Find mere om:
Guide: Find vej i fladskærmsjunglen | elektronik.guide.dk

Guide: Find vej i fladskærmsjunglen

Undgå fejlkøb og spar penge, når du køber et nyt fjernsyn.

Med EM, OL og Tour de Frances mange timers drama sommeren igennem kan det være fristende at forny tv'et. Men lyt til eksperternes råd, før du finder dankortet frem, for der kan være penge at spare, da ikke alle de tekniske fladskærms-begreber er lige vigtige.

Nedenstående råd er lavet med hjælp fra: Rasmus Larsen, redaktør på onlinemediet FlatpanelsDK, der har til formål at klæde forbrugerne på til køb af fladskærme. Erling Madsen, kommunikationschef hos BFE, Branchen ForbrugerElektronik, en paraplyorganisation for bl.a. producenter og importører af forbrugerelektronik. Samt Forbrug.dk, Forbrugerrådets blad Tænk og Go’ Energi.

Køb i foråret

Du kan spare mange penge ved at købe et nyt tv i februar-maj. I den periode sender producenterne deres nye modeller på markedet, og det får de ældre modeller til at falde i pris - mange med 30-40 pct. i forhold til, da de blev lanceret.

For sportsentusiaster og andre med købetrang her i juni er timingen dårlig, da lagrene typisk er tømt for gamle modeller. Til OL-oplevelserne, der begynder i slutningen af juli, kan der igen være penge at spare, da de nye modeller er faldet i pris.

Vær ligeglad med hz

Luk øjnene for, om tv'et har 100 eller 800 hz. For du kan alligevel ikke aflæse billedkvaliteten ud af tallene. Der er ingen strenge standarder for, hvordan antallet af skærmens billeder pr. sekund skal måles, og producenterne kan således puste dem kunstigt op.

I det hele taget skal du aldrig købe tv'et alene ud fra de tekniske specifikationer, fordi nogle data kan oplyses på flere måder og være meget misvisende. Rådet er i stedet ved selvsyn at se, hvordan billedet står på skærmen.

Vent med smart tv

Du kan spare penge ved at gå uden om fladskærme, der bliver solgt på deres funktioner som smart tv og andre nye funktioner.

Smart tv'et kan give dig en række spændende muligheder som at leje film og se tv via din internetforbindelse, men modellerne er stadig for langsomme og upolerede til at være noget værd. Også andre funktioner som muligheden for at optage kan være tillokkende, men ikke alle fungerer særligt godt i praksis.

De enkelte tv-mærkers topmodeller indeholder typisk de mest avancerede funktioner, men det skal altså være på grund af design eller andre parametre, at du vælger disse dyre skærme, ellers kan du med fordel vælge en billigere model med færre funktioner.

Tjek priserne på nettet

Butikkerne på nettet kan ofte levere din ønskede tv-model billigere end i de fysiske butikker. Lad dig ikke slå ud af, at producenterne i stigende grad sætter specifikke modelnumre på tv'er, der bliver solgt i de fysiske butikker.

Selv om formålet er, at du ikke kan tage bestik og hente råd ved at troppe op i butikken for efterfølgende at finde tv'et billigere på nettet, er der sjældent forskel på modellerne.

Nettet kan også udgøre et værn mod at falde for butikkernes gode tilbud på udgåede fjernsyn eller demomodeller, da de ofte til samme pris kan købes som helt nye på internettet.

Tænk på strømmen

Ved at vælge den mest energieffektive fladskærm på 42 tommer frem for den mest strømslugende skærm kan den almindelige forbruger spare 425 kr om året. Og da et tv i gennemsnit holder i otte år, svarer forskellen til 3.400 kr. i tv'ets levetid.

Siden november 2011 har EU-regler betydet, at alle tv-apparater skal energimærkes på samme måde som køleskabe og vaskemaskiner på en skala fra A til G. Samtidig kom Go' Energimærket, der bliver sat på de mest energieffektive tv'er, og disse kan ligeledes få miljømærket Svanemærket.

Selv om en skærm har et godt energimærke i sin størrelseskategori, kan den bruge mere strøm end en mindre, så kig også på det årlige strømforbrug og vælg størrelsen efter behov.

Prisen kan snyde

Selv om det værste skrammel er væk fra markedet, og de billigste modeller er bedre end tidligere, er der kvalitetsforskel på de anerkendte mærker og supermarkedets billigste modeller, som typisk hurtigere går i stykker.

Derfor kan det i det lange løb godt betale sig at købe gængse mærker. Da producenterne typisk deler deres fjernsyn ind i fire priskategorier, alt efter billedkvalitet, processorkraft og antallet af features, kan et slagtilbud på et mærkes topmodel være et bedre køb end et andet mærkes mellemklasses tv til den samme pris.

