Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Her er årets bedste højttalere | elektronik.guide.dk

Her er årets bedste højttalere

Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og faconer.

Højttaler
Harman Kardon Onyx
Harman Kardon

Højttaler
Sony SRS-X5
Sony

Højttaler
System Audio Saxo 1 Active
Samsung

Højttaler
Dynaudio Xeo 4
Dynaudio

Højttaler
Dali Rubicon 8
Dali

Højttaler
Sonus faber Olympica III
Sonus faber

Højttaler
XTZ Cinema
XTZ

Højttaler
Klipsch Stadium
Klipsch

Valget af højttalere er et meget personligt valg. Nogle vil bare have en lille, nuttet højttaler eller to til baggrundsmusik i læsehjørnet. Andre vil have rock-højttalere, der kan få håret til at flagre og skræmme naboerne på flugt. Og nogle vil simpelthen flytte koncert- eller biografsalen hjem i stuen og få så meget realisme som muligt.

Derfor er der selvfølgelig plads til mange fortolkninger af, hvordan højttalerne skal se ud, hvordan de skal lyde, og hvad de må koste. Hvilket udvalget af anbefalede højttalere også viser i år.

Det er højttalerne, der laver den lyd, du hører. Efter lydsignalets ujævne rejse gennem metervis af ledninger og elektronik er det deres ansvar at lave de elektriske signaler om til lydbølger. De har faktisk så stor indflydelse på den lyd, du hører, at mange regner dem for den vigtigste komponent i hele anlægget! Men selv ikke de bedste højttalere kan lave vand til vin, og de kræver en god kilde og ditto forstærker for at yde deres bedste.

Trådløse højttalere

I år omfatter kategorien også trådløse højttalere. De både små og store højttalere med indbyggede forstærkere og elektronik – og fri for traditionelle højttalerkabler – bliver stadig mere populære.

Takket være udviklingen inden for streaming og trådløs teknologi begynder lydkvaliteten også at bevæge sig i den rigtige retning. Det betyder, at selv hi-fi-entusiaster bør få ørerne op for, hvad trådløse højttalere kan give af brugervenlighed og musikglæde.

De forskellige kategorier

Kompakthøjttalere

Kompakthøjttalere – populært kaldet reolhøjttalere – er den mindste type til hi-fi-brug. En typisk kompakthøjttaler er ikke meget større end en skotøjsæske og har to højttaler-elementer (diskant samt bas/mellemtone). Kompakthøjttalere har begrænset volumen og dynamik, og mangler den dybeste basgengivelse. Derfor trives de bedst i små rum med simpel musik på moderat volumen.

Små gulvhøjttalere

Kompakte gulvhøjttalere optager ikke mere gulvplads end kompakthøjttalere på stativ, men fordi kabinettet går “helt ned”, har de større rumfang og plads til et ekstra bas-element. Det giver mulighed for større frekvensområde, højere volumen og ikke mindst mere dynamik.

Store gulvhøjttalere

Store gulvhøjttalere er typisk en meter høje eller mere, og er normalt en trevejs konstruktion med dedikeret diskant, mellemtone og et eller flere bas-elementer. Det gør dem i stand til at spille højere og renere, med en mere nuanceret gengivelse af de enkelte toneområder.

Topklasse-højttalere

I topklassen finder du alt fra kompakthøjttalere til store gulvhøjttalere med én ting tilfælles – ekstrahøj kvalitet. Her har producenterne gjort sig mere umage med kabinettet, der kan tåle mere lyd uden at give resonanser, og med udvalgte højttaler-elementer, som giver en væsentlig bedre lydkvalitet end de billigere modeller.

High-end højttalere

I high-end klassen er der ingen grænser for, hvor store og dyre højttalerne kan blive, men fællesnævneren er, at de anvender avancerede konstruktionsprincipper, eksotiske materialer og ikke mindst meget høj kvalitet i alle led. High-end højttalere er beregnet til de ekstra krævende lyttere, der stiller endnu større krav til musikgengivelsen i hjemmet – og er villige til at betale for det.

Årets trådløse højttaler: Harman Kardon Onyx

Harman-Onyx-Front_990.jpg

Kraft og elegance

Onyx lyder lige så spændende, som den ser ud, og er proppet med nyttige funktioner.

