Find mere om:
Hjemmebiograf på den nemme måde | elektronik.guide.dk

Hjemmebiograf på den nemme måde

Det er blevet nemmere at give tv-oplevelserne derhjemme biografkvalitet. Du skal blot have et moderne tv og så redde lyden med separate højttalere, og her er de enkle og billige soundbarer blevet nærmest overraskende forbedret.

Hjemmebiograf er ikke noget nyt begreb. Reklamefolkene elsker det, men i mange år har det reelt mere været et ideal end et realistisk scenarie. Men nu er vi tættere end nogensinde tidligere på at kunne kopiere biografoplevelsen og indsætte den i vores dagligstue.

Halvdelen af oplevelsen er i hvert fald ved at være på plads: den visuelle del. Billedet på moderne plasma- og LCD-tv’er er løftet markant de senere år. Nu er det med langt de fleste tv-apparater og det rette film- eller tv-materiale superskarpt, uden skygger, kontrastrigt og med flot farvegengivelse. Det kan mere end matche det billede, som du oplever i de fleste biografer.

Samtidig vokser skærmene i størrelse. I dag kan du få et tv med en skærm på over 50 tommer for 10.000-15.000 kr., og prisen er på vej ned. Det har vi forbrugere oplevet, og i flere og flere danske hjem er det nu den store tv-skærm, man finder i dagligstuen.

Hjemmebiografen kan gøres lys og imødekommende, så de enkelte elementer ikke dominerer rummet for voldsomt. Her er det med et højttalersæt fra Bowers and Wilkinsbr/

Så hvis du går efter at få en biografoplevelse, når du ser film derhjemme, kan dit tv-billede sagtens leve op til dine krav – og på nogle punkter endda overgå dem. Pop-cornene er der heller ikke noget i vejen med. Dem laver du i din mikrobølgeovn, og colaen henter du i køleskabet.

Halvdelen mangler

Men der mangler noget: lydgengivelsen. I takt med at tv-skærmene er blevet fladere og fladere, er lyden generelt blevet mere og mere spinkel. Det er ikke, fordi producenterne specifikt vil spise os af med dårlig lyd eller udnytte, at mange mennesker i dag ikke ved, hvad god lyd er, fordi de er vokset op med mp3-afspillere og iPod’er. Det skyldes ganske enkelt, at der ikke er volumen nok i det flade tv-kabinet til kraftfuld højttalerlyd. Lyd er bølger, dvs. luft, der bliver sat i større eller mindre bevægelse. Og for at en højttalerenhed virkelig skal kunne skubbe luftbølger af sted, skal den have noget rum bagved som ”afsæt”.

Du kan vælge at tilslutte dit eventuelle stereoanlæg til tv’et. Det skal nok give lyden noget power. Men skal du have den helt rigtige biografstemning, skal lyden ligesom i biografen opleves, som om den omgiver dig og kommer fra alle sider.

Surroundsystemer med flere højttalere, for eksempel et 7.1-system, kræver en surroundforstærker. Denne Denon AVR-211 leverer 7 x 90 watt.br/

Hvis et fly passerer forbi kameraposition oppe på biografens lærred, får du også en – nærmest naturtro – oplevelse af, at flyet bevæger sig. Det kan nogle gange virke helt skræmmende, og det fremmer under alle omstændigheder ens engagement i filmoplevelsen. Man kan bedre leve sig ind i filmen, når lyden understøtter oplevelsen.

Den engagerende lyd

Du kan skabe den samme illusion af at befinde sig i begivenhedernes centrum hjemme i din stue – ved hjælp af et surroundanlæg.Tidligere foretrak mange filmentusiaster den store og også mest optimale løsning: at købe et stort, komplekst surroundanlæg med en særskilt receiver og fire, seks eller måske endda otte højttalere placeret rundt om siddepositionen i stuen.

Det er stadig den lyttemæssigt bedste løsning, men langtfra den mest indretningsvenlige. Derfor vælger mange i dag en kompakt soundbar – også kaldet en lydbar – som kun består af et enkelt panel og derfor fylder meget lidt, men som alligevel kan skabe en meget flot surroundeffekt.

Tidligere var soundbarer, for at sige det lige ud, helt til grin. Surroundeffekten var minimal, og gengivelsen spinkel. Men efterhånden er soundbarerne blevet forbavsende gode, hvilket kan tilskrives, at producenterne virkelig har fået styr på, hvordan de får den indbyggede elektronik til at fremme den rumlige illusion.

Gode signaler er afgørende

For en illusion – men en velkommen en af slagsen – er det, når en soundbar i dag er næsten lige så god som fem separate højttalere til at give surroundeffekt. Elektronikken i højttalerpanelet udnytter lydens hastighed.

Ved at sende musikken eller lydeffekterne ud mod stuens vægge, hvor lydbølgerne reflekteres, danner soundbaren en forestilling i vores hjerne om, at lyden kommer ind i øret fra forskellige vinkler. Det lyder som trylleri, men hvis du har lyttet til en god soundbar af nyere dato, må du bare indrømme, at princippet virker – og i mange tilfælde meget overbevisende.

