Find mere om:
På nettet med tv'et | elektronik.guide.dk

På nettet med tv'et

Stadig flere tv'er leveres med internettjenester. Er det noget, vi har brug for, eller er det bare tv-producenterne, som er løbet tør for salgsargumenter? Vi har set nærmere på fænomenet.

Internettet er utvivlsomt en vigtig del af vores hverdag, enten vi kan lide det eller ej. Kunne du forestille dig en pc eller laptop uden internetforbindelse i dag? Tv-producenterne spår, at det vil gå på samme måde med tv'et. Spørgsmålet er så, hvor nyttigt vi oplever det i forhold til pc'ens enorme muligheder. Er tiden endelig inde til at gøre tv-apparatet interaktivt?

Philips 42PFL7405 - Philips Net TV

Philips er blandt de producenter, som har stået i spidsen for et internetformat tilpasset tv, og flere netaktører har sluttet sig til deres Net TV-koncept.

Fakta:

  • Fås på serierne 7405, 8405, 9900
  • Tilgængelige tjenester/applikationer:YouTube, Filmweb-trailere, VingRejser, Picasa Photo Album, Browser (mangler flashstøtte), Film2home

Net TV baserer sig på CE HTML-koden, som giver netsiderne en mere tv-venlig opbygning og forenkler navigering ved hjælp af fjernbetjeningen. I stedet for at køre musen over skærmen flytter du fra knap til knap ved hjælp af piletasterne og ”ok”-knapperne. Betjeningen fungerer udmærket for sider, som er tilpasset til det. Du kan også downloade videoer med Net TV. Sæt et SD-hukommelseskort ind som dedikeret videohukommelse i tv'et (8 GB eller mere for film i HD), og du kan leje film via den nye tjeneste Film2home.

Philips Net TV har selvfølgelig også en egen YouTube-læser, hvor du kan se aktuelle videoklip fra hele verden. Her viser fjernbetjeningen imidlertid sin begrænsning. Du må taste søgeord ind manuelt ved hjælp af fjernbetjeningen, enten på sms-måden med taltasterne eller ved hjælp af piletaster og et virtuelt tastatur på skærmen. Begge dele føles tungt sammenlignet med et ordinært tastatur. Grafikken i menuerne er klart godkendt, og denne generation Philips-skærme er hurtige, om ikke direkte lynhurtige. Kvaliteten på YouTube-videoklip er god, men billederne hakker lidt, og bevægelserne virke ujævne på højopløste videoer.

LG 47LE850N - LG Netcast

LG satser også på net-tv under begrebet Netcast. Her får du i lighed med Philips og andre adgang til YouTube, Picasa fotoalbum og vejrmelding, men ikke så særlig meget mere til dato. Det første, som møder os i LG-menuen, er en regional vejrmelding, som viser vejret, der hvor du er.

Fakta:

  • Fås på serierne LD650N, LD750N, LD8950N, LD950N
  • Tilgængelige tjenester/applikationer: YouTube, Picasa fotoalbum, vejrmelding

LG's skærme udmærker sig med meget flotte og ikke mindst hurtige menuer, og dette påvirker også Netcast positivt. Det mærkes, at LG-skærmen arbejder hurtigere end testeksemplaret fra Philips, og det går hurtigere med at skifte skærmbilleder, foretage menuvalg o.s.v.

YouTube-ydelsen er også mærkbart bedre, med en glattere og skarpere billedkvalitet uden ryk, selv på højopløst materiale. LG har også gjort det lidt enklere at søge film, ved at passende søgeord dukker op i en hurtigliste, efterhånden som man taster bogstaver med fjernbetjeningen. LG får plus for hurtig navigering og effektiv YouTube-video med god kvalitet, men vi blev ikke overvældet af antal tilgængelige tjenester i øjeblikket.

Panasonic TX-L42D25 - Viera Cast

Panasonic er blandt dem, der længst har satset på net-tv. De kalder deres samling med internet-tjenester Viera Cast.

