Find mere om:
Test: Seks store fladskærme | elektronik.guide.dk

Test: Seks store fladskærme

De populære skærme fået bedre billedkvalitet til lavere pris. Måske er det tid for en ny?

Det er ikke svært at forstå, hvorfor LED-skærmene er blevet så populære. Med en slankere indpakning tager fladskærmen sig væsentligt bedre ud på væggen, og du kan få et større billede, uden at tv´et dominerer.

De lysstærke LED LCD-paneler giver også meget flotte og kontrastrige billeder. Det eneste problem med de helt slanke skærme er i grunden prisen, som til nu har været ganske høj. Men efterhånden som flere producenter er kommet på banen, ser vi også et bedre udvalg og lavere priser på skærme med LED-baglys.

LED, LCD og plasma

I år tilbyder de fleste af de store producenter skærme med LED-teknologi, enten i form af kantbelyste (Edge LED) eller bagbelyste (LED backlight) skærme med local dimming.

Samtidig virker det, som om det værste slankehysteri blandt tv-producenterne nu er stoppet. De tynde tv er i praksis blevet tynde nok, og nu er det igen fokus på billedkvalitet, finesser og tilslutningsmuligheder, som gælder.

Fordelen ved at have lysdioderne monteret bag skærmen er, at de kan tændes og slukkes lokalt i forhold til indholdet på skærmen – såkaldt local dimming. Kantbelyste skærme må nøjes med samme lysstyrke over hele panelet. Men ingen regel uden undtagelse – i år kan du få skærme, som både er tynde og har local dimming samtidig.

Den traditionelle LCD-skærm med traditionel CCFL-bagbelysning bliver mindre almindelig, og det samme gælder plasma. Men der er fortsat nogle producenter, som satser på at videreføre de ældre teknologier, og sådan vil det nok fortsætte i mange år fremover. Alle de tre udbredte teknologier har deres styrker og svagheder.

Hvilken størrelse?

Det første, du bør tænke på, når du skal købe nyt tv, er størrelsen, men det betyder ikke, at du skal fare ud og købe den billigste 55-tommers, du kan finde.

Størrelsen bør bestemmes, ud fra hvor tv´et skal stå, og hvor lang betragtningsafstanden er. Når du har fundet den rigtige størrelse, kan du vurdere hvilken kvalitet, du vil have. Det er værd at bemærke, at kravet til billedkvalitet øges i takt med, at billedet bliver større.

Selv om butikskæderne reklamerer med store fladskærme til meget lave priser, er disse sjældent af en særlig god kvalitet, og du vil få mere ud af det, hvis du vælger en mere moderat størrelse til samme pris. Selv om mange tv-købere vælger 46 tommer eller større, når de skal have nyt tv, er 40/42 tommer klassen den mest populære. Dette er en fin allroundstørrelse, som passer fint til små og mellemstore stuer med en siddeafstand mellem to og fire meter.

De mellemstore 37 tommer lader tilat være en lidt uddøende race, og de der tidligere overvejede en 37-tommers kan nu med fordel gå efter en 40-tommers. Udvalget er større, og du får mere billede for pengene.

Panasonic TX-L42D25

Panasonic har givet sig god tid til at lancere egne LED LCD-tv, men den nye TX-L42D25 er så absolut ventetiden værd.

Designet kan man enten elske eller hade, men de fleste kan være enige om, at Panasonics nye LED-skærm leverer varen, når det kommer til billedkvalitet. Akkurat som på deres plasmaskærme har den japanske producent lagt vægt på behagelige billeder med naturlig farveestetik, og det giver et tv, som kan bruges til det meste uden behov for at justere noget, men med gode justeringsmuligheder for de, der har lyst.

TX-L42D25 er også spækket med indgange og ekstra funktioner, som gør det det til så at sige et komplet tv.

Pris: kr. 10.999,00

Plus:

Skarpt og glat billede

Naturlige farver

Gode indstillingsmuligheder

Minus:

Mangler lidt sortniveau

Panasonic TX-P42X20

Midt blandt alle de tynde og lækre LED-skærme har der også sneget sig en plasmaskærm ind. Panasonic TX-P42X20 viser, at en plasmaskærm fortsat kan give meget billedkvalitet for pengene.

Panasonic 42X20 har et ganske traditionelt udseende og er ribbet for meget udstyr i forhold til de andre testdeltagere, men så giver den også et meget godt billede til en rigtig god pris.

Det spejlblanke frontglas kan ganske vist skabe problemer i et alt for lyst rum, men under dæmpede lysforhold disker Panasonic op med meget god kontrast og farvegengivelse. Et meget godt budget-tv.