Nogle soundbarer leveres med en subwoofer, en separat højttaler til den dybe bas. Det giver selvsagt mere slagkraft i lyden, og du kan komme til at mærke lidt af det ”dunk” i mellemgulvet, som eksempelvis eksplosioner i filmen giver, når du sidder i biografsalen. Men selv en soundbar uden subwoofer vil markant forbedre lydgengivelsen, når du ser film. For lyden fra flade tv'er er generelt meget tyndbenet.

Denne Philips HTL9100 soundbar ledsages af en subwoofer. Soundbarer har normalt indbygget forstærker, så du bare skal slutte lydpanelet til tv’et, og så spiller det.br/

Filmoplevelsens tekniske kvalitet er aldrig bedre en materialekilden. Hvis du kan modtage et godt signal fra tv-kanaler med hd-film, er du godt på vej.

Men du skal selvfølgelig også udnytte dit tv’s høje billedopløsning, når du ser film fra din egen samling. Derfor er det i dag et ”must” at have sine film på Blu-ray og afspille dem på en Blu-ray-afspiller. Den kan levere fuld hd-skarphed, og det er en helt anden oplevelse end det mere slørede signal, som leveres af en dvd-afspiller (og desværre stadig af de fleste tv-stationer). Med en Blu-ray-afspiller som en kilde overgår du visuelt en biograftur.

En anden mulighed er en netværksharddisk, en NAS, som kan kobles på nettet. Her kan du overspille dine Blu-ray-plader, så du med få tryk på knapperne på en fjernbetjening kan vælge mellem alle de film, du har lagt på harddisken.

Bedre lyd med mange højttalere – trods alt

De simple soundbarer er blevet markant bedre de senere år, men hvis lyden skal løftes op i entusiastklassen, kommer du ikke uden om et ægte surroundanlæg med flere højttalere. De kom faktisk allerede på markedet i begyndelsen af forrige årti, hvor højttalersystemer, der kunne afkode Dolby Digital 5.1-filmsignaler, kom på markedet. Nu kunne musik, effekter og tale fra en film fordeles ud i flere end de traditionelle to stereolydkanaler.

I dag kan du vælge mellem forskellige typer surroundopstillinger. Først og fremmest er der basisopstillingen 5.1. Den består af fire satellithøjjtalere (to foran og to bagved) samt en centerhøjttaler. Ofte er der også en subwoofer til den dybeste bas.

Dette 5.1-system fra Bose består af fire små højttalere, der placeres i de fire hjørner omkring lyttepositionen, samt en centerhøjttaler og en subwooferbr/

Men du kan købe mere enkle systemer. Det kan være 3.1. Og du kan få systemer med endnu flere højttalere, for eksempel 7.1. Alt andet lige opnår du den bedste lydoplevelse med et stort antal højttalere, men med moderne teknologi kan der laves mange krumspring, der gør det muligt at opnå en mere end acceptabel surroundeffekt selv med ganske få højttalere.

Op på højeste klinge

De fleste familier vælger at indrette sig med surroundlyd og stor tv-skærm i opholdsstuen, men hvis du har mod på det, kan du jo bygge en egentlig hjemmebiograf med sæder vendt mod skærmen præcis som i en rigtig biograf. Måske kan du få fat i nogle brugte biografstole.

I sådan en ambitiøs opstilling kan man – i stedet for en tv-fladskærm – benytte en tv-projektor, der sender billederne op på et filmlærred. Eller rettere: ned. For man vil normalt vælge at montere projektoren i loftet.

Videoprojektoren sender billedet op på et stort lærred præcis som i biografen.br/

En tv-projektor kan give et kolossalt stort tv-billede, større end selv en meget stor fladskærm, og så er biografstemningen helt perfekt og fuldstændig overvældende. Til gengæld kræver løsningen et mørkelagt rum om dagen, for ellers drukner billedet i dagslys.

Løsningen er heller ikke billig og er ikke optimal som boligens eneste tv-løsning. Det er jo ikke sikkert, at alle i hjemmet har lyst til at se TV Avisens oplæsere på en kæmpeskærm – i et halvmørkt rum og på rad og række.
 

Det store billede – til lavpris

Test: Årets bedste fladskærme - se alle detaljerne

10-12-2014: Årets nye fladskærme er blevet både større, skarpere og bedre tilpasset til vores moderne seervaner. Og OLED-skærmene er endelig kommet ned i pris! Læs artikel

Guide: Test: Vælg den rette hjemmebiograf

03-11-2011: Her er tre bud på, hvordan du sammensætter en hjemmebiograf til storslåede filmoplevelser. Læs artikel

Guide: Her er fire bud på en hjemmebiograf

19-09-2011: Se her hvordan du kan bygge din hjemmebiograf - alt efter budget og ambitionsniveau. Læs artikel

Test: Hjemmebiograf på 12 kvadratmeter

17-08-2010: Lige startet på studiet? Her er fire håndplukkede hjemmebiografanlæg, som passer alt fra små til store hybler. Læs artikel

Test af Focal Sopra Nº2

18-01-2016: Hi-fi bliver aldrig helt det samme igen efter at have hørt, hvad Focals nye Sopra Nº2 kan diske op med af musikalske krumspring. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...