Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af MacBook 12 | elektronik.guide.dk

Test af MacBook 12

Hvem er smukkest i landet her? Det er den nye MacBook 12" – og den er heller ikke helt hjernedød.

Bærbar computer
MacBook 12" (2016)
Apple


Plus:

Fornemt design, skarp og lysstærk skærm samt forbedret ydelse, hvor der er mest brug for det.

Minus:

Kun én tilslutningsport, kun 8 GB hukommelse, og prisen er høj.

Fakta

  • Skærm: 12" LCD med IPS-panel
  • Opløsning: 2304 x 1440, 226 ppi
  • Processor: 1,21 GHz Intel Core m3 quad-core, turbo boost op til 2,2 GHz
  • Hukommelse: 8 GB 1866 MHz RAM / 256 GB SSD-lager
  • Grafik: Intel HD Graphics 515 – 4K via HDMI/USB-C
  • Mål: 28,05 x 19,65 x 1,31/0,35 cm
  • Vægt: 920 g
  • Batteri: 41,4 Wh litium-polymer – op til 10 timer
  • Pris: 11.299 kr.

Hvis man tror på alt, hvad der står skrevet, så går det dårligt for Apple. De har mistet grebet, og aktiekursen styrtdykker som følge af, at de nye produkter fra Cupertino ikke bliver modtaget som de revolutioner, markedet kræver, at de skal være.

Den nye 12 tommers MacBook vil utvivlsomt være vand på skeptikernes mølle. Den ligner debutmodellen fra 2015 så meget, at jeg personligt kunne nå at give hånd – før frokost – til alle, der vil styrte af sted til den nærmeste Apple-butik for at opgradere til den nye model.

Ikke alene ser den nøjagtig magen til ud, den er heller ikke opgraderet på særlig mange punkter. Men prisen er selvfølgelig steget, og spørgsmålet er, om Apple har gjort nok for at gøre 2016-modellen mere attraktiv end sidste års udgave. Den mest iøjnefaldende nyhed er, at den nu også fås i farven rosa guld.

Bevares, det er stadig markedets lækreste bærbare. Den er så sexet, at du vil have den med i seng, tage den med på ferie og vise den frem for familien. Skønhed er magt, vil mange hævde, men substans er altså at foretrække, når vi taler om et dyrt værktøj som en bærbar til over 10.000 kr.

For med kun ét USB-C stik til tilslutning af andre enheder og strøm er der mange, der vil give op og lede efter laptop andetsteds. Der er heller ikke hverken Ethernet-stik eller hukommelseskortlæser. Bare en hovedtelefonudgang på den modsatte side af USB-C stikket.

Det får du

Det er grundmodellen, vi tester her. Den har samme knivskarpe og farverige 12 tommers Retina-skærm med 2304 x 1440 pixel opløsning, som vi kender fra forgængeren.

overview_keyboard_on_large.jpg

Indeni har den en ny generation af Intels M-processor – M3 på 1,1 GHz i vores testeksemplar – og fås med op til 1,3 GHz M7-processor. Alle med to kerner og fire tråde, men det er ikke helt nok til at imponere specs-nørderne, selv om de tre processorvarianter alle har turbo-boost fra 2,2 til 3,1 GHz. Det er det ikke sikkert, at du mærker så meget til det i praksis.

Af lagerplads er der 256 eller 512 GB SSD- eller flash-hukommelse afhængigt af den valgte model.

macbook-2016-gallery2.jpg

Faren ved så begrænset (teoretisk) ydelse er, at MacBook’en reduceres til en svinedyr skrivemaskine med trådløs netværksadgang. Et fancy stykke mode-accessory uegnet til virkelig krævende opgaver. Som vi til dels fandt ud af, da vi testede forgængeren sidste år.

Læs testen af 2015-modellen her.

Forbedret grafiske ydelse

Den nye MacBook er måske ikke noget, man køber for at lave avanceret redigering af 4K-video eller køre batches med tunge billedfiler i Photoshop. Apple har andre maskiner, der er bedre egnet til det, kaldet MacBook Pro.

macbook2016-USB3web.jpg

macbook2016-soundinoutweb.jpg

Men lidt har de alligevel anstrengt sig. Den nye udgave har fået opgraderet HD Graphics 515 integreret, der rent faktisk viser sig at være en betydelig opgradering i vores test af den nye maskines grafikydelse.

Hukommelseshastigheden er øget til 1866 MHz, og læse- og skrivehastigheden er mærkbart bedre. Det samme er batterilevetiden, som er omkring en time længere, og maskinen holder i op til 11 timer, hvis du kun bruger den til at se film på.

Marginalt højere hastighed

Daglige opgaver som at hente e-mails, indlæse websites og åbne programmer går ikke hurtigere på den nye maskine. Man mærker næsten ikke, at der er sket en opgraderinger under det østerslignende, blæserløse aluminiumchassis.

macbook2016-speakersweb.jpg

MacBook 12" hikker aldrig, den stopper aldrig op og tøver. Ikke før man prøver at tilføje filtre på PSD-billeder i Photoshop eller køre 30 sekunder med rendering af 4K-video. Så støder man hurtigt på begrænsningerne i processor- og grafikarkitekturen. Og det kan ikke afhjælpes ved at opgradere hukommelsen i computeren. Der er 8 GB, og det er dét. Du kan ikke vælge mere hukommelse, når du køber maskinen.

macbook2016-force-touchweb.jpg

Når det er sagt, så klarer den fint at åbne en mappe fuld af jpeg-billeder og lægge filtre eller Uskarp maske på dem alle sammen, uden at man må sidde og vente, til det bliver mørkt og sulten begynder at gnave, før computeren er færdig.

Med andre ord: Lette og ikke specielt processor-intensive opgaver løser den aldeles glimrende, men det går ikke specielt hurtigt.

Læs den fulde test hos Lyd & Billede

Partner

DK_LB_Logo_2015.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Test: Syv ultralette kraftige computere

26-08-2012: Skal din bærbare være slank og let, men samtidig så stærk, at du kan bruge den seriøst? Så skal du have fingre i en ultrabook. Læs artikel

Test: Ny iMac kommer med den absolut bedste skærm på markedet

20-01-2016: Med lidt bedre ydelse og endnu bedre farvegengivelse bevarer Apples iMac 5K føringen som verdens skarpeste computer. Læs artikel

Test af iMac Retina 5K

12-11-2014: Apples nye iMac er lidt af en sensation. Med knivskarp 14,7 megapixel skærm er den perfekt til fotoredigering og 4K-video. Læs artikel

Test: Når småt skal være godt

29-03-2014: Test af seks lette bærbare computere med 11-tommers skærm. Læs artikel

Test af iPad mini, iMac

13-01-2014: En iMac på 27" pryder skrivebordet, mens iPad Mini passer i testen. Vi har testet det fede gadgetsæt. Læs hvis du har råd. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...