Pris: kr. 5.999,00

Plus:

God kontrast, godt sortniveau

Naturlige farver

Minus:

Mangler HD-opløsning

LG 42LE550N (bedste køb)

Dettte flotte LED LCD-tv har det meste, man måtte ønske i et moderne tv. Digitaltuner, USB-medieafspiller, som spiller DivX HD, og mulighed for trådløs HD-link er nogle af lækkerbidskene man får.

LG 42LE550N er en god allrounder med et godt panel og avancerede justeringsmuligheder i billedmenuen for eksperten. Den lilla farve i designet forbliver en smagssag, man enten hader eller elsker.

LG klarer ikke helt at slå de bedste tv i testen lige ud af æsken, men med lidt tålmodighed og nogen moderation i billedmenuerne bliver det vældig godt på det aller meste indhold.

Pris: kr. 10.998,00

Plus:

Meget godt sortniveau og kontrast

Brugervenlig

Minus:

Tynd lyd

Philips 40PFL7605H

Philips fortsætter med Ambiligth-konceptet på sine topklasse tv, og det skal næsten opleves i praksis for virkelig at fornemme, hvor meget det faktisk bidrager til den visuelle oplevelse!

Philips´ designserie har fået en kraftig ansigtsløftning, og selv om 7605 nok kan kaldes den klart mest stillige skærm i testen, mangler den lidt på billedkvalitet for at kunne hævde sig i kampen mod de andre.

Kontrasten og sortniveauet er meget godt , men kun når du sidder lige foran skærmen. Philips-skærmen har en betydelige mere snæver betragtningsvinkel end konkurrenterne i denne test, noget som betyder, at man skal være meget bevidst omkring sidepladserne.

Udseendet pirrer, men hvis du lægger meget vægt på billedkvaliteten er Philips 8000- eller 9000-serie et bedre valg.

Pris: kr. 7.499,00

Plus:

God kontrast, godt sortniveau

Bløde bevægelser

Minus:

Begrænset betragtningsvinkel

Samsung UE40C6715

Samsung satser som sædvanligt hårdt på design, og den nye 6-serie fås nu i en stilsikker hvid indpakning.

Samsung viser atter en gang, at man tør tænke anderledes, når det gælder design, og UE40C6715 er virkelig et frisk pust blandt fladskærmene.

Billedkvaliteten er helt i top og fuldt på niveau med Sonys 40-tommer i NX700-serien, selv om den kræver lidt mere arbejde med indstillingerne for at give et lige så behagelig og naturligt billede. Dermed står det dig ganske frit for at vælge det tv, som tiltaler dig mest udseendemæssigt. Samsung UE40C6715 er et veludstyret og stilig allround-tv og får vores klare anbefaling.

Pris: kr. 9.279,00

Plus:

Knivskarpe detaljer

Naturlige farver

Minus:

Lidt overdreven billedbehandling

Tynd lyd

Sony KDL-40NX700 (bedst i test)

Den nye NX700-serie fra Sony er let at blive glad for! Fyldt med finesser, udsøgte billeder og lækkert udseende, er det tæt på det optimale tv.

Sony 40NX700 kombinerer noget af det bedste, man kan få af billede med udsøgt design, interessante funktioner og god tv-lyd. Den hænger med i svingene på selv krævende HD-indhold takket være effektiv billedbehandling.

Sortniveau og kontrast er meget godt, men tv´et giver nogle reflekser fra lys i rummet på grund af den blanke glasplade foran LCD-panelet. En suveræn allrounder og vores testvinder!

Pris: kr. 10.000,00

Plus:

Meget god farvegengivelse

Dybt sortniveau

Minus:

Nogen refleksioner fra frontglasset

Læs også: Lækkert 52" 3D-tv fra Sony

Test af seks fede fladskærme

26-11-2012: Her er seks veludstyrede tv på 46-47 tommer, som ikke dræner tegnebogen. Læs artikel

Test: Smartere tv-underholdning

28-12-2011: Alle de store tv-producenter har nu lanceret tv med internetfunktioner, men er de værd at eje? Vi har set nærmere på de såkaldte smarte tv'er. Læs artikel

Test: Stortest af tv’er til at se sport på

27-06-2014: Vi har testet 11 tv'er med ekstra fokus på deres “sportslige” funktioner. Læs artikel

Test af syv 50" tv’er i budgetklassen: Storskærmskup

01-02-2014: Store skærm på væggen der, hvilket billigt tv har det bedste billede i landet her? Vi har testet syv overkommelige 50-tommere i jagten på det bedste køb i budgetklassen. Læs artikel

Test: Her får du mest tv for pengene

26-07-2014: Danskerne er vokset fra 42 tommers fjernsyn og er nu klar til noget større og bedre. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...