Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Test af XTZ Master M2 | elektronik.guide.dk

Test: XTZ Master M2 - Helstøbt

Med disse nye tovejs standerhøjttalere med støbt kabinet viser XTZ for alvor, hvad de kan.

Kompakthøjttalere
XTZ Master M2
XTZ

Plus:

Rigtig fine højttalere, som lyder og spiller bedre end forventet. Her er meget gjort rigtigt, og hele den fine tankegang bagved giver også bonus i slutresultatet. Det her er virkelig godt!

Minus:

De tager tid at spille ind, de vejer meget og skal placeres ordentligt i rummet. Man skal også helst have en forstærker med gode kraftressourcer.

Det første, man lægger mærke til ved Master M2, er at de er tunge. Hele 16,5 kg hver. Materialet er en blanding af epoxy og polyuretan, og den ydre form er et resultat af den akustiske optimering. Her er der ingen parallelle flader, og selve kabinettet bliver smallere bagtil.

Diskant-elementet sidder i en waveguide for at kontrollere spredningen. Det er en 30 mm soft-dome med neodymmagnet, som både kan klare meget effekt og gå relativt langt ned i frekvens. Bas/mellemtone-elementet er med sine 2 kg også med til at få vægten op. Det er udviklet i samarbejde med SEAS og baseret på deres Excel-serie.

Flere tæsk

Jeg koblede højttalerne til – de havde spillet lidt hos XTZ, før de blev sendt til mig – og spillede et par timer for at få et førsteindtryk. Men præcis som med Cinema-serien syntes jeg, at det virkede, som om de skulle have lidt flere tæsk, før de var klar til test.

De fik lov til at stå og spille selv i et par dage, og det hjalp. Nu lød højttalerne mere dynamisk og opløst, og det virkede, som om de havde fået en halv oktav mere både i toppen og i bunden. Lydbilledet var af en helt anden størrelse og fasthed.

Hvis man prøvelytter Master M2, skal man sørge for at høre nogle, der har spillet lidt først. Og hvis man køber et par, skal man give dem den tid, de skal bruge for rigtig at kunne blomstre.

baleafletimage11.jpg

Harmonisk og detaljeret

Jeg endte at spille en del jazz på dem. Både trio, sang og bigband. Det havde jeg ikke forventet, da jeg pakkede højttalerne ud. Men den fine opløsning og det store lydbillede gør, at man gerne vil høre musik, der vinder ved, at man får så meget som muligt med af den information, der findes på indspilningen.

Højttalerne trivedes også bedre, jo bedre legekammerater de havde, altså forstærker, strøm og kabler. Og de kunne følge med meget højere op i hierarkiet, end man bør kunne forvente.

Diskant-elementet er meget overbevisende – en soft-dome, der præsterer på et meget højt niveau og giver den harmoniske og samtidig detaljerede gengivelse, vi så gerne vil have. Med musik af både Stina Nordenstam, Shirley Horn og Toots Thielemans gav den fine opløsning såvel stemmer som instrumenter det, der behøves, for at det hele for alvor bliver interessant at lytte til.

Men det er allround-højttalere, som også kan klare Rage Against the Machine og helt almindelig smørpop, selv om jeg synes, de fungerer bedre, jo mere krævende musikken bliver. Det er en rigtig god egenskab, og jeg er meget begejstret for disse højttalere!

nbackside.jpg

Konklusion

Med Cinema- og Master-serierne satser XTZ tydeligvis på at gå et par niveauer op i prestige og kvalitet. Også i pris, selv om det stadig i ægte XTZ-ånd handler om, at man får rigtig meget for pengene. Det er et par meget vellykkede standerhøjttalere, der virker helt rigtige til rigtig mange ting. Godt arbejde!

Læs den fulde test på Lyd & Billede

  • Type: 2-vejs basrefleks (kan ændres til lukket konstruktion)
  • Diskant: 30 mm soft-dome med waveguide
  • Bas/mellemtone: 6,5" med vævet polypropylen-membran
  • Frekvensområde: 37 Hz – 29 kHz
  • Følsomhed: 88 dB
  • Impedans: 8 ohm
  • Mål: 424 x 231 x 374 mm
  • Vægt: 16,5 kg
  • Pris: 14.998 kr.

Partner

lyd og billede.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Test: Her er årets bedste højttalere

28-12-2014: Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og faconer. Læs artikel

Test af XTZ Divine 100.49

01-12-2010: Hvad gør du, hvis du ønsker high-end lyd uden at måtte betale en formue? XTZ fra Småland i Sverige mener at have opskriften. Læs artikel

Test af Focal Sopra Nº2

18-01-2016: Hi-fi bliver aldrig helt det samme igen efter at have hørt, hvad Focals nye Sopra Nº2 kan diske op med af musikalske krumspring. Læs artikel

Test af Dynaudio Focus 600 XD

06-07-2015: High-end højttalere med en lyd, der er til at græde af glæde over, og som let kan gøres trådløse. Gør plads i stuen! Læs artikel

Test af Technics R1

27-05-2015: Test: Technics er tilbage med et anlæg, der byder på musikmagi i eventyrklassen. Men det koster også det halve kongerige. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...