Så fokuser ikke kun på prisen, men også på tv'ets funktioner.

Husk de rigtige modtagere

Dvb-t, dvb-c og dvb-s er udtryk, vi let kan få galt i halsen, men de er vigtige at kende ved tv-køb. De er betegnelser for de modtagere, som bruges til at få de digitale kanaler frem på skærmen.

Køber du et tv uden den eller de rette modtagere indbygget, kan du kun få de digitale kanaler frem ved at skaffe dig en ekstern modtagerboks.

Modtagere med efternavnet "t" er til tv via stueantenne, mens "t2" vil give flere hd-kanaler.

" c"-modtageren er til kabel-tv, og modtagere med "s" er krævet for parabol-signaler. Har du kabel-tv og fortsætter med det, kan du spare ved ikke at købe et tv med en dvbt2-modtager. Der kan være 1.000 kr. i forskel på næsten identiske modeller med og uden t2, viser en test lavet af Forbrugerrådets blad Tænk.

Lav en kiggetest

Du kan læse dig til meget om et tv, men selv om flere af de tekniske data er vigtige, er det afgørende, hvordan billedet rent faktisk står på skærmen. Du bør teste tv'et i butikken eller derhjemme, før du beslutter dig for det.

Her er specielt sport - med hurtige bevægelser - og mørke film gode til at afsløre problemer på tv'et. Undersøg, om billedkvalitet og farvegengivelse er god, selv om skærmen ses skråt fra siden, oppe-eller nedefra.

Lad dig ikke forblænde af tv'ets billede i butikken, for der kan være tale om en højopløselig film eller tv-kanal, som du ikke kan tage derhjemme.

Tjek derfor, om tv-signalet er det samme som dit eget. Alternativt kan skærmens kontrast, dybde og skarphed testes med en medbragt dvd.

Lcd eller plasmaskærm?

Plasma-og lcd-skærme opfylder forskellige behov. Som tommelfingerregel kan lcd-skærmen være den bedste løsning i en oplyst stue, mens plasmaskærmen kan have et fortrin, når der skal laves en hjemmebiograf i rum med svagere belysning.

Plasmaskærmens styrker er en god billedgengivelse og kontrast, en stor betragtningsvinkel og ingen skygger ved hurtige bevægelser, men de er typisk store og tunge og har et relativt stort elforbrug. Lcd-skærmene har et relativt lavt elforbrug, men har en tendens til skygger ved hurtige bevægelser og farveforvrængning for seere skråt for skærmen samt en begrænset betragtningsvinkel.

Led er en tyndere og mere strømbesparende variant af Lcdskærmen.

Køb efter behov

Gør dig klart, hvad du vil bruge tv'et til. Vil du se film, sport og spille, er tv med 3D en god ting. Vil du have adgang til internettet, leje film, se YouTube og bruge webcam via Skype, så er et smart tv løsningen.

Men vær opmærksom på, at de forskellige tjenester kan variere fra mærke til mærke. Du skal også se på de fysiske forhold i rummet: Køber du et fjernsyn på 40 tommer, skal du med et standard-tv fire meter fra for at se ordentligt, men ser du hd-kanaler, er halvanden meter nok. Mange af de slanke tv-modeller giver ofte ringe lyd fra de små højtalere, og det kan være nødvendigt med ekstra højtalere.

Du skal også sikre dig, at tv'et har de nødvendige stik og indgange. Tv i høj opløsning, hd-kvalitet, kræver hdmi-eller dvi-indgange.

Stortest: Find den bedste fladskærm 

Test: Her får du mest tv for pengene

26-07-2014: Danskerne er vokset fra 42 tommers fjernsyn og er nu klar til noget større og bedre. Læs artikel

Guide: Syv skarpe råd, før du køber stort tv

07-07-2014: Det er let at blive betaget, når der skal handles kæmpeskærm. Men tjek disse punkter, før du bestiller kassen hjem eller prøver at bakse den ind bag i bilen. Så er du så sikker, som du kan blive, på at få et tv, du bliver glad for. Læs artikel

Test: Årets fem bedste fladskærme

12-01-2011: Fra 40" til 63" - her er de bedste fladskærme, Lyd & Bilde testede i 2010. Læs artikel

Test: Seks store fladskærme

07-09-2010: De populære skærme fået bedre billedkvalitet til lavere pris. Måske er det tid for en ny? Læs artikel

Test: Fodboldfest i HD

07-06-2010: Sommer er tid til leg og fornøjelser, men du behøver ikke at forlade sofaen af den grund. Med VM i fodbold lige om hjørnet og årets nye tv-modeller klar på butikshylderne er der basis for endnu en tv-test. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...