Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Test: Fem gode lydanlæg til dit tv | elektronik.guide.dk

Test: Fem gode lydanlæg til dit tv

Du behøver ikke at fylde stuen med højttalere for at forbedre tv-lyden.

Jeg har ikke tal på, hvor mange hjem jeg har været i, hvor et højkvalitets-tv står og soler sig i sin egen glans, men hvor lyden ikke står mål med den gode billedkvalitet.

På spørgsmålet, om værterne ikke har overvejet at opgradere til bedre lyd, er svaret ofte, at det har de ikke råd til. Eller de har ikke plads. For skal de ikke også have højttalere bag sofaen, for at det skal give nogen mening? Selv om jeg selvfølgelig vil anbefale et fuldt surround-setup, hvor der er plads til det, er det slet ikke nødvendigt for at løfte tv- og filmoplevelsen flere trin. Og nej, det behøver ikke at være dyrt.

Sandheden er, at lydkvaliteten fra de allerfleste tv'er er begrædelig, og det er ingen vanskelig opgave at gøre det bedre. Vil du slippe for baghøjttalerne, er løsningen enten en soundbar (monteret under et vægmonteret tv) eller som i dette tilfælde et 2.1-anlæg (to højttalere plus bashøjttaler).

Højttalerne placeres på hver side af tv'et og er derfor en god løsning, hvis dit tv står på en bænk. En soundbar fungerer ikke nødvendigvis lige så godt på en bænk, eftersom den kan komme i vejen for tv'ets fjernbetjeningssensor.

Krav

I denne test fokuserer vi på anlæg, ”alle” skal kunne have råd til, og at de ikke optager megen plads. Det må gerne være nemt at tilslutte og bruge. Kravet, vi stiller til lydkvaliteten, er enkelt: Det skal være væsentligt bedre end lyden fra tv´et. Det faktum, at anlæggene i denne test har en bashøjttaler (subwoofer), vil alene nærmest garantere at kravet indfries. Det er desuden vigtigt, at mellemtoneområdet er godt nok til at få dialogerne frem, uden at de lyder dårlige. I hvert fald ved normalt lydniveau. Vi forventer ikke, at de billigste anlæg kan skrues vældig højt op, før lydbilledet begynder at vakle, men de er væsentligt kraftigere end tv-apparatet. De, der ønsker at bruge anlæggene til at spille musik, kan med fordel se nærmere på de to dyreste anlæg i denne test.

LG HX46R - Den laveste pris

Anlægget fra LG giver imponerende meget for næsten ingen penge. I hvert fald når vi taler om funktioner.

På lavt lydniveau fungerer anlægget ok til film og tv. Dialogerne er tydelige, og lyden er selvsagt fyldigere end fra et tv-apparat. Men vi ender med at øge niveauet på bashøjttaleren til maks. Virtuel surroundlyd fungerer ikke specielt godt, det bliver ganske tilfældig og rodet. Ofte foretrækker vi at lytte til almindelig stereo.

Basområdet er noget tyndt. Det bliver mærkbart, når lydbilledet er mere mættet. Almindelig popmusik bliver kedelig med lav bas. Vær forsigtig med at spille højt, da det så straks rumler. Mellemtonen opleves også mere hermetisk med pop og rock og gør vokaler og instrumenter hårde. Der er også noget med fasen mellem diskant og mellemtone, som ikke er helt på plads, således at stereoperspektivet er lidt udefineret. Totalt set får du meget for pengene, uden de store lydoplevelser.

Pris:

 • 2.499 kr.

Plus:

 • Brugervenligt
 • Billigt
 • God lyd

Minus:

 • Ingen aha-oplevelse

Læs hele testen hos Lyd & Bilde.

Pioneer BCS-FS515 - Bedre fokus

Pioneer-anlægget har sin styrke i mellemtoneområdet, som er ganske fokuseret, prisen taget i betragtning.

Lydbilledet gengives med bedre fase mellem diskant og mellemtone end LG-anlægget. Det betyder, at stereoperspektivet er mere helstøbt, og sangstemmer og dialoger bliver mere nøjagtig placeret i midten af lydbilledet. Mellemtonen er sprød, som med LG, således at stemmer og instrumenter er tydelige. Der mangler luft i overtonerne, men ikke mere end at filmoplevelserne stadig er underholdende. Ønsker du et indtryk af surroundlyd, er dette kun muligt i ”Game” lydmodus. Denne bruger fasemanipulation for at trække lytteren mere ind i lydbilledet, men selve lydkvaliteten bliver lidt tynd, og personligt kan jeg bedre lide at lytte i normal modus.

Lydbilledet totalt set er fint nok, med hurtig bas og god håndtering af musik og film. Der mangler lidt overtoner, og basområdet mangler tonestruktur. Men totalt set er lyden bedre en den fra LG, med mere tryk og gnist.

Pris:

 • 2.999 kr.