Fakta:

  • Fås på serierne G20, V20, VT20, D25
  • Tilgængelige tjenester/applikationer: YouTube, Picasa, Skype, Google Maps, nyheder, vejrmelding, børs

Her finder du de sædvanlige tilbud som YouTube, Picasa online fotoalbum og nyheder/vejrmeldinger fra hele verden samt børsnoteringer og musiknyheder. Skype videochat er også på vej, men var endnu ikke klar, da testen blev gennemført. Panasonics tjenester bærer ellers præg af, at japanerne har været tidligt ude med forskellige tjenester og virker lidt mere veludviklet end Philips og LG's varianter.

Viera Cast har et hurtigt arbejdstempo og et lækkert grafisk brugergrænsesnit, som er godt tilrettelagt til navigering med fjernbetjeningen. Under overskriften Vierea Tools har Panasonic også gjort det let at få adgang til billeder, musik og video, som ligger lagret på usb, SD-kort eller lokalt netværk.

Samsung 46C7700 - Internet@TV

Samsung byder på et rigt udvalg af tjenester under betegnelsen Internet@TV og er blandt de første, som har fået sin egen ”App Store” med både Twitter og Facebook om bord.

Fakta:

  • Fås på serierne 7000, 8000, 9000
  • Tilgængelige tjenester/applikationer: YouTube, Twitter, Facebook, Skype, App-download, spil

Samsungs netportal er godt opdateret, og gennem Samsungs egen App-download får du adgang til en overflod af aktuelle tjenester som Twitter, Facebook og Skype. Kobler du et usb-webkamera til skærmen, kan den benyttes til online videochat sammen med andre Skype-brugere. Du kan også downloade små og morsomme spil, som styres ved hjælp af fjernbetjeningen. Samsung samarbejder også med Telenor og Xmedia om en ny applikation til download af HD-video. Samsungs netportal er meget nem og intuitiv i brug. YouTube-læseren er blandt de bedste, vi har set til nu, med en brugervenlig søgefunktion med egen søgehistorik og logisk navigation. Videokvaliteten er også overraskende god, og du kan køre videoklip i HD-kvalitet uden problemer med, at det hakker.

Samsung Internet@TV får plus for godt udvalg af tjenester, som faktisk fungerer, og som er både hurtige og enkle i brug.

Sony 40NX800 - Sony Bravia

Sony er blandt dem, der lægger hårdt ud med internet-funktionalitet på sit nye internet-tv.

I praksis består det af YouTube og andre webrelaterede applikationer, som Sony opdaterer jævnligt (tv'et downloader apps, hver gang du logger på). På testtidspunktet var der tilgængelige videotjenester som YouTube, blip.tv, Wired og mere specifikke hjemmesider som Folffink.com og Style.com samt podcasts fra kanaler som MTV og CNN. Udvalget er godt – i det mindste på papiret, men vi sidder alligevel tilbage med et ønske om at have bedre muligheder for selv at vælge, hvad man vil se på og ikke bare det, som Sony har valgt.

Navigeringen sker i PlayStation-inspirerede menuer, som er hurtige og logiske i brug. Sony har også været en tand smartere end konkurrenterne og inkluderet bogstaver under talknapperne på fjernbetjeningen, og vi mærker, at det går lidt hurtigere at taste søgeord. Alligevel befinder vi os et godt stykke under skrive- og navigeringshastigheden, man opnår med ordinært tastatur og mus.

Lava Scandinavia - Første Android

People of Lava fra Sverige er først ude med et tv, som bruger Googles operativsystem Android. Vi har smugkigget på det, som måske kan kaldes det første ordentlige internet-tv!

Fakta:

  • Tilgængelige tjenester/applikationer: YouTube, Google Maps, Facebook, Twitter, Crome browser, e-mail og meget mere.

