Find mere om:
Printere – et nødvendigt onde og.. | elektronik.guide.dk

Printere – et nødvendigt onde og producenternes stedbarn

Hvorfor er printere ikke blevet et hak bedre, når alt andet stormer frem? Er det virkelig ikke muligt at komme op med smartere teknologier til at skabe ”hårde kopier” af tekst og billeder?

“Consider the environment. Please don’t print this e-mail unless you really need to. Tag venligst hensyn til miljøet, før du printer denne e-mail ud.”
Sådan nogle anbefalinger kan man finde med småt i slutningen af e-mails fra firmaer, som gerne vil vise deres grønne profil – og måske blære sig med deres politiske korrekthed.

Det er da også fint nok, men behøver tænkende væsener virkelig den slags budskaber for at opføre sig fornuftigt? Hvis man nogensinde selv har betalt for en blæk- eller tonerpatron, er omkostningerne vist en temmelig kraftig tilskyndelse til ikke at klikke på ”Udskriv”.

Gammel teknologi på nye flasker

Flere Alt om DATA-kolleger har bidraget med input til denne kasse brok. På det overordnede plan konstaterer chefredaktøren, at printere stadig krøller papir, er besværlige at få koblet på et trådløst netværk (hvis man ikke har en Mac), er dyre i drift, fylder lige så meget som for 10 år siden, holder kun et par år osv.

Lige så nemt, som det kan være at tage hensyn til miljøet ved at lade være med at printe, kan det være svært at opføre sig bæredygtigt med selve printeren.

Printerblæk kunne passende kaldes ”flydende guld”. Hvis disse 8 patroner var originale, ville prisen være omkring en tusse for nogle få milliliter væske. Ingen parfume eller kultvin kommer i nærheden af den literpris.br/

Printere til private og små virksomheder kan fås for få hundrede kroner, men så kommer udgifterne til forbrugsstoffer. Ingen parfume kommer i nærheden af de literpriser, som printerproducenterne uden undtagelse scorer på deres kulørte blæk.

Laserprintere kan koste lidt mere i anskaffelse, men kommer til gengæld som regel ud med lidt lavere sidepriser på toner. Alligevel bliver en smart, lille, velfungerende laserprinter snart båret ud fra dette kontor til storskrald. Årsag? Dens tromle er ved at være slidt op, og den sliddel koster mere end en ny printer af samme model, som heldigvis stadig kan købes. Så går resten af indholdet i den næsten lige så dyre tonerpatron i det mindste ikke til spilde, og det er vel også en smule miljø-venligt.

Hey, har I hørt om Windows?

Et andet redaktionsmedlem er heller ikke en lykkelig Mac-bruger uden printerproblemer. Hun har hæftet sig ved, at printere – lige-som i pc’ens DOS-barndom – typisk kommer med deres egen software, som fylder hundredvis af megabyte og opfører sig som bloatware ved at poppe op med irriterende tilbud om at købe nye blækpatroner eller spore brugerens adfærdsmønstre.

Selvfølgelig bør en smule diskkapacitet ikke være en udfordring i disse tider med GB-priser langt under en krone, men hvorfor gør firmaerne sådan? Windows løste netop problemet med, at hvert enkelt program skulle have sin egen driver, ved at indføre sin egen printerfunktion. Vi har nogle gange oplevet, at vi blot har tilsluttet en printer via USB, hvorefter pc’en har genkendt den og tilbudt at installere den nødvendige driver fra samlingen i Windows eller på nettet, men det er ved at være længe siden.

I dag er det normalt, at man skal igennem en komplet installationsrutine – til tider mere end én gang. Og det fylder. Denne brokker har fire printere, som vi kan kalde A, B, C og D. A er en laserprinter, som kører rent under Windows. B er en aldrende A3+ fotoprinter med 8 (gys!) farvepatroner, og den klarer Windows også helt sømløst.

C printer labels på termopapir, og den optræder på C-drevet med 939 filer i 107 mapper på i alt 71 MB. Og D er en print/scan/kopi/lav pomfritter under vand-multimaskine, som fordeler 4.331 filer i 74 mapper på til sammen 385 MB. Mindre kan ikke gøre det.

Trådløst er fint, kabel er bedre

Eller tillid er godt, kontrol er bedre. Mange Apple-fans, som (næsten) aldrig oplever kommunikationsproblemer mellem deres assorterede æbler, kan finde på at hævde, at deres it-guruer simpelthen er geniale, samt at alle andre brands blot er nogle plagierende tumper. Så kan vindueskiggere indvende, at Mac-verdenen er omtrent lige så lukket og rigid som Nordkorea, hvad der gør det nemmere at definere og håndhæve standarder.

Erfaringsmæssigt er der kun en enkelt udfordring ved at printe fra et nyere iDevice til en AirPrint-kompatibel printer – at vælge papirformat på en særlig, halvgodt gemt undermenu.

Installationsrutinerne i andre miljøer kan være mere tricky. Vi har set et firma skrive ”Du kan udføre opsætningen ved at placere maskinen i nærheden af adgangspunktet (trådløst LAN) og computeren.” Det er heller ikke forkert, men når enhederne skal være i nærheden af hinanden, hvorfor så ikke bruge et kabel? Det virker!

Partner

AOD-logo_BOXstreg.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Alt om DATA.
Læs flere nyheder, artikler, guides og test på altomdata.dk.

Nyhed: Prisvenlig 3D-printer på vej i butikkerne

04-06-2015: Den nye 3D-printer da Vinci Junior 1.0 har en pris, der endelig gør 3D-print opnåelig for alle. Læs artikel

Nyhed: Canon klar med NFC-printere

26-08-2014: Canons nye printere har adgang til billeder og dokumenter, der er lagret i skyen, samt mulighed for let at printe fra mobile apparater via NFC. Læs artikel

Guide: Din tablets nye Bluetooth-venner

02-02-2014: Der findes flere nyttige ting uden kabler, som din tablet ikke kan tåle at være foruden. Læs artikel

Nyhed: Kamera med indbygget printer

14-11-2011: Polaroid er tilbage med et 14-megapixels digitalkamera med indbygget printer. Læs artikel

Nyhed: Hurtig multiprinter med WiFi

19-08-2011: Epson Stylus SX535WD giver dig udskrivning af fotos og tosidede dokumenter i en diskret pakke. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...