Find mere om:
Guide: Slip af med computerens uønskede.. | elektronik.guide.dk

Guide: Slip af med computerens uønskede programmer

Alle de uønskede programmer på din computer og telefon kaldes bloatware. Noget slipper du ikke for, men meget andet kan fjernes ad omveje.

Glæden ved at tage en nyindkøbt computer eller telefon i brug kan hurtigt afløses af irritation, når man opdager, at man har fået en del mere med, end man egentlig betalte for.

Firmaerne bag elektronikken har nemlig indgået en lang række aftaler med diverse softwarefirmaer, hvilket betyder, at du får uønskede programmer fra musiktjenester, prøvepakker på antivirusprogrammer og forskellige spil med i købet.

- Når man installerer computerens styresystem, er der typisk nogle flueben, der allerede er sat. Fjerner man ikke dem, installeres programmerne, og så er de svære at komme af med igen. Nogle er umulige, forklarer Anders Kjærulff, der er radiovært på Radio24syv og teknologikritikker, til Ritzau Fokus.

Typisk er disse programmer til at overse i den første tid af computerens eller telefonens levetid, men med tiden kommer der flere programmer listende, når man opdaterer computerens styresystem.

Her er de tricks, der booster din wifi

Til sidst vil programmerne, der kaldes bloatware, fylde så meget på din harddisk, at det tager længere og længere tid for computeren at starte op, da programmerne åbnes automatisk og søger efter opdateringer, når computeren tændes.

- Og når det drejer som ens smartphone, dukker der flere og flere programmer op, som man ikke kan gøre andet end at deaktivere, da de simpelthen ikke kan fjernes, siger Anders Kjærulff.

Mens man bare må accepterer at Apple og Samsung stjæler lagerplads på din telefon, er der flere muligheder på computeren, men det kræver umiddelbart, at du geninstallerer styresystemet.

Her anbefaler Anders kjærulff, at man installerer en tidligere version af sit styresystem eller bruger styresystemet Ubuntu, der ikke understøtter, at en tredjepart lægger programmer ind på din computer.

Irritationen over disse bloatware-programmer er dog ikke ny, forklarer Morten Sahl Madsen, der test- og forbrugerredaktør hos Computerworld, til Ritzau Fokus.

Eksperter advarer: Her er hackernes nye våben

- I USA er markedet større for at købe en såkaldt Signature Edition af en computer. Det er en version af en eksempelvis Acer eller Lenovo-computere, der ikke indeholder andre programmer end selve Microsoft 10-pakken, forklarer han.

I Danmark er det dog endnu ikke så udbredt, og det er kun Elgiganten, der sælger dem i øjeblikket.

Går man i krig med selv at komme uønskede programmer til livs, kan man som uerfaren hurtigt komme galt af sted, da forskellen på et uønsket program og et for computeren understøttende program kan være svær at få øje på.

- Jeg vil anbefale, at man bruger et program som eksempel PC Decrapfier, der netop er lavet til at anbefale dig, hvad du skal slette - og hvad du skal lade blive, forklarer Sahl Madsen.

Spark liv i din gamle computer helt gratis

Pc-firmaer tvinges i stigende grad til at undlade at installere bloatware-programmer fra tredjeparter, der gerne vil optage plads på din computer. Men hos Apple er programmerne ikke fra en tredjepart, men typisk fra Apple selv, og derfor kan du ikke slette dem, selv om de fylder, er i vejen og du aldrig bruger dem.

/ritzau/FOKUS

Gode råd mod bloatware:

  • Nedgrader dit styresystem til en version uden bloatware. Det kan eksempelvis være OS X Leopard for Mac. Microsoft 10 kan fås uden bloatware, hvis man køber sin computer i en Signature Edition
  • Tjek flueben, der allerede er sat, når du installerer styresystemet på din computer. Læs grundigt, hvad du godkender.
  • Brug styresystemet Linux, der ikke dyrker disse kommercielle interesser. Det findes også i en mere brugervenlig udgave kaldet Ubuntu.
  • Brug programmet PC Decrapfier, der hjælper dig med at finde frem til de rette uønskede programmer - så du ikke fjerner noget, computeren har brug for.
  • Pc-computere findes i en bloatware-løs version kaldet Signature Edition. De laves af Acer, Lenovo og Surface.

Kilder: Anders Kjærulff og Morten Sahl Madsen

Guide: Bør du opgrade til Windows 10 eller ej? Her er eksperternes råd

02-06-2016: Microsoft vil have alle Windows 7 og 8-brugere til at opgradere til den nyeste version - Windows 10. Men er det overhovedet en god idé? Læs artikel

Guide: Få mere fart i din computer

16-05-2014: Test viser, at din pc bliver over 40 procent sløvere på grund af uønsket og ligegyldigt software – også kendt som bloatware. Datatid TechLife viser dig her, hvordan bloatware sniger sig ind på din harddisk, og hvordan du fjerner det igen. Læs artikel

Guide: Backup af harddisken

04-12-2013: AOMEI Backupper giver sjælefred, siger eksperterne Mayank Sharma og Torben Okholm. Læs artikel

Guide: Sådan tester du din pc

27-10-2013: Med den rigtige software er det muligt at forbedre pc'ens ydeevne. Læs artikel

Guide: Red data på din harddisk

21-11-2012: Garder dig mod et sammenbrud. Få det hele tilbage med programmet Macrium Reflect. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...