konklusion

Der er grund til at få superlativerne frem, når vi skal opsummere lyden af XTZ Divine 100.49. Et grandiost, åbent lydbillede koblet med et basfundament uden sidestykke i prisklassen gør dette til en meget kapabel kolos. XTZ Divine er samtidig store og krævende højttalere, som må matches med udstyr af høj kvalitet, hvis resultaterne skal blive som forventet. Vi savner endnu mere præcis holografi fra svenskerne, men på alle andre områder er dette en højttaler i absolut referenceklasse. En klar anbefaling!

LÆS OGSÅ: Test: Højttalere i topklasse

XTZ Divine 100.49

Pris:

  • 35.198 kr. pr. par

Plus:

  • Stort lydbillede
  • Kælderdyb, kontrolleret bas
  • Neutral

Minus:

  • Lidt diffust lydbillede

Test: Her er årets bedste højttalere

28-12-2014: Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og faconer. Læs artikel

Test af XTZ Master M2

08-07-2015: Med disse nye tovejs standerhøjttalere med støbt kabinet viser XTZ for alvor, hvad de kan. Læs artikel

Test af Bowers & Wilkins 803 D3

01-05-2016: Jeg troede, jeg havde hørt musik gengivet i hele sin sandfærdighed, men så hørte jeg Bowers & Wilkins 803 D3. Læs artikel

Test af Dynaudio Contour S 3.4 Limited Edition

03-04-2016: Her har Dynaudio taget en vinderopskrift og spenderet lidt mere på de vigtigste komponenter. Resultatet er musikalsk altædende højttalere, som på flere områder kan sammenlignes med de allerbedste. Læs artikel

Test af Focal Sopra Nº2

18-01-2016: Hi-fi bliver aldrig helt det samme igen efter at have hørt, hvad Focals nye Sopra Nº2 kan diske op med af musikalske krumspring. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...