Harman Kardon viste allerede med deres Go + Play, at man kan bygge vellydende trådløse højttaler, der også ser spændende ud. Med sin afrundede form og skrå stander, der også fungerer som bærehåndtag, fortsætter Onyx denne tradition. Hele højttaleren oser af kvalitet og gennemtænkt design. Bagsiden er endda dækket af læder – her er der ikke sløset med detaljerne.

Foroven på kanten sidder touch-knapper til volumen og valg af lydkilde samt en batterimåler. Hvis man bruger fjernbetjenings-app’en, er det endnu nemmere at vælge lydkilde, lave indstillinger, opdatere softwaren, vælge musik og styre afspilningen.

Det er rart, at man ud over Bluetooth kan bruge AirPlay eller afspille musik direkte fra et DLNA-kompatibelt netværksdrev. I det hele taget er den let at bruge, veludstyret og velgennemtænkt.

Af alle de trådløse højttalere, vi har testet i år, må Onyx siges at være den mest alsidige. Ligegyldigt hvilken musikgenre vi forsøgte os med, brillerede den ved at gengive musikken, som den skal lyde, uden at det blev spor anstrengt. Den store, bagudvendte slavebas betød, at “Silent Shout” med svenske The Knife lød tilstrækkelig tungt, mens de fire fremadrettede elementer gjorde, at også følelser og nuancer i jazz ramte os for fuld kraft. Den har endda kræfter nok til festmusik.

Onyx er ikke bare et produkt, det er et mesterværk, der taler direkte til vores sanser. Den ser flot og spændende ud, samtidig med at den er praktisk. Og når den spiller, får man lyst til at grine, danse eller græde, afhængigt af musikgenren. Den lokker følelserne frem, præcis som musik skal på et godt anlæg.

At den også har batteridrift, og at man kan spille musik fra alle mulige kilder, er en velkommen bonus og det, der i sidste ende fik os til at tildele den guldmedaljen.

Læs den fulde test af Harman Kardon Onyx

Pris: 3.700 kr.

Årets bærbare højttaler: Sony SRS-X5

Sony-SRSX5_R_Red_cw2_990.jpg

Elegance og power

Sony har lavet en vinder med et stilfuldt ydre, praktiske funktioner og imponerende lyd.

Vanen tro er Sonys rejsehøjttaler et stilfuldt apparat, og den fås med rød, hvid eller sort front. Takket være de afrundede hjørner virker den kantede form ikke skarp, og konstruktionen er solid og tillidsvækkende. Frontgitteret er af metal, og det plast, der er brugt, er af høj kvalitet.

På bagsiden finder vi bl.a. en USB-port, som giver strøm nok til at oplade både mobil og tablet på farten. Hvis man ikke vil bruge kabelforbindelsen, er det nemt at forbinde højttaleren med mobilen takket være NFC.

Da der ikke er nogen tilhørende app, er man nødt til at bruge touch-knapperne til at vælge lydindgang og -profil. Man kan trykke på telefonknappen, hvis det ringer, og bruge enheden som højttalertelefon.

Sony plejer at kunne klemme god lyd ud af selv små højttalere, og X5 er ingen undtagelse. Tre fremadrettede elementer og en basport på bagsiden giver stor og fyldig lyd med overraskende meget bas. Det er kun, når man skruer helt op ved krævende musik, at den må give op. Uanset musikgenre kunne vi nikke anerkendende. Det gælder især, hvis man har en mobil, der understøtter aptX. Det hæver simpelthen kvaliteten endnu et hak.

Trods den lidt kantede form er Sony lykkedes rigtig godt med designet og accentfarverne. SRS-X5 virker solid og giver trods en del plast en god kvalitetsfølelse.

Det er nemt at parre højttaleren med sin smartphone takket være NFC, og touch-knapperne på toppen gør den nem at betjene. Har man glemt at oplade mobilen, kan man slutte den til på bagsiden og låne strøm fra batteriet. Det mest imponerende er dog lyden, der slår den meste af, hvad vi har hørt fra små bærbare højttalere.

Læs den fulde test af Sony SRS-X5

Pris: 1.500 kr.

Årets budgethøjttalere: System Audio Saxo 1 Active

System-Audio-Saxo-1-Active_990.jpg

Billig vellyd

System Audios første aktive højttalere er baseret på den populære budgetmodel Saxo 1. Med lav pris og høj ydelse er de et rart bekendtskab.

