Find mere om:
Syv skarpe råd, før du køber stort tv | elektronik.guide.dk

Syv skarpe råd, før du køber stort tv

Det er let at blive betaget, når der skal handles kæmpeskærm. Men tjek disse punkter, før du bestiller kassen hjem eller prøver at bakse den ind bag i bilen. Så er du så sikker, som du kan blive, på at få et tv, du bliver glad for.

1. Lad dig ikke (for)blænde

Når man går i en kæmpe butik med tv-apparater over det hele, har man tendens til at vælge det, der råber højest. Det billede, der er mest knald på, virker også mest imponerende. Men det er vanskeligt at se, om et tv-billede er godt i en butik, hvor der er meget lys over det hele. Det bedste, du kan gøre, er at købe det tv, du mener passer dig bedst, og så sikre dig at kunne få pengene tilbage eller bytte til nyt, hvis du fortryder, når du oplever kvaliteten hjemme i stuen.

2. Glem tekniske specifikationer

Alle tv'er har som minimum full HD-opløsning og i det hele taget data, der virker imponerende. Men ser du på et tv fra samme producent i den helt billige ende og sammenligner med en model i den dyre af prisskalaen, er der kun lille forskel på specifikationerne. Der findes forskellige kvalitetsgrader af skærme, som har samme data. Det er især nuancer i farvernes glød og stofligheden, der giver forskellen. Desuden er den billedprocessor, alle tv'er har (som håndterer og justerer billedet, inden du ser det) meget forskellig fra model til model. Men det fremgår sjældent af specifikationerne. Som udgangspunkt får du bedre panel og teknologi, jo højere du bevæger dig op i pris.

3. Smart-tv er et must

I dag er et smart-tv et must. Det har trådløs adgang til internet, hvilket giver dig adgang til forskellige tjenester og apps. Tjek eventuelt, hvilke tjenester du får – om de passer til dine behov. Mange tv'er kan også styres trådløs med en app på en smartphone eller tablet. Det er værd at tage med.

4. Størrelsen afgøres af kvaliteten

Med god billedkvalitet kan du sidde meget tæt på selv et 60”-tv. Hvis din stue er indrettet, så du bedst kan sidde inden for få meter af skærmen, skal du ubetinget vælge et tv, der ikke er alt for billigt.

5. De rigtige forbindelser

Kontroller, at tv’et har indgang for de gængse tv-kort (for eksempel til Boxer). Kig også efter en usb-indgang, som giver mulighed for at optage tv på for eksempel en harddisk. Så kan du sætte direkte tv på pause.

6. Husk lyden

Et fladt tv har næsten altid en flad lyd. Gode højttalere kræver store membraner og ditto magneter, og det kan selv verdens bedste digitale chip ikke rette op på. Men nogle tv’er har dårligere lyd end andre, hvilket kan være svært at lytte sig frem til i en butik med meget støj. Så indregn i budgettet, at du nok skal købe en separat tv-lydbar til tv’et. Eller tjek, om tv’et kan tilsluttes hjemmets eksisterende musikanlæg.

7. Strømforbrug

Selvom et LED-tv ikke er storbruger af den dyrbare strøm, er det alligevel godt at kaste et øje på forbruget. Står tv’et tændt fire timer hver dag, kan det hurtigt blive et par hundrede kroner dyrere eller mere om året, hvis du vælger en model med energimærke B fremfor et tv med A++. Bruger tv’et over 120 watt, hvilket ikke er usædvanligt, vil du kunne spare op mod 1.000 kr. over en femårig periode.

Kunsten stiger på dit fjernsyn

Test af LG 65EF950V

29-01-2016: Mange drømmer om at have et OLED-tv derhjemme på væggen, men ikke alle er lige begejstrede for den nye bueform. Heldigvis har LG også en flad variant, der er mindst lige så god. Læs artikel

Test: LG 65EG960 er det bedste, vi har testet

29-10-2015: Billedkvalitet som dette skal man lede længe efter. LG’s topmodel er det sejeste tv, vi har testet i år. Læs artikel

Test af Samsung 65JS9005

16-06-2015: Samsungs satsning på buede skærme sidste år medførte kun et skuldertræk fra vores side. Men deres 2015-model markerer en reelt comeback for den sydkoreanske producent! Læs artikel

Test: Årets bedste fladskærme - se alle detaljerne

10-12-2014: Årets nye fladskærme er blevet både større, skarpere og bedre tilpasset til vores moderne seervaner. Og OLED-skærmene er endelig kommet ned i pris! Læs artikel

Nyhed: Philips lancerer 4K-TV med Android og Spotify Connect

30-09-2014: Billedkvaliteten er i højeste klasse, og der er direkte adgang til apps fra Google Play og millionvis af sange på Spotify i Philips nye tv’er. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...