Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af XTZ 99.36 | elektronik.guide.dk

Test: Fabelagtig lyd til under 7.000 kr.

De svenske højttalere XTZ 99.36 leverer en lyd, som også fortjener en god forstærker.

Der findes højttalere i alle tænkelige prisklasser. Alt fra nogle hundrede kroner til over millionen. De, der er ude efter det allerbedste, må være forberedt på at betale i dyre domme for det.

Er man imidlertid villig til at indgå visse kompromiser, kan man få udsøgt lydkvalitet til en relativt god pris. Det, man betaler mest for, og som er det første, man kan gå på kompromis med, er basregisteret. Skal højttalerne gengive rigtig dyb bas af god kvalitet, kræver det store og mange baselementer og dertil stort kabinet, som må være meget godt afstivet og dæmpet for ikke at resonere for meget. Ved at give afkald på den laveste oktav er udvalget af billige og gode højttalere straks meget større.

Derefter gælder det om at finde en højttalermodel, som er lavet på en økonomisk måde af en konstruktør, som kan sit arbejde.

Det solide kabinet

En god højttaler starter med et solidt kabinet med meget lidt egenresonans. Med et begrænset budget betyder det, at kabinettet ikke bør være alt for stort, da et større kabinet kræver mere dæmpning og håndtering for at få tilpasset resonansfrekvenserne. Kurvede former fremfor helt rette kan også være en fordel i kampen mod såkaldt stående lydbølger inde i kabinettet.

Så er det selvfølgelig nødvendigt med gode højttalerelementer med lav forvrængning og et nøje tilpasset delefilter. Og her kommer XTZ 99.36 ind i billedet. En middelstor gulvhøjttaler med afrundede kanter og en lækker udførelse i sort pianolak (andre udførelser er tilgængelige). Vægten er på tillidsvækkende 28 kg per højttaler, og konstruktionen virker i det hele taget meget solid. Og med tanke på at den svenske producent tror på håndfaste målinger frem for subjektiv lytning, findes der næppe tilfældigheder ved dette produkt.

Lydkvaliteten

Lad det være sagt først som sidst. Disse højttalere fortjener elektronik af første klasse! Det er nemlig åbenbart, at der er tonale kvaliteter her, som hører hjemme i en ganske anden prisklasse.

Specielt i det vigtige mellemtoneregister evner højttalerne at gengive instrumenter og stemmer med en nærmest ekstrem dynamik. Til at begynde med finder jeg det lidt vel tyndt og sterilt, men det bliver hurtigt fikset ved at tage en pude ud af refleksporten til mellemtonen.

Med Diana Kralls ”Frim Fram Sauce” på menuen maler højttalerne lydbilledet op med fine penselsstrøg. Dianas stemme placeres præcist i midten, med fabelagtig kontrol over stemmeregisteret. Hver vibration fra stemmebåndet genskabes overbevisende. Flygelet er stort og bredt, og tangenterne er legende lette. Tonestrukturen er mangfoldig, således at hvert tangentanslag er forskellig fra det forrige. Overtonerne kommer klart og tydeligt frem, hvilket skaber luft og rum i lydbilledet. I testrummet opleves det imidlertid som lidt for meget af det gode, til trods for at rummet er godt dæmpet. Jeg ender med at dæmpe diskanten 2 dB, noget som i mine ører giver et bedre temperet lydbillede.

Hvad basområdet angår, er dette både opløst og homogent gengivet, og jeg har ingen problemer med at acceptere, at dette totalt set er et meget frekvenslineært lydbillede. Tonstrukturen på kontrasbassen opleves som komplet, i hvert fald I sine øvre register. Det samme med klangbunden i klaveret.

Konklusion

Med modellen 99.36 har svenske XTZ klaret at producere en højttaler, som præsterer fabelagtigt godt til prisen. Specielt mellemtoneområdet gengives med yderst god præcision og dynamik, og højttalerne evner at male et stort og distinkt lydbillede.

De afslører så meget fra indspilningerne, at de fortjener ordentlig elektronik. Her nytter det ikke med en billig forstærker, og vi anbefaler 5.000-6.000 kr. som minimum til en integreret forstærker, men allerhelst bør det dobles. At kalde dem high-end er nok at tage munden lidt for fuld. Til det er de lidt for forsigtige i basregisteret og kan opleves som lidt for bløde i dybbassen. Det er heller næppe alle, som vil falde for den (i undertegnedes ører) i overkanten energiske gengivelse af overtoner. Men til denne pris er det vanskeligt at finde noget bedre.

LÆS OGSÅ: Test: Fem kompakte gulvhøjttalere

XTZ 99.36 højttalere

Pris:

  • 6.598 kr.

Plus:

  • Opløst og lineær
  • Ingen generende resonanser
  • Indstillingsmuligheder

Minus:

  • Lidt blød bas

Test af XTZ Master M2

08-07-2015: Med disse nye tovejs standerhøjttalere med støbt kabinet viser XTZ for alvor, hvad de kan. Læs artikel

Test af Dynaudio DM 2/6

12-07-2010: En af vore kompaktfavoritter i højttalerbudgetklassen har fået sin arvtager. Dynaudio DM 2/6 gør absolut mest ud sit lille ydre. Læs artikel

Nyhed: Årets komplette anlæg

15-01-2010: Fordelen ved et alt i et-anlæg er, at alt udstyr og kabler er inkluderet i pakken - og det er enkelt og nemt at sætte op. Læs artikel

Test: Fire anlæg med billig HD-lyd

07-10-2009: Den enkleste og korteste vej til HD-oplevelserne er komplette alt i et-anlæg med Blu-ray. De koster fra 3.995 kr. til 9.999 kr. Læs artikel

Test af Piega PS 1 Sub

08-04-2009: De mindre højttalere fra Piega mangler kun én ting og her er løsningen. En kompakt subwoofer til 8.399 kr. i samme høje kvalitet. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...