Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Test: Samsung Ativ S | elektronik.guide.dk

Test: Samsung Ativ S

Samsungs bud på en Windows Phone-topmodel, Ativ S, er en fin smartphone - der dog ikke er specielt interessant.

Seneste anmeldelser

Webvideo

Mobil top 5


Det er ikke lang tid, Samsung Ativ S har ligget i hånden, inden en temmelig slående lighed med Samsung Galaxy S III overskygger oplevelsen af produktet.

Designet på Galaxy S III fejler ikke som sådan noget, men jeg synes, det er lidt for tydeligt, at designerne har fået tidligt fri, den dag Ativ S skulle tegnes færdig.

Produkterne har på få millimeter samme størrelse, samme skærmtype og størrelse, ens hukommelse og det samme udtryk. Men styresystemet er forskelligt. Ativ S kører Windows Phone 8, mens Galaxy S III er baseret på Googles Android-system.

Jeg synes, det med rette er fair at kalde Samsung Ativ S for en Windows Phone-version af Galaxy S III.

Kører godt

Windows Phone er et yderst stabilt styresystem, der i den seneste version 8 kun har små bugs, og som jeg generelt er MEGET begejstret for.

Som jeg har nævnt bunkevis af gange, er det største problem for Windows Phone 8-systemet, at det ikke byder på samme applikationsudvalg som Android og iOS - og apps kan ind i mellem være i skrabede versioner.

F.eks. er Facebook-applikationen nærmest latterlig elendig, men man kan vænne sig til mange ting, når systemet i sin helhed er lækkert, flydende og stabilt. Et andet dagligdags eksempel er Danske Bank, der på Windows Phone kun har de absolut mest nødvendige funktioner.

Lang batteritid, men ladeproblemer

Batteriet i Ativ S er på 2.300 mAh, og det leverer rigeligt med strøm til arbejdsdagen, og når den ligger standby, er strømforbruget ganske minimalt - lig med lang standbytid.

I forhold til Nokia Lumia 920, jeg testede i slutningen af 2012, er Ativ S væsentligt bedre på batteridrift.

Opladning kan ske via et standard mikro usb-kabel, men det underlige er, at ikke alle opladere kan benyttes til Ativ S. Den biladapter, jeg har, virker f.eks. ikke, ej heller opladeren fra Nokia Lumia 800. Men opladeren til iPhone fungerer. Denne problemstilling synes jeg ikke at have været ude for tidligere.

Små ændringer

Microsoft fortæller ofte, at deres hardwarepartnere på Windows Phone ikke har lov til at ændre i styresystemet eller foretage egne tilpasninger. Men der er åbenbart undtagelser.

F.eks. kan indgående opkald besvares ved at sende en foruddefineret sms-besked fra låseskærmen, hvilket f.eks. Lumia 920 ikke tilbyder mulighed for.

Under "indstillinger" findes punkterne "ekstra indstillinger", "yderligere opkaldsindstillinger", "opkaldsblokering", "importer kontakter", "avancerede sms'er" og "apn". Disse er særlige på Ativ S og findes således ikke på Lumia 920.

Kamera i god standardkvalitet

Det er vanskeligt at være sur over kvaliteten af billederne fra Samsung Ativ S' 8 megapixels kamera, men også svært at være helt vildt imponeret. Dette hænger naturligvis sammen med, at kvalteten (og dermed forventningen) til mobilfotos er steget det seneste års tid.

Jeg synes bestemt, fotokvaliteten er godkendt, dog kan telefonen have vanskeligt ved at styre farve og lysforhold, når der kommer meget direkte lys mod kameraet - f.eks. er kompensationen ved modlys-fotografering en kæmpe udfordring.

På telefonens forside findes et 1,2 megapixels kamera til videosamtaler og trutmundsfotos af en selv.

Billeder taget med Ativ S

Find selv vejen

Microsoft leverer et fint kortprogram med i Windows Phone, der giver et fint overblik over, hvor man befinder sig, eller kan lave en simpel rutevejledning.

Men aktuelt er Nokia på sine Lumia-telefoner de eneste, der giver rigtig dør til dør-navigation med i salgspakken.

