Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Test af Samsung 78JS9505 78-tommer tv | elektronik.guide.dk

Test: Samsung 78JS9505 - Biografdrøm på første klasse

Samsungs topmodel er ekstrem på alle måder, og hvis billedkvaliteten ikke tager pusten fra dig, vil du helt sikkert få åndenød af prisen!

SUHD TV
Samsung 78JS9505
Samsung

Plus:

Kraftig lysstyrke, enorm kontrast og klasseledende sortniveau giver masser af dynamik i billedet. Kombineret med det store format byder Samsung-skærmen på oplevelser, der er svære at gøre efter.

Minus:

Prisen på denne 78-tommer er uforholdsmæssigt høj i forhold til 65-tommeren i samme serie, og det er dermed en meget dyr fornøjelse.

OLED-tv’er med organiske lysdioder er på manges læber for tiden. Sydkoreanske LG har satset alle deres penge på, at OLED vil slå an. Den nye teknik byder på banebrydende farver og kontrast, og snart kommer den op i størrelse og ned i pris. Så mange spekulerer på, hvad ærkerivalen Samsung har at gøre gengæld med.

Svaret er SUHD. Samsungs nye flagskibs-tv’er var blandt de mest omtalte på CES-messen i Las Vegas i år og også blandt de mest imponerende, som vi så demonstreret. Og mens LG kæmper med at få OLED-skærmene klar til salg, har Samsung været hurtige til at få deres topmodeller ud i butikkerne.

Mens de venter på, at deres egen OLED-produktion skal blive tilstrækkelig rentabel, har Samsung valgt at presse endnu højere ydelse ud af deres LCD-paneler.

Ja, de hævder faktisk, at SUHD-modellerne er lige så gode og på nogle områder endnu bedre end OLED! Desuden håber de at kunne konkurrere på pris. Men dermed ikke sagt at, at det bliver billigt!

JS9005 %283%29.jpg

78JS9505

SUHD-modellerne har specielle billedpaneler, hvor der bruges kvanteprikker (quantum dots) til at få mere kontrast og flere farvenuancer frem. Flagskibsserien JS9505 har også LED-bagbelysning: Lysdioder bag skærmen opdelt i grupper for at give endnu saftigere lysstyrke og et bundløst sortniveau.

Desuden har de den buede form, der efterhånden er blevet noget af et varemærke for Samsung. Hvis du vil have et af deres bedste tv’er, må du altså acceptere, at det er buet og ikke fladt.

Samsungs ubestridte topmodel for 2015 kommer i tre størrelser – 65, 78 og 88 (!) tommer. Her tester vi den mellemste, men rent teknisk er de tre modeller så at sige identiske. Det, der adskiller dem markant fra hinanden, er prisen.

Mens 65-tommeren koster omkring 40.000 kr., skal du af med næsten det tredobbelte for 78-tommeren og meget mere endnu for 88-tommeren!

Priserne har det nemlig med at stige uforholdsmæssig meget, når skærmstørrelsen kommer over 65 tommer, på grund af lavere kvantitet samt højere produktions- og fragtomkostninger.

Brugervenlighed og funktioner

Når det gælder brugeroplevelse, smart-funktioner og overskuelig betjening, har Samsung længe været blandt de dygtigste i klassen. I år har de introduceret en ny pegefjernbetjening med cursor, der forenkler dele af navigationen.

Desuden har der været spænding om det nye operativsystem Tizen. Den nye brugerflade indebærer, at flere af menuerne har fået et nyt look og er organiseret på en ny måde.

Det samme gælder Samsungs Smart Hub med oversigten over apps: Den er nu flyttet til en let tilgængelig undermenu, der popper op og giver hurtig adgang til det, man gerne vil se.

Den største udfordring ved Tizen er, at det er nyt og dermed kræver egne applikationer. Derfor kan det typisk tage længere tid at få lokale apps som DR TV på plads. Samsung er dog en stor, ressourcestærk aktør, der lægger vægt på at holde deres app-bibliotek opdateret.

Blandt de applikationer, der er med fra start, finder vi – selvfølgelig – YouTube og Netflix. Begge fungerer fremragende, og det kan mærkes, at disse apps loades meget hurtigt. Desuden er det muligt at pause en video, gå ud af app’en og ind igen, og starte dér, hvor man slap.