Mens de fem store tv-producenter forsøger at give dig deres egen lille version af internet-tv, har den lille producent fra Store Höga uden for Göteborg set sit snit til at være først ude med en verdensnyhed. Ud over at være et fuldblods full-HD LED-tv er People of Lava-skærmen (med det passende navn Scandinavia) det første tv i verden, som kører Google Android til tv. Hvis det går, som Google ønsker, vil alle tv om nogle år køre dette system. Og det er ikke vanskeligt at se behovet for en fælles åben platform, hvor forskellige programudviklere kan finde sammen og udvikle bedre tjenester.

Lava-skærmen skiller sig radikalt ud fra de andre internet-skærme som omtales her. Her går det virkeligt stærkt, og skærmen viser menu efter menu uden forsinkelse. Specielt imponeret er vi over hastigheden i Google Maps, hvor terræn, byer og natur tegnes op uden forsinkelse. YouTube-video i HD ser samtidig rigtig lækkert ud, takket være skærmens indbyggede grafikprocessor. Det bedste ved Android-skærmen er alligevel friheden og fleksibiliteten, den giver. Med webbrowseren Google Crome bliver det rigtig lækkert at surfe på tv-skærmen. Siderne downloades hurtigt og kan nemt forstørres op, hvis noget er utydeligt.

Støder du på en hjemmeside, hvor teksten er noget småt, kan du nemt zoome ind og forstørre, så meget du vil, uden at grafikken bliver grovkornet. Android støtter flash og giver adgang til samme internetindhold som din pc. Lava Scandinavia med Android virker meget lovende, og vi ser frem til at teste den endelige version, som lanceres senere i år. Indtil da er der ingen tvivl: Det er sådan internet-tv vi vil have!

Opsummering - Lader vi os friste?

Trangen til altid at være online og tilgængelig vil sikkert nok tvinge en internetrevolution frem, også på tv'et.

Som det ser ud nu, har vi i grunden tre niveauer at vælge imellem. Den enkleste er tv'et med net-widgets for nogle få populære tjenester som Facebook og YouTube. Træg hardware gør imidlertid disse lidt langsomme og tunge i brug. Næste niveau ser vi i form af Android-tv'et til Lava. Langt bedre hardware og grafikdrivere vil kunne give en langt bedre oplevelse på tv-skærmen. Åben kildekode vil også gøre det nemmere at tilføje nye tjenester, og rigtig mange tjenester findes allerede på mobilplatformen.

For dem, der vil have internettet direkte ind i stuen, er en pc en langt bedre løsning. For mange vil det kunne gøres ved bare at koble laptop'en til tv'et for at få adgang til yndlingssiderne på nettet. Men en HTPC (Home Theatre PC) eller Media Center vil pakke det hele ind i et langt mere brugervenligt grænsesnit med fine menuer og god oversigt. Ønsker man internet på tv'et, bør man være klar over disse muligheder/begrænsninger og vælge rigtige løsninger i forhold til behovet.

LÆS OGSÅ: Find den bedste netopkobling

Test af syv 50" tv’er i budgetklassen: Storskærmskup

01-02-2014: Store skærm på væggen der, hvilket billigt tv har det bedste billede i landet her? Vi har testet syv overkommelige 50-tommere i jagten på det bedste køb i budgetklassen. Læs artikel

Test: Stortest af tv’er til at se sport på

27-06-2014: Vi har testet 11 tv'er med ekstra fokus på deres “sportslige” funktioner. Læs artikel

Test af smart-tv’er på 46-80" - størrelsen er vigtig!

09-11-2013: Udvalget i tv-junglen er større og mere forvirrende end nogensinde. Vi har gennempløjet markedet for både store og små, dyre og billige modeller, så vi kan give dig et bedre overblik! Læs artikel

Test af seks fede fladskærme

26-11-2012: Her er seks veludstyrede tv på 46-47 tommer, som ikke dræner tegnebogen. Læs artikel

Test: Smartere tv-underholdning

28-12-2011: Alle de store tv-producenter har nu lanceret tv med internetfunktioner, men er de værd at eje? Vi har set nærmere på de såkaldte smarte tv'er. Læs artikel

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...