Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Test af iMac Retina 5K | elektronik.guide.dk

Test af iMac Retina 5K

Apples nye iMac er lidt af en sensation. Med knivskarp 14,7 megapixel skærm er den perfekt til fotoredigering og 4K-video.

Computer
iMac Retina 5K
Apple

Plus:

Med ufattelig skarp skærm og fremragende ydelse er den lækre iMac fantastisk i brug. Sammenlignet med 5K-skærmen ser alt andet grumset ud.

Minus:

Ekstra hukommelse er dyrt, optisk drev mangler, og blæseren kan tydeligt høres, når man presser den.

Den første iMac kom i 1998 og markerede Steve Jobs’ genkomst hos Apple. Den blev hurtigt verdens bedst sælgende computer og har siden gennemgået store ændringer. iMac har bl.a. fået fladskærm, større skærm, hurtigere processor og kort sagt holdt trit med udviklingen inden for computere. Men med den nye iMac Retina 5K skrives der et nyt kapitel, det mest opsigtsvækkende hidtil.

For med sin barberbladsskarpe 5K-skærm er den nye iMac lidt af en sensation. Det er verdens første computer med så høj opløsning, og bare for at få det på plads så er denne skærm meget skarpere end de 4K-tv’er, som en del af os efterhånden har hængende på væggen.

Lad os også lige sætte tal på. Et typisk HD-tv – eller for den sags skyld en iPhone 6 Plus samt mange computere – har en skærmopløsning på 1920 x 1080 pixels. Det svarer til en 2 MP opløsning. På en iPhone 6 Plus med 2,5 tommers skærm giver det så høj pixeltæthed, at skærmen ser skarpere ud end tv’et derhjemme. Som har samme HD-opløsning.

Men markedet er allerede begyndt at snuse til de nye 4K-tv’er, der har et fire gange så skarpt billede som HD-fjernsyn: 8 MP. Eller 3840 x 2160 billedpunkter. Dét er skarpt! 8 MP på et 65 tommers tv er nærmest uvirkeligt. Tænk så på, hvordan 14,7 MP ser ud på en 27 tommers skærm!

Skærmbillede-2014-11-10-kl.-14.53.19-460x723.png

Den skarpeste skærm

Den nye iMac med Retina-skærm – hvilket er Apple-lingo for de skarpeste skærme, de bruger – breder 5120 x 2880 pixels ud over en 27 tommers skærm. Hvilket giver en pixeltæthed på 218 ppi og altså en opløsning på 14,7 MP.

Selv tekst, især lille tekst, fremstår meget skarpere, og efter ti dage med Retina-skærmen ser min gamle iMac nærmest grumset ud i sammenligning.

Efter at have studeret 4K-videoer, set Netflix-serier i 4K og arbejdet med billeder med 20, 24 og 36 MP opløsning er der ingen tvivl om, at 5K-skærmen er sensationelt skarp. Også som tv er iMac Retina 5K det skarpeste, vi har set til dato.

Vores mening

Den billigste version af iMac Retina med 5K-skærm er et kup. Især hvis man har brug for den ekstreme opløsning, for den giver en skarphed, som ingen andre desktop-maskiner er i nærheden af. Til billedbehandling og videoredigering i 4K findes der ikke noget bedre. Man får ikke alene langt bedre detaljegengivelse, men også en farvevisning, der giver fuld kontrol over farvetonerne ved efterbehandling af billeder.

Den er ikke vanvittigt meget hurtigere end en 27 tommers iMac med almindelig 2,5K-skærm, men den grafiske ydelse og billedkvaliteten er overlegen. Også i forhold til alle andre desktop-computere, vi kan komme i tanke om.

Til mere krævende brug er iMac Retina med 4 GHz i7 processor til 1.900 kr. ekstra et godt valg. Gerne med endnu mere grafikydelse (også 1.900 kr. ekstra), men uanset hvilken version man vælger, får man den fedeste skærm på markedet, i hvad der må betegnes som den lækreste computer, vi har set til dato.

Læs hele testen hos Lyd & Billede.

Fakta

  • Skærm: 27" LCD-skærm med IPS-panel
  • Opløsning: 5120 x 2880, 60 fps, 14,7 mio. billedpunkter
  • Processor: 3,5 GHz Intel Core i5 quad-core, Turbo Boost op til 3,9 GHz
  • Hukommelse: 8 GB (2 x 4 GB) RAM
  • Lager: 1 TB Fusion Drive
  • Grafikkort: AMD Radeon R9 M290X m. 2 GB video-RAM
  • Fra 19.999 kr.
  • apple.dk

Test: Ny iMac kommer med den absolut bedste skærm på markedet

20-01-2016: Med lidt bedre ydelse og endnu bedre farvegengivelse bevarer Apples iMac 5K føringen som verdens skarpeste computer. Læs artikel

Test af MacBook 12

07-07-2016: Hvem er smukkest i landet her? Det er den nye MacBook 12" – og den er heller ikke helt hjernedød. Læs artikel

Test: Apple Macbook eller Surface Pro 3 - hvilken er bedst?

17-03-2015: Apple har sat sig for at redefinere hvad en bærbar skal kunne - men det har Microsoft allerede gjort med Surface Pro 3. Hvilken er så bedst? Læs artikel

Test: Tablet-computeren er blevet voksen

24-01-2014: Endelig har man et reelt valg, hvis man vil anskaffe sig en ordentlig tablet. Apples iPad er bedre end nogensinde, Microsoft er kommet på banen med sit eget produkt, og omsider kan vi begynde at tage Android alvorligt som tablet-platform. Læs artikel

Test af iPad mini, iMac

13-01-2014: En iMac på 27" pryder skrivebordet, mens iPad Mini passer i testen. Vi har testet det fede gadgetsæt. Læs hvis du har råd. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...