Find mere om:
Test af fem aktive højttalerløsninger | elektronik.guide.dk

Test af fem aktive højttalerløsninger

Aktive højttalere er populære som aldrig før. Ikke så mærkeligt, for med indbygget forstærker og elektronik til trådløs lydoverførsel kan disse smarte højttalere erstatte et helt stereoanlæg!

En aktiv højttaler er kort og godt en højttaler med indbygget forstærker. Den gør det muligt at tilslutte dine lydkilder direkte til højttalerne, uden behov for nogen separat forstærker. Du kan spare penge og bokse – og ikke nok med det: Lyden bliver sandsynligvis også bedre, fordi alle delene er skræddersyet til hinanden.

Den aktive højttaler egner sig ypperligt som “højttaleranlæg” for små trådløse enheder som Sonos, Logitech Squeezebox eller Apple AirPort Express. I prof- og studiebranchen har man sværget til aktive højttalere i årevis, men det er først de seneste år, de er blevet populære til hjemmebrug.

Direkte indsprøjtning

Der er mange fordele ved at bygge forstærkeren ind i højttalerne, og den største er, at man så kan erstatte det traditionelle passive delefilter med et elektronisk delefilter foran forstærkeren. Med separat forstærker til bas og diskant slipper lydsignalet for at skulle igennem metervis af kobbertråd, spoler og kondensatorer og tager i stedet den direkte vej ind i højttaler-elementet.

En anden fordel ved aktive højttalere er, at man undgår forstyrrelser mellem højttaler-elementerne. Et passivt delefilter består af spoler, som producerer elektromagnetiske felter. Hver af spolerne vil påvirkes af magnetfeltet fra andre spoler i delefiltret, hvilket kan forplante sig som “crosstalk” eller lydlækage mellem højttaler-elementerne. Det kan du let selv teste: Sæt et spor med kun bas på, og du vil kunne høre støj fra diskant-elementet. Det er et af de største problemer med passive delefiltre. Med aktive delefiltre undgår man denne negative påvirkning, fordi frekvensdelingen sker elektronisk foran forstærkerne. Og det er grunden til, at vi generelt oplever “renere” lyd fra aktive højttalere.

Dybere basgengivelse

Et elektronisk delefilter giver også andre muligheder, såsom at justere højttalerens klangbalance. Man kan f.eks. øge niveauet i dybbassen, uden at det får effekt opover i mellemtone og diskant. Aktive højttalere har ofte dybere og kraftigere bas end tilsvarende store passive højttalere, foruden at de kan spille højere og renere.

M-Audio BX5 D2 - Kompakte prof-højttalere

M-Audio BX5D2-xlarge copy.jpg 

Til beskedne 1.649 kroner er M-Audio BX5 D2 blandt de billigste højttalere i testen.

Hvis du ikke er så optaget af blankpoleret pianolak og fancy tilslutningsmuligheder, men så meget desto mere optaget af en neutral og behagelig lydkvalitet, så er det vanskeligt at gå galt i byen med BX5 D2. De har deres begrænsninger som rene hjemmehøjttalere, men som monitors til hjemmestudiet er M-Audio BX5 D2 et udmærket valg til en god, lav pris.

Samlet vurdering: 4 stjerner af 6 mulige

Pris: 1.649 kroner

Plus:

 • Varm og behagelig klang

Minus:

 • Beskedne tilslutningsmuligheder
 • Begrænset lydtryk

Læs hele testen af M-Audio BX5 D2 her.

Audio Pro LV2e - Trådløs og stilsikker

Audio Pro lv2e_red_03_300dpi copy.jpg 

Audio Pros populære trådløse højttalere er tilbage i en sexy skindudgave.

Den trådløse lydoverførsel gør, at LV2e bliver meget placeringsvenlige – de kan stilles snart sagt hvor som helst, bare de er inden for rækkevidde af den trådløse sender (og strøm). Lydmæssigt er LV2e mere egnet for dem, der vil have høj baggrundsmusik, end dem, der vil bænke sig i sofaen med anlægget skruet helt op.

Samlet vurdering: 4 stjerner af 6 mulige

Pris: 5.995 kroner

Plus:

 • Fleksible og lette at placere
 • Lyder større, end de ser ud

Minus:

 • Begrænsede tilslutningsmuligheder

Læs hele testen af Audio Pro LV2e her.

