Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Test: Hjemmebiograf på 12 kvadratmeter | elektronik.guide.dk

Test: Hjemmebiograf på 12 kvadratmeter

Lige startet på studiet? Her er fire håndplukkede hjemmebiografanlæg, som passer alt fra små til store hybler.

Vi har fundet frem til fire gode forslag til et studenteranlæg – både til dig, der vil spare, og til dem, der vil brænde hele studielånet af på et anlæg eller gå sammen om et fælles anlæg.

Testkriterier

De fire anlæg øger trinvis i størrelse og pris med krav om, at hvert af anlæggene skal kunne spille både musik og film på en tilfredsstillende måde. Alle anlæggene har en audio/video-kilde (med undtagelse af anlæg 1, som bruger din egen laptop), en form for forstærker, højttalere og en skærm til at vise billederne på. Ved udvælgelse af de forskellige komponenter har vi lagt specielt vægt på, at anlægget skal have et godt forhold mellem pris og ydelse. De udvalgte komponenter udgør alligevel ingen facitliste, men er ment som eksempler på, hvordan anlæg i forskellige prisklasser kan og bør sættes sammen for at opnå bedst mulig lyd og billede til prisen.

Når pladsen er trang

I en lille studenterhybel er der ikke plads til et stort underholdningsanlæg. Der er alligevel håb i form af gode pc-højttalere og et lille 32-tommers tv.

Fakta:

 • Pc-højttalere: Logitech Z-2300 1.155 kr.
 • Tv: Samsung LE32C535 3.698 kr.

Alle studerende har en bærbar computer, enten i form af en pc eller Mac. Slut den til tv'et og et par gode pc-højttalere, for eksempel Logitech Z-2300, som har klaret sig rigtig godt i vores tidligere test, og du har elimineret nødvendigheden af en dvd- eller cd-afspiller. I dag plejer de fleste alligevel at afspille musik og film direkte fra laptop'en, så hvorfor tømme tegnebogen unødvendigt? Da er det bedre at bruge pengene på et godt tv, som LCD-skærmen fra Samsung, vi har valgt her. 32-tommeren i 5-serien har full HD-opløsning (1920 x 1080), 3 HDMI-indgange og ikke mindst pc-indgang, som gør det let at koble tv'et til laptop'ens skærmudgang.

Opsætning

Logitech-systemet har indbygget forstærker og subwoofer, som giver meget kraftig lyd for pengene. Her medfølger ikke fjernbetjening til lyden, den må indstilles direkte fra kontrolenheden, som er fastgjort til højttalerne med kabel. Systemet er meget enkelt at sætte op. Tilslut en VGA-kabel til tv'et for at se film og klip fra computeren. Lydsignalet tager du fra computerens hovedtelefonudgang og ind i højttalersystemet. Hvis computeren har en HDMI-udgang, kan denne med fordel bruges, for da overføres både lyd og billede til tv'et. Tag lydsignalet fra tv'et til højttalerne i stedet. Så har du også lyd, når du ser almindelige tv-signaler.

Lydkvalitet

Lyden fra Logitech-højttalerne koblet til en bærbar computer er en god oplevelse. Man kan spille relativt højt, med meget bas. Den tonale sammenhæng er slet ikke gal, selv om man oplever, at dialogerne på film bliver lidt tilsløret i det vigtige mellemtoneområde (hovedregisteret for dialog og sangstemmer). Det er cool, at man kan spille så tilpas højt, og du bare kan glemme tv'ets indbyggede højttalere. Logitech gør jobbet temmelig overbevisende. Til musik er dette nok mere et system for den pop- og rockglade, end den som hengiver sig til klassisk. Der forsvinder nemlig en del detaljer på vejen.

Samlet pris:

 • 4.853 kr.

Plus:

 • Fint højt
 • Meget bas
 • Ok billede

Minus:

 • Lyden mangler detaljer
 • Der mangler fjernbetjening

Kompakt surround

Her er vores forslag til studenten, som måske ikke bor i et lille skab, men stadig har begrænset plads til hjemmeunderholdningen.

Fakta:

 • BD-anlæg: Samsung HT-BD 1255 5.799 kr.
 • Tv: Panasonic TX-P42X20 5.999 kr.

Hvis du har omkring 15 kvadratmeter, du kan afse til underholdningscenteret, kan du gå efter noget større end et par pc-højttalere og et 32-tommers tv. Med et kompakt surroundanlæg med indbygget Blu-ray-afspilning og et 42-tommers plasma-tv er der fare for, at du glemmer bacheloropgaven til fordel for filmkiggeri og musiklytning. Et eksempel med kompakte gulvhøjttalere er hjemmebiografanlægget Samsung HT-BD1255 til 5.799 kr. Med plasma-tv'et Panasonic TX-P42X20 med på holdet kan du opleve de knivskarpe billeder fra Blu-ray uden at tømme tegnebogen. Denne skærm giver dig fabelagtig billedkvalitet til en meget god pris.

Opsætning

Samsung-anlægget er let at slutte til, med farvekodede kabler med stik, som man ikke kan placere forkert. Foruden filmoplevelser fra Blu-ray og dvd samt cd-afspilninger støtter anlægget direkte afspilning fra iPod via en egen ladestation, som følger med. Usb-indgang giver desuden mulighed for film- og musikafspilning direkte fra en hukommelsesstick. Pc'en kan også kobles til anlægget via hovedtelefonudgangen.

Lydkvalitet

Samsung-anlægget er ikke det kraftigste af sin slags, men lyder derimod detaljeret og klart. Subwooferen hænger også godt med, og kvaliteten på lyden er et stort løft fra Logitechs pc-højttalere. Underholdningsværdien af dette anlæg er meget bedre, fordi lydbilledet er klarere, men også fordi du her får ægte surroundlyd. Anlægget er alligevel så tilpas kompakt, at centerhøjttalerne knokler lidt med at gengive den dybeste lyd fra dialogerne.

Samlet pris:

 • 11.798 kr.

Plus:

 • Klar lyd
 • Kompakt surround
 • Godt billede

Minus:

 • Tynd centerhøjttaler
 • Få tilslutningsmuligheder

Når festen er vigtigst

Det siger sig selv, at studerende gerne holder fest. Med et højt-, men velspillende stereoanlæg kan du blive selve midtpunktet på kollegiet.

Fakta:

 • BD-afspiller: Panasonic DMP-BD65 1.343 kr.
 • USB-DAC: HRT MusicStreamer2 1.590 kr.
 • Forstærker: Rotel RA-05 SE 4.999 kr.
 • Højttalere: Magnat Monitor Supreme 2000 2.400 kr.
 • Tv: LG 46LD550N 7.799 kr.

Her er anlægget for dig, som har et lidt større rum at fylde med høj lyd og hellere vil have højt lydtryk end surroundlyd. Fordelen med et stereoanlæg er, at det giver mere lyd per krone end et surroundanlæg.

Hvis pladsen omkring anlægget er omkring 20 kvadratmeter eller mere, kan du med fordel tillade dig en større skærm. Vort valg faldt på LG's 46-tommer i 550-serien – en gunstig prissat LCD-skærm med knivskarp HD-billede og 100 Hz for glidende bevægelser. Den forsynes med højopløst video fra Panasonics nye Blu-ray-afspiller, DMP-BD65. Du behøver slet ikke nogen dyr BD-afspiller for at få knivskarpe billeder! Højttaleren, vi her har valgt, er de heftige Magnat Monitor Supreme 2000, som til 2.400 kr. giver noget af den barskeste lyd, vi har hørt fra så billige og samtidig kompakte sager. Hvis du samtidig ønsker bedst mulig lyd fra musiksamlingen lagret på computeren, kan vi foreslå MusicStreamer2 fra HRT. Den tager lyden ud via usb-stikket og sender den videre analogt til stereoanlægget.

Opsætning

Alle stereoanlæg er lige nemme at koble op. Tilslut en RCA-kabel mellem Blu-ray-afspilleren og forstærkeren og højttalerkabler videre. Tilslut så et HDMI-kabel fra afspilleren til tv'et. Tv'et kan også med fordel kobles til forstærkeren fra sin analoge RCA-lineudgang.

Bedst mulig lyd fra pc'en får du, hvis du kobler den til Musicstreamer2 med en usb-kabel og tager signalet videre til forstærkeren med et par RCA-kabler.

Lydkvalitet

Vi har testet på en god del forskellige komponenter for at komme frem til dette eksempel på et festligt stereoanlæg. Til trods for sine 2 x 40 watt er Rotel RA-05 SE faktisk imponerende kraftig og har fuld kontrol på baselementerne på Magnat-højttalerne, indtil det bliver meget højt.

Lyden er heftig, og vi er begejstrede. Man kan spille i timevis uden at blive træt, for det rytmiske drive i anlægget bliver aldrig kedeligt. Dine naboer har to valg: enten klage eller deltage i festen.

Samlet pris:

 • 18.131 kr.

Plus:

 • Stort og flot billede
 • Barsk og høj lyd
 • Lyder godt til det meste

Minus:

 • Ikke surround
 • Ikke til klassisk musik

Fuldt tryk!

Money no object! Her er anlægget for dig, som har det rummeligt, både når det gælder økonomi og boforhold. Passer bedst til store lejligheder og kollektivet.

Fakta:

 • BD-afspiller: Panasonic DMP-BD85 2.499 kr.
 • Tv: Panasonic TX-P50G20 9.998 kr.
 • Receiver: Onkyo TX-SR608 4.098 kr.
 • Højttalere: Audio Pro Blue Diamond 5.1 13.999 kr.

Dette anlæg er hverken kompakt eller specielt billigt, men til gengæld giver det dig en vanvittig heftig lyd- og billedoplevelse. Måske du skal flytte i kollektiv? Hvorfor ikke splejse sammen og købe skolens mest rå studenteranlæg. Opskriften er en virkelig stor fladskærm og et anlæg, som kan give fuld surround i mindst 5 kanaler.

Selve hjertet er surroundreceiveren fra Onkyo. Den splinternye TX-SR608 tackler alle de højtopløste lydformater fra Blu-ray og yder 100 watt i op til 7 kanaler. For at udnytte kræfterne i denne relativt billige receiver bedst muligt faldt valget på højttalerpakken fra Audio Pro, som takket være fronthøjttalere med indbygget sub er relativt nemme at drive. Den store 50-tommers plasmaskærm fra Panasonic er perfekt til hjemmebiograf, og med egen Blu-ray afspiller er der garanti for en billedkvalitet, som vil imponere gæsterne.

Opsætning

For at få lyd i alle højttalerne må man regne med at skulle købe nogle meter kabel. Den bedste måde at forbinde Blu-ray-afspiller, receiver og tv på er ved hjælp af to HDMI-kabler – en fra afspilleren til receiveren og så videre til skærmen. Både skærmen og forstærkeren støtter HDMI 1.4 med lydreturkanal, og derfor slipper du for at benytte en ekstra kabel for at hente lyden fra tv'et til anlægget. Så snart du har placeret højttalerne, går resten af opsætningen legende let – tilslut en mikrofon til Onkyo-receiveren, placer den i lytteposition, og den indstiller sig selv.

Lydkvalitet

Dette anlæg giver lyd- og billedoplevelser af den heftige slags. Plasmaskærmen fra Panasonic byder på krystalklare billeder med dejlig farvegengivelse og kontrast og sortniveau i referenceklasse. På lydsiden sørger Onkyo og Audio Pro for et gedigent, helomsluttende lydbillede med en lydkvalitet, som kan hævde sig i forhold til mange lokale biografer.

Anlægget præsterer at spille meget højt uden forvrængning, noget som er specielt vigtig i filmsammenhæng. Det mærkes, at lydbilledet vokser i størrelse, og hver eneste lille del af lydsporet kommer tydeligt frem. Stemmegengivelse fra centerkanalen sidder perfekt, og takket være fronthøjttalerne med hver sin subwoofer får vi en jævn basrespons. Løsningen med dobbelte subwoofere har også fordele ved musiklytning i stereo.

Samlet pris:

 • 30.594 kr.

Plus:

 • Helt omsluttende lydbillede
 • Spiller højt og rent
 • Høj billedkvalitet

Minus:

 • Højttalerne kræver en del plads.

LÆS OGSÅ: Test: Hjemmebiograf uden kabelrod

Guide: Her er fire bud på en hjemmebiograf

19-09-2011: Se her hvordan du kan bygge din hjemmebiograf - alt efter budget og ambitionsniveau. Læs artikel

Test: Billig og kompakt hjemmebiograf

07-12-2010: Har du en flot fladskærm, er oddsene store for, at du har tilsvarende flad lyd i tv-stuen. Læs artikel

Test af syv 50" tv’er i budgetklassen: Storskærmskup

01-02-2014: Store skærm på væggen der, hvilket billigt tv har det bedste billede i landet her? Vi har testet syv overkommelige 50-tommere i jagten på det bedste køb i budgetklassen. Læs artikel

Test af nye 47"-55" tv: Større, smartere og bedre

29-05-2013: Årets nye tv’er er blevet smartere og slankere og giver mere billede for pengene. Vi har set på nogle af sommerens mest spændende tv-modeller! Læs artikel

Test af seks fede fladskærme

26-11-2012: Her er seks veludstyrede tv på 46-47 tommer, som ikke dræner tegnebogen. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...