Plus:

 • 2 HDMI-indgange
 • Fokuseret mellemtone

Minus:

 • Ikke streaming
 • Mangler overtoner

Læs hele testen hos Lyd & Bilde.

Philips HTS7201 - Mere opløsning

(Bedste køb)

Philips HTS7201 er blandt de mest brugervenlige i testen og lyder desuden meget godt til prisen.

Med toneindstillingerne sat til neutral, lyder Philips-anlægget lidt hermetisk og metallisk i mellemtonen. Instrumenter og sangstemmer blandes samme, og dialogerne på film lyder ikke så godt. Løsningen er at dæmpe mellemtonen med 3 dB, så det i stedet for at lyde tyndt lyder balanceret. Bassen kan også med fordel dæmpes et par decibel, afhængig af lydproduktionen på filmen eller musikken. Bassen er saftig, men lidt monoton.

Philips-anlægget har lidt bedre opløsning i overtonerne end Pioneer og LG, hvilket gør, at sangstemmer og dialoger kommer noget bedre frem. Og såfremt du dæmper mellemtonen noget, er det totalt set bedre og endnu nemmere i brug.

Pris:

 • 3.995 kr.

Plus:

 • Brugervenlighed
 • God fjernbetjening
 • Imponerende lyd til prisen

Minus:

 • Ingen HDMI-indgange

Læse hele testen hos Lyd & Bilde.

Philips HTS9221/HTS9241 - Sans for detaljer

Det dyreste Philips-anlæg er lige så let at bruge som det billigere og har væsentlig bedre lyd.

I lighed med sin lillebror foretrækker vi at dæmpe mellemtonen med 2 dB for at nedtone den lidt harske klangbalance.

Anlægget har god fokus i mellemtonen, med sangstemmer og dialoger velplaceret i centrum af lydbilledet. Overtonerne kommer også meget bedre frem end ved nogen af de billigere anlæg, og for første gang i testen føler jeg, at jeg bliver underholdt.

Heller ikke dette anlæg er superkraftigt, så er du typen, som kan lide at plage naboerne med høj lyd, vil du mærke, at anlægget kæmper med at holde kontrollen. Men op til et vist niveau lyder det fint.

Pris:

 • 7.495 kr.

Plus:

 • Brugervenlighed
 • God fjernbetjening
 • Flot lyd

Minus:

 • Ingen HDMI-indgange
 • Mangler lidt på rå kraft

Læs hele testen hos Lyd & Bilde.

Harman/Kardon BDS 470 - Bedst på lyd

(Bedste i test)

Harman/Kardon BDS 470 er testens decideret kraftigste system. Et underholdningscenter, som virkelig giver valuta for pengene.

Før kalibrering er systemets stærkeste ressource, at det leverer lyden med en kraftig bas og en evne til at spille ganske højt. Svagheden er, at klangbalancen er mørk, med for lidt fut i overtonerne og med en lidt for dominerende subwoofer. Overtoner er vigtige, det er her, instrumenternes klangkarakter kommer frem, og før kalibrering synes jeg, H/K lyder for kedeligt. Efter kalibrering kommer der mere styr på tingene. Diskanten kommer frem, og bassen balanceres således, at den ikke bliver overdimensioneret i forhold til resten.

Både film og musik i surround får en god rumfølelse med ”Virtual Surround”, og det er mindre tilfældigt, hvad der lyder, som om det kommer bagfra. Philips HTS9221 har lidt glattere og luftigere overtoner, men jeg synes, balancen hos H/K er meget god, og når vi dertil lægger, at der er væsentligt mere kraft i det, er jeg ikke i tvivl om, hvad jeg vil vælge. Så er det bare ærgerligt, at der ikke er streaming.

Pris:

 • 8.499 kr.

Plus:

 • Kraftig og god lyd
 • Tilslutninger
 • Autoopsætning

Minus:

 • Ingen streaming

Læs hele testen af Lyd & Bilde.

LÆS OGSÅ: Test: Hjemmebiograf på tilbud

Test: Fem billige surroundanlæg

05-10-2011: Er det muligt at få gode filmoplevelser i hjemmebiografen for 4.500 kr.? Få svaret her. Læs artikel

Test: Billig og kompakt hjemmebiograf

07-12-2010: Har du en flot fladskærm, er oddsene store for, at du har tilsvarende flad lyd i tv-stuen. Læs artikel

Test: Seks surroundanlæg med 3D Blu-ray

21-11-2012: Surroundanlæg skal stadig kunne mere. Alligevel kan man få fine oplevelser fra 5.000 kr. Læs artikel

Test: Stor lyd fra én højttaler

07-11-2011: Mange mener, at lyd skal høres, ikke ses. Hvad er da bedre end komplet lyd fra soundbaren? Læs artikel

Test af Yamaha YHT-S400, Panasonic SC-HTB10, Yamaha YSP-5100, LG HLB54S, Pioneer BCS-505

20-10-2010: Fladere tv giver et flot udseende – men dårligere lyd. Et lækkert anlæg løser problemet. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...