Find mere om:
Nyhed: Tv’et i forvandling | elektronik.guide.dk

Nyhed: Tv’et i forvandling

Tv’et er på vej ud af sin isolation. Nu bliver det koblet på nettet og får en masse nye, spændende funktioner.

Tossekassen kaldte vi engang de store billedrørs-tv’er, der var almindelige i danske hjem. Men hvis tv’et nogensinde har været tosset, så har det i hvert fald hævet sin IQ-værdi ganske betragteligt. Det moderne fladskærms-tv er faktisk på vej til at blive ret intelligent og fyldt med en masse nye muligheder, som man slet ikke kunne forestille sig tidligere.

På de mest trendy tv’er lige nu kan du få apps ligesom dem på mobiltelefonerne, du kan lave videotelefoni med Skype, du kan have flere forskellige programmer, spil og tjenester åbne på samme tid, og du kan styre tv’et med en smartphone eller sende video fra en tabletcomputer ind på tv-skærmen. Det er egentlig ikke spor science fiction-agtigt længere, og i løbet af kort tid vil alle disse nye funktioner være standard i ethvert tv, sådan som 3D-visning er ved at blive det.

Læs også: Smart, smartere, Smart TV

Årsagen til, at alle disse spændende muligheder dukker op lige nu, er ganske enkelt, at tv’et er kommet på nettet. Flere og flere fladskærme kan kobles på det trådløse netværk eller sættes til en internetrouter med kabel, og det trækker tv’et ud af dets isolation og omdanner det til en – meget stor – computer. Tv’et kan snart det samme som en bærbar fra Apple eller en stationær pc fra HP. Plus det kan vise levende billeder i superhøj opløsning og tre dimensioner.

Den nye underholdningscentral

Tv’et er med andre ord ved at generobre hjemmets position som den suveræne underholdningscentral. Næste gang du skal forny hjemmets tv, skal du sandsynligvis ikke tage stilling til, om du vil have sådan et smart-tv – som det kaldes – med apps eller ej, men hvilke apps og hvilke tjenester der følger med.

Mange vil muntre sig med spil-apps, der kan gå hen og blive lige så populære som tidens top-apps på smartphones. Men apps kan også være indgangen til helt nye tv-oplevelser. Mange tv-fabrikanter laver nemlig aftaler med indholdsleverandører af film, så man kan leje en videofilm, der overføres til tv’et via nettet og ikke fra tv-udbyderen. Det er helt nyt, og det viser os en flig af fremtiden, hvor vi aldrig skal mangle filmunderholdning. Smart-tv’er vil også have ekstra, nettransmitterede tv-kanaler, for eksempel sportskanaler, hvor du måske endda har mulighed for at gense spændende sportsudsendelser.

Læs også: Test: Gennemført smart-tv til super pris

Mange af disse funktioner vil ligeledes være at finde i nye Blu-ray-afspillere, der derfor kan bruges som et springbræt, hvis du vil omdanne et traditionelt tv til et smart-tv.

Farvel til fjernbetjeningen

Men ikke nok med det. Parallelt med smart-tv-udviklingen er der nemlig ved at ske noget med betjeningen af tv-apparater. Noget tyder på, at den traditionelle fjernbetjening med tiden går en stille død i møde.

Allerede i dag kan du styre mange tv-apparater med en iPhone eller lignende smartphone – eller du kan benytte en tabletcomputer. Tv-producenterne har udviklet apps til de forskellige tv-modeller, og med sådan en app på din mobile enhed skal du ikke længere rode rundt efter tv’ets fjernbetjening. Nu styres det hele med et virtuelt display på tabletcomputerens eller den smarte mobiltelefons skærm.

Snart kan vi helt droppe at have noget i hånden, når tv’et skal styres. Producenterne eksperimenterer på livet løs, og et af de eksperimenter, som allerede har udløst produkter, er talestyring. Som du kan læse her i temaet, skal vi måske til at tale til fjernsynet, når der skal skiftes kanal eller skrues op for lyden. Tv’et vil komme til at forstå talte beskeder. Så må vi jo bare håbe, at familierne ikke kommer til at råbe i munden på hinanden, hvis der er uenighed om kanalvalget. Samsung er længst fremme med de nye styringsmuligheder, og T3 har testet deres nye super-tv, som blandt andet forstår tale og kan styres med dine bevægelser - læs anmeldelsen her.

Computeren rykker ind i tv’et 

Nyhed: Mobilt styresystem overtager tv-apparatet

07-04-2014: Først fik vi Android-telefoner, så satte styresystemet sig på en del af markedet for tablets - og nu følger tv. Læs artikel

Nyhed: Tv-tuner og 3D i computerskærmen

23-01-2012: LG er klar med computerskærme, som har bred betragtningsvinkel og Cinema 3D-teknologi. Læs artikel

Nyhed: Nu kommer Blu-ray med ultrahøj opløsning

17-11-2015: Blu-ray-disken er presset af streaming fra nettet, men nu slår formatet tilbage. Sidst på året lanceres Blu-ray-diske til film med den ultrahøje 4K-opløsning Læs artikel

Test: LG 65EG960 er det bedste, vi har testet

29-10-2015: Billedkvalitet som dette skal man lede længe efter. LG’s topmodel er det sejeste tv, vi har testet i år. Læs artikel

Nyhed: Bøjelige OLED-tv fra LG

15-10-2015: Fremtidens skærme kan både bøjes, foldes og rulles sammen. Og så bliver de gennemsigtige, siger LG. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...