Find mere om:
Test: Vælg den rette hjemmebiograf | elektronik.guide.dk

Test: Vælg den rette hjemmebiograf

Her er tre bud på, hvordan du sammensætter en hjemmebiograf til storslåede filmoplevelser.

Det er ikke helt det samme at se Inception eller Die Hard 4.0 på en 32” skærm med stereolyd, der lyder som om, den kommer ud igennem en blikdåse. Nej, store film fortjener ordentlige forhold, så du får den oplevelse, folkene bag havde tiltænkt.

Det samme kan siges om musik. Hvad hjælper det, at Mozarts Requiem er et storslået og voluminøst værk, hvis det kommer ud igennem to små satellithøjttalere med millimeter tynde ledninger og et stereoanlæg til et par tusinde kroner?

Høj pris er ikke garanti for god lyd

Det er selvfølgelig begrænset, hvor ofte du kan få den fulde oplevelse ud af en film eller et stykke musik, når du ikke kan tage i biografen eller til koncert hver dag. Der er dog en gylden middelvej mellem dårlige minianlæg og grandiose film- og musikoplevelser – hjemmebiografen!

En hjemmebiograf behøver ikke at koste flere hundredetusinde kroner, selvom du vil opleve god lyd i film og musik. Dog er det vigtigt, at du ikke kun ser på priser og specifikationer, når du er på udkig efter din næste hjemmebiograf, men også får en demonstration.

Et højt prisniveau er ikke en garanti for en god lydoplevelse, da du ofte betaler for mærket på produktet og design, mens specifikationer på receivere og højttalere kan være misvisende. Det vigtige er, at du får en oplevelse af den opsætning, du gerne vil købe. Passer kvaliteten af højttalerne til receiverens kraft og evne til at gengive detaljer i musikken?

Tag selv film og musik med

Derfor er det vigtigt, at du tager dig god tid til at besøge et par hi-fi-butikker, hvor du kan tage din yndlingsactionfilm eller din favorit-cd med ned, og du kan få lov til at opleve højttalere, skærm og receivere i en stor opsætning, der spiller sammen. Men den gode hjemmebiograf er ikke kun betinget af gode højttalere og receiver.

Du skal også have øjnene op for, hvilke fladskærme eller projektorer samt ledninger, der passer til opsætningen. Køber du en løsning til 80.000 kr., hjælper det ikke noget, at du har et 32” HD-ready fjernsyn derhjemme, da billedet ikke lever op til lydsiden. Ej heller gavner det lydkvaliteten, at der spares ved at købe ultratynde og billige ledninger til højttalere og fjernsyn.

Læg et budget

Tykke ledninger sikrer, at signalet fra receiver til højttalere og fjernsyn går klarere igennem – jo tykkere ledning eller kabel, jo færre forstyrrelser og tab af detaljer sker der undervejs.

Ligeledes er det vigtigt at passe på hi-fi-butikkernes ivrige personale, der gerne giver dig gode råd. Men du kan hurtigt købe dig fattig i noget, du ikke har behov for.

Besøg et par butikker for en demonstration, kig på nettet for at finde test af de produkter, som er blevet demonstreret, og læg et budget for, hvor meget der skal købes ind for. Når du først er blevet hooked, kan det være svært at bevare overblikket og den kritiske sans.

Test af hjemmebiografer

Datatid giver her tre bud på, hvordan du kan sammensætte en hjemmebiograf i forskellige prisniveauer.

Vi har testet opsætningerne og giver dig et indblik i, hvad du får for pengene, så du kan fornemme, hvad der passer bedst til dit hjem, behov og pengepung. Priserne er baseret på butikspriserne, vi har fundet i forbindelse med denne artikel.

Vi har ikke set så meget på design og de tunge specifikationer. Vores fokus har været på lydsiden, da det er her, at de fleste penge skal lægges. Vi har testet løsningerne med numrene You Love Me to Death og No More Sweet Music fra jazz-pop-bandet Hooverphonic.

Vi brugte også den klassiske opera Carmina Burana og det elektroniske band Delerium med nummeret After All – alle i cd-format. Desuden brugte vi blu-ray-film til at teste surroundsound-oplevelsen. Der er tale om actionfilmen Terminator Salvation og action-dramaet House of Flying Daggers.

”Gode film skal opleves i biografen” lød sloganet fra en filmproducent engang. Og den er ikke helt ved siden af, hvis du er glad for storslåede film med fart på handlingen og en heftig lydside.

Læs hele testen hos Datatid

Guide: Hjemmebiograf på den nemme måde

16-11-2013: Det er blevet nemmere at give tv-oplevelserne derhjemme biografkvalitet. Du skal blot have et moderne tv og så redde lyden med separate højttalere, og her er de enkle og billige soundbarer blevet nærmest overraskende forbedret. Læs artikel

Guide: Få dit tv på nettet med en Blu-ray

02-11-2013: Hvis dit tv er en ældre fladskærmsmodel uden internetforbindelse, så invester i en nettilsluttet Blu-ray-afspiller, og som med et trylleslag er dit fjernsyn forvandlet til et smart-tv. Læs artikel

Nyhed: Fyld nye funktioner på flimmerkassen

29-12-2011: Nye bokse dig nye muligheder for at se film, internet-tv og andet indhold på fladskærmen. Læs artikel

Guide: Her er fire bud på en hjemmebiograf

19-09-2011: Se her hvordan du kan bygge din hjemmebiograf - alt efter budget og ambitionsniveau. Læs artikel

Test af D-Link Boxee Box

23-02-2011: Internettet er fuldt af musik, filmklip og spillefilm. Boxee gør det nemt at nyde i sofaen. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...