Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af LG 65EF950V | elektronik.guide.dk

Test: LG 65EF950V giver dig bundløst sortniveau og bomstærk kontrast

Mange drømmer om at have et OLED-tv derhjemme på væggen, men ikke alle er lige begejstrede for den nye bueform. Heldigvis har LG også en flad variant, der er mindst lige så god.

4K OLED-tv
LG 65EF950V
LG

Plus:

Her får du alle de kvaliteter, som OLED er kendt for, inklusive bundløst sortniveau og bomstærk kontrast, på en traditionel flad skærm.

Minus:

OLED-skærmen præges stadig af småfejl, der irriterer på et tv i denne prisklasse: Lysfordelingen daler lidt ude i kanterne, og alt for lyse menuer og kanallogoer kan medføre midlertidig indbrænding.

OLED er fremtidens billedteknologi, kendt for sin funklende billedkvalitet og sine fleksible egenskaber.

I modsætning til et LCD-panel, der kræver et antal lag af glas, polariseringsfiltre og separat bagbelysning, behøver OLED-billedpanelet kun en tynd plastfilm med integrerede organiske lysdioder og elektroder for at producere billeder.

Dermed kan det laves tyndt og fleksibelt nok til at krummes, bøjes eller ligefrem rulles sammen – noget, producenterne elsker at demonstrere.

Meningerne om OLED har hidtil været delt: Alle elsker billedkvaliteten, men det er bestemt ikke alle, der har været lige begejstret for bueformen.

Et buet tv egner sig ikke nødvendigvis lige så godt til at hænge på væggen. Det laver også konkave spejlbilleder og refleksioner, som kan virke generende.

Sidst, men ikke mindst skaber den buede overflade en vis geometrisk forvrængning af billedet, f.eks. når kameraet panorerer hen over et landskab.

Mange billed-entusiaster har derfor efterspurgt et OLED-tv med traditionel flad form.

EF950V_H_elefant.jpg

Billedkvalitet

Evnen til at vise ægte sort – totalt fravær af lys – er OLED-skærmenes fornemste egenskab. Mens et LCD-panel altid er afhængigt af gennemlysning, kan hver enkelt OLED-pixel være helt slukket, når billedet kræver det. Det giver en overlegen kontrast, der simpelthen bare skal opleves.

Mange af de iboende problemer, vi forbinder med LCD-skærme, er en saga blot med OLED. Her er hverken problemer med ujævn bagbelysning (clouding), begrænset sortniveau eller snæver betragtningsvinkel. Det er et kvantespring i den rigtige retning og en ny standard inden for billedkvalitet.

EF950V_denmark.jpg

Men med ny teknologi vil der altid være plads til forbedringer. En ting, vi bemærker, er at farvegengivelsen faktisk ikke er 100 pct. konsistent over hele billedfladen.

Testbilleder med gråtoneskala afslører et lidt rødligt farveskær, som varierer, alt efter hvor man står eller sidder i forhold til skærmen.

Der er også en lille forskel i lysintensitet, afhængigt af hvor man står, og lidt svagere lys ud mod kanterne (såkaldt vignettering).

Gengivelse af bevægelse og hurtige kamerabevægelser er indimellem præget af ryk og hakken.

Selv om LG giver adgang til justering af interpoleringsfunktionen TruMotion, oplevede vi en gang imellem et lidt rykvist billede under panoreringer.

Her skulle OLED egentlig have en fordel i forhold til LCD rent teknisk, men det ses ikke i praksis endnu.

EF950V_H_leopard.jpg

Desuden er LG ivrige efter at vise OLED’s egenskaber frem i al deres pragt, og nogle gange smører de lidt tykt på.

De mørkeste gråtoner drukner i sort, og nogle testscener bliver derfor mørkere, end de egentlig skal være. Billedindstillingen Normal er alt andet end naturlig med sine lidt for rødlige hudtoner.

Hvis vi vælger Cinema-indstillingen eller den professionel ISF Expert, ser det langt mere sobert ud, men selv her er der en tendens til overdrevet farvemætning.

De, der vælger at købe et tv i denne prisklasse, bør derfor også tage sig råd til en professionel kalibrering for at realisere dets fulde potentiale.

Konklusion

Vi var selvsagt spændt på at se, hvordan mødet med LG’s flade OLED-variant ville udarte sig. Og her er der ingen store overraskelser: Alt det positive, vi tidligere har sagt om det buede 65EG960V, kan også siges her.

På nogle områder præsterer den flade OLED-variant faktisk endnu bedre, idet man slipper for underlig billedgeometri og forvrængede spejlinger.

LG har imidlertid ikke formået at løse den største udfordring endnu, nemlig at få prisen ned på et lidt mere tilgængeligt niveau.

Det håber vi vil bedre sig i løbet af året, efterhånden som flere modeller og konkurrenter kommer til. For langt flere fortjener at opleve den seje billedkvalitet, som OLED kan give.

Læs hele testen hos Lyd & Billede.

  • 65" 4K OLED, 3840 x 2160
  • 4 x HDMI 2.0, 2 x USB
  • MPEG4
  • Netflix/HEVC
  • Magic Remote
  • Pris: 55.999 kr.

Partner

lyd og billede.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Test: LG 65EG960 er det bedste, vi har testet

29-10-2015: Billedkvalitet som dette skal man lede længe efter. LG’s topmodel er det sejeste tv, vi har testet i år. Læs artikel

Nyhed: LG Signature 77G6 er et luksus-tv med rekordtynd konstruktion

09-01-2016: Den sydkoreanske producent har som forventet også givet billedkvaliteten en omgang med tryllestaven. Læs artikel

Nyhed: Bøjelige OLED-tv fra LG

15-10-2015: Fremtidens skærme kan både bøjes, foldes og rulles sammen. Og så bliver de gennemsigtige, siger LG. Læs artikel

Nyhed: Mere OLED og 4K fra LG – og flottere Netflix

06-01-2015: Mere OLED, mere 4K og bedre brugervenlighed er blandt LG's mange budskaber på CES-messen. Og et samarbejde med streaming-giganten. Læs artikel

Test af LG 55EC930V

09-10-2014: Den banebrydende OLED-teknologi er på under et år halveret i pris, og verdens bedste tv kan nu købes for 20.000 kr. Århundredets tilbud eller for godt til at være sandt? Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...