Find mere om:
Test: Sådan får du nemt god lyd fra.. | elektronik.guide.dk

Test: Sådan får du nemt god lyd fra tv’et

Nogle af dem kan også indgå i trådløse multirumssystemer, og så sparer du at skulle købe et trådløst anlæg.

Langt de fleste moderne tv har en mangelfuld lydgengivelse, der egentlig kun egner sig til neddæmpede debatudsendelser og vejrudsigten.

Det flade kabinet gør det vanskeligt – ja, nærmest umuligt – at få plads til tilpas store højttalere. De skal også være flade som tv’et, og så bliver lyden det samme.

For at opnå et lydbillede, der matcher de store skærmes visuelle magi, skal du koble eksterne højttalere på dit tv.

Den nemmeste løsning er en såkaldt tv-lydbar (også kaldet en soundbar), der er skabt til formålet: at gengive tv-lyd.

Den passer ofte i design til tv’et – især hvis det er samme fabrikat – og den har de tilslutninger, som du har brug for.

Her er der bedre plads til højttalere af en passende størrelse og måske en subwoofer, som forstærker basgengivelsen, og som sikrer, at lyden har karakter og fylde langt op i mellemtone-området.

Også med musikstreaming

Subwooferen er en klar tendens i de nye lydbarer, og den er trådløs, så den kan placeres overalt i rummet – du kan alligevel ikke høre, hvor de dybeste lydfrekvenser kommer fra.

Selve lydbaren er tynd og lang, og kan enten stilles på tv-bordet eller hænges under det flade tv.

En god lydbar koster typisk 4.000-6.000 kr., og det er da lidt af en udskrivning oven i prisen på selve tv’et.

Men det er en formildende omstændighed, at du også kan bruge lydbaren som højttaleranlæg, når du streamer musik trådløst fra for eksempel en tablet.

Alle testens deltagere kan modtage wi-fi- og/eller Bluetooth-signaler. Nogle af dem kan også indgå i trådløse multirumssystemer, og så sparer du at skulle købe et trådløst anlæg.

Lydbarerne har desuden flere indgange, så du ud over tv’et kan tilslutte for eksempel et eksisterende musikanlæg.

Vi har valgt at teste lydbarer netop i prisspændet 4.000-6.000 kr., og selvom her hele vejen igennem er tale om mærkevareproducenter, er vi overraskede – både positivt og negativt – over, hvor stor variation der er i måden, de gengiver musik og tv-lyd på.

En tommelfingerregel er, at de producenter, der har mange års erfaring med at fokusere på hi-fi-systemer, også brillerer rent lydmæssigt, når det handler om lydbarer. 

Hold øje med HDMI ARC

Kig efter betegnelsen HDMI ACR. Bogstaverne til sidst står for Audio Return Channel (returlyd), og det betyder, at tv’et som regel selv tænder og slukker for lydbaren og ikke mindst, at du kan bruge fjernbetjeningen fra dit tv til at skrue op og ned for lyden i lydbaren.

I de fleste tilfælde skal du bruge lydbarens egen fjernbetjening eller en app til smartphone for at foretage andre justeringer.

Alle nyere tv har en HDMI ACR-tilslutning, og det samme gælder alle nyere lydbarer – også alle i denne test.

Læs testene her:

Philips HTL7140

Samsung HW-J6510

Denon Heos HomeCinema

Sony HT-NT3

Panasonic All70TEG

Harman/Kardon SB26

Partner

AOD-logo_BOXstreg.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Alt om DATA.
Læs flere nyheder, artikler, guides og test på altomdata.dk

Test: Ni rejsehøjttalere - Tag musikken med udenfor til sommer

17-06-2016: Her er de bedste trådløse højttalere, så du kan tage din musik med til stranden, i skoven og på ferie. Læs artikel

Test af Samsung Wireless Audio 360 R7

16-09-2015: Alle kan få sig et sweet spot med Samsungs rundstrålende multirumshøjttaler, der lover meget – og faktisk holder en del. Læs artikel

Test: De bedste trådløse højttalere

05-10-2014: Smid stereoanlægget ud og hør musik fra mobilen – her er de højttalere, der giver den bedste lyd. Læs artikel

Test af Philips Fidelio SoundSphere PS1

04-06-2014: Trådløs teknologi og et udseende, man kan blive forelsket i. For ørerne er det dog en mere blandet fornøjelse. Læs artikel

Nyhed: En stang lyd til fjernsynet fra Denon

25-10-2013: Soundbar? Lydpodie? Højttalerbase? Kært barn har mange navne. Men den hjælper i hvert fald på at afhjælpe den tynde lyd i moderne fladskærms-tv'er. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...