Find mere om:
Test af fem 3D-parate surroundreceivere -.. | elektronik.guide.dk

Test af fem 3D-parate surroundreceivere - Monsterkraft i hjemmebiografen

Skal du overgå biografoplevelsen i stuen og grave guldet ud af musiksamlingen, så kræver det kraft og kvalitet. Som disse fem surroundreceivere, der desuden streamer musik over netværket.

De bedste tv’er og projektorer af seneste generation har en vanvittig billedkvalitet! Med et godt billede er du halvvejs i mål, men det må selvfølgelig følges op af glimrende lyd. Og hvis målet nærmest er at flytte biografsalen ind i stuen, behøves der forstærkerkraft for at have kontrol med højttalerne foruden god processering af lydsignalet. Det koster nødvendigvis en smule.

I denne test ser vi på surroundreceivere omkring den magiske 10.000 kr.s grænse. Billigere receivere, lad os sige til omkring den halve pris, kan give gode filmoplevelser inden for moderate lydniveauer og til dels fin musiklyd, men kommer aldrig tæt nok ind på den musikalske kerne for dem, der gerne bare vil sidde og nyde musik i lange perioder ad gangen. Dyrere receivere har mere af alt – endnu bedre processering og mere kraft – men små forbedringer koster meget. For 10.000 kr. giver de bedste receivere så meget af totaloplevelsen både for film og musik, at det kan være mere fornuftigt at opgradere til bedre højttalere end at købe en endnu dyrere receiver.

Autokalibrering og rumkorrektion

For at få det maksimale ud af lyden hjemme er receiverne i denne prisklasse udstyret med hver sin målemikrofon. Den placeres i ørehøjde ved siddepladsen, og så er det bare at aktivere autoopsætningen på receiveren. Den kan have forskellige navne afhængigt af producent, men den gør altid det samme; den måler og kalibrerer for afstand til hver højttaler, lydniveau og delefrekvens mellem højttalerne og subwooferen. Desuden tjekkes den tonale balance fra højttalersystemet, og nødvendige justeringer gøres, for at det skal lyde mest mulig korrekt i netop det rum, de står i.

Det vil variere noget fra receiver til receiver, hvor nøjagtigt dette gøres. Nogle vil desuden tjekke faseresponsen fra højttalerne og korrigere for stående lydbølger i basområdet for at hindre, at det lyder blødt og mærkeligt i bassen.

Højdekanaler

Testens receivere er af typen 7-kanals (Pioneers er 9-kanals). Det betyder, at op til syv højttalere kan drives samtidig, foruden en egen subwoofer-kanal (LFE). Det giver mulighed for en almindelig 5.1 opsætning, med ekstra forstærkerkraft til fronthøjttalerne (bi-amping), eller at tilslutte et ekstra par baghøjttalere for at få et mere omsluttende lydbillede. Eller – som det viser sig, at undertegnede foretrækker – montere et par små højttalere nær loftet over fronthøjttalerne for at trække lydbilledet op i højden.

Alle testens receivere har mulighed for højdekanaler, og Yamaha og Pioneer har desuden givet deres receivere mulighed for at bruge dem som en udvidelse af centerkanalen og dermed hæve dialogerne op fra under lærredet til rigtig højde. Dette foruden at gengive den del af lydbilledet, som er beregnet til at komme ovenfra.

3D og 4K

Alle de nyeste receivere er kompatible med de nye 3D Blu-ray-afspillere og kan sende signalet helskindet videre til tv-skærmen eller projektoren. De kan nu også håndtere morgendagens HD-videoformat, nemlig 4K, der har fire gange så mange pixels som 1080p, det vi indtil nu har kendt som fuld HD. Mens Pioneer SC-LX56 kan modtage og sende et 4K-signal videre til fremviseren, kan alle de andre i testen desuden opskalere et lavopløst signal til 4K. Det forudsætter dog, at du har en tv-skærm eller projektor med 4K-opløsning, som hidtil meget få og kun de dyreste har. Om en sådan skærm desuden gør opskaleringsarbejdet dårligere, end receiverne gør, er tvivlsomt, så spørgsmålet er, om denne funktion er noget særligt.