System Audio har en lang tradition for at producere højttalere med et gunstigt forhold mellem pris og ydelse. Vi er flere gange blevet imponeret over, hvor god lydkvalitet den danske producent formår at presse ud af deres konstruktioner, uden at prisen ryger i vejret.

Nu har de “aktiviseret” den populære budgetmodel Saxo 1 med indbygget forstærker og kredsløb: Den ene højttaler kommer med dobbelt forstærker og digitale/analoge lydindgange, mens signalet sendes til den anden højttaler via et medfølgende højttalerkabel.

Saxo 1 Active byder på en hurtig og distinkt bas, fokuseret diskant og fyldig mellemtone. Bassen går ikke voldsomt dybt og slår heller ikke lige så hårdt og præcist som på nogle af de dyrere modeller, men der er ingen tvivl om, at de aktive Saxo 1 giver rigtig meget lyd for pengene og er et glimrende valg for dem, der vil forbedre lyden fra tv, tablet eller mobiltelefon uden at tømme sparegrisen.

Læs den fulde test af System Audio Saxo 1 Active

Pris: 3.999 kr.

Årets kompakthøjttalere: Dynaudio Xeo 4

DYN_Xeo4_white_pair_990.jpg

Trådløse vindere

Xeo er ikke kun højttalere, det er et helt anlæg fra Dynaudio. Et rigtig godt anlæg!

Da Dynaudio kom med deres Xeo-serie for et par år siden, var de i princippet de første, der kunne tilbyde et komplet anlæg med trådløse højttalere, som både var prismæssigt overkommeligt og spillede virkelig godt. Dynaudio siger, at de har forbedret Xeo på en række punkter: Fleksibilitet, brugervenlighed, pålidelighed og ikke mindst lydkvalitet.

Fleksibiliteten, brugervenligheden og pålideligheden handler ikke mindst om den forbedrede Hub, eller kontrolboks. Den har fået en digital koaksialindgang, og nu kan man opgradere softwaren via USB-porten. Alle tre digitalindgange kan klare 24 bit/96 kHz.

Der er kommet en Extender til, som kan sende signalet videre, hvis der er lang afstand til f.eks. højttalere i et andet rum. Der er også kommet en Link, som modtager signalet fra Xeo Hub, men har både analoge og digitale udgange.

På toppen af højttalerne finder man nu en lille tilføjelse, der lidt ligner luftindtaget på amerikanske muskelbiler. Her kan man justere volumen og tænde/slukke. Systemet registrerer automatisk, når der kommer et signal til kontrolboksen, finder selv den rigtige indgang og begynde at spille.

Vi kunne godt lide Xeo 3, men Xeo 4 er lidt mere harmoniske højttalere. Det er, som om lyden får mere dybde og bliver (endnu) større på alle niveauer. Der er sikkert et resultat af, at der er arbejdet med højttalernes spredning både horisontalt og vertikalt. Som helhed er det en lidt mere stabil gengivelse; bassen føles lidt renere, og dermed opleves også mellemtone og diskant som bedre end på forgængeren.

Dynaudio er lykkedes med den svære kunst at opdatere en succes. Xeo er et helt anlæg, og det skal man holde sig for øje, når man overvejer forholdet mellem pris og ydelse. Man får rigtig meget for pengene.

Læs den fulde test af Dynaudio Xeo 4

Pris: 12.995 kr. (Hub 1.995 kr.)

Årets topklasse-højttalere: Dali Rubicon 8

DALIRUBICON8HGBK_1_990.jpg

Terningerne er kastet

Dali har taget erfaringerne fra den meget roste Epicon-serie og sat dem drastisk ned i pris. Resultatet er strålende.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her på Lyd & Billede godt kunne lide Dalis seneste højttalerserie, Epicon. Geir Nordby udnævnte Epicon 6 til årets high-end højttalere, og jeg selv testede både de mindste (Epicon 2) og de største (Epicon 8) og blev helt poetisk.

På årets München-messe blev Rubicon præsenteret, en ny serie baseret på teknikker fra Epicon. Som helhed giver højttalerne indtryk af at være fantastisk gennemtænkte, hvor intet er overladet til tilfældighederne. Her har man tænkt sig om i konstruktionen.