9500_Lifestyle-6.jpg

Billedkvalitet

Vi var temmelig imponeret over Samsungs “junior”-topmodel JS9005, og denne JS9505-udgave har bare meget mere af alt det gode. Samsung har brugt den ekstra kapacitet i billedpanelet til at trylle stærkere, men alligevel meget naturtro og fyldige farver frem.

Fra et puristisk synspunkt er det fy-fy at tilføje farvenuancer, der egentlig ikke skal være der, men efter vores mening har ingeniørerne været gode til at begrænse sig.

Det ses især på billedindstillingen Film, der nok har kraftigere nuancer, end man er vant til, men uden at det bliver for meget. Vi synes også, at denne indstilling har smæld nok på til at bruges med det meste billedindhold – også om dagen, takket være den indbyggede lysstyrkesensor.

Den mest markante forskel i forhold til JS9005 er bagbelysningen. Mens lillebror benytter en mere simpel form for kant-LED belysning, får man ægte LED-baglys på storebror.

Det giver endnu bedre lokal kontrast – skærmen kan i praksis være slukket i sorte områder og fuldt oplyst dér, hvor det kræves – på samme tid! Det giver endnu bedre dybde, kontrast og liv i billedet, især på film, serier, live-musikoptagelser og andet indhold, der gør brug af store kontraster.

Vi tog bl.a. et kig på Netflix-thrilleren Bloodline, hvor politifolkene bevæger sig igennem en mørk Florida-sump om natten. Når deres lygter lyser mod kameraet, er det næsten, så vi bliver blændet.

Lyset er meget kraftigere end på almindelige skærme. Ligeledes virker de snedækkede bjergpas i Marco Polo endnu hvidere og mere isblå, mens ørkensandet ser endnu mere sviende varmt ud. Alt føles en tand mere realistisk end på en mindre kapabel skærm.

Sortniveau og kontrast på JS9505 er uden tvivl i referenceklasse – bedre end på selv sidste års LED LCD-favorit AX900 fra Panasonic – og tæt på OLED og plasma.

En plasma- eller OLED-skærm vil dog kunne være endnu mere præcis i lysfordelingen og give bredere betragtningsvinkel, men vi har stadig til gode at se den samme kontrast fra nogen af konkurrenterne.

Konklusion

Samsungs nye topmodel er stor, tung og dyr. Men når du først har fået den ind i stuen, er du garanteret en heftig tv-oplevelse. I kraft af billedstørrelsen, opløsningen og den ekstra kontrastrige billedkvalitet er Samsung 78JS9505 absolut et tv, der fortjener at stå på drømmelisten.

Der er dog ikke nogen tvivl om, at prisen vil være svær at sluge for langt de fleste. Derfor mener vi, at 65-tommeren i samme serie – alternativt i den lidt billigere JS9005-serie – er et bedre køb. Men hvis prisen ikke spiller nogen stor rolle, er der ikke meget, der kan konkurrere med filmfølelsen fra dette 78 tommers tv!

Læs den fulde test hos Lyd & Billede

  • 78" LED LCD, 3840 x 2160
  • 4 x HDMI, 3 x USB
  • 2 x tv-tuner
  • Smart Hub
  • Octa-core processor
  • Pris: 114.999 kr.

Partner

lyd og billede.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Test af Samsung 65JS9005

16-06-2015: Samsungs satsning på buede skærme sidste år medførte kun et skuldertræk fra vores side. Men deres 2015-model markerer en reelt comeback for den sydkoreanske producent! Læs artikel

Test af Samsung UE55H8005

22-06-2014: Samsungs 8-serie har længe været blandt markedets mest populære tv-modeller med lækkert design, smarte funktioner og fornem billedkvalitet. Kan årets buede nyhed leve op til forventningerne? Læs artikel

Test: Hjemmebiograf på 12 kvadratmeter

17-08-2010: Lige startet på studiet? Her er fire håndplukkede hjemmebiografanlæg, som passer alt fra små til store hybler. Læs artikel

Test: Stortest af tv’er til at se sport på

27-06-2014: Vi har testet 11 tv'er med ekstra fokus på deres “sportslige” funktioner. Læs artikel

Nyhed: Alt om Samsungs tv-modeller i 2014

20-03-2014: Samsungs nye 2014-modeller er snart på butikshylderne. Her er alt, hvad du har brug for at vide! Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...