Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Test: Ny iMac kommer med den absolut.. | elektronik.guide.dk

Test: Ny iMac kommer med den absolut bedste skærm på markedet

Med lidt bedre ydelse og endnu bedre farvegengivelse bevarer Apples iMac 5K føringen som verdens skarpeste computer.

Computer
iMac Retina 5K
Apple

Plus:

Den skarpeste skærm af dem alle er blevet endnu bedre, og iMacs grafikydelse gør den perfekt til foto- og videoredigering.

Minus:

Ikke meget hukommelse - og ekstra koster dyrt. Det samme gør SSD-lagerplads.

Da den første iMac med barberbladsskarp 5K-skærm kom sidst i 2014, tøvede vi ikke med at kåre den til Årets Bedste computer. Med en opløsning på 14,7 MP fordelt på en 27 tommers skærm var det verdens skarpeste computer.

Til sammenligning har et almindeligt 55 tommers tv med 4K-skærm 8,3 MP opløsning. Det siger noget om, hvor enormt skarpt billedet på en iMac med 5K-skærm er.

Siden debuten i 2014 har iMac Retina fået en mild opdatering og prisjustering, men det er først nu, vi kan tale om en opdatering af betydning.

Der findes i øvrigt også en iMac med 21,5 tommers 4K-skærm, men hvis man arbejder med 4K-videoredigering, billedredigering og krævende grafiske processer – f.eks. i programmer som Final Cut, Adobe Photoshop, Illustrator og Motion – så er det denne maskine, man skal have.

Den nye 27 tommers version af iMac Retina 5K har fået endnu bedre skærm, kraftigere ydelse og bedre grafik, og kommer med et nyt trådløst, genopladeligt tastatur og ditto mus.

Læs testen af 2014-modellen af iMac Retina 5K her.

Mens skærmen har samme opløsning som sidst – altså 14,7 MP eller 5120 x 2880 pixel – er det et IPS-panel, som Apple anvender nu. En ny type med næsten 25 pct. større farverum.

Det vil sige, at den kan vise flere farver end før, og alle maskinerne forlader fabrikken med kalibrerede skærme, så de er toptunet til krævende video- og billedredigering.

Bedre farvegengivelse

Den nye iMac-generation har altså ikke kun barberbladsskarp skærm, den kan også vise flere farver. Det øgede farverum er baseret på DCI-P3 standarden.

Den er oprindelig udviklet til digitale biografer og kan vise op til 25 pct. flere farver – meget mere, end selv 4K Blu-ray formår på et 4K-tv.

performance_large.jpg

Sammenlignet med sRGB, som er det mest almindelige på computerskærme, betyder det, at en DCI-P3 skærm viser langt flere grønne og røde nuancer.

Apple har også valgt rød-grønne fosfor-LED’er til at belyse skærmpanelet for at få så nøjagtig farvebalance som muligt.

Det betyder, at fotografer kan bruge mere af farvepaletten fra kameraet – som med Adobe RGB kan registrere flere farver end sRGB – når de redigerer billeder.

iMacRetina-Hero-PR-PRINTgod.jpg

Fotografer er vant til at forholde sig til Adobe RGB, og mange bruger specielle skærme, som viser Adobe RGB-farverum.

Det kan sammenlignes med DCI-P3 og viser også flere grønne nuancer, men ikke så mange røde. Dermed er iMac med den nye skærm i stand til at vise flere farver end de allerfleste computere.

processors_large.jpg

Skarpheden på Retinaskærmen er strålende, og den er forbløffende lysstærk. Sammenlignet med en iMac uden Retinaskærm er den nye skærm ekstremt meget bedre både at læse tekst og se billeder på.

Bedre ydelse

Den nye iMac fås i tre grundkonfigurationer. Mens den tidligere basismodel fra 2014 var udstyret med en quad-core Intel i5-processor med en clock-frekvens på 3,5 GHz og en maksimal ydelse (Turbo Boost) på 3,9 GHz, starter den nu på 3,2 GHz. Med en maksimal ydelse på 3,6 GHz.

Men den nye iMac bruger den nye generation af Intel-processorer – Skylake – med en ny 14 nanometer arkitektur (undskyld nørderiet), som skal være mere effektiv og øge ydelsen pr. gigahertz sammenlignet med den udgående iMac 5K.

Nye grafikprocessorer fra AMD og hurtigere hukommelse skal også bidrage til at gøre den nye iMac Retina hurtigere, ifølge Apple.

iMac27-Accessories-PR-PRINTgod.jpg

Konklusion

De, der allerede har en iMac Retina 5K, behøver ikke at tænke på at opgradere, undskyld, skifte til den nye iMac 5K.

Kun hvis man har brug for bedre grafisk ydelse til de allermest krævende opgaver og kan udnytte den nye skærms forbedrede farvegengivelse, bør man overveje det.

Læs hele testen hos Lyd & Billede

  • Skærm: 27" LCD med IPS P3-panel
  • Opløsning: 5120 x 2880p, 60 fps
  • Processor: 3,2 GHz Intel Core i5 quad-core, Turbo Boost op til 3,6 GHz
  • Hukommelse: 8 GB (2 x 4 GB) RAM
  • Lager: 1 TB Fusion Drive
  • Grafik: AMD Radeon R9 M390 med 2 GB videohukommelse
  • Pris: 17.999 kr.

Partner

lyd og billede.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

Test af iMac Retina 5K

12-11-2014: Apples nye iMac er lidt af en sensation. Med knivskarp 14,7 megapixel skærm er den perfekt til fotoredigering og 4K-video. Læs artikel

Test af MacBook 12

07-07-2016: Hvem er smukkest i landet her? Det er den nye MacBook 12" – og den er heller ikke helt hjernedød. Læs artikel

Test: Apple Macbook eller Surface Pro 3 - hvilken er bedst?

17-03-2015: Apple har sat sig for at redefinere hvad en bærbar skal kunne - men det har Microsoft allerede gjort med Surface Pro 3. Hvilken er så bedst? Læs artikel

Test: Tablet-computeren er blevet voksen

24-01-2014: Endelig har man et reelt valg, hvis man vil anskaffe sig en ordentlig tablet. Apples iPad er bedre end nogensinde, Microsoft er kommet på banen med sit eget produkt, og omsider kan vi begynde at tage Android alvorligt som tablet-platform. Læs artikel

Test af iPad mini, iMac

13-01-2014: En iMac på 27" pryder skrivebordet, mens iPad Mini passer i testen. Vi har testet det fede gadgetsæt. Læs hvis du har råd. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...