Find mere om:
Test af Beoplay A1 trådløs højttaler | elektronik.guide.dk

Test: Beoplay A1 - Dansk design når det er bedst

Anmeldelse: Lydspecialisterne fra B&O har i Beoplay A1 kreeret en lille guldklump af en højttaler.

God lyd fylder. Det er noget fysikkens love dikterer. Men et aktivt liv med rejser, møder og natur sætter begrænsninger for hvor meget musik man kan have med sig.

Lige præcis den problematik har danske Beoplay, et søsterselskab til hæderkronede B&O, grublet over. Og svaret på det problem hedder nu Beoplay A1.

Den er det mindste og yngste familiemedlem i Beoplays A-serie, som spænder fra den flade, bærbare, men dobbelt så store A2 og hele vejen op til A9, som mere er et møbel end en mobil størrelse.

Dagens testemne er derfor et nyt uprøvet farvand for Beoplay, men selvom den er lille, kan den, hvis den hitter, blive selskabets vigtigste produkt - for blandt de trådløse højttalere er de små størrelser langt de mest populære.

LÆS OGSÅ: Beoplay A1 lanceret - kompakt højttaler med voksen lyd

A1-16JS-03god.jpg

Specifikationer Beoplay A1:

 •  5½ stjerner
 • Størrelse: 4,8 x 13,3 cm
 • Vægt: 0,6 kg.
 • Batteri: 24 timers afspilning, 2.200 mAh
 • Lyd: 2-vejs, 1 x ¾” tweeter, 1 x 3,5” woofer
 • Effekt: 2 x 30 W digital forstærker, 2 x 140 W peak, 60-24.000 Hz
 • Farver: sølv og grøn
 • Forbindelser: Bluetooth 4.0 og 1 x line-in
 • Pris: 1.999 kr.

Dansk design

Allerede ved første møde skinner Beoplays kompromisløse tilgang til design og materialer igennem. A1 er tegnet af Cecilie Manz, som tilbyder sin prisvindende erfaring.

A1-16JS-24god.jpg

Det vidnes i den flade Mentos-lignende formgivning, der falder fuldt i tråd med selskabets øvrige designlækre produkter. Matbørstet aluminium komplementerer en base af let ru plast, som både fremstår solid og skridsikker.

Det runde design afrundes af en ru læderstrop, der gør det nemt at montere på en krog eller en karabinhage.

Den måler 133 x 48 mm og vejer 600 g. Det gør den en tand for stor til at have i frakkelommen, men den er fortsat så let og kompakt, at du aldrig vil tøve med at smide den i tasken.

LÆS OGSÅ: BeoPlay A2 - Designperle med uovertruffen lyd [TEST]

A1 er til trods for sit raffinerede ydre både vand- og støvafvisende. Den vil derfor ikke frygte en tur på stranden. Når det er sagt, tvivler jeg på, at jeg selv vil nænne at slippe den løs i sandet. Jeg vil hellere værne om den fine finish.

A1-16JS-23god.jpg

Til det formål havde det være velset, at Beoplay inkluderede en form for bærepose til A1. Men den fås altså ikke med A1. Selv oplader og jack-kabel følger ikke med – det eneste, der medfølger er et godt nok vendbart USB-C kabel.

Flere tilslutningsmuligheder

Trådløs lyd kræver en stærk forbindelse, som i A1 kan varetages  Bluetooth 4.0. I A1 er rækkevidden god, med en forbindelse der hæfter sig glimrende fast, selv hvis du befinder dig et andet værelse op til 15 meter væk.

Opsætningen foregår på vanlig vis via bluetooth, men kan fintunes via Beoplays egen app. Her kan du justere lydens klang, fra det varme og fyldige til det mere kliniske eller analytiske.

En anden interessant løsning er, at du kan slutte en ekstra A1’er for at opnå reel stereolyd.
A1 råder samtidig over headset funktioner og 360 graders lyd, hvilket gør den til en glimrende konferenceløsning til mødelokalet eller kontoret.

LÆS OGSÅ: Denon Envaya - Enorm lyd og elegant design [TEST]

Int_04_h1000px.png

Lyder som de store

Hvor de fleste lommehøjttaler tyr til enten en eller to full-range enheder, arbejder A1 i stedet efter de samme principper som ’rigtige’ højttalere med et 2-vejs setup.