Paradigm Shift A2 - Paradigmeskift? (Bedste køb)

Paradigm Shift A2-Front copy.jpg 

Paradigm Atom er en af verdens mest solgte budgethøjttalere. Nu har Paradigm lanceret en aktiv udgave af bestselleren, og Shift A2 gør slet ikke sit ophav til skamme …

Det er rammende, at Paradigm har valgt at kalde denne højttaler Paradigm Shift (paradigmeskift). Den forandrer nemlig vores opfattelse af, hvad små og billige højttalere er i stand til! De små A2’ere laver forbløffende stor og kraftfuld lyd med en bas, som rammer både præcist og knaldstærkt, og et kæmpestort lydbillede. Det her er uden tvivl en værdig repræsentant for aktive højttaleres fortræffelighed. Vi tror ærlig talt ikke, at vi kunne have opnået bedre lyd fra den passive variant, Atom, hvis vi havde tilsluttet dem til vores Hegel H30 referenceforstærker på 1000 watt!

Samlet vurdering: 5 stjerner af 6 mulige

Pris: 7.000 kroner

Plus:

 • Rigtig god basgengivelse
 • Heftig dynamik

Minus:

 • Noget susen i “tomgang”

Læs hele testen af Paradigm Shift A2 her.

ADAM Artist 5 - En ægte artist

Adam Artist5.jpg 

Fra ADAM Audio kommer en lillebitte højttaler, som kan spise kirsebær med de store.

ADAM Audio Artist 5 lyder lige så godt, som den ser ud og er en meget velegnet og alsidig musikalsk højttaler til monitorbrug. Så længe du ikke bliver fristet til at spille alt for højt eller vil fylde en stor stue med lyd, fungerer de kompakte højttalere udmærket. For større rum og højere lydtryk bør Artist 5 matches med en aktiv subwoofer for tilstrækkelig tyngde i bassen.

Samlet vurdering: 5 stjerner af 6 mulige

Pris: 6.490 kroner

Plus:

 • Udsøgt diskantgengivelse
 • Heftig rumfølelse

Minus:

 • Spiller ikke super højt

Læs hele testen af ADAM Artist 5 her.

Elac AM 180 - Aktiv højttalerjuvel (Bedst i test)

ELAC_AM 180 copy.jpg 

Elac AM 180 ser lækre ud med deres spejlblanke pianolak, men det, der virkelig skinner ved disse aktive højttalere, er den gnistrende gode lydkvalitet!

Det her er klart de mest vellydende højttalere i testen og også dem, der kan spille højest og renest. Foruden at være en kraftkarl rent lydmæssigt har Elac AM 180 et betydeligt musikalsk raffinement. Gode feinschmecker-højttalere for dig, som vil have alle detaljer serveret på et sølvfad!

Samlet vurdering: 6 stjerner af 6 mulige

Pris: 9.990 kroner

Plus:

 • Spiller højt og rent
 • Dyb og kraftig basgengivelse
 • Lav forvrængning

Minus:

 • Meget afslørende

Læs hele testen af Elac AM 180 her.

Test af Audio Pro Addon T20

18-05-2015: Her får du forstærker og højttalere i ét, og sørme om de ikke også er trådløse. Et ganske velspillende sæt, som kan være lige netop dét, mange savler efter. Læs artikel

Test af Elac FS 267

22-02-2015: Test: Tyske Elac er tilbage med en forfinet udgave af deres mangeårige bestsellere. De nye FS 267 har ikke kun fået elegante buede former, lyden er også blevet mere fysisk og lækker. Læs artikel

Test: De bedste trådløse højttalere

05-10-2014: Smid stereoanlægget ud og hør musik fra mobilen – her er de højttalere, der giver den bedste lyd. Læs artikel

Test: Gulvhøjttalere med heftig lyd

29-03-2011: Glem reolhøjttalerne – her er gulvhøjttalerne, som giver dig mest lyd for pengene. Læs artikel

Test af Audio Pro Allroom Air One

14-03-2014: Test: Svenske Audio Pro rammer plet med Allroom Air One. Den bedste trådløse højttaler, vi har hørt i denne prisklasse. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...