Find mere om:
Nu kommer Blu-ray med ultrahøj opløsning | elektronik.guide.dk

Nu kommer Blu-ray med ultrahøj opløsning

Blu-ray-disken er presset af streaming fra nettet, men nu slår formatet tilbage. Sidst på året lanceres Blu-ray-diske til film med den ultrahøje 4K-opløsning

Internettet har i det sidste års tid summet af forventning: Et nyt format er på vej, og det vil revolutionere vores oplevelse af film og musik på en måde, som kan tåle sammenligning med springet fra VHS-bånd til dvd-plader. Formatet hedder Ultra HD Blu-ray, og det vil, efter sigende, lande på markedet op til jul.

Kort fortalt kan de nye superskiver levere 4K-indhold – selvfølgelig mest film – til de endnu ret nye UHD-tv’er, og det er der stor mangel på. Mange har dømt det fysiske diskmedie ude, fordi fremtiden tilhører streaming. Men måske er dette lige præcis det kunstige åndedræt, der kan forlænge de blanke, digitale skivers levetid.

Magien i Ultra HD Blu-ray ligger i en datakomprimering i op til tre lag, som gør, at skiverne kan indeholde op til 100 GB. Nuværende Blu-ray-diske på det almindelige forbruger-marked kan maksimalt rumme det halve på en dual-lag disk. Blu-ray Ultra HD afvikler også indholdet hurtigere, nemlig med op mod 128 Mbps mod de traditionelle Blu-ray-diskes 54 Mbps (og Netflix’ 4K-streaming, som afvikles med 16 Mbps).

Ultra Blu-ray-teknikken giver også bedre lyd – vi taler her om topklasseformater som DTS:X og Dolby Atmos – samt et bedre billede ved hjælp af farveteknologier som High Dynamic Range (HDR) og Wide Color Gamut (WCG). Tv’er, som kan afvikle HDR og WCG, giver os reelt lyd og billede, der kan konkurrere med biografens. Tv-billedet bliver ikke lysende skarpt, men du får en kvalitet med større dybde, mere livagtige detaljer og flere nuancer i skalaen fra hvid til sort.

EGEBEF_BDT700_front_h131224.jpg

Ny afspiller er nødvendig

Selv om Ultra HD Blu-ray lyder som en drøm, især for feinschmeckere, så er der en del bump på vejen – ud over de mulige børnesygdomme, som vi endnu ikke kender.

Ikke alle UHD-tv’er og hjemmebio-receivere kan afvikle HDR og dermed udvide den eksisterende farveskala, som kun viser en brøkdel af alle de farver, vores øjne kan opfatte. Der eksisterer endnu ikke en standard for HDR, hvilket kan give kompatibilitetsproblemer, og producenterne, fra Samsung til Panasonic, kalder tilmed den billedforbedrende funktion noget forskelligt. I de nævnte tilfælde: Peak Illuminator Ultimate og Dynamic Range Remaster.

Derudover har indhold og udstyr ikke helt fundet hinanden endnu. Ultra HD Blu-ray viser 60 fps (billeder i sekundet), men langt de fleste film produceres i blot 24 fps, så den høje frame-frekvens er som en Ferrari på en cykelsti. Et andet springende punkt er det grej, du skal bruge. Først og fremmest skal du have en ny Blu-ray-afspiller. Den vil dog være bagudkompatibel med det nuværende Blu-ray-format.

Panasonic fremviste en Ultra HD Blu-ray-afspiller allerede ved årets CES-messe i januar, men der kommer naturligvis flere producenter på banen. Ifølge de mest pålidelige rygter allerede i år op til julesalget. Prisen vil formentlig ikke være i den billige ende. Da de første Blu-ray-afspillere kom på markedet i 2006, lå prisen på 6.000-7.000 kr. I dag kan vi få en smart, wi-fi-understøttet Blu-ray-afspiller til cirka 500 kr. Der vil med al sandsynlighed ske samme prisudvikling for de nye UHD-afspillere.

Opdatering eller opskalering

Anskaffer du dig en ny afspiller, skal du også forholde dig til dit tv og din receiver. UHD-tv med 4K vil arbejde fint med en Ultra HD Blu-ray-afspiller, også selv om du tilslutter via den gamle HDMI 1.4-port. Du skal bare ikke forvente at få High Dynamic Range (HDR) og Wide Color Gamut (WCG) med. Understøtter din HDR-kompatible receiver og/eller ditto tv HDMI 2.0, kan dit system eventuelt opdateres på et senere tidpunkt til HDMI 2.0a, som kræves for at afvikle HDR-indhold (undtaget er Dolbys version, kaldet Dolby Vision, som kan nøjes med HDMI 2.0).