Du skal altså enten stadig have en almindelig gammeldags navigationsenhed i bilen, en anden mobil eller købe et navigationsprogram til Ativ S, hvis ikke du selv skal finde vejen til destinationen. Uheldigvis er udbuddet af gps-navigation til Windows Phone fortsat meget begrænset.

Samsung Ativ S kan i øvrigt få positionsdata fra både gps- og GLONASS-systemerne.

Meget som de andre

Ativ S er en straight lige ud af boksen Windows Phone-mobil, med alle de funktioner, som Windows Phone 8 tilbyder. Det betyder flydende brugeroplevelse, god internetadgang, hvor det er let at komme rundt på selv store websites, flot skærmoplevelse og rimelige fotos.

Men Ativ S har ikke noget ekstra. Så hvor Windows Phone 8X by HTC byder på vidvinkel-frontkamera og Beat Audio, og Nokia Lumia 920 har 4G og trådløs opladning - ja, så har Ativ S et tilbud om, at du kan benytte microSD-kort til ekstra hukommelse - noget der i disse cloud-tider nok ikke er så vigtigt, når der er 16 GB indbygget hukommelse.

Jeg har meget svært ved at forestille mig, at Samsung Ativ S kan være et interessant produkt for ret mange. Retfærdigvis skal det her nævnes, at Samsungs helt store fokus er Android-telefoner, som aktuelt er en kæmpesucces for dem. Så det er også meget naturligt, at Ativ S bliver et "nå ja, det har vi for resten også på hylden"-produkt.

Konklusion: God, men overdrevent dyr

Jeg har brugt Samsung Ativ S i nogle uger og har haft stor glæde af produktet, der i sig selv klarer opgaverne udmærket. Jeg har blot svært ved at se, hvorfor jeg skulle købe den.

Hvis du synes, Lumia 920 er for stor, så er Windows Phone 8X by HTC et både bedre og billigere valg samt et produkt, der på designudtrykket er HELT sin egen.

Ifølge Mobilpriser.dk er dagsprisen på Ativ S omkring 4.500 kr. uden abonnement, mens 8X ligger på cirka. 3.700 kr. og Lumia 920 ligeledes på cirka 4.500 kr.

Så vil du have Windows Phone 8, hedder valget 8X eller Lumia 920. Skal du købe Samsung, så hedder det Android og Galaxy S III - det er dér, Samsungs styrke ligger.

Samsung Ativ S ender på 3 ud af 6 stjerner. Ikke fordi den fejler noget, men fordi den bare er uinteressant. Såfremt den blev bedømt uden skelen til konkurrenterne og prisen, ville karakteren være 5 ud af 6 stjerner.

Web-TV: Første kig på Samsung Ativ S

Nokias nye telefon er oppe at ringe

Fakta

Plus:

  • God skærm, god lyd
  • Lang batteri- og driftstid
  • Hurtig og flydende betjening

Minus:

  • For høj pris
  • Deignet ikke unikt
  • Ingen navigation

Test af syv nye smartphones

14-07-2016: Vi opsummerer indtrykkene af årets nye mobiltelefoner og finder deres unikke fordele, så du kan vælge den helt rigtige. Læs artikel

Test af Samsung Galaxy S7-S7 Edge

08-03-2016: Samsung Galaxy S7 retter alle forgængerens fejl og er nok den bedste mobil, vi nogensinde har testet. Læs artikel

Test af Lumia 950 XL

17-12-2015: Min Lumia 950 og Lumia 950 XL test er ikke rar læsning for fans af Microsoft og Windows 10. Telefonerne skuffer. Læs artikel

Test af Samsung Galaxy S6

11-03-2015: Samsung seneste S-mobil er ikke bare uhyre skarp, den er slår også rekorder på kontrast, farvekvalitet og lysstyrke ifølge DisplayMate. Læs artikel

Test: Sammenligning: Er Galaxy S6 bedre end S5?

02-03-2015: Hvordan klarer Samsung Galaxy S6 sig mod sin forgænger? Få svaret i denne store sammenligning mellem de to telefoner. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...