Man kan spille lavt og stadig få en fin musikoplevelse med masser af detaljer og opløsning. Og hvis man kan lide at høre musik sent om aftenen, er det nødvendigt, at man også kan spille lavt med fuldt udbytte. Det er Rubicon 8 virkelig gode til.

Mellemtonen er som et vidtåbent vindue til musikken. Det lyder, som om det er meget dyrere højttalere, vi har med at gøre. Dynamikken er fremragende med liv og glæde; en rap spillestil, hvor man kan få den snert og hurtigheden i lyden, der kendetegner en rigtig god præsentation. Lydbilledet er stort, fint tredimensionelt og meget veldefineret med en sort baggrund, der nærmest er enestående i prisklassen.

Rubicon 8 er et godt eksempel på, at udviklingen inden for højttalerkonstruktion gør, at man får bedre højttalere for færre penge. Lyd af denne kaliber til denne pris var utænkeligt for bare få år siden.

Rubicon 8 slægter Epicon 8 meget på. Vi har spillet en masse forskellig musik på højttalerne og kan hele tiden genkende de herlige kvaliteter, som Dali formåede at give deres tidligere modeller. Hvis man før har fnyst lidt af Dali, skulle man låne et øre til Rubicon 8, som er fuldvoksne højttalere, der virkelig giver værdi for hver krone, de koster. Topkarakter og et stort bifald til Dali!

Læs den fulde test af Dali Rubicon 8

Pris: 31.998 kr.

Årets High-End højttalere: Sonus faber Olympica III

Sonus-Faber-OLYMPICA-III_990.jpg

Drømmelyd og italiensk elegance

De nydelige Olympica er meget mere end velklædte højttalere. Her får du substans i form af både pragtfuldt håndværk og sublim lyd.

I Italien er design kunst, ikke bare form og funktion, som vi skandinaver er kendt for. Sådan har det øjensynligt været i tusindvis af år. Man behøver kun at se sig omkring, så forstår man, at der er et eller andet ved italiensk design. Uanset om det handler om Canali-jakkesæt, Maserati eller renæssancearkitektur.

Et par Sonus faber Amati, Cremona eller Stradivari har alle en klangkarakter, der er umiskendelig for den enkelte model. En slags signatur, som mange elsker. Det har de nye Olympica også, men den er anderledes. Friskere. Kontrastfuld. Dynamisk. Fokuseret. Men med en nydelig varm bundklang.

Lydbilledet er mere frisk, end vi har hørt fra nogen Sonus faber-højttalere på denne side af Amati. De sprudler af spilleglæde.

På Philips’ indspilning med Sir Neville Marriner fra 1988 kan man faktisk høre hele orkesteret. Akustikken er en fremtrædende del af oplevelsen, og her er den forbløffende ægte gengivet. Der er ingen toner, der stikker ud, bare ren og skær varme og klangfylde. Netop på det område minder de lidt om Piegas topmodeller, men her er der mere gylden varme i klangfarverne. Uden at det bliver uldent.

En anden optagelse, der er værd at nævne, er John McLaughlins Live in Paris. Her er bassen overraskende potent uden at stikke vældig dybt. Men den fulde balance i lydbilledet og dynamikken er bedre, end vi har hørt fra nogen Sonus faber på denne side af 200.000 kr.

De ser simpelthen fantastisk ud, uanset farvevalg, og når du stryger med hånden hen over træværk, samlinger og skruer, og mærker materialekvaliteten, så ved du, at det her er noget ganske særligt. Det kan godt være, at en Mercedes er det rigtige valg for mange, men den mangler en Maseratis stil, særegenheder og følelsesmæssige appeal. Sådan er det også med Sonus faber Olympica III.

Læs den fulde test af Sonus faber Olympica III

Pris: 85.000 kr.

Årets Surround-højttalere: XTZ Cinema

xtzcinema_990.jpg

Hjemmebiograf på budget

XTZ Cinema er det bedste hjemmebio-højttalersystem, vi har hørt, der stadig er til at betale.

Systemet består af en fronthøjttaler med vinklet front, der også kan anvendes som centerhøjttaler. Bag- eller surround-højttalerne kan anvendes på flere måder. Enten som “almindelige” højttalere, som dipol eller “3D-dipol”. Af aktive subwoofere er der to at vælge imellem, en med ét 12 tommers element og en med tre 12 tommers elementer.