Vær opmærksom på, at du ikke skal ud og købe nye kabler. Det handler udelukkende om en firmware-opdatering. Hvordan og hvornår sådan en opdatering vil foregå, afhænger af den enkelte producent og det enkelte produkt. Optimalt vil en opdatering ske på samme måde, som når du opdaterer din pc. Altså uden ekstra kabler, ny hardware eller eksterne dimser, som skal stikkes ind i din enhed.

I skrivende stund er det kun et fåtal af tv-modeller fra 2014 og kun de nyeste topmodeller fra 2015, som understøtter UHD med HDR. Ifølge netmediet Cnet gælder det Samsungs SUHD-tv, et par af Sonys high end XBR-modeller og Panasonics CX850. Nogle tv’er, som Sonys X930C, kan dog opskaleres og derefter tilføre en HDR-effekt til ikke HDR-produceret materiale.

En mere alvorlig udfordring for Ultra HD Blu-ray er nok os forbrugere. Vi købte vores yndlingsfilm på VHS, siden på dvd, og så igen på Blu-ray. Ønsker vi virkelig at købe disse film for fjerde gang, denne gang for at opnå en skarphed i billedet, som du kun kan opleve på en meget stor tv-skærm eller ved at sidde meget tæt på skærmen? Det bliver spændende at følge Ultra HD Blu-ray-konceptet, og Datatid TechLife er klar med en test, så snart vi kan få fingrene i en maskine.

DT10_bluray03.jpg

Fakta om det nye ultraformat

De kommende Ultra HD Blu-ray-afspillere er diskmediets svar på UHD-tv’et. Derfor kan de levere en opløsningen på 3840 x 2160 pixel, hvilket rundt regnet er fire gange så meget som et tv med full HD kan vise.

Data på diskene pakkes i enten to eller tre lag, og diskene kan rumme fra 66 GB til 100 GB. De vil være kodet med det nye HEVC-codec (H.265), som gør det muligt at modtage og nyde indhold i den nuværende 4K UHD-opløsning – og i fremtiden 8K.

Fysiske medier i en streaming-tid

Det nye Blu-Ray-format rejser en række spørgsmål for den almindelige forbruger. Vi har at gøre med et format, som forbedrer lyd og billede, men det er stadig bundet til en fysisk skive i en tid, hvor flere og flere vælger streaming.

Streaming-udbyderne har da heller ikke sovet i timen. I dag tilbyder Amazon 4K-streaming med HDR, og Netflix er lige om hjørnet med et tilsvarende tilbud, men streaming har, modsat de fysiske skiver, en begrænsning, nemlig båndbredden.

Vil du se 4K-indhold fra Netflix, for eksempel House of Cards, skal du have en streaminghastighed på mindst 25 Mbps til rådighed. Skal der HDR og andet ekstra guf med i kablet, kræver det, at du har 25 Mbps plus 2,5 ekstra Mbps.  

Som modsvar vil de kommende Ultra HD-afspillere have en ”bridge”, som gør det muligt trådløst at dele indhold mellem hjemmets enheder. Hvordan er endnu lidt uklart.

En anden ulempe er, at udvalget af både streamede og fysiske film endnu er så pauvert. Opskalerede, fysiske udgaver af blandt andet Life of Pi og The Maze Runner er på vej, mens flere streamede titler formentlig er begrænset til bestemte tv-modeller. Warner Bros. og Netflix vil i samarbejde med Dolby genudgive The Lego Movie og Edge of Tomorrow, men kun via streaming til tv, der kan afvikle Dolby Vision. Er man ond i sulet, kan det lyde som 3D-fadæsen, hvor James Camerons Avatar (3D) i det første år var en eksklusiv titel hos Panasonic.

Udvalget vil dog vokse og omfatte de nyeste biograftitler. Disse bliver ikke opskaleret, men er ”født” til Ultra HD Blu-ray-opløsningen med HDR og det hele. Og fra 2016 vil vi formentlig se flere og flere UDH-tv’er med HDR og WCG.

Partner

AOD-logo_BOXstreg.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Alt om DATA.
Læs flere nyheder, artikler, guides og test på altomdata.dk

Nyhed: Sidste skrig i tv-junglen

03-05-2014: Vil du have et sejere tv end naboen? Så tjek vores ultimative tv-guide for 2014. Læs artikel

Test: Knivskarpt drømme-tv

17-09-2013: Vi har tilbragt solrige sommerdage indendørs med et af årets fedeste tv. Læs artikel

Test af Samsung 65JS9005

16-06-2015: Samsungs satsning på buede skærme sidste år medførte kun et skuldertræk fra vores side. Men deres 2015-model markerer en reelt comeback for den sydkoreanske producent! Læs artikel

Test af LG 65UF850V

08-06-2015: Under 25.000 kr. for et 65 tommers tv med 4K-opløsning? Ja tak! Læs artikel

Nyhed: Bose klar med nyt underholdningssystem

17-07-2012: Bose er klar med efterfølgeren til sit VideoWave-system med 55 tommer tv. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...