I stedet for at stole på små 40-50mm drivere leveres lyden af en 20mm tweeter til diskanterne og vigtigst en stor 90mm woofer, som gør al forskellen, når bassen skal pumpes ud.

Resultatet bliver, at BeoPlay A1 blæser enhver konkurrent af banen på ved at lyde meget større end den reelt er – faktisk foretrækker jeg dens lyd til A2’eren. Så længe din musik ikke er alt for bastung, kan du faktisk narre nogen til at tro, at det er stuens anlæg der spiller.

LÆS OGSÅ: Denon HEOS 1: En multirumshøjttaler du kan tage med

Lydbilledet arver Beoplays forkærlighed for en pæn, endda en smule klinisk, gengivelse. Det klæder mange musiktyper som jazz, podcasts, klassisk eller pop, men står den på mere muskuløse beats brydes illusionen – A1 er trods alt kun en rejsehøjttaler.

Skruer du helt op, holder A1 sig fra at blive for skinger, og bassen holdes nogenlunde i ave. Lydtrykket rammer 86 dB, hvilket er nok til at fylde kontoret eller soveværelset med vellyd.

Smart og sejlivet

Til at forbedre lyden yderligere, råder A1 over et par tricks. Stiller du A1 på et bord, sørger bundens stærke greb for at få bordet til vibrere med, hvilket styrker bassen. Det kan dog til tider irritere, at skrivebordet dunker med til diskodaskoen.

Et andet velset trick er A1’s evne til at fungere i stereo. Føjer du en ekstra A1’er til dit lydsetup, bliver lyden ikke bare højere, den bliver mærkbart bedre. Til en stykpris på omkring 2.000 kr. er det en dyr løsning, men pakken lyder væsentlig bedre end Beoplays A2’er og fylder og vejer det samme.

Full_1.jpg

Den kompetente pakke afrundes af en glimrende driftstid. Min testenhed har nu kørt uafbrudt ved kontorvolumen i snart 20 timer, men batteriet er fortsat næsten halvt fyldt. Dermed klarer A1 sig bedre end i de lovede 24 timer. Imponerende.

BeoPlays bedste produkt til dato

Det er generelt et godt tegn for et produkts karakter, at jeg meget nødigt vil aflevere det tilbage, når testperioden er slut. Jeg har bestemt ikke lyst til at returne Beoplay A1.

Med A1 har danske Beoplay nemlig hældt den rette portion knowhow, kvalitet, design, batteri og især lydkvalitet ned i et fikst og praktisk format.

Når sommeren engang vil brede sig over landet, vil jeg derfor ikke være i tvivl : Det bliver Beoplay A1, som skal ned i picnickurven. Faktisk to af dem.

Eneste grund til at lade være vil være prisen. 1.999 kr. er langt fra billigt, men da den tåler sammenligning med større enheder, fortjener den nær topkarakter: 5½ stjerner.

Fordele:

 • Stor lyd i kompakt boks
 • Nydeligt design
 • Stænk- og støvtæt
 • Mulighed for flot stereolyd
 • Imponerende driftstid

Ulemper:

 • Skrabet tilbehør
 • Høj pris

Partner

mobilsiden_logo_med_hymanoid (1).png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Mobilsiden.
Læs test af alle mobiler og nyheder om telefoni og gadgets på mobilsiden.dk

Test af Beoplay A2

10-01-2015: Vi har testet BeoPlay A2 - en transportabel bluetooth-højttaler i flot design med stor lyd. Læs artikel

Test af Beoplay A2

25-05-2016: En usædvanligt elegant og luksuriøs rejsehøjttaler med stor lyd, der matcher. Læs artikel

Nyhed: Ny trådløs højttaler fra B&O

22-02-2015: B&O PLAY lancerer Beolit 15 - en kraftfuld bærbar Bluetooth-højttaler, der leverer design og lyd af høj kvalitet. Læs artikel

Test af trådløse aktive højttalere - Den trådløse drøm

07-04-2014: Trådløse højttalere er den hotteste hi-fi-trend lige nu. Vi har testet fem højttalere, som spiller trådløs musik lige fra mobilen. Læs artikel

Nyhed: Ny robust lyd fra JBL

24-01-2016: Nye modeller inden for vandtætte, trådløse højttalere og sports-hovedtelefoner. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...