XTZ Cinema byder på en lydgengivelse, som vi simpelthen ikke troede mulig fra et surround-system i denne prisklasse. Så godt har de aldrig lydt før. Eller måske snarere rigtigt.

Uanset hvad man sætter på, lyder det fantastisk. Det er ikke bare spektakulært, når det skal være spektakulært; taleforståelsen er også kanon, og naturligheden slående. Spredningen er påfaldende god, og opløsningen er overraskende fin, hvilket gør, at lydbilledet kan ånde. Der er stille, når der skal være stille, så effekter og musik bare lyder bedre. For ikke at tale om dialoger.

Med 3 x 18 tommers subwooferen i systemet får man virkelig følelsen af at sidde i en “rigtig” biograf. Sjældent er der blevet flyttet så meget luft i basområdet. Men den måde, den flytter luft på, er stadig kontrolleret og i harmoni med resten af gengivelsen. Det her er vanvittig kompetent.

XTZ Cinema er et yderst velkonstrueret og vellydende højttalersystem, der sætter nye standarder for forholdet mellem pris og ydelse for sådanne systemer. Det er sindssygt godt lavet, og der er ikke meget at beklage sig over. Gå selv ud og lyt – og du vil blive overrasket over, hvor godt det kan blive for overkommelige penge.

Læs den fulde test af XTZ Cinema

Priser: M6 13.490 kr.

S5 9.990 kr.

Sub 1 x 12 7.500 kr.

Årets lydprodukt: Klipsch Stadium

Stadium-Angle_990.jpg

Den nye vin

Glem dine fordomme om trådløse anlæg. Klipsch ved, hvordan det skal gøres, og med Stadium er alt lykkedes.

Man forventer ikke, at nye, trådløse bordhøjttalere nærmest kan spille uden begrænsninger. Tværtimod er de som regel propfulde af netop begrænsninger. De spiller ikke særlig højt, de går ikke så dybt i bassen, osv. Kort sagt er der ofte flere begrænsninger end fordele, men så koster de fleste af dem også kun en brøkdel af Klipschs brutale nye bordhøjttaler, Stadium.

Den lever i høj grad op til sit navn, for det er lykkedes at pakke et veritabelt festfyrværkeri af lyd ind i den 53 cm brede højttaler.

Stadium er nærmest et fuldblods anlæg. Hvis man ser bort fra fraværet af cd-afspiller og radio, er der mange tilslutningsmuligheder, så du kan bruge den sammen med dit tv, din tablet eller din bærbare. Eller streame musik trådløst fra din smartphone.

Man mærker det f.eks. på Eric Claptons Crossroads-projekt. Live-musik gengivet med gnistrende dynamik fra Klipsch-højttaleren, som får dørkarmene til at knage og sætter reolerne i svingninger. Samtidig er lyden klar og tydelig, med kun undtagelsesvise antydninger af lidt hårdere diskant, når man spiller rigtig højt.

Dave Matthews’ “Grux” og “Shake Me Like a Monkey” fra Big Whiskey & the GrooGrux King kan mærkes i maven, når trommer og bas vælter ud i rummet. Det er et mageløst lydtryk fra en så lille højttaler!

Klipsch Stadium viser vejen for fremtidens trådløse anlæg med en pakke, der kan alt og ovenikøbet ser cool ud.

Læs den fulde test af Klipsch Stadium

Pris: 18.000 kr.

Test af seks gulv-højttalere - Drømmelyden er her!

12-05-2013: Det eneste, der står imellem dig og drømmelyden, er højttalere, der er gode nok. Du kan stoppe eftersøgningen her. Læs artikel

Test: De bedste trådløse højttalere

05-10-2014: Smid stereoanlægget ud og hør musik fra mobilen – her er de højttalere, der giver den bedste lyd. Læs artikel

Test af tre heftige soundbars

15-06-2013: En soundbar giver filmlyd, som kan høres, men ikke ses. Ved at styre uden om de allerbilligste får du desuden kraftigere og bedre lyd. Læs artikel

Test: Genvejen til god lyd!

14-04-2011: Kompakthøjttalerne er den mest anvendelige type. Vi har testet fire til 2.000-3.000 kr. Læs artikel

Test: Gulvhøjttalere med heftig lyd

29-03-2011: Glem reolhøjttalerne – her er gulvhøjttalerne, som giver dig mest lyd for pengene. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...