Find mere om:
Tilpas skærmens lys til døgnets rytme | elektronik.guide.dk

Tilpas skærmens lys til døgnets rytme

Brug f.lux til at ændre farver i din pc-skærm i forhold til tiden på døgnet, så den viser varme farvetoner om natten og virker som sollys i løbet af dagen.

Medmindre du kun bruger din computer i løbet af dagen, har du sikkert bemærket, at din computerskærm undertiden virker for lys, eller endda blændende, hvis du er en natteravn.

Det sker, fordi computerskærme er designet til at se godt ud i løbet af dagen – næsten ligesom sollys. Faktisk kan det være, at du ikke får nok søvn på grund af din computer.

Udbredte behandlinger for søvnbesvær fokuserer på, at man skal undgå blåt lys (ligesom det fra din skærm) i to timer, før man går til ro.

Programmet f.lux får din skærm til at ligne rummet, du er er i, ved at efterligne den type lys, du er udsat for.

Udover at forbedre din computers udseende, kan f.lux minimere belastningen for dine øjne og endda hjælpe dig med at sove bedre.

1. Hent softwaren

Gå ind på http://justgetflux.com, og klik på den blå ”Download”-knap. Selv om du får beskeden ”Open file – Security Warning”, kan du roligt klikke på ”Run” og deref-ter på knappen ”I Agree” i programmets pop up-vindue.
F.lux er nu installeret, og du er klar til at tage det i brug.

 

2. Få adgang til f.lux

F.lux arbejder allerede på din pc, men indstillingerne er desværre ret vanskelige sådan lige at få øje på. Adgang via Proceslinjen er den eneste måde. Du finder programmenuen i nederste højre hjørne af skærmen (til venstre for uret). Kig efter det blågule cirkelikon; det er f.lux.

 

3. Angiv din placering

I menuen for indstillingen af din placering klikker du på pilen. Indtast dit postnummer i pop up-menuen og klik på ”Locate”. Er placeringen forkert, skriver du navnet på din by i den bjælke for Lat/Long, som dukker op. Klik på ”Go”. Nu vises en kode, som du kopierer og sætter ind i bjælken, hvor du skrev dit postnummer. Klik på ”OK”.

 

4. Juster belysningen

Det kan tage et stykke tid at vænne sig til halogenindstillingerne. Hvis du ikke kan lide, hvordan din skærm vises, kan du justere farveskyderne, indtil du finder et udseende, som du er mere tilfreds med. For at gøre dette, klikker du på ”Change Setting” i f.lux-menuen og skubber de cirkulære skydere op og ned.

 

5. Kontroller dine farver

F.lux er indstillet rigtigt, når din skærmfarve ligner siderne i en bog set under rummets lys eller lampeskær. Opsat korrekt er virkningen ret fantastisk. Hvis ikke, skal den justeres som beskrevet i trin fire. Prøv at sætte den til fluorescerende og så en varmere temperatur i et par dage, når dine øjne har vænnet sig til det.

 

6. Giv dig tid

Overgangen i farvetemperaturerne på din skærm kan gå hurtigt, og for nogle mennesker virker det drastisk. Du undgår det ved at ændre overgangshastigheden fra standardindstillingen ”Fast” (20 sekunder) til ”Slow” (60 minutter). Du skal blot markere boksen ”Slow” i indstillingsmenuen under ”Transition Speed”.

 

7. Vend det om

Ved at efterligne naturligt sollys får f.lux din pc-skærm til at se bedre ud og kan måske også hjælpe dig med at sove bedre. Men hvad hvis du arbejder om natten? Du låser temperatur-skyderne op ved at trykke på tasten Ctrl, mens du indstiller dine temperaturer. Dermed kan du bytte nattetiden om med dagtimer.

 

8. Sov godt

En af grundene til, at vi her på redaktionen er begejstrede for f.lux, er, at det er så nemt at bruge. Når du har sat det hele op korrekt og fået styr på alle værktøjets vigtigste funktioner, kan du se frem til at nyde livet med en bedre computerskærm, som fryder øjet og endda kan hjælpe dig med at sove bedre.

 

Guide: Få Android og Linux på din fladskærm

18-01-2014: Lad en smart computer erstatte dit traditionelle kabel-tv. Læs artikel

Nyhed: Sæt seks skærme i usb-porten

28-11-2011: HIS Multi-View+Sound er verdens første adapter, som konverterer usb 3.0 til hdmi. Læs artikel

Nyhed: Skærmen får dig til at sidde rigtigt

31-08-2011: Philips er på vej med computerskærme, der kan rådgive om den rigtige arbejdsstilling. Læs artikel

Nyhed: En ekstra skærm til laptop'en

05-08-2011: Toshiba har løsningen til en let bærbar, hvor der er begrænset plads på den lille skærm. Læs artikel

Nyhed: Større skærm med mindre strømforbrug

25-05-2011: Philips 273P3LPHES er en 27’’ led-monitor i fuld hd. Den kan spare op til 80 pct. energi. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...