Streaming

Netværks-streaming har taget fart, i takt med at cd-salget er styrtdykket. Med disse receivere kan du streame musik direkte fra pc’en, forudsat at de koblet til samme netværk. Afhængigt af filformat og bit-rate kan du så få rigtig god lydkvalitet fra den digitale musiksamling. Er du vant til at spille musik direkte fra pc’en, er det imidlertid lidt besværligt – f.eks. er det umuligt at lave spillelister. For at bøde for en lidt for simpel musik-streaming har stadig flere producenter derfor udrustet deres receivere med AirPlay, som trådløst tilslutter dine iDimser til receiveren (eller brug pc/Mac med iTunes).

Nogle har også tjenester som Spotify integreret i receiverens menusystem, så du kan søge musik og afspille spillelister direkte fra receiveren uden at have pc’en i nærheden. Det er noget begrænset i forhold til, hvad du er vant til fra computeren, men det kan være en fin funktion at have.

Alle receiverne har desuden internetradio.

Pioneer SC-LX56 - Fjerner sløret

MIB Pioneer_SC-LX56.png

Pioneer slår hårdt fra første filmklip og lader os komme tæt på musikken med en neutral og uforvrænget lyd. AirPlay kommer også godt med.

Pioneer SC-LX56 er en energisk surroundreceiver, som gør meget rigtigt, inklusive at sparke løs med hårde rytmer, uden at det går nævneværdigt ud over opløsningen opover i registeret. Det gavner både musik og film og fungerer ypperligt uanset genre. Med fjernbetjenings-app’en iControlAV2012 til Android og iOS får man ekstra god oversigt over indstillingerne. Specielt den version, som er lavet til iPad!

Receiveren har lidt trafo-støj, når den er tændt; lidt irriterende, indtil man sætter musik eller film på og dermed ikke hører det længere.

Samlet vurdering:

 • 5 stjerner af 6 mulige

Plus:

 • Kraft og detaljer
 • Udstyr og brugervenlighed

Minus:

 • Lidt trafo-brummen
 • Ingen pladespillerindgang

Pris:

 • 13.998 kr.

Læs hele testen af Pioneer SC-LX56 her.

Onkyo TX-NR818 - Heftig og begejstret

(Specielt anbefalet)

MIB Onkyo TX-NR818 copy.png

Med kontrol i bassen og rigelig dynamik tager Onkyo hjemmebiograf-jobbet alvorligt! Musikelskere bedes bemærke indbygget Spotify.

Onkyo TX-NR818 har godt med muskler og leverer et lydbillede fuld af fut og fart. Dialogerne i film lyder stort og barskt, uden at det går ud over artikuleringen, og lydbilledet er stort og omsluttende. Det bliver ekstra barskt med højdehøjttalerne i front, selv om det, der kommer derfra, lyder noget tilfældigt indimellem. Vurdér selv, om du hellere vil have de ekstra højttalere bagved, eller måske en normal 5.1-opsætning er nok. Musik i surround og stereo lyder også barskt. Receiveren har en neutral klangbalance med måske en lidt ekstra fylde i bassen. Overtonerne kunne godt have været endnu mere opløst, men det er i bagatelafdelingen.

Vi håber, at Onkyo snart kommer med en fjernbetjenings-app specielt til tablets, som giver flere funktioner end den nuværende til smartphones.

Samlet vurdering:

 • 5 stjerner af 6 mulige

Plus:

 • Stor og kraftig lyd
 • Godt udstyret
 • Pladespillerindgang

Minus:

 • Diskantområdet kunne være mere finkornet

Pris:

 • 9.990 kr.

Læs hele testen af Onkyo TX-NR818 her.

Marantz SR6007 - Pæn i tøjet

MIB Marantz SR6007 copy.png

En simpel receiver, der ikke har de mest avancerede indstillingsmuligheder, men derimod er nem at bruge. Receiveren lyder fint, og AirPlay og Spotify er rart.

Marantz SR6007 er let at bruge, fordi den ikke har specielt mange funktioner, man kan forvilde sig i. Alligevel har Marantz fået plads til både streaming, indbygget Spotify og AirPlay og opskalering af video til 4K. Vi savner imidlertid en bedre fjernbetjenings-app til smartphone. Man kan næsten ikke lave andre ting med den end at skrue lydniveauet op og ned og vælge kilde, foruden at bladre i Spotify.

Lyden er ren og pæn med meget luft i overtonerne. Musikinstrumenter lyder varmt og fyldigt, med godt med rum omring sig. Dialoger i film er meget rene, mens lydsporet i øvrigt svæver omkring os. Det bliver bare lidt forsigtigt i forhold til de allerbedste.

Samlet vurdering:

 • 4 stjerner af 6 mulige

Plus:

 • Opløst lydbillede
 • Let at bruge
 • Pladespillerindgang

Minus:

 • Mangler lidt tryk
 • Mangelfuld fjernbetjenings-app

Pris:

 • 7.495 kr.

Læs hele testen af Marantz SR6007 her.

Denon AVR-3313 - Varme toner

MIB Denon AVR-3313 copy.png

Her er receiveren til dig, der vil koncentrere dig om at lytte frem for at indstille og skrue. Med AirPlay og Spotify bliver den en naturlig motor i stueanlægget.

Denon AVR-3313 er tvillingebror til Marantz SR6007. De er ens på indersiden såvel som i menusystemet og brugervenlighed i øvrigt. Det betyder, at Denon-receiveren ikke har de mest avancerede funktioner, men til gengæld er nem i brug. Lyden er varm og fyldig, med en stor mellemtonegengivelse og saftig bas. Det er egenskaber, som gør, at det lyder godt, også når man spiller lavt. Film har et stort lydbillede med rene dialoger, og akustisk musik lyder opløst og fint. Der mangler noget attack, fraspark og muskler, men ellers er det meget tiltalende.

Med AirPlay og indbygget Spotify er det let at streame musik. Alternativt kan man streame fra netværks-pc, men det er lidt besværligt.

Vi savner en mere udvidet fjernbetjenings-app til smartphone og helst en egen til tablet.

Samlet vurdering:

 • 4 stjerner af 6 mulige

Plus:

 • Opløst og varm lyd
 • Let at bruge
 • Pladespillerindgang

Minus:

 • Mangler lidt tryk
 • Mangelfuld fjernbetjenings-app

Pris:

 • 9.490 kr.

Læs hele testen af Denon AVR-3313 her.

Yamaha RX-A1020 - Hjemmebiografens konge (Bedst i test)

MIB Yamaha_RX-A1020.png

Yamaha RX-A1020 er en avanceret receiver med smarte funktioner, som løfter lydoplevelsen til nye højder.

Yamaha-receiveren har funktioner, som gør, at du kan skræddersy lydbilledet i hjemmebiografen. Højdekanalerne klarer på ypperlig vis at gengive et tredimensionelt lydbillede og gør også, at du virtuelt kan hæve centerkanalen længere op på væggen. Du kan også justere tydeligheden af dialogerne, og Enhanced Surround gør, at de mange højttalere integreres ekstra godt i lydbilledet og dermed forsvinder.

Yamaha har desuden den bedste fjernbetjenings-app – især elskede vi iPad-fjernbetjeningen. Både AirPlay og Yamahas egen MusicPlay fungerer ypperligt, så man slipper for at bruge den begrænsede musik-server-funktion.

Lydmæssigt har receiveren godt med tryk og en enormt god sammenhæng. Den har ikke nuancerne i overtonerne som en stereoforstærker til samme pris. Men den har bestemt kraften. Og summen af det hele gør den til konge i hjemmebiografen.

Samlet vurdering:

 • 6 stjerner af 6 mulige

Plus:

 • Heftig lyd
 • Glimrende højdekanaler
 • Overlegen fjernbetjenings-app til mobile enheder
 • Pladespillerindgang

Minus:

 • Ikke de mest finmaskede overtoner

Pris:

 • 8.999 kr.

Læs hele testen af Yamaha RX-A1020 her.

Test: Øredøvende lyd til filmene 

Nyhed: Hjemmebio med højopløst lyd

13-04-2014: Sony lancerer to surround-receivere, der er til at betale - STR-DN1050 og STR-DN850. Læs artikel

Nyhed: Stereoreceivere med streaming fra Harman

06-04-2014: Harman/Kardon HK 3770 og HK 3700 kombinerer analogt og digitalt. Læs artikel

Test af seks kompaktanlæg med streaming - Når musikken bliver trådløs

30-11-2011: Musikken kommer ikke længere fra cd'er. Streaming er det nye begreb, som beskriver trådløs afspilning af musik – og du kan være med på morskaben for næsten ingen penge! Læs artikel

Guide: Sådan streames musik og video

09-08-2011: CD-formatet er ved at udånde. Samtidig falder filmsalget på fysiske medier. Erstatningen er streaming. Men hvad er det? Og er kvaliteten på samme niveau? Læs artikel

Test af Philips Streamium MCI900

02-05-2011: Med mikroanlægget fra Philips kan man streame musik direkte